Borówka amerykańska - 8 cz
Re: Borówka amerykańska - 8 cz
Nawożenie borówki wysokiej świeżym obornikiem nie daje dobrych wyników, ponieważ może uszkodzić system korzeniowy.
Dobrze rozłożony bydlęcy, kurzy lub koński może być stosowany w dawce 25 - 40 t/ha do ściółkowania. Powinien być kwaśny, może być obojętny. (za Rejman, Pliszka, Borówka wysoka, PWRiL, 1981)
Dobrze rozłożony bydlęcy, kurzy lub koński może być stosowany w dawce 25 - 40 t/ha do ściółkowania. Powinien być kwaśny, może być obojętny. (za Rejman, Pliszka, Borówka wysoka, PWRiL, 1981)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 maja 2015, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najlepiej żadnym , obornik nie nadaje się do borówek...
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
steffen obornik ma odczyn zasadowy i odkwasza ziemię. Jakie masz teraz pH pod krzakami, jeżeli w górnej granicy tj 4,8 to zastanów się nad innym nawozem. U mnie borówki nawożę tylko kwaśnymi nawozami sztucznymi a naturalnych to gnojówka z pokrzyw i ściółka z trocin zrębków ew ze skoszonego nawozu zielonego. Krzaki co roku kładą się pod ciężarem owoców. Pamiętaj że borówka ma bardzo dobrze rozwinięty podpowierzchniowy system korzeniowy na sporej powierzchni potrzebuje stałego dopływu składników bez gwałtownych wahnięć a takie warunki spełnia po woli rozkładająca się ściółka dla zakwaszenia można na jesieni posypać siarka i lekko wymieszać na powierzchni.
Pozdrawiam. Jacek 

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 maja 2016, o 10:32
Niecały miesiąc temu zasadziłem swoje krzewy borowki w ogrodzie w torfie kwasnym zmieszanym z ziemia I trocinami w stosunku 1:1:2, a nawierzch przysypałem jeszcze trocinami z drzew iglastych, zeby nie zmarzly. Chciałem naturalnie dostarczac skladniki odzywcze do borowek, bo po co dosypywac chemii w swoim ogrodzie. Czy z pokrzyw nalezy zrobic kompost czy moczyc je w wodzie I otem podlewac taka woda borowki?
Ja bym teraz już nic nie dodawał.
Natomiast pobrałbym próbkę gleby z warstwy 0-20 cm oraz z warstwy 20-40 cm i dał do Stacji Chemiczno Rolniczej prosząc o zalecenia dla uprawy borówki wysokiej. Koszt około 40 zł.
Natomiast pobrałbym próbkę gleby z warstwy 0-20 cm oraz z warstwy 20-40 cm i dał do Stacji Chemiczno Rolniczej prosząc o zalecenia dla uprawy borówki wysokiej. Koszt około 40 zł.
- toldi
Trochę za dużo trocin, pamiętaj, że trociny są bardzo ubogie w składniki pokarmowe zawierają jedynie śladowe ilości azotu trochę magnezu i potasu. Torf również jest bardzo jałowy. Istnieje również niebezpieczeństwo braku azotu, trociny w procesie rozkładu a raczej bakterie będą potrzebować azot który zabiorą z otoczenia. Myślę że na wiosnę powinieneś mimo to zastosować ostrożnie w kilku małych dawkach saletrę amonową a doraźnie oprysk jakimś nawozem azotowym dolistnym lub wieloskładnikowym Florovitem w, którego składzie będzie bor. Przepis na gnojówkę: 1kg świeżych najlepiej majowych pokrzyw 10l wody pokrzywy pociąć nożem i do wody. Wodę trzeba codziennie napowietrzać można mieszać kijem ja wkładam do beczki pompkę do napowietrzania akwarium.Smród z beczki świadczy, że nie następuje humifikacja tylko gnicie i rozkład pokrzywy idzie w złym kierunku wytworzyły się bakterie beztlenowe. Po dwóch tygodniach podlewasz proporcja 1:10. Powodzenia 

Pozdrawiam. Jacek 

- toldi
dziadek22 Oddanie teraz takiej świeżej próbki do laboratorium to wyrzucone pieniądze. Gdyby na wiosnę borówki się źle czuły to wtedy można się zastanawiać.
Pozdrawiam. Jacek 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Zbyt wysokie obsypanie trocinami prowadzi do zagniwania szyjki korzeniowej.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 maja 2016, o 10:32
A jaka jest optymalna wysokosc obsypania borowek trocinami?
3 do 5 cm.
- toldi
steffen ze ściółką nie ma co przesadzać, chodzi o to żeby zdążyła się na bieżąco rozkładać od dołu i trzymała wilgoć. Sam się zorientujesz jak będzie osiadać żeby nie porobiły się kopczyki. Na początek czyli na wiosnę zastosuj coś co dostarczy w miarę szybko pokarmu np skoszona trawa warstwa ok 3cm a później będziesz obserwować i w miarę potrzeby dokładać. Sukces w hodowli borówki to przede wszystkim osiągnięcie i utrzymanie stabilnego niskiego pH 3,8-4,8 tak podają podręczniki i stałej wilgotności borówka nie znosi przesuszenia. W naturze rośnie na kwaśnych podmokłych bielicach. Pamiętaj też, że podlewanie twardą wodą wodociągowa lub ze studni będzie podnosić pH, trawa też posiada w swoim składzie wapń dla tego dobrze jest podlewać zakwaszoną wodą.Kwasy można stosować różne ja używam siarkowego, azotowego fosforowego to co akurat mam,a ogólnie dostępny jest np kwasek cytrynowy czy choćby ocet. Zaraz zapytasz a ile tych kwasów musisz sam kontrolować podłoże. Orientacyjne stężenie kwasku cytrynowego spożywczego 1 łyżeczka na konewkę np siarkowy stężony daję ok 150ml na 200l beczkę. takie podlewanie kwaśną woda nie za każdym razem też musisz wyczuć jak u Ciebie będzie się zmieniał odczyn. Albo zastosuj siarkę ona w sposób ciągły powoli będzie zakwaszać.
Pozdrawiam. Jacek 

-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy borówka dobrze znosi przesadzanie?
Do jakiego wieku krzaczka ma sens jego przesadzenie? Mam w planie przeprowadzkę i nie wiem czy zabrać swoje borówki czy lepiej zostawić je a na nowej działce posadzić nowe.
Podobny problem mam z jagodą kamczacką.
Do jakiego wieku krzaczka ma sens jego przesadzenie? Mam w planie przeprowadzkę i nie wiem czy zabrać swoje borówki czy lepiej zostawić je a na nowej działce posadzić nowe.
Podobny problem mam z jagodą kamczacką.
Pozdrawiam. Sławka
- toldi
W jakim wieku są teraz krzaki, jaką miały ziemie, czy były ściółkowane?
Pozdrawiam. Jacek 

-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
@sawka przesadzaj śmiało. Jeśli tylko ziemia nie jest zmarznięta to powinno się udać. Widziałem filmy gdzie borówkę ponad 10 letnią wykopywano do zimowania pod przykryciem.
- toldi
Przesadzić to się wszystko da tylko jakie będą tego konsekwencje i czy się opłaci.
Pozdrawiam. Jacek