Przygotowanie gleby jesienią na sezon wiosenny

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
jabu
500p
500p
Od: 22 paź 2015, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy jesienne przekopywanie jest niezbędne?

Post »

dziadek22 pisze:Przygotowuję ziemię jesienią do uprawy gruntowej na sezon następny czyli po prostu kopię widłami amerykańskimi. Jak to dziadek nie za wiele mogę przekopać jednego dnia i tak się zastanawiam czy to jesienne kopanie jest niezbędne? Co o nim sądzicie?
polecam taki oto wynalazek :)
https://www.youtube.com/watch?v=9AS8HhoSa_U
sam go zrobiłem i jak na moje oko to idzie 6 razy szybciej i 10 razy lżej ;-))
:)
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Przygotowanie ziemi jesienią do uprawy gruntowej na sezon nastepny

Post »

Fajne ale pod warunkiem, że nie przekopuje się obornika lub poplonu.
Pozdrawiam Ela
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ands pisze:W zasadzie jesienne przekopywanie ziemi nie jest zabiegiem niezbędnym, ale korzystnym dla gleby, bowiem poprawia warunki fizyczne gleby.
Dzięki temu zabiegowi gleba ulega rozluźnieniu i napowietrzeniu.
Jesienne głębokie przekopanie ziemi jest szczególnie ważne dla gleb ciężkich.
Udało mi się przekopać tam gdzie w warzywniku będą rośliny głęboko korzeniące się, te z których pozyskujemy korzenie.
stefka
200p
200p

Post »

Ja skopałam jesienią pod wszystkie warzywa i posiałam poplony. Wiosną znowu trzeba będzie kopać ale przy poplonie ziemia jest pulchna i łatwo idzie. Pod pomidory na poplon muszę jeszcze dać obornik i przekopać wszystko razem więc ten kawałek będzie trochę cięższy pod względem kręgosłupa.
Pozdrawiam Ela
jabu
500p
500p

Post »

stefka pisze:Fajne ale pod warunkiem, że nie przekopuje się obornika lub poplonu.
Tu byś się zdziwiła. W tym roku robiłem pierwsze testy na ściętym poplonie w postaci łubinu. Może nie było to najgęściej obsadzone poletko ale było. Pod koniec nauczyłem się tak tym posługiwać, że ziemia wyglądała jak po przeoraniu. Ja mam u siebie gliniastą ziemię 3 klasy. Więc brałem takie kawałki na grubość około 20 cm i tym sprzętem obracałem je o 180 stopni zielonym do dołu. Fakt ,że na oborniku nie sprawdzałem, ale efekt byłby pewnie podobny.
Tu jest druga wersja tego wynalazku https://www.youtube.com/watch?v=oEep7YD6MWQ
jabu
500p
500p

Post »

To do obornika wydaje się idealne.
https://www.youtube.com/watch?v=h_lxpA0lhDc
Jeszcze nie sprawdzałem, bo jestem pod wrażeniem tych wideł. Ja swoje zrbiłęm z kupionych używet amerykanów za 30 zł 2 sztuki + kawałek profilu zamkniętego 20x20 i 1 h zabawy ze szlifierką i spawarką ;-)
stefka
200p
200p

Post »

Wersja ze szpadlem prawdopodobnie da radę przewrócić ziemię i z obornikiem i z poplonem. Widły natomiast są do wzruszenia ziemi i pewnym jest, że człowiek się tak nie napracuje jak przy tradycyjnym kopaniu bo przede wszystkim odpada dźwiganie ziemi. Muszę pokazać to fachowcowi aby zrobił mi taki szpadel-pług robiący skibę.
Pozdrawiam Ela
jabu
500p
500p

Post »

Stefka problem jest taki, że po tych widłach jak po kopaniu są duże bryły ziemi. To tak jakbyś brała łopatą i przerzucała cały szpadel. Potem go trzeba walnąć szpadlem albo grabić. Ja do tego kupiłem w lidlu małą glebogryzarką elektryczną za niecałe 300 zł i na to moje poletko to jestem zachwycony.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Bardzo dobrze, że są grudy, gdy się przemrozi, to ziemia rozleci się na małe gruzełki, korzystne dla struktury gleby.
jabu
500p
500p

Post »

Tego z grudami nie widziałem. Przetestuję na wiosnę dopiero.;) :heja :heja :heja
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Post »

Dokładnie, na zimę przekopanie, przeoranie powinno być w tzw. "ostrą skibę" ma to wiele plusów. Tak jak wcześniej pisano, gleba przemarza, poprawia się struktura, ale także nabiera wilgoci ze śniegu.
ands
100p
100p
Od: 4 kwie 2015, o 19:41

Post »

Ostra skiba podda się erozji wiatru, wody i śniegu. Wiosną zachowa pulchność i wystarczy ją przed siewem wzruszyć np: motyką i zagrabić.
Do samego kopania polecam zamiast narzędzi z drewnianym trzonkiem szpadle, widły profilowane tzw. ergonomiczne. Są droższe od tradycyjnych, ale znacznie poprawiają komfort pracy - na pysk pada się dopiero po przekopaniu znacznie większej ilości morgów :D
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

Mam taką ergonomiczną łopatę, faktycznie jest to znaczna ulga dla mojego zrypanego kręgosłupa. Przy moim kręgosłupie, to faktycznie jestem w stanie przekopać ok. 50% więcej niż tradycyjną łopatą, ale mimo to kopię mój 80m2 areał przez niemal tydzień. Jak dla mnie ciekawą alternatywą jest ta chudo łopata ruskiego mnicha, będę musiał jej się lepiej przyjrzeć. Może też w niedalekiej przyszłości sobie taką sprawię. :)
Pozdrawiam Józef
jabu
500p
500p

Post »

chudo łopaty jeszcze nie robiłem, ale mam porównanie przy kopaniu wyprofilowaną łopatą a tymi widłami z podpórką. Niebo a ziemia. Rano wstajesz i nie czujesz żadnej łopaty w krzyżu. ;:224
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

jabu pisze:Rano wstajesz i nie czujesz żadnej łopaty w krzyżu.
Tak, jeśli Ty masz jeszcze w miarę zdrowy kręgosłup. :) Ja taką wyprofilowaną łopatą po przekopaniu 5 mb. tam i nazad, z powodu potwornego bólu kręgosłupa zmuszony jestem usiąść i zrobić sobie minimum 15 minut przerwy w kopaniu. Dlatego myślę, że taka chudo łopata była by dla mnie zbawieniem godnym mojej uwagi. :cry:
Pozdrawiam Józef
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”