Szybkowar - opinie użytkowników ....
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szybkowar - opinie użytkowników ....
Też mam, 20sto litrowy, z uszczelką. Jak na razie żadnych problemów, ale używam go tylko do sterylizacji konserw mięsnych. I bardzo, ale to bardzo to sobie chwalę.
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- 200p
- Od: 30 paź 2007, o 18:46
Otrzymałam jako prezent i tak stoi w opakowaniu nie używany. Nie wiem co i jak długo gotować.
Zielonajagoda chętnie skorzystam z Twoich przepisów na potrawy z szybkowaru
Zielonajagoda chętnie skorzystam z Twoich przepisów na potrawy z szybkowaru
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ursa, odkrywcą raczej nie jestem
korzystam z przepisów internetowych, jest ich mnóstwo. Gotuję w nim prawie wszystko łącznie z ziemniakami (6min), pieczeń do chleba (30min), zamiast wędlin z tablicą Mendelejewa, zupy itp... Szybkowar od zawsze mi towarzyszy, to dobry kuchenny przyjaciel, trzeba go tylko oswoić i polubić 

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Mam stary szybkowar, 30 letni, chętnie bym nim przygotowywała jakieś długo gotujące się potrawy (np. duszaczki zimą), gdyby nie fakt, że nastraszono mnie skutkami jedzenia potraw gotowanych w aluminium. Te stare typy były niestety zrobione z tego stopu.
Jakie są Wasze, szczególnie te starsze, bo te nowe są ze stali podobno. I co sądzicie o szkodliwości gotowania w takim szybkowarze?
Jakie są Wasze, szczególnie te starsze, bo te nowe są ze stali podobno. I co sądzicie o szkodliwości gotowania w takim szybkowarze?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Beata
Jeśli masz ALU to czym prędzej się go pozbądź. Myślę, że o kwasówkę teraz nie problem.
Ja mam gary z kwasówki firmy Z , nakładam na garnek pokrywkę szybkowara i najczęściej szybciej mi się pieką mięsa i ciężkie zupy. Próbowałem pasteryzacji konserw na wzór przemysłowych autoklawów,ale pozostałem przy tyndalizacji.
Jeśli masz ALU to czym prędzej się go pozbądź. Myślę, że o kwasówkę teraz nie problem.
Ja mam gary z kwasówki firmy Z , nakładam na garnek pokrywkę szybkowara i najczęściej szybciej mi się pieką mięsa i ciężkie zupy. Próbowałem pasteryzacji konserw na wzór przemysłowych autoklawów,ale pozostałem przy tyndalizacji.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Beatko, mój staruszek był z firmy Beka, taki emaliowany jak garnki, teraz mam nowy firmy BergHoff stalowy (dwa garnki 5+3l, jedna pokrywa szybkowarowa i jedna szklana), jestem z niego bardzo zadowolona.
Jeśli chodzi o aluminium to myślę tak samo jak Biotit, ze 30 lat temu takie garnki były w sprzedaży, jakoś żyjemy do dzisiaj
, niemniej jednak od tamtych lat boję się aluminium.
Choćby najtańszy szybkowar warto mieć
, tu kilka smacznych przepisów, mojemu mięsożercy najbardziej smakuje mięsko z drugiego przepisu, gotuję kilka minut dłużej niż tam jest napisane, ale tylko kilka
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18692
-- 26 lis 2015, o 13:47 --
Beatko, a co to są "duszaczki" ?
Jeśli chodzi o aluminium to myślę tak samo jak Biotit, ze 30 lat temu takie garnki były w sprzedaży, jakoś żyjemy do dzisiaj

Choćby najtańszy szybkowar warto mieć

-- 26 lis 2015, o 13:47 --
Beatko, a co to są "duszaczki" ?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Duszaki, pieczonki, ziemniaki po Cabańsku ( to z okolic Chrzanowa) nie wiem jak jeszcze zwie się sztandarowa polska potrawa ogniskowa, czyli ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, cebula, buraki, boczuś lub kiełbasa, przyprawione, zawinięte w kapuściane liście, pieczone w żeliwnym garze na ognisku. Pyyycha. W szybkowarze proces duszenia trwa 25 minut.
Dzięki Piotrze, muszę więc oddać stary szybkowar na złom, co zresztą podejrzewałam.
Dzięki Piotrze, muszę więc oddać stary szybkowar na złom, co zresztą podejrzewałam.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
Mam mały szybkowar taki wystarczający na 3 osoby.Bardzo dobrze gotuje się w nim gołąbki,golonkę.Raz gotowałam podłoże ,wyszedł super.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Najczęściej szybkowar wykorzystuję przy gotowaniu wołowiny. Jest mięciutka, kleista, po prostu pyszna. Ozór (wołowy) ugotowany w szybkowarze -najlepszy.
Pozdrawiam
- jolin
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 sty 2017, o 17:58
Mam taki szybkowar ale jednak rzadko z niego korzystam. Coś nie mogę się przyzwyczaić do takiego gotowania.
Ja też często używam szybkowara, szczególnie do potraw, które długo się gotują takich jak wołowina, fasola do fasolówki, buraki czy gołąbki, oszczędność czasu bezcenna
. Ja mam taki z dwoma garnkami, jeden płytki a drugi wysoki, można go włożyć jeden w drugi i wtedy zajmuje bardzo mało miejsca w szafce. Mój nie ma też długiej rączki, tylko uchwyty, a para wylatuje pionowo w górę, więc okap bardzo dobrze ją wyłapuje. Wcześniej miałam taki typowy z długą rączką, gdzie para wylatywała poziomo na boki. Pożegnałam się z nim na zawsze, gdy w trakcie gotowania uszczelka puściła i cały wrzący płyn pod wysokim ciśnieniem zaczął się wydostawać, zalewając wszystko w koło
.

Pozdrawiam, Zosia
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 lut 2017, o 23:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, właściwie to powinnam przywitać się pewnie w innym wątku ale postanowiłam tutaj, bo w innych działach są eksperci od konkretnych upraw, warzyw, roślin - wiem, bo regularnie podczytuję i co więcej korzystam. Postanowilam wypowiedziec się na temat szybkowaru, bo od roku taki posiadam. Konkretnie multicooker z opcą szybkowaru, na prąd. Nie bedę podawała nazwy producenta, żeby nie być posądzoną o reklamę. Moja córka codzienie rano przed szkołą przyrządza sobie w nim posiłki do pudełek na cały dzień: kurczak, indyk na parze, ryż, warzywa na parze. Ja gotuję w nim rosół i inne zupy, duszę mięsa a wszystko to bez rozchodzącego się zapachu na cały dom i w skróconym czasie. Latem gotowaliśmy pod pergolą w nim lub na grilu gazowym, po to by uniknąć nagrzewania kuchni. Nie mam piwnicy i mam mały problem z przechowywaniem warzyw zimą dlatego w ubiegłym roku robiłam kstkę rosołową z rozdrobnionych warzyw z solą morską właśnie w szybkowarze i przechowuję do dziś w słoikach- kończę ostatni, reszta warzyw poszatkowana, poporcjowana w zamrażalce. Wyjeżdżaliśmy w grudniu w góry na kilka dni, wzięłam go do auta może się przyda. Po śniadaniu przed wyjściem w góry nastawiłam potrawkę albo zupę, po powrocie jak znalazł, a wieczorem na piwko i kolację nie żal było kasy. Muszę zaznaczyć, że gotowanie nigdy nie sprawiało mi trudności, w tym garnku trzeba kilka razy coś zrobić żeby go wyczuć. Za pierwszym razem jak robiłam gołąbki, to mi się rozwinęły, bo ciśńienie najwyraźńiej było za wysokie, później ok, ale wróciłam z tym daniem do piekarnika, bo jak robię to hurtowo na 3 dni a garnek 4 litrowy jest na to za mały. Ale się rozpisałam....
G
G
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
Buraki , fasola , soja - tylko w szybkowarze.
Eintopfy jakieś gęste też.
A poza tym sam garnek , bez pokrywki , jest niezastąpiony do powideł i konfitur.
Mam od zawsze i nie wyobrażam sobie kuchni bez szybkowaru.
Poza samym gotowaniem regularnie wykorzystuję go jako naczynie transportowe do przewożenia potraw z domu na działkę .Nic się nie wyleje , żadnych zapachów .Trochę ciężkie ale zalety przeważają.
Eintopfy jakieś gęste też.
A poza tym sam garnek , bez pokrywki , jest niezastąpiony do powideł i konfitur.
Mam od zawsze i nie wyobrażam sobie kuchni bez szybkowaru.
Poza samym gotowaniem regularnie wykorzystuję go jako naczynie transportowe do przewożenia potraw z domu na działkę .Nic się nie wyleje , żadnych zapachów .Trochę ciężkie ale zalety przeważają.
- Aquaforta
- Od: 26 cze 2012, o 16:28
- Kontakt:
Witaj Kasia
Osmunda, opcja transportowa bardzo mi się podoba

Osmunda, opcja transportowa bardzo mi się podoba

Pozdrawiam
Widzę, że szybkowary cieszą się znakomitą opinią
Jakie jest Wasze zdanie o szybkowarze z Tupperware: Link usunięto. bab...? Przeceniony z 649,90 zł na 399,90 zł.
Dobry wybór czy może jak już kupować, to zdecydować się na coś bardziej zaawansowanego? Na innych forach bardzo polecając Phillipsa.