Przepis na wódkę winiakopodobną :2 suszone śliwki z pestkami, 1 plaster suszonego jabłka, 1 łyżeczka suszonej jarzębiny, 1 orzech włoski zielony ( z tym będzie problem ale można dodać łyżkę nalewu orzechowego), 1 łyżeczka rodzynek, 1 łyżeczka wiórów dębowych, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 litr wódki 40-45%.
To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Krupnik to jedna z moich ulubionych "zup".
Jedną butelczynę pigwowcówki mozesz na próbę zaprawić skórką pomarańczową i odrobiną arcydzięgla.Najwyżej szybko zużyjesz.
.
Przepis na wódkę winiakopodobną :2 suszone śliwki z pestkami, 1 plaster suszonego jabłka, 1 łyżeczka suszonej jarzębiny, 1 orzech włoski zielony ( z tym będzie problem ale można dodać łyżkę nalewu orzechowego), 1 łyżeczka rodzynek, 1 łyżeczka wiórów dębowych, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 litr wódki 40-45%.
Przepis na wódkę winiakopodobną :2 suszone śliwki z pestkami, 1 plaster suszonego jabłka, 1 łyżeczka suszonej jarzębiny, 1 orzech włoski zielony ( z tym będzie problem ale można dodać łyżkę nalewu orzechowego), 1 łyżeczka rodzynek, 1 łyżeczka wiórów dębowych, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 litr wódki 40-45%.
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Lubię próbować nowe smaki, to może wypróbuję. Muszę tylko się rozejrzeć za arcydzięglem. 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Arcydzięgiel litwor jest rośliną leczniczą i można kupić w aptece lub sklepie zielarskim.
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Dorota,brak mi słów,co do gniazda os.Dzieci zachwycone,choć bez nadzienia zadnego.Ciekawe czy teściowej posmakowały.
Trochę miałam obawy czy na tyle kawałków pokroję jak w przepisie.Wyszło za dużo, ale poupychałam i ok.Przerw nie było.Bo pięknie urosła.Nie waźyłam składników.Zjadłam 3,choć po obiedzie.
Przepis zostaje na dłuźej u mnie.Dzięki
Trochę miałam obawy czy na tyle kawałków pokroję jak w przepisie.Wyszło za dużo, ale poupychałam i ok.Przerw nie było.Bo pięknie urosła.Nie waźyłam składników.Zjadłam 3,choć po obiedzie.
Przepis zostaje na dłuźej u mnie.Dzięki
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
KaLo muszę sama spróbować go wyhodować, tylko żebym nie zapomniała na wiosnę o nasionach.
Jolka cieszę się, że gniazda smakowały Tobie i dzieciom. Sama powiedz, czy nie jest to prosty i łatwy przepis na drożdżowe?
Myślę, że i teściowej smakowały chociaż może z zasady nie pochwali (tak jak moja).

Jolka cieszę się, że gniazda smakowały Tobie i dzieciom. Sama powiedz, czy nie jest to prosty i łatwy przepis na drożdżowe?
Myślę, że i teściowej smakowały chociaż może z zasady nie pochwali (tak jak moja).
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Łatwy,ładnie wygląda i do tego pyszny
Teściowe tak mają
.
Teściowe tak mają
-
kaLo
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Spirytusik też sama uprawiaszszarotka66 pisze:KaLo muszę sama spróbować go wyhodować
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Jeszcze nie, ale kto wie...
A tak poważnie to na razie tylko wina i nalewki w większości z własnych owoców.
A tak poważnie to na razie tylko wina i nalewki w większości z własnych owoców.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Idą święta, chcę się podzielić przepisem na tradycyjny makowiec zawijany, ale tym razem ciasto będzie krucho -drożdżowe.
Makowiec świąteczny
Ciasto;
1/2kg mąki pszennej
10 dag cukru pudru
10 dag masła
2 jajka
1/2 szkl mleka
5 dag drożdży
szczypta soli
100 ml gęstej śmietany 18%
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Masło utrzeć z cukrem pudrem i śmietaną, dodawać kolejno jajka i rozpuszczone drożdże oraz sól.
Gdy składniki są dobrze wymieszane dodajemy przesianą mąkę i dalej wyrabiamy drewnianą łyżką lub po prostu ręką.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1/2 - 1 godz.
Masa makowa
1/2 kg maku (można pójść na łatwiznę i kupić gotową masę makową)
20 dag cukru
skórka pomarańczowa
rodzynki (namoczone w rumie)
orzechy
migdały
Mak opłukać, osączyć i sparzyć wrzącą wodą. Odstawić na noc. Następnego dnia przepuścić przez maszynkę 3 razy. Wsypać cukier, wymieszać i podgrzewać ciągle mieszając. Gdy cukier się rozpuści odstawić do ostygnięcia. Dodać skórkę pomarańczową i dowolne bakalie. Ciasto podzielić na 2 części, cienko rozwałkować, rozsmarować połowę masy makowej. Ciasno zwinąć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugą częścią ciasta postępujemy identycznie. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy do podrośnięcia, na 1/2 godz. Wstawiamy do piekarnika, ustawiamy temperaturę na 170-180 *C. Piec około 40 min. Zimne ciasto polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą i posypać posiekanymi orzechami.
Makowiec świąteczny
Ciasto;
1/2kg mąki pszennej
10 dag cukru pudru
10 dag masła
2 jajka
1/2 szkl mleka
5 dag drożdży
szczypta soli
100 ml gęstej śmietany 18%
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Masło utrzeć z cukrem pudrem i śmietaną, dodawać kolejno jajka i rozpuszczone drożdże oraz sól.
Gdy składniki są dobrze wymieszane dodajemy przesianą mąkę i dalej wyrabiamy drewnianą łyżką lub po prostu ręką.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 1/2 - 1 godz.
Masa makowa
1/2 kg maku (można pójść na łatwiznę i kupić gotową masę makową)
20 dag cukru
skórka pomarańczowa
rodzynki (namoczone w rumie)
orzechy
migdały
Mak opłukać, osączyć i sparzyć wrzącą wodą. Odstawić na noc. Następnego dnia przepuścić przez maszynkę 3 razy. Wsypać cukier, wymieszać i podgrzewać ciągle mieszając. Gdy cukier się rozpuści odstawić do ostygnięcia. Dodać skórkę pomarańczową i dowolne bakalie. Ciasto podzielić na 2 części, cienko rozwałkować, rozsmarować połowę masy makowej. Ciasno zwinąć, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugą częścią ciasta postępujemy identycznie. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i odstawiamy do podrośnięcia, na 1/2 godz. Wstawiamy do piekarnika, ustawiamy temperaturę na 170-180 *C. Piec około 40 min. Zimne ciasto polukrować lub polać rozpuszczoną czekoladą i posypać posiekanymi orzechami.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Proszku do pieczenia nie dodajesz? Mam podobny przepis na rogaliki ale z płaską łyżeczką proszku. Może upiekę?
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Tu drożdże robią co trzeba i w tym przepisie jest OK. Może w Twoim jest więcej tłuszczu? Wtedy dodatkowego kopa daje proszek.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Być może, nie pamiętam już. Zwykle robiłam drożdżowe, zawijam później w papier do pieczenia. Może wypróbuję coś nowego.
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Ja też zawijam w papier, wtedy jest ładny wałek. Czasem nacinam przez środek aby nie popękał po bokach. 
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
-
szarotka66
- 1000p

- Posty: 6117
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Jak niektórzy z odwiedzających wiedzą, robię nalewki. Czasem eksperymentuję, czasem szukam inspiracji w necie. Tym razem zalałam wódką pestki pigwowca. Nalewka nazywa się "pestkówka". Zasięgnęłam języka, pytając o smak i zapach takiej nalewki.
KaLo napisał, że będzie pachniała jak amaretto. No cóż, jestem niedowiarkiem i muszę "pomacać" aby uwierzyć. Po miesiącu od zalania powąchałam. O ludzie cóż za zapach.
Amaretto jak oryginalne. Zapach intensywnie migdałowy, nie do uwierzenia, że to zalane pestki. Co do smaku to powstrzymam się jeszcze jakiś czas, bo podobno musi dojrzewać kilka miesięcy. 
KaLo napisał, że będzie pachniała jak amaretto. No cóż, jestem niedowiarkiem i muszę "pomacać" aby uwierzyć. Po miesiącu od zalania powąchałam. O ludzie cóż za zapach.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 5412
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Suwałk
Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
Teraz ,to po fakcie.Ale po degustacji-pamiętaj o przepisie .Może w nowym sezonie wypróbuję.Bo od pigwówki to mam zgagę od samego zapachu...

