Małe co nieco od Ave ...

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Sernik z rosą

Post »

Sernik z rosą

Obrazek

Składniki

na ciasto:
• 2 szklanki mąki
• 10 dkg margaryny
• 1 łyżeczka smalcu
• 10 dkg cukru pudru ( szklanka)
• 1 jajo+ 2 żółtka (białka zostawiamy na wierzch sernika)
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść tak jak na półkruche ciasto, czyli

1. do przesianej mąki dodajemy proszek, wkładamy schłodzony tłuszcz i siekamy nożem (w cieście kruchym i półkruchym ograniczamy kontakt ciasta z ciepłem rąk do minimum)
2. na środku robimy zagłębienie i wlewamy rozbełtane jajka i dodajemy cukier
3. Szybko (bo ręcznie) wgniatamy płynne składniki w mąkę z tłuszczem
4. Wstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej pół godziny (im dłużej tym lepiej)

Masa serowa:
• 1 kg sera w wiaderku ([najsmaczniejszy z Wielunia "Mój ulubiony"- to sekret tego sernika , ale inne też moga być )
• 1 szklanka cukru
• 2 ,5 szklanki mleka zimnego
• 0,5 szklanki oleju
• 4 żółtka (białka zostawiamy na wierzch sernika) + 2 jaja
• 1,5 op. budyniu śmietankowego (60 gramowego) - tylko proszek, budyniu nie gotujemy na mleku

Piana:
• 6 białek, ( które są ze składników na ciasto i masę)
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

1. Zagniecione kruche ciasto schłodzić w lodowce przez 30 minut. (Można dłużej nawet całą noc, wtedy je ścieram do blachy na tarce z grubymi oczkami).

2. Jeśli ciasto było krócej w lodówce i jest miękkie - rozwałkować, podsypując lekko mąką i wyłożyć na blachę. Wcześniej blachę wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną (lepsza od bułki tartej)

3. Serek + cukier utrzeć, dodać powoli mleko + miksować dalej.

4. Dodawać kolejno jaja, potem budyń i na końcu olej.
Masa jest rzadka, (ale tak ma być)
Wlewamy masę na surowe kruche ciasto, na blaszkę.

5. Pieczemy 1godzinę - 1,10 (godzinę+10min) w temp. 180 - 190 st C _ ten dłuższy czas w zależności od rodzaju piekarnika- z termoobiegiem krócej.

6. Ubijamy białka. Kiedy piana jest ubita dodajemy stopniowo cukier (cały czas ubijając). Na koniec dokładamy mąkę i delikatnie mieszamy. Piana powinna być sztywna.

7. Po godzinie wyjmujemy ciasto i kładziemy na gorące ciasto ubitą pianę.

8. Wkładamy z powrotem do piekarnika na 5-8 minut ( aż złapie lekko zloty kolor – jeśli spieczemy pianę za mocno, nie uzyskamy efektu rosy)

A potem czekamy jak ostygnie. Na wierzchu ciasta jak będzie stygło powinny pojawiać się malutkie kropelki rosy. Ale i bez rosy jest pyszne.

Smacznego!!!
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Pierś kurzęca w cieście francuskim

Post »

Pierś kurczęca w cieście francuskim

Obrazek
Jest to moja wariacja na temat przepisu Tekluni z WŻ


Przepis dla 3 osób
Składniki:

1,5 piersi z kurczaka (Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż, nie w poprzek),
ciastko francuskie , najlepiej świeże (z Biedronki lub Lidla), ale jak nie ma może być rozmrożone (1 płat o wymiarach ok. 15x25 cm),
3 plastry sera topionego ziołowego lub śmietankowego,
3 plastry szynki ( konserwowej, domowej lub innej)
1 jajko,

grillowa przyprawa Kamisa (lub inna ulubiona)
oregano,
sól, pieprz.

Wykonanie:

Każdy z 3 kawałków mięsa posypujemy przyprawą grillową lub inną ulubioną, solą, pieprzem, oregano i pozostawiamy na 20-30 minut w lodówce.

Po tym czasie obsmażamy krótko na sklarowanym maśle lub oleju, żeby przyprawy przywarły do mięska. Pozostawiamy do przestudzenia.

Każdy kawałek mięska zawijamy w plaster szynki i plaster sera

Płat ciasta francuskiego rozkładamy na stole, przecinamy (po szerokości) na 3 części, mniej więcej na długość każdego z 3 kawałków piersi z kurczaka (rys.1)

No coś w tym rodzaju
Obrazek
to owalne "cuś" to wirtualny pakuneczek z piersią kurczęcia, szynką i serem

Każdy kawałek ciasta nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8-10 cm (A, C) , w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte (B).

Zaplatamy pocięte paseczki ciasta –na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy...jak byśmy pletli warkocz, ale tylko z dwóch części. Pomiędzy paseczkami dobrze jest zostawić maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.

Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do lodówki,

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temp. ok. 200 stopni ( z termoobiegiem do 170-180 st)

Paczuszki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy 20-25 minut. Powinny zrobić się złociste i kruchutkie

Obrazek

Znakomicie smakują z sałatką z kapusty pekińskiej z sosem Vinegret. Są bardzo "sycące" ;)
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5117
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: ze wsi/prawie środek Polski
Kontakt:

Post »

Nie masz litości, Ewo :cry: . Tak smakowicie te kurczaki w cieście wyglądają, że już mnie skręca. I jestem pełen podziwu nie tylko dla Twoich talentów kulinarnych, ale również dla formy ich prezentacji - to też wymaga dużo pracy, te zdjęcia, szkice...
Dziękuję :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

Do dzieła Krzysiu i smacznego :)
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Posty: 393
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Post »

Wspaniały wątek!!!Przepisy też bardzo ciekawe,stopniowo wprowadzę do mojej kuchni a kilka z nich zrobię na święta!
Czy można prosić o kilka wskazówek jak wyluzować skrzydełka.
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3610
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Post »

Robiłam już kilka potraw z przepisów Ewy . Wszystkie bardzo dobre , łatwe i w miarę szybko się robi .
Placuszki drożdżowe z jabłkami świetne . Zawsze miałam problem jak robiłam z innych przepisów , że były "opite " olejem . Placuszki z przepisu Ewy smaczne , pulchne i suche / bez kropli oleju w środku / .
Sprawdzone i polecam - wykonywane przez taką sobie :? kucharkę / mniej niż mierną /
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

Ewuś - bardzo dziękuję za tak przemiły komentarz do moich przepisów :)

Beatko, jak już wczesniej pisałam, jeśli napiszesz do mnie maila (adres w mojej stopce) - w odpowiedzi prześle Ci te informacje :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Rybka na zimno - alteranatywa dla ryby po grecku

Post »

Tą rybke robię jako alternatywę dla ryby po grecku :)

Rybka na zimno (Krysi)
Wg przepisu Alidab z WŻ

Obrazek


Składniki
• 1/2 kg płatów rybnych (mintaj,miruna,flądra)

na sos:
• 1/2 kg cebuli ( WAŻNE - pokroić dzień wcześniej - nie solić ! )
• 2 dkg rodzynek
• 2,5 dkg sparzonych, obranych ze skórki, posiekanych migdałów
• 1 keczup "Pudliszki" łagodny (duży 480 g)
• suszona zielenina (pietruszka, seler, lubczyk – w sumie 1 łyżka,)

Do smaku:
• magi
• wegeta
• przyprawa chińska "5 smaków"
• zioła prowansalskie
• troszkę oregano
• szczypta imbiru
• szczypta estragonu
• szczypta gałki muszkatałowej
• szczypta chilli
• 1/3 łyżeczki przyprawy do ryb
wspaniały smak tej ryby zależy głównie od właściwego doboru przypraw (oczywiście w/g własnego gustu, ale z tego składu

Wykonanie:

Obrazek

Płaty rybne przekroić na części, posolić, posypać przyprawą do ryb, pieprzem, opanierować ( w mące, jajku, tartej bułce – albo wg własnego sposobu).
Płatów nie rozmrażać do końca - smażyć lekko zamrożone na dobrym oleju lub oliwie, nie dopuszczając do przypalenia tłuszczu.

Na ten sam tłuszcz(olej), na którym smażyły się ryby wrzucić cebulę.
W miarę potrzeby dodać troszeczkę oleju. Cały czas mieszać, aż cebula się zeszkli.

Dodać wszystkie przyprawy, skosztować - w miarę potrzeby dodać jeszcze przypraw, sos ma być bardzo aromatyczny.

Na końcu dać cały keczup, rodzynki i migdały.

Dokładnie smakować – przyprawić w/g własnego gustu, ale z tego składu, który podano wyżej).

Usmażone ryby poukładać na półmiskach, na każdy kawałek ryby układać grubą warstwę gorącej zaprawy ("pierzynkę").

Pólmiski przykryć szczelnie folią spozywczą, odstawić w chłodne miejsce na ok. 6-8 godzin.

Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Smacznego
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 5989
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: świętokrzyskie

Post »

Ewo, to filetowanie skrzydełek wcale nie jest tak skomplikowane, na jakie wygląda! Właśnie skończyłam to robić i udało się :D
Najgorzej i najdłużej zeszło z pierwszym. Potem już załapałam o co z tym chodzi i szło mi coraz lepiej.
Dziękuję za ten przepis i za kurs wyciągania kostek :P
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

No przeca mówiłam - bułka z masłem :)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9774
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: południe kraju

Post »

Są skrzydełka, a bałam się,ze bezpowrotnie przepadły!
Makowy zrobię obowiązkowo.Juz mnie straszą,ze do Lwowa na te święta po Nowym Roku też.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6147
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Post »

ewuś - dziękuję Ci za przepisy :) Wykorzystam - zaintrygowały mnie te skrzydełka - ale ja nie robię z mięsem ... może mąż się skusi ;) ?
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Post »

Spróbuj Bernadetko :) Eksperymentowanie jest fajne :)
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8216
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Łódź/łódzkie

Paszteciki drożdżowe

Post »

Paszteciki drożdżowe sprawdzone

Obrazek

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE:
1 kg mąki (najlepsza tortowa)
75-100 g drożdży
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
1 szkl mleka + 2-3 łyżki
250g margaryny
ok.2 łyżek cukru
1 jajko do smarowania

FARSZ:
ok.1 kg karkówki (bez kości)
3 cebule
sól, pieprz
2 łyżki bułki tartej
20 dkg pieczarek (opcjonalnie)
1 łyżka przyprawy maggi
vegeta
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

1. Karczek nasmarować marynatą : łyżka oleju, łyżeczka vegety, czosnek –a następnie pozostawić od przykryciem, w lodówce na 1-2 godz. Po tym czasie
2. Obsmażyć karkówkę ze wszystkich stron na oleju (na patelni), przełożyć do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku ok. 1 godziny (do miękkości). Zastosowanie rękawa do pieczenia zwolni nas od polewania pieczeni wytworzonym sosem.

W międzyczasie :
3. Pokroić cebule w cząstki (nie muszą być małe) i udusić do miękkości. Wystudzić.
4. Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki, posolić, udusić na łyżce tłuszczu do miękkości.

5. Upieczoną karkówkę wystudzić, zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą i pieczarkami.
6. Doprawić maggi, solą, pieprzem.
7. Dodać bułkę tartą. Gdyby farsz był za mało wilgotny można dodać trochę sosu z duszenia mięsa lub wody .


Wyrobić ciasto drożdżowe z podanych składników:h)
- Margaryne rozpuścić, lekko ostudzić (nie może być gorąca)
- Drożdże rozrobić z 2-3 łyżkami ciepłego mleka i cukrem
- Do przesianej mąki dodać sól, rozmącone jajka, pozostałe ciepłe (ale nie gorące) mleko i rozczyn drożdżowy. Połączyć składniki.
- Pod koniec dodać rozpuszczoną margarynę i wrobić ją w ciasto.
- Ciasto drożdżowe pozostawić do wyrośnięcia. Ja odstawiam garnek z ciastem, przykryty ściereczką, na 30 minut , w ciepłej wodzie nalanej do jednej z komór zlewu :) .

8. Przełożyć ciasto na stół (opadnie, ale nie ma się co tym przejmować), odrywać część, (pozostałe przykryć sciereczka, żeby nie wysychało) na podsypanym mąką stole wałkować podłużne paski ciasta (ok 0,5 cm grubości). Wzdłuż nakładać farsz, zawijać go „w rulonik”, a następnie kroić na mniejsze kawałki – ok. 5-6 cm.

9. Na blaszkę rozłożyć papier do pieczenia. Układać paszteciki, smarować roztrzepanym jajkiem i piec w temp 170-180 st C przez ok. 30 min.

Ciepłe paszteciki są niezastąpione do czerwonego barszczu. Zamiast farszu mięsnego może być farsz z kapustą i grzybami .
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6147
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Post »

O Ewciu - dziękuję - jak sprawdzone - to zrobię - w wersji wigilijnej najpierw :)

Mam już uszka i krokiety - to pewno znajdę czas na paszteciki _ a nigdy ich jeszcze nie robilam :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”