Na starym po nowemu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu

Post »

Marysiu, Jadziu - ja tego zawilca nie ścinam przed zimą, dopiero wiosną - może coś w tym jest. Również całą zimę jest ozdobą a potem szybko startuje od nowa.

Marysiu - ten mój bluszcz to chyba też już wiekowy, bo całą drewutnię już zarósł. Nadal nie wiem od czego to jego kwitnienie zależy, od starości czy od gatunku.
Pogoda dzisiaj była iście wiosenna, ale ziemia stale zmarznięta. Natomiast słoneczko przygrzewało cudnie.

Aniu / Aneczka1979 - witaj :wit
No gdzieżbym śmiała podbierać Ci te cebule.... ;:224 ;:172
Zostawiłam jeszcze sporo ich na półce - trzeba chyba nadal szukać wymieciarza :;230 ;:172 :;230
Mam nadzieję, że się wszytko wyjaśniło z Twoimi zakupami i przedpłatą.
Pozdrawiam.

Iwonko 0042 - zaraz idę przywitać się z tym bałwankiem.
Mam nadzieję, że grzecznie czeka na Twoim wątku.

Mario - mar33 :wit
Ano, niedaleczko mieszkamy od siebie.
Aż tak blisko, że moja serdeczna znajoma ma działkę na ROD w moich stronach a mieszka w Twoim mieście ;:172
No z tych naturalistycznych wyliczanek to trafiłaś - sporo mam stokrotek, sporo koniczynki ale tej fioletowej także no i ptaki, motyle, jeżyk, pszczoły, żaby. Na szczęście przejęłam ogród który kiedyś tam był bardzo użytkowany, zatem nie trzeba było jakoś specjalnie tych gości zapraszać. Nie wyłączając milutkiego kota ;:108
Z ptakami też na odwrót było - najpierw u mnie koncertowały i wydłubywały co nieco z ziemi a dopiero potem zaczęły dostawać ode mnie zimą pokarm. Teraz już i o nie bardzo dbam każdej zimy.

Jadziu - nie mam pojęcia o co chodzi z tym zawilcem japońskim. A może spróbujemy z innymi sadzonkami?
W tym roku na wiosnę dałam sadzoneczkę znajomym i ładnie się przyjęła. Wcześniej też nie mieli do tego szczęścia.
Uważam, że warto próbować.
Może jakieś inne stanowisko? Mój jest na słoneczku ale nie na patelni.

Karola - zobacz jaką ma siłę ten wilec - nie tylko w tym miejscu przebił się przez bluszcz ale górą także przez gęstą winorośl

Obrazek

Brakuje mi pelargonii i innych jednorocznych, dlatego dzisiaj zrobiłam postawy do stroików - wszędzie tam gdzie mam kwiaty w donicach na zewnątrz latem. Za tydzień dokończę dodając świąteczne ozdoby ;:172

Bardzo miłego kolejnego tygodnia wszystkim życzę i cudnych widoków ogrodowych.
Miłych przygotowań do świąt.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko ja nie ścinam żadnych kwiatów na zimę robię to dopiero wiosną .Ten pan mnie lekceważy ,więc ja go również już lekceważę .W ziemi są sadzonki i jeśli będzie mieć taki kaprys to możliwe ,że w przyszłym roku się przywita ze mną :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Beatko, a ja musiała z wilca zrezygnować, bo tak się miejscami zaczął panoszyć. Wschodził gdzie chciał i kiedy chciał ;:306
Ale chyba zaproszę go na drewutnię. :)

A i zawilec japońsku u Ciebie bogaty!!! ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja posiałam wilca i zginął, ale majstrowałam tam z rózami i pewnie zniszczyłam :(
ja muszę wycinać zeschłe kwiatki jesienią , bo to wszystko rośnie w koło domu i brzydko wygląda :( Właśnie dzisiaj wycięłam ostatnie chryzantemy , już tylko kulki zostały na krzakach :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Bea ja też zaczęłam dokarmiać ptaki z czasem, bo jakąś słoninkę to wieszałam :D ale karmnik i stałe dostawy to dopiero jak zostałam w domu na stałe. W zimie pracując to wychodziłam po ciemku i wracałam po ciemku :wink: To czekam na zimowe stroiki, ostatnio byłam na kiermaszu i próbowałam coś podejrzeć...nic mi się nie podobało ;:131 I Tobie przyjaznej zimy...chociaż to jeszcze jesień ;:168
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, no ja dopiero w tym roku zostawiłam też sporo innych roślin nie wyciętych. A tak to zawsze większość cięłam po kwitnieniu.
No to zobaczymy kiedy pan zawilec przestanie Ci strzelać focha... ;:oj

Basiu - ten jednoroczny wilec Ci tak dokuczał?
Ja mam na drewutni bluszcz zimozielony, też go polecam bo jest cały rok. ;:172

Karola - ja wilca muszę siać do donic, bo z ziemi jest zjadany na potęgę....
W donicy nie jest może aż tak okazały, ale przynajmniej jest pewne, że będzie. Tylko pijak z niego straszny ;:108
A jasne, że jak jakieś roślinki uschnięte, już szpecą to trzeba je wyciąć - ale wiele roślin mimo wszystko zdobi nadal działkę, np budleje, hortensje, wspominany zawilec japoński, trawy, a nawet wiesiołek.
Kilka astrów bylinowych też zostawiłam bo są ładne.

Marysiu - to taka zimowa jesień u mnie. Może nie mam śniegu ale zaczęły się mrozy i jest bardzo ślisko.
A stroiki zaczęłam robić do ogrodu - zamiast kwiatów na oknie, itp.... Już wszystko mam, teraz tylko trzeba dodać ozdoby. Celowo wszystkie robię jednakowe.
Wzajemnie - Tobie również przyjaznej aury życzę ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie wieje okropnie czyżby pogoda sie zmieniała .Trzeba będzie to wykorzystać i wreszcie umyć okna bo jeszcze przed świętami mam wyjazd na parę dni.Chyba pan zawilec nie zamierza u mnie pozostać, to samo z syberyjskimi irysami te tylko stroją się w zielone piórka i nic poza tym ;:222 Muszę poszukać na niego chętnego
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Coś w tym jest, o czym rozmawiacie - w sensie czy roślinka zechce rosnąć, czy nie ...
Ale jestem pewna, że to jest kwestia dobrej, chętnie rosnącej, kwitnącej rośliny macierzystej.
Mam tego przykłady na moich roślinach - te same gatunki, i jeden rośnie, drugi nie ...
Tak czy inaczej ja się piszę Bea na wiosnę na tego zawilca ;:196
Spróbuję :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Beatko Tobie również miłego tygodnia, to już ostatnie tygodnie tegoroczne, niech upływają w miłej atmosferze :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Bea pewnie tworzysz stroiki! a u mnie śnieg się stopił i zrobiło się paskudnie ;:145 Czy ja zamawiałam ciepło, nie! ja chcę o tej porze śnieg i lekki mróz, ale kogo to obchodzi :D No i masz dwa ;:167 ;:167 gratuluję ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Bea, gratuluję ;:167 Super wyróżnienie ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Ja również gratuluję wyróżnienia ;:138 .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Beatko, u mnie posiałam go w pobliży skalniaka, nasiona między kamienie wpadały i potem w dziwnych miejscach wschodził i co usuwałam, to wilec sobie i tak gdzieś tam znowu wychodził. :;230
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja również Beatko gratuluję podwójnego serduszka ;:167
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, Iwonko1, Ewelinko, Jadziu - dziękuję Wam ;:196 ;:196 ;:196 ;:196 ;:168 ;:167
Wzajemnie gratuluję! ;:138 ;:167

Jadziu - no u mnie to dzisiaj tak strasznie mocno wieje, ale to strasznie mocno.
Znam sprawę niekwitnących irysków :roll:
W tym roku, w tym celu aby może raczyły zakwitnąć celowo ich nie ścięłam jak to zwykle robiłam późnym latem.
Przesadzanie ich mi nie pomagało.
Ale i dla liści warto je mieć. ;:108

Ewuś - no tak, masz rację - coś w tym jest z tą 'matką" danej roślinki.
Zawilca już mam dla Ciebie zapisanego.

Iwonko0042 - ja musiałam już w listopadzie zacząć się rozkręcać na święta. Dzisiaj też jedną nogą co nieco popracowałam jeszcze kilka godzin w ogrodzie (było 11 stopni na plusie i słoneczko) a drugą piekłam pierniczki, które natychmiast zamknęłam w puszce co by nie kusiły ;:306
Troszkę zaryzykowałam i jeszcze dzisiaj posadziłam cebulki śnieżników, które udało mi się jeszcze nie dawno podejść. :tan

Marysiu, tak - dzisiaj też troszkę podrasowałam stroiki ogrodowe ale jeszcze coś niecoś muszę do nich dodać, a na pewno jemiołę i gałązki choinkowe.

Basiu - aż się wierzyć nie chce, że taki energiczny ten Twój wilec. Ciekawe czy piszemy o tym samym ;:172
Zostawał Ci z roku na rok i sam się wysiewał czy musiałaś mu w tym pomagać?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”