Mój ogród na fotografii- część 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród na fotografii- część 9

Post »

Bogusiu dziękuję za dokładny opis prac .
Już wiosna wapnowałam całą działke bo bardzo mam w niektórych miejscach zakwaszona dużo mchu .
Pozdrowionka cieplutkie zostawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Was Kochane Kobietki cieplutko! U mnie szaro, buro, mokro...Wczoraj trochę popadał śnieg ,a w nocy przeistoczył się ;:306 w deszcz. Pada bez przerwy ;:222
Tereniu! miło ,ze odwiedziłaś mnie :tan ;:168 My wapnujemy od ponad 30 lat , co roku przed samym sadzeniem pomidorów. Plony zawsze mamy rewelacyjne, pomidory dorodne bez chorób grzybowych mimo ,ze nie stosujemy żadnych oprysków chemicznych. Dbamy o dobre wietrzenie i odpowiednie nawodnienie. Po posadzeniu pomidorów, przez około tydzień zamykamy drzwi na noc ...przez pozostały okres ciągle są otwarte z obu stron , w dzień i w nocy . Ważne jest dobre wietrzenie , właściwa cyrkulacja powietrza . Nasz tunel ma otwierane drzwi na całej szerokości , a wymiary tunelu 8m szer X 10m dl. X 2,8 m wys. Właściwe nawadnianie to kolejny czynnik gwarantujący dobre plony i zapobieganie chorobom grzybowym. Podlewamy tak często by ziemia była mokra cały czas naokoło 10 cm. Trzeba też uszczykiwać na bieżąco tzw. wilki boczne pędy jak tylko pokażą się i usuwać sukcesywnie dolne liście po zawiązaniu się kolejnego grona.Piszę to jako praktyk ..wiele osób skorzystało z naszych rad ze znakomitym sukcesem. ;:168
Iwonkostosujemy zwykle wapno budowlane albo kredę malarską w proszku. naokoło 40 m2 15- 20 kg. ;:168
Alu! moje trawniki też zakwaszone ... zamierzam porządnie zwapnować. ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki Bogusiu, a trawnik czym wapnujesz, tym samym?
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Bogusiu dziękuję bardzo za tak wspaniałe rady ;:196 spróbuję je zastosować i zobaczymy co mi wyjdzie z tego :D
U mnie śnieg z deszczem cały dzień , nie przyjemnie :wink:
Pozdrawiam cieplutko ;:168
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, tak trawnik odkwaszam tym samym/ kredą albo wapnem/
Tereniu!u mnie też wczoraj cały dzień padał deszcz. Dzisiaj przyjemnie , od czasu do czasu świeci słoneczko , w jego promieniach 11* i lekki wiaterek ;:215
Powtarzam w skrócie ;:306
Sukces uprawy pomidorów w tunelu foliowym to dobrze przygotowane podloże +dobre wietrzenie+ odpowiednie nawadnianie i usuwanie w odpowiednim czasie bocznych pędów . My puszczamy tylko jeden pęd główny. ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki Bogusiu, pomyśle o tym i ja chyba jak przeniosę namiot to tak zrobię ;:215
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu :wit
Wiosną M zamówił granulowane nie pyliło przy rozsypywaniu .Mech na jakiś czas zginął moja działka music być bardzo zakwaszona pewnie przez to ,że ciągle w większości jest mokra ziemi .
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

A tu takie porady w sprawie uprawy pomidorów, a my ... z braku miejsca zrezygnowaliśmy z ich uprawiania :(
Już w tym roku nie wysiewaliśmy i nie kupowaliśmy sadzonek. Za to ... mieliśmy najwięcej krzewów pomidorów z całej ogrodowej działalności, bo 4 osoby poprzynosiły nam swoje nadwyżki :;230
Jesienią dalsza część ziemi uprawna, została zaanektowana na kwiaty. Chyba będę się chował jak ktoś przyniesie mi sadzonki pomidorów ;:306
Pozdrawiam Bogusiu!
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojej , u mnie tacy mili goście a ja tak rzadko tu bywam! Kochani! oznajmiam wszem i wobec ...nasza wnusia ma 8 ząbków i sama już chodzi bez problemu, choć dopiero 26 stycznia skończy roczek. Daje wycisk babci ...dlatego tak rzadko tu bywam!
Iwonko! my swoje pomidorki jeszcze mamy. Dopóki będą siły i zdrowie nie zaprzestaniemy uprawy ;:108
Alu! podejrzewam ,ze granulowane jest droższe a efekt taki sam. ;:168
Andrzeju! ja posadziłam sporo pomidorów w ogrodzie , sadzonki - samosiejki pozyskane z tunelu. Byłam zła sama na siebie, bo nikt tych z ogrodu nie zrywał, a mi szkoda wszystkiego co obrodzi, więc przerabiałam na przeciery.Drzewa i krzewy strzelają pąkami- niesamowite , co za pogoda. W nocy ponad 9* , w dzień jeszcze cieplej. ;:222
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu mąż kupował w necie i nie drogo ,a przedtem obdzwoniłam wszystkie sklepy i markety w pobliżu ceny w nich jak z kosmosu .
Jak mąż pamięta u kogo kupował to podam namiary .
Buziaczki ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

OK Alu...pozdrawiam serdecznie ;:168 U mnie dzisiaj przymroziło do - 5,6C w nocy, teraz lekki mrozik z pięknym słoneczkiem. Tak lubię. ;:168
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Bogusiu,spacerując po działkach właśnie widziałem białe trawniki i zastanawiałem się czym ci ludzie sypią.Jak myślisz,czy jeszcze teraz mogę trawnik posypać wapnem czy poczekać do wiosny ?
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariuszu :wit ja czekam do wiosny, większe prawdopodobieństwo skuteczności, choć w moim rejonie pogoda iście wiosenna. ;:303

Nie jestem ekspertem w tych sprawach ;:306 ale z własnego doświadczenia podpowiadam. Wiosną ważniejsze trawniki ;:306 bo mam ich sporo przeprowadzam wertykulację / usuwam zwykłymi grabiami, pazurkami zmierzwioną trawę, błoto pośniegowe i tym samym napowietrzam. Zabieg taki przeprowadzam ze 2-3 razy. Po takim zabiegu rozsypuję wapno/ ja zwykłe budowlane/. Pozdrawiam serdecznie!
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Dziękuję za przydatną informację :wink: Zastosuję się do twojej porady.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu czekasz na wiosnę ? wszystkiego dobrego i dużo zdrówka ;:196 ;:167 ;:167 ;:167
Pozdrawiam Alicja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”