Storczyki Storczykowej
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
u Vand tak jak zawsze. stoją sobie w wazonach na oknie, co jakiś czas ich korzenie są moczone. nie kwitną, pędziki powinny ukazać się wiosną. pęd żółtej uschnie.
a Phalaenopsisy są piękne. ten biały ciągle ma tylko 4 kwiaty, ale niedługo powinien otworzyć się następny. różowy z olbrzymimi kwiatami otworzył dzisiaj pąk, który wyrósł mu na odgałęzieniu. kwiatuszek jest jeszcze maleńki, ma tylko 7 cm, ale powinien się jeszcze powiększyć. jak go kupiłam to jego kwiaty miały 12 cm, ale już jakiś czas temu przekwitł i puścił odgałęzienie z 2 pąkami, 1 się dzisiaj rozwinął. ale jest cudny, bardzo ciemnoróżowo-fioletowy. inne Phal. mają pędy/pąki.
a ten Phal. z mazami dokładnie taki o jakim marzę! chciałabym takiego mieć, ale nie będę miała, bo nie mam skąd wziąść. ale wy macie fajnie, że spotykacie takie piękne, wymarzone storczyki, których ja nie umiem znaleźć, a bardzo bym je chciała mieć...
a Phalaenopsisy są piękne. ten biały ciągle ma tylko 4 kwiaty, ale niedługo powinien otworzyć się następny. różowy z olbrzymimi kwiatami otworzył dzisiaj pąk, który wyrósł mu na odgałęzieniu. kwiatuszek jest jeszcze maleńki, ma tylko 7 cm, ale powinien się jeszcze powiększyć. jak go kupiłam to jego kwiaty miały 12 cm, ale już jakiś czas temu przekwitł i puścił odgałęzienie z 2 pąkami, 1 się dzisiaj rozwinął. ale jest cudny, bardzo ciemnoróżowo-fioletowy. inne Phal. mają pędy/pąki.
a ten Phal. z mazami dokładnie taki o jakim marzę! chciałabym takiego mieć, ale nie będę miała, bo nie mam skąd wziąść. ale wy macie fajnie, że spotykacie takie piękne, wymarzone storczyki, których ja nie umiem znaleźć, a bardzo bym je chciała mieć...
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Ja chciałem sie tylko cos zapytać.... Bo mówisz , ze nie masz miejsca na storczyki i masz tylko 2 parapety i parapet w pokoju rodziców do reanimowania 3 falków.... Ale dlaczego nie możesz stawioac w innych pomieszczenicach... , za duzo innych roslin ? np. w pokoju gościnnym , goście chetnie by podziwiali storczyki...
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Storczykowa
u mnie w domu są tylko 2 pokoje (mój i rodziców), korytarz i kuchnia. rodzice mają tylko 1 okno i nie trzymają kwiatków. są tam tylko te 2 Phalaenopsisy (tymczasowo, potem do mnie wrócą), a ze swoich roślin mają tylko Skrzydłokwiat i Ficus beniamina (duży, ponad 1 m wysokości). na oknie na korytarzu stoi trochę zwykłych kwiatków. storczyki mogę więc trzymać tylko w moim pokoju... jeszcze tyle bym chciała mieć a miejsca nie maTulipan998 pisze:Ja chciałem się tylko cos zapytać.... Bo mówisz , ze nie masz miejsca na storczyki i masz tylko 2 parapety i parapet w pokoju rodziców do reanimowania 3 falków.... Ale dlaczego nie możesz stawioac w innych pomieszczenicach... , za duzo innych roslin ? np. w pokoju gościnnym , goście chetnie by podziwiali storczyki...

biały Phalaenopsis zaczyna otwierać 5. kwiatek. inne Phalaenopsisy mają się dobrze.
- Tulipan998
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Chyba że tak... ale ty zdaje sie mieszkasz w domu piętrowym , czy w bloku....
. 50 wspaniałych storczyków w jednym pokoju jeszcze fiołki i chyba pisałaś o skrętniku.. to bardzo duzo... , u mnie na parapecie misści sie zaledwie 5 storczyków i 1 na biurku.. , mały mam pokój... Na wiosne zabieram się za przerabianie okna... na bocznych sciankach trzeba nędzie zrobic kilka chaków , tak żeby storczyki wisiały... Bo u nas to jest tak , że moi dziadkowie mieszkaja na dole domu a my na górze... , mamy 3 pokoje korytarz , łazienke i kuchnie... , w moim pokoju jest mały parapet i nie pali do niego słonce , w kuchni tez jest krutki parapet i mało miejsca.. , w łazience za ciemno... , a w pozostałych 2 pokojach i goscinnym i rodziców sa 2 długie parapety , ale cholernie do nich słonce pali...
: hoje , storczyki , fiołki , skrętniki by upaliło ( doswiadczenie na fiołkach zakończone porażka...
) Nie wiem jak osłonic od dołu okna zeby słonce nie paliło....
, mógłbym zmiescic duzo storczyków na nich... A tak to mam 8 i nie mam miejsca... Widziałem u ciebie takie cos co cie na szyby w samochodzie nakleja.. , zdaje to 100 % egzamin ? 

- Storczykowa
tak, u mnie w lato są takie zasłonki przyklejone i dobrze cieniują. teraz je zdjęłam, bo już nie ma tak palącego słońca. na drugim oknie mam roletę, która jest za mała, by przysłonić całą połówkę okna. mieszkam w piętrowym domu, ale na dole mieszka B., która bardzo nie lubi storczyków. u mnie na 1 oknie mieści się 15-20 storczyków, trochę stoi na stole pod wsch. oknem. fiołków obecnie mam tylko 3, kiedyś miałam wiecej, ale latem T. je zaniósł do szklarni i pomarniały. a miałam bardzo ładne: bordowe, fioletowe, rózowe, biało-rózowe z falbanką, niebiesko-białe (dwubarwne).
- Tulipan998
- Kontakt:
Tylko na pół okna by musiały być te zasłonki , na falki o sługich pędach...
, a roleta cały dzień zasłonięta.. za ciemno... , tu trzeba od dołu zasłonic... , kurcze nie mam pomysłu a storczyków chce miec duzo... Fiołki mam tylko 2 duże... i ze 20 dzdziusiów
, ale zaczynam je rozdawać.. Teraz dostałem takiej mani , że wszystkie kwiatki w domu wymienił bym na storczyki
.

- Storczykowa
- Tulipan998
- Kontakt:
U mnie mama powiedziała , że sie nie zgadza , bo idac z daleka na ulicy i ze bedzie szpecic i storczyki nie będa tam stały...
, ale kupic mi porządny kwietnik do pokoju , czy zamówic u sąsiada regał z duzymi odstepami półek , albo przykręcic półki do sciany to nie łaska...
... , gdzie ja teraz storczyki będę stawiał...
. 

Dusiu mam nadzieję, że się nie pogniewasz, że doradzę coś Arturowi. 
Arturze, zauważ, że teraz można kupić folie samoprzylepne na okna, które są wykorzystywane np. na witrynach sklepowych. Myślę, że gdybyś kupił białą mleczną folię, to będzie to wyglądało estetycznie (efekt oszronionego szkła) i zacieni kwiatki przed pełnym słońcem

Arturze, zauważ, że teraz można kupić folie samoprzylepne na okna, które są wykorzystywane np. na witrynach sklepowych. Myślę, że gdybyś kupił białą mleczną folię, to będzie to wyglądało estetycznie (efekt oszronionego szkła) i zacieni kwiatki przed pełnym słońcem

życie pełne jest pasji...
i urody:)

- Storczykowa
niektórzy też mają takie firaneczki przyczepione w połowie okna, takie normalne, ale ja mam te zasłonki z auta i roletę. nie wygląda to fajnie (roleta nie przysłania całej połówki okna, jest za wąska), a te zasłonki też nie wyglądają dobrze, ale moich okien nikt oprócz mnie nie widzi to mi nie zależy (bo nie wychodzą na ulicę, wiec nikt się w nie nie gapi). ale najważniejsze, by storczykom było dobrze.
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Dusia masz racje, te firaneczki do połowy okna, tzn "zazdrostki" by były idealne, i do tego ładnie wyglądają 

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Są, tylko nie wiem jak by było z samodzielnym montażem, bo one muszą być na takiej jakby szynie na oknie, ale to pewnie w sklepie z firankami trzeba się dopytać
oj chyba pomyślę nad takimi bo latem muszę kartkami zasłaniać moje roślinki żeby ich nie przypaliło 

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa