Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Post »

Hej! :wit
Małgosiu ,Dario gałęziówka to nic innego jak drobne drewno odpadowe pozyskiwane podczas ścinki drzew,czyli wszelkie gałęzie najczęściej o grubości do 7 cm.ale zdarzają się i grubsze.Gałęziówka jest też pozyskiwana z miejsc określonych przez leśniczego w celu tzw. czyszczenia z wszelkiego rodzaju drobnych drzew (krzywych,wykrotów,zbyt gęsto rosnących).Metrówka zaś jak się potocznie mówi to samo drzewo pocięte już na określoną długość i złożone jedna na drugiej,ściśle obok siebie wielkości metra sześciennego.W zależności od gatunku i jakości przeznacza się je na materiał budowlany lub opałowy(piece,kominki).Czasami leśnictwo przeprowadza gruntowną wycinkę w miejscach gdzie drzewostan jet kiepskiej jakości,bądź zaatakowany jest przez choroby lub szkodniki.W tych miejscach powstaje tzw.zrąb i następnie są tam prowadzone nowe nasadzenia.
Rozpisałem się jakbym leśnikiem był ;:306 a ja tylko jako taki ogrodnik i lichy sadownik w porywach. :;230
Dziewczyny to dlaczego nie podobała się ludziskom kocanka dowiedziałem się przez całkowity przypadek,ale być może taka opinia nie była odosobniona.Potoczna nazwa to nieśmiertelnik i tej osobie źle się kojarzyło i w domu czegoś takiego mieć nie chciała.Nie bardzo dla mnie do pojęcia takie rozumowanie ale... ;:185
Dario musiałabyś i to bardzo rozluźnić tą Twoją glinę żeby uprawiać takie rośliny,to ogrom pracy trzeba by włożyć a większość z nich lubi lekkie podłoże,wręcz prawie piaskowe.
Jeżeli suma sumarum Beatko sezon wyszedł Wam na plus to jest dobrze. ;:333 Przyszłego życzę Ci jeszcze lepszego co byś miała ból głowy z rozdawaniem. ;:306
Aniu ta odmiana to szarłat trójbarwny,tylko mam takie zdjęcia że jeszcze wtedy nie miał na wierzchołku tego zielono-żółto czerwonego pióropusza.
Małgosiu jak piątunio będzie Ci się pisał każdego tygodnia znaczyć będzie że wszystko u Ciebie ok. ;:215 Mówisz że miałem nosa zaczynając od kwiatów?To się cieszę że się też cieszysz. :D Kończąc tą kwiatową część powiem jeszcze o budleji Dawida.Uparłem się żeby w tym roku wysiać znów i dorobić się sadzonek,ale tym razem w innym kolorze niż fioletowym.Te akurat są najbardziej wytrzymałe na zimowe mrozy.Na razie nie mogę znaleźć nasion,ale będę szukał dalej. ;:173
Te siane w 2013 roku niektóre mają już powyżej dwóch metrów.

Obrazek

Plon z sadu nie był szczególny a to tylko wyłącznie z mojej winy i poniekąd z braku czasu.Kwitnienie jak widziałaś było piękne,owoce zawiązały w sprzyjających warunkach,lecz opierając się na naiwności że dwa główne wyloty motyla i zabezpieczenie opryskiem wystarczą.Wylotów było więcej a efektem tego była strata plonu na węgierce zwykłej rzędy 40% a dąbrowickiej nawet ponad połowę.Jedynie praktycznie bez strat zostały Ulena i Cacanska Rana.W przyszłym roku jak Pan Bóg przykazał założę pułapki feromonowe.

Obrazek

Obrazek

Brzoskwinie Harnaś tradycyjnie zmarzły na kwitnieniu,ale za to późna odmiana z samosiejki jak co roku obwieszona była owocami. :)

Obrazek
Czereśnie nareszcie dały owoców nie tylko na smak. ;:108

Obrazek

Obrazek

Malin,jeżyn ogrodowych i aronii na przetwory wyszło dużo.
Truskawka uniknęła przymrozków na kwitnięciu i pomimo że zaatakował ja w pewnym momencie kwieciak też z owocami źle nie było. :wink:

Obrazek
C.D.N.
Gosiu cały czas jest jeszcze co oglądać u Ciebie w ogrodzie i wcale to smętnej zimy nie przypomina.Zanosi się na to że ta zima będzie bardzo podobna do poprzednich,więc tak najgorzej być nie powinno.Prace widzę dopinasz na ostatni guzik. ;:333 Przepis na chleb może Ci się przyda i wykorzystasz. ;:108 Myślałem że tylko ja potrafię spać na siedząco przed komputerem. :;230 ;:4
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziś jest piątek, piąteczek, piątunio ale po dzisiejszych wydarzeniach chyba przestanę świętować piątki Obrazek

Aniu Ja jestem z tych wytrwałych i na wieś jeżdżę nawet w środku srogiej zimy. Nie masz co być zawstydzona, przecież masz tysiące innych zajęć a Zalesie nie ucieknie, poczeka na Ciebie i na wiosnę ;:215

Wituś Tymi śliwkami zrobiłeś mi smaka a budleje piękne. Ja mam ukorzenione dwa patyczki z ogrodu Marty Koziorożec i mam nadzieję, że przetrwają zimę pod kołderką z liści.

Przepraszam, ale jestem tak wstrząśnięta, że nie mogę się skupić na pisaniu Obrazek
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20

Post »

Małgosiu ale czemu?
"Przepraszam, ale jestem tak wstrząśnięta, że nie mogę się skupić na pisaniu".

Mi szarłaty najlepiej udają się na ziemi gliniasto-piaszczystej.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Małgoś, nie przejmuj się i idź spać, przecież to tylko niemieckie media kłamią, jutro dowiesz się z jedynych, prawdomównych, mediów, że jakaś banda p(osłów) opanowała prezydium, a marszałek miał prawo pozbawić posła prawa do głosowania, prawa elementarnego, wpisanego do Konstytucji.

Szarłaty mi się zawsze udają, gorzej z wiecznikiem kulistym, gomfreną, ta mi zawsze pada, pewnie za mało wapnia mam.
Chciałabym mieć taki krzaczek.
Obrazek

Pozdrawiam Irena ;:196
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p

Post »

Ale piękny ten wiecznik kulisty ;:oj
Wcześniej go nie znałam, muszę koniecznie sprawdzić, czy moja ziemia mu będzie służyła :D
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

To jeszcze trzy grosze ode mnie. Idealnie by było, jakby każdy zajął się tym na czym rzeczywiście się zna. Tyczy się to zarówno polityków, jak i pozostałych. Jak widzę, jak dajmy na to przysłowiowa fryzjerka wypowiada się na temat ekonomi i ona najlepiej zarządzałaby budżetem państwa, to nie wiadomo, czy się śmiać, czy płakać. :roll: ;:222
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

:wit

Pora roku jaka jest każdy widzi. Niby zimno, a zrobiło się gorąco. :oops:

Pogoda nam sprzyja i u nas cały czas idą prace wykończeniowe w szklarni.
Od trzech dni zwozimy kostkę brukową do wyłożenia ścieżek. Udało się mi znaleźć ją w cenie promocyjnej i nie było co czekać tylko kupować. Transport kosztowałby drożej niż zakup, więc wozimy po 75 sztuk, bo strasznie ciężkie te kosteczki. ;:108

Przygotowania świąteczne są trochę poza nami, bo Święta mamy w rozjazdach. Wszyscy nasi najbilżsi wiedzą o tym, że nie pieczemy ciast. Zabezpieczamy jednak dodatki w postaci różnorodnych kiszonek, marynat i oczywiście dobrego humoru. :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Melduję, że jestem znów na łączach czyt. przebudziłam się :wink:
joannamm pisze:Małgosiu ale czemu?
"Przepraszam, ale jestem tak wstrząśnięta, że nie mogę się skupić na pisaniu".
Irenka doskonale zdiagnozowała źródło mojego poruszenia.
U mnie szarłaty sieją się same i wędrują po ogrodzie. Nie wiem dlaczego, ale mam zazwyczaj jedną, dwie siewki i to w zupełnie innym miejscu, niż w poprzednim sezonie ;:oj

Irenko Nie dość, że czytasz mi w myślach to jeszcze chyba ten sam wątek czytałaś co ja ;:306
Takie krzaczki, jak pokazałaś też chciałabym mieć. Gomfrena trafia na listę chciejstw ;:108 Będę szukała nasion na wiosnę.

Kasiu Ja do tej pory częściej się śmiałam niż płakałam i miałam nadzieję, że w końcu sytuacja się wyklaruje. Teraz jestem przerażona :shock: Płacz tu nic nie pomoże, całe szczęście, że my zajmujemy się tym, na czym coś tam, coś tam się znamy ;:306

Beatko Tak, pogoda jaka jest, każy widzi ale prognozy nie są zbyt budujące :oops:
Cieszę się, że prace w szklarni idą do przodu. póki macoszka- zimuszka nie zmrozi świata coś jeszcze można podgonić.
U mnie przygotowania do świąt są raczej nikłe. Ja zrobiłam pierogi do pieczenia, upiekę ciasto, chleb z suszonymi pomidorami a także barszcz czerwony na drugi dzień świąt. Resztą rządzi moja mama. Oczywiście pomogę, jeśli tylko pozwoli ;:108

A ja w sobotę cieszyłam się pięknym, słonecznym dniem. Zabezpieczyłam borówki przed zającami i dołożyłam kołderki liściowej wszystkim patyczkom ukorzenionym tego lata. Niestety śniegu jedynie symboliczna ilość ale tylko w głębokim cieniu. Tam gdzie słońce świeciło momentalnie robiło się błoto. A trawa jest co raz bardziej zielona ;:oj

Pozdrawiam Was i życzę miłych i nieśpiesznych przygotowań do Świąt ;:4
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Cześć Małgosiu!
Poczytałam i miałam coś napisać, ale wybacz odechciało mi się.
Może jednak lepiej pisać o kwiatkach.
Pozdrawiam wszystkich ogrodników!
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Dlatego Marysiu spotykamy się w wątkach ogrodniczych, bo po to, to Forum chyba zostało powołane. :D

Pogoda tej jesieni dopisuje, śnieg już był ze dwa razy, poleżał i znikał. Teraz co prawda świat wygląda trochę buro, ale drogi nie są oblodzone i dużo bezpieczniej jeździ się samochodem.

W tym roku dość późno posadziłam czosnek,nauczona doświadczeniem z poprzednich lat.
Gdy sadziłam czosnek po 15 października , już na początku listopada widać było zielone listeczki, w grudniu czasami miał już po10cm wysokości. Podsypywałam go wtedy torfem, albo kompostem i zastanawiałam się co z niego będzie wiosną.
W tym roku tego problemu nie mam, bo siedzi grzecznie pod ziemią . :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p

Post »

Pogoda, jak na środek grudnia, jest łagodna. Ziemia mięciutka i pulchna. Aż by się chciało coś pokopać w ogrodzie. Ale ponoć, jak mówią u nas doświadczeni rolnicy, ziemia powinna w grudniu i styczniu odpocząć. I dlatego myślę o posianiu kilku ostrych papryk i pierwszych długo wschodzących kwiatków, aby kontynuować prace ogrodnicze :D
A na Święta, oprócz prezentów, prawie nic nie szykuje, bo jesteśmy zaproszeni przez bratową i brata do siebie. A syn za granicą.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu To prawda, rośliny to dużo bardziej wdzięczny temat dlatego tak lubię uciekać do Tymczasowego ;:215

Beatko Zima kolejny raz daje nam pstryczka w nos :wink: Zamiast puchatych zasp na święta mamy wiosenne temperatury a roślinność- przynajmniej w Krakowie zaczyna wariować. Dziś zauważyłam na wierzbach żółtawe pędy, róże w Tymczasowym nadal mają zielone liście, trawa zielona jak we wrześniu. Pewnie zima przypomni sobie o nas na Wielkanoc ;:306
W długoterminowych widzę zimę czyli mróz około -10 w nocy przez jakieś dwa tygodnie stycznia a potem już wiosna.

Asiu Ja w sobotę miałam ochotę kopać w ogrodzie i już miałam wizje gdzie i co przesadzać. Dobrze, że mózg uruchomiłam bo to nie najlepszy pomysł. W święta będę siała begonię bulwiastą i stale kwitnącą więc sezon zostanie rozpoczęty ;:306 W styczniu będę koleusy i lawenda a papryki najwcześniej pod koniec lutego. W tym i poprzednim sezonie siałam papryki 14 lutego i miałam problem z wysadzaniem. Sadzonki były wielkie i wszystkie już kwitnące. Tym razem opóźniam siewy na koniec lutego żeby się tak nie męczyć ze zbyt wyrośniętą rozsadą. Pomidory zawsze siałam w połowie marca i zanim nadszedł czas wysadzania musiałam ogławiać. Te ogłowione puściłam na dwa pędy i poszły do ludzi a czubki ukorzeniałam. Mimo tego rozsada była naprawdę ogromna. W tym sezonie postaram się wysiewać nieco później. Ale czy wytrzymam w postanowieniu? ;:306
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cisza nastała aż chciałoby się zacytować fragment znanej piosenki:
"Pieśni ucichły,fanfary i wrzask-wszyscy przegrali,więc po co było grać."Tylko że na razie nikt nie przegrał,pomimo że zapomniany 20 listopada dawno minął.Wszyscy mamy szansę.Pytanie-czy skorzystamy.Jutrzejsza Wigilia jest do tego najlepszą okazją.Przemiana musi mieć swój początek w naszych ;:167 To tyle o sprawach najważniejszych wobec których nie mogę przejść obojętnie pomimo że to jest wątek ogrodowy.

Dziś piątunio i nie widzę najmniejszego powodu Małgosiu żeby przestać go świętować. ;:108

Mile widziane będą szersze ogrodowe podsumowania poparte zdjęciami owoców pracy rąk Waszych,jak i ostatnich kulinarnych przygotowań.Pomimo że te akurat nie są jak dla mnie sprawą najistotniejszą w zbliżających się świętach Bożego Narodzenia.
Przedostatnia relacja - warzywna tym razem.
Przyszły rok to już tylko jedna odmiana ogórka i będzie to Soplica. ;:333 W tej chwili otwierane słoiki nadal cieszą twardością i aromatem takim jaki powinny mieć po ukiszeniu.Podobnie było jak były jedzone na surowo.Smak łagodny jak najbardziej mi odpowiadający.

Obrazek

Obrazek
Wśród wielu odmian papryki pokazuję te które będę wysiewał w roku następnym ze względu zarówno na ich plenność a głównie za smak.
Palermo.

Obrazek
Oda.

Obrazek
Pomarańczowa w typie Palermo.

Obrazek
Czerwona marketowa typu "block"

Obrazek
"Pomidorowa".

Obrazek
Calipso.

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla Gospodyni wątku,Wszystkich piszących i czytających
przesyłam najlepsze życzenia: :D
Szczęśliwych,spędzonych w rodzinnym gronie,pełnych miłości płynącej z Narodzenia Pańskiego świąt.
Niech w przyszłym roku Wam się darzy w ogrodach.
Wszystkiego dobrego!

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Udanej,świetnej zabawy sylwestrowej życzę Wszystkim przyjaciołom z forum. ;:108
A w przyszłym roku dużo zdrówka,zadowolenia ze swoich ogrodów i takich obfitych plonów. ;:215

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”