Działka rolna, a podstawy prawne.
- PlantoHolic
- 50p
- Od: 1 lis 2013, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Działka rolna, a podstawy prawne.
Mam 13 arów działki rolnej, w powiecie miechowskim, woj. Małopolskie. Działka od północy graniczy z rzeką, od południa z drogą asfaltową, od zachodu z gospodarstwem domowym (dom, chlew, stodoła), a od wschodu z inną działki rolną (nie moją). Na działce znajduje się słup, z którego prąd poprowadzony jest do gospodarstwa sąsiadów oraz do domu dziadków po przeciwnej stronie drogi.
Na wstępie dodam, że działkę otrzymałem od Ojca, zarówno ja, jak i on nie jesteśmy rolnikami ( ojciec kiedyś był). Na ten moment nie znam klasy gruntu na tej działce, jednak to kwestia odwiedzin w gminie.
Chciałbym się dowiedzieć czy mogę na takim gruncie postawić drewniany domek dajmy na to 4x4 m bez stałych fundamentów oraz odrodzić część działki? Chciałbym stworzyć sobie miejsce na weekendowe letnie wypady, np na ognisko z rodziną, grilla, móc zasadzić sobie jakieś drzewka owocowe, może kilka grządek warzyw by mieć swoje własne zdrowe.
Powiedzcie czy ktoś z Was spotkał się z takim tematem. Jakie muszę mieć ewentualne zgody, pozwolenia etc.
Na wstępie dodam, że działkę otrzymałem od Ojca, zarówno ja, jak i on nie jesteśmy rolnikami ( ojciec kiedyś był). Na ten moment nie znam klasy gruntu na tej działce, jednak to kwestia odwiedzin w gminie.
Chciałbym się dowiedzieć czy mogę na takim gruncie postawić drewniany domek dajmy na to 4x4 m bez stałych fundamentów oraz odrodzić część działki? Chciałbym stworzyć sobie miejsce na weekendowe letnie wypady, np na ognisko z rodziną, grilla, móc zasadzić sobie jakieś drzewka owocowe, może kilka grządek warzyw by mieć swoje własne zdrowe.
Powiedzcie czy ktoś z Was spotkał się z takim tematem. Jakie muszę mieć ewentualne zgody, pozwolenia etc.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Działka rolna, a podstawy prawne.
Od nowego roku mają się zmienić przepisy na jeszcze bardziej przyjazne, więc należałoby zaznajomić się z tymi znowelizowanymi. Najwięcej informacji uzyskasz w gminie na której jest ta działka i najlepiej po nowym roku.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Jak bez stałych fundamentów to możesz. Ogrodzenie tak samo bez stałych fundamentów, tylko np. siatka na słupach.
- PlantoHolic
- 50p
- Od: 1 lis 2013, o 09:34
Może to będzie śmieszne pytanie, ale na prawie budowlanym nie znam się ni w ząb, jak mam rozumieć stwierdzenie fundamenty stałe?
Czy stałym fundamentem jest tylko betonową wylewka czy słup zalany w betonie również? Czy słup wkopany w ziemię, a na nim domek przymocowany do słupów to też fundament stały?
Czy stałym fundamentem jest tylko betonową wylewka czy słup zalany w betonie również? Czy słup wkopany w ziemię, a na nim domek przymocowany do słupów to też fundament stały?
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43