Roślinki doniczkowe u Doroty
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak wam się nie znudziło to pokażę jeszcze kilka najbardziej pospolitych, łatwych w utrzymaniu kwiatów
chyba nazywają się peperomi ( nie wiem czy taka jest prawidłowa pisownia)

kawa, dostałam ją od Miriam, rośnie, ale co jakiś czas zrzuca dolne listeczki, zastanawiam się czy nie robię jakiegoś błędu w podlewaniu. Listeczki spadające mają brązowe plamy.

chyba nazywają się peperomi ( nie wiem czy taka jest prawidłowa pisownia)

kawa, dostałam ją od Miriam, rośnie, ale co jakiś czas zrzuca dolne listeczki, zastanawiam się czy nie robię jakiegoś błędu w podlewaniu. Listeczki spadające mają brązowe plamy.

Kawa nie toleruje twardej wody i nadmiaru związków wapnia mało tego powinna być ona o lekko kwaśnym pH najlepszym rozwiązaniem jest woda destylowana do której na 5 litrów wody jednorazowo wrzuca się 0,5 kg kwaśnego torfu a po 24h już można podlewać taką wodą, po jej wykorzystaniu torf do wyrzucenia i od nowa kolejne 5 litrów i torf. Poza tym jest wrażliwa na suche powietrze postaw ją z podstawkiem na tacy wypełnionej stale mokrym, keramzytem i dodatkowo codziennie rano zraszanie (by nie było plam również czysta woda destylowana) 

- korzo_m
Basiu witam, masz rację ten pierwszy miał takie niepozorne kwiatki, do ich oglądnięcia musiałam założyć okulary
Czarodzieju to ja cały czas jej szkodzę, moje działania były inne. Muszę kupić torf, ja mam ją posadzoną do normalnej ziemii do kwiatów, nie wiedziałam,że lubi kwaśne podłoże. Dziękuję bardzo.

Czarodzieju to ja cały czas jej szkodzę, moje działania były inne. Muszę kupić torf, ja mam ją posadzoną do normalnej ziemii do kwiatów, nie wiedziałam,że lubi kwaśne podłoże. Dziękuję bardzo.
Warto poczytać czasami co mamy w Encyklopedii - tu kawa 

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorotko, coś ostatnio mam problemy z oglądaniem zdjęć na forum. Nie tylko Twoich. Ogólnie, do kogo bym nie weszła, nie widzę zdjęć lub otworzą się do połowy
Dopiero teraz udało mi się zobaczyć wszystkie kwiatuszki, których wcześniej nie widziałam.
Pisałaś, że nie masz ich zbyt dużo ...
A ja już mogę stwierdzić, ze masz tam całkiem fajną kolekcję.
Podobają mi się begonie i kaktusy, których osobiście nie lubię hodować

Dopiero teraz udało mi się zobaczyć wszystkie kwiatuszki, których wcześniej nie widziałam.
Pisałaś, że nie masz ich zbyt dużo ...

Podobają mi się begonie i kaktusy, których osobiście nie lubię hodować

- korzo_m
Gabrysiu jakoś zawsze wątpię w swoje możliwości , a tu tylu miłych gości do mnie zawitało i jeszcze ciekawych informacji się dowiaduję . Po identyfikacji wiem jak moje kwiaty się nazywają.
Wiolu a od kilku dni również mam ten sam problem ze zdjęciami, widocznie nam się fotosik buntuje, trzeba go wyprowadzić na prostą
. Niedługo będzie koniec zdjęć ,bo do pokazania mam tylko jeszcze kilka doniczek.
Wiolu a od kilku dni również mam ten sam problem ze zdjęciami, widocznie nam się fotosik buntuje, trzeba go wyprowadzić na prostą