Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.9 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

Jak się zmieniły niektóre obesum po roku przesadzeniu. Pierwszy ma mały kaudeks i dwa małe korzonki.

Obrazek

Teraz korzonki są dwa razy większe.

Obrazek

Górne pędy przyciąłem wszystkie.

Obrazek

To drugie obesum ma dosyć spore dwa korzenie.

Obrazek

W połowie zeszłego roku pędy miało również przycięte.

Obrazek

Po roku mu nieco przybyło.

Obrazek

Dwa korzenie prawie zniknęły, powiększył się sam kaudeks, jedna jego strona kaudeksu dotyka już prawie brzegu doniczki.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jerzy - bardzo, bardzo ładnie poprzyrastał pokazane przez Ciebie rośliny. Od jak dawna stosujesz witaminy z grupy witamin B ? W czasie gdy część Twoich roślin jest w stanie spoczynku, rzadziej podlewasz, ale dodajesz również do podlewania witaminy ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Następne dwie rośliny, "znalazły" nowe "pomieszczenie do wzrostu:

- przed "przeprowadzką" - pierwsza roślina:

Obrazek

- usunięta część korzeni:

Obrazek

Obrazek

- w świeżym podłożu. Do czasu rozrośnięcia bryły korzeniowej, roślina podparta, żeby nie opadała na podłoże:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- druga roślina:

Obrazek

- po przycięciu części korzeni:

Obrazek

Obrazek

- posadzona w nowe świeże podłoże, również "posadzona" na styropianowym "taboreciku":

Obrazek

Obrazek

Rośliny po usunięciu części korzeni, opryskane środkiem grzybobójczym, posadzone w podłoże po obeschnięciu bryły korzeniowej.
Z nastaniem wiosny, po przerośnięciu podłoża przez korzenie, przyjdzie kolej na formowanie korony - gałązek.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ta moja dziewczyna posadzona była po raz pierwszy w podłoże mineralne dwa lata temu, miało częściowo wystawione korzenie tak jak teraz widoczne.

Obrazek

Tak posadzonych drzewek było dwa, postanowiłem te pierwsze wyjąć z tego podłoża i przekonać się jak w nim rosło, miało bardzo krótkie swoje korzonki. Jego podłoże nie wyrzucałem zużyłem go ponownie ponieważ podłoże 2-4 mm rozkłada się dopiero w drugim roku i wtedy dopiero oddaje substancje mineralne roślinie. Jeśli ktoś chce aby podłoże wulkaniczne było wykorzystywane natychmiast przez pierwszy rok to należy sadzić drzewko do podłoża wulkanicznego całkowicie sproszkowanego o granulacie 0 mm lub wymieszać z podłożem 2-3 mm.
Dziewczyna ma troszkę krzywe nogi, no może nie troszkę a mocno krzywe.

Obrazek

I tak już jej zostało, nóg widać dwa razy więcej niż wcześniej.

Obrazek

To już raczej nie jest dziewczyna bo z tyłu ma jeszcze dwa korzenie, we wszystkie wciskałem styropian aby korzenie rosły szeroko i miało gdzie je pomieścić, styropian usunę po kilku miesiącach. Drugie drzewko przesadzę po przejściu tych mocnych przymrozków.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Marcinnno
100p
100p
Od: 27 lis 2016, o 13:29

Post »

Kupiłem sobie młode Adenium, ale jest jeszcze małe i szału nie robi ;:224
Ile lat mają wasze okazy ?
Za każdym zakrętem czai się przygoda ...
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Moje największe mają już cztery lata.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerzy, "poderwałeś" ładną, posłuszną "dziewczynkę", kształty i "makijaż" robi tak, jak sobie Ty tego życzysz ;:215 ;:138 .
Marcinnno pisze:Ile lat maja wasze okazy ?
- moje rośliny, które pokazałem są roślinami z mojego wysiewu nasion - 30.03.2010 r.
Mieczysław
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

To już nie jest dziewczyna, bo to jest teraz tańcząca dziewczyna :D

Marcin - zanim stwierdzisz, że Twoje rośliny są nędzne, weź pod uwagę, jakie warunki stworzył Jerzyk swoim.
Tym ze zwykłej parapetowej uprawy ani się umywać do nich. :roll:
Nie to, żebym robiła jakąś uwagę tutaj, tylko - nie wpadaj w kompleksy :wink:

Jerzyk - dzięki za uwagę o podłożu, to bardzo cenna informacja ;:108
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Marcinnno
100p
100p
Od: 27 lis 2016, o 13:29

Post »

NA YT widziałem filmik jak facet robi zabieg okulacji na adenium.
Myślicie, że to jest możliwe przy tej roślince?
Za każdym zakrętem czai się przygoda ...
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możliwe, jak się ma możliwość stworzenia odpowiednich warunków (odpowiednia temperatura, wilgotność, dużo dobrego światła, bardzo dużo roślin), to ewentualne niepowodzenie - strata przynajmniej dwóch roślinek, "niezbyt zaboli".
Mieczysław
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Jeśli cofniesz się do tego forum na stronie 20 to tam napisałem 8 grudnia 2016, o 13:05 na temat szczepienia adenium.
Oczkowanie czyli inaczej okulizacja to zabieg , który wykonuje się latem, choć niekoniecznie latem bo szczepić można wcześniej w domu w swoim pokoju zimą ale szczepienie trzeba doświetlać.
Szczepienie adenium po Rosyjsku forum ????: ???????, 08.03.2016, 17:46 | ????????? # 123 i po Angielsku.

Moja roślina takie miała kwiaty, i nowe korzenie.

Obrazek

Moje szczepienie przy użyciu kleju Bond średnio gęstym.

Obrazek

Szczepienie wykonałem 15 grudnia 2016 r dwa różne zrazy, w dole wybija trzeci stary kolor powyższy.

Obrazek

Zraz ciemne bordo kwiat, temperatura w pokoju troszkę za niska 20 stopni. Drugi szczep to malutkie obesum skrócony, sklejony.

Obrazek

Jeszcze na temat przycinania pędów adenium. Po przycięciu pędów smarujemy go nie maścią ogrodniczą a klejem cyjanoakrylowym np bond lub inny, ponieważ cięcie pozostaje idealnie czyste nie psuje się, nie zapada się. Moje cięcia po dwóch tygodniach.

Obrazek

Przykład drugiego cięcia. Normalnie bez doświetlania cięcie wykonujemy pod koniec kwietnia.

Obrazek

---13 sty 2017, o 20:51 ----

Napisane cytat: Pn 14 lip 2014 16:07

"Trzy lata temu dostałem od Mietka to adenium obesum za załatwienie jednej sprawy.

Obrazek

W sumie roślina miała jeden pęd i dwa małe przyrosty więc postanowiłem ją przyciąć aby wyszło z niej coś ładniejszego. Po przycięciu wypuściła sześć młodych przyrostów.

Obrazek

Tu już trochę podrośnięte przyrosty.

Obrazek

W tym momencie (drugi rok u mnie) nastąpiło pierwsze, mocniejsze uszczknięcie pędów, ale tą ich długość pozostawiłem aby drzewko było wyższe.

Obrazek

Na tym zdjęciu widać miejsce drugiego przycięcia i rozgałęzienia drugiego poziomu gałęzi.

Obrazek

Wygląd drzewka pod koniec lata, na tej mniej więcej wysokości wiosną następnego roku nastąpi trzecie cięcie.

Obrazek

Drzewko po przesadzeniu i trzecim cięciu również jak poprzednie zachorowało, stanęło w miejscu więc tak jak poprzednie wisiało na sznurku i zostało posadzone do podłoża tylko mineralnego.

Obrazek

Teraz już wypuściło małe przyrosty trzeciego poziomu gałęzi i do jesieni powinny być już gotowe, ostatnie gałązki będą przygięte potem bardziej do poziomu bo drzewko jest już dość wysokie.
W sumie drzewko ma już cztery lata i w następnym roku powinno zakwitnąć, będą jeszcze niedługo odkrywane jego korzenie. Jest jednym z moich ładniejszych drzewek"

Obrazek

To jest te same drzewko jeszcze nie posadzone, to zdjęcie powinienem zamieścić wyżej po pierwszych pięciu zdjęciach.

Obrazek

Te powinno być następne po poprzednim.

Obrazek

Wczoraj przygotowałem doniczki do wstawienia do nowej dużej doniczki.

Obrazek

Tak wyrosły korzenie w porównaniu z tymi na starym zdjęciu, trochę je poplątałem.

Obrazek

Przygotowane do zasypania podłożem mineralnym.

Obrazek

Tak wygląda już po posadzeniu i podwiązaniu pędów.

Obrazek
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem pod wrażeniem tego, co wyrosło z tak skromnej sadzonki pod Twoją opieką i pod Twoje "dyktando" ;:138.
Jerzy pisze:Drzewko po przesadzeniu i trzecim cięciu również jak poprzednie zachorowało, stanęło w miejscu więc tak jak poprzednie wisiało na sznurku i zostało posadzone do podłoża tylko mineralnego.
- Jerzy, co było przyczyną choroby, jakie były objawy czy pozostały widoczne ślady - zmiany po chorobie.
Mieczysław
Awatar użytkownika
kinia34
200p
200p
Od: 17 wrz 2016, o 15:02

Post »

A moje Adenium rośnie ale bardzo powoli możliwe ,że jest to spowodowane zimą?
Obrazek
Kinia34
Awatar użytkownika
Momus88
50p
50p
Od: 3 lip 2015, o 22:05

Post »

Zimą Adenium powinno odpoczywać. Tj. nie rosnąć, mieć obniżoną temperaturę. Jest to wskazane między innymi przez brak wystarczającej dawki światła. Ponadto widzę, że podlewasz. Zasadniczo odradzam tego zimą. Ja podlewam wyłącznie jeżeli kaudeks wykazuje oznaki odwodnienia i to strzykawką w mililitrach (zależnie od wielkości rośliny). Minimalna dawka wody zastosowana w okolicach korzeni wystarcza aby roślina wyregulowała gospodarkę wodną, a przy tym minimalizuje ryzyko podgniwania korzeni.
Awatar użytkownika
karolowa29
200p
200p
Od: 3 lis 2014, o 04:43

Post »

Witam
Moje adenium jedno z najwyższych 70cm (2-letnie), już trzeci raz chce kwitnąć. Właśnie rosną pąki. Pierwszy raz zakwitło w lipcu, potem w październiku i teraz na nowy rok 2017
Obrazek

-- 14 sty 2017, o 20:01 --

A oto pąki.
Może nie udzielam się często na forum, ale to dzięki Wam mam dużo w domu egzotycznych kwiatów. Zaraziliście mnie swoją pasją.
Obrazek
Marzena
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”