Jeśli cofniesz się do tego forum na stronie 20 to tam napisałem 8 grudnia 2016, o 13:05 na temat szczepienia adenium.
Oczkowanie czyli inaczej okulizacja to zabieg , który wykonuje się latem, choć niekoniecznie latem bo szczepić można wcześniej w domu w swoim pokoju zimą ale szczepienie trzeba doświetlać.
Szczepienie adenium po Rosyjsku forum
????: ???????, 08.03.2016, 17:46 | ????????? # 123 i po
Angielsku.
Moja roślina takie miała kwiaty, i nowe korzenie.
Moje szczepienie przy użyciu kleju Bond średnio gęstym.
Szczepienie wykonałem 15 grudnia 2016 r dwa różne zrazy, w dole wybija trzeci stary kolor powyższy.
Zraz ciemne bordo kwiat, temperatura w pokoju troszkę za niska 20 stopni. Drugi szczep to malutkie obesum skrócony, sklejony.
Jeszcze na temat przycinania pędów adenium. Po przycięciu pędów smarujemy go nie maścią ogrodniczą a klejem cyjanoakrylowym np bond lub inny, ponieważ cięcie pozostaje idealnie czyste nie psuje się, nie zapada się. Moje cięcia po dwóch tygodniach.
Przykład drugiego cięcia. Normalnie bez doświetlania cięcie wykonujemy pod koniec kwietnia.
---13 sty 2017, o 20:51 ----
Napisane cytat: Pn 14 lip 2014 16:07
"Trzy lata temu dostałem od Mietka to adenium obesum za załatwienie jednej sprawy.
W sumie roślina miała jeden pęd i dwa małe przyrosty więc postanowiłem ją przyciąć aby wyszło z niej coś ładniejszego. Po przycięciu wypuściła sześć młodych przyrostów.
Tu już trochę podrośnięte przyrosty.
W tym momencie (drugi rok u mnie) nastąpiło pierwsze, mocniejsze uszczknięcie pędów, ale tą ich długość pozostawiłem aby drzewko było wyższe.
Na tym zdjęciu widać miejsce drugiego przycięcia i rozgałęzienia drugiego poziomu gałęzi.
Wygląd drzewka pod koniec lata, na tej mniej więcej wysokości wiosną następnego roku nastąpi trzecie cięcie.
Drzewko po przesadzeniu i trzecim cięciu również jak poprzednie zachorowało, stanęło w miejscu więc tak jak poprzednie wisiało na sznurku i zostało posadzone do podłoża tylko mineralnego.
Teraz już wypuściło małe przyrosty trzeciego poziomu gałęzi i do jesieni powinny być już gotowe, ostatnie gałązki będą przygięte potem bardziej do poziomu bo drzewko jest już dość wysokie.
W sumie drzewko ma już cztery lata i w następnym roku powinno zakwitnąć, będą jeszcze niedługo odkrywane jego korzenie. Jest jednym z moich ładniejszych drzewek"
To jest te same drzewko jeszcze nie posadzone, to zdjęcie powinienem zamieścić wyżej po pierwszych pięciu zdjęciach.
Te powinno być następne po poprzednim.
Wczoraj przygotowałem doniczki do wstawienia do nowej dużej doniczki.
Tak wyrosły korzenie w porównaniu z tymi na starym zdjęciu, trochę je poplątałem.
Przygotowane do zasypania podłożem mineralnym.
Tak wygląda już po posadzeniu i podwiązaniu pędów.