BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.2

Post »

Tunel daje sporo możliwości. Ja planuje kupić taki mniejszy 3x2 bo na razie na większy nie mam miejsca. :D

Do growboxa chce zmienić lampe, bo mam pojedyńczą liniówke, a chce podwójną. na razie w growboxie są nasiona i nawozy. :D
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

BobejGS pisze:Tunel daje sporo możliwości. Ja planuje kupić taki mniejszy 3x2 bo na razie na większy nie mam miejsca. :D

Do growboxa chce zmienić lampe, bo mam pojedyńczą liniówke, a chce podwójną. na razie w growboxie są nasiona i nawozy. :D
Jeden tunel 18m2 dawał możliwości i to duże, teraz 2 x 18m2 to będzie dopiero petarda ;) Ja nie mam miejsca ale Ty... z drugiej strony racja ja idę w pomidory/papryki/ jakieś pierdoły a Ty sadzisz wszystko.
Do growa na chwilę obecną knuję czy kupić żarówki po 28 PLN/szt czy może od razu iść w jakiś panel LED. Kupił bym u kitajców bo tam żarówki/LED do gro prawie za darmo rozdają ale zanim one przyjdą to może się okazać że są już nie potrzebne.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja teoretycznie miejsce mam ale na działce, a to kawałek od domu. Jak nie mogę mieć na oku go pod domem, to nie ryzykuje, bo ludzie różni są. Jeden uszanuje cudzą prywatność i nie wejdzie, drugi wejdzie tak, by nie było śladu, a trzeci wszystko poniszczy. ;:222

A z ledami, to jest tak(chińskimi) że 90% to są tandety i nie spełniają wcale funkcji, które mają w opisie.
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja naprzeciw domu przez ulicę mam działkę nie ogrodzoną w sumie z 16 ar. w ubiegłym roku były tam ładne dynie i nikt nawet nie tknął, podobnie było z cukiniami. Choć mam na wsi takich 3 magików co swoją matkę by za 5 PLN sprzedali.

Jakoś nie miałem okazji przejechać się na Chińskich zakupach, w tym roku może "trochę" przegiąłem bo w sumie chyba ze 2500 nasion tam kupiłem głównie pomidorów. Mam nadzieje że odmiany okażą się takie jak zamawiałem. Odnośnie elektroniki też już kilka zakupów tam robiłem - jeśli można czekać wolę brać u kitajców.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dynie i cukinie, to zapewne dla tych asów nie chodliwy towar był. ;:224

Tyle nasion pomidorów, to chyba na kilka lat. ;:oj Ja w tym przypadku raczej preferuje prywatne wymianki.

Z lampami jest tak, że mają one bardzo często zawyżone parametry i często nie rośnie pod nini jak powinno. Jest tu na FO wątek o doświetlaniu rozsad, warto przeczytać co jest polecane, bo wypróbowane własnym doświadczeniem.
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawet zaniżone parametry powiedzmy o 50% są akceptowane. Żarówka do gro w PL kosztuje 28 PLN + przesyłka (10 PLN)
38 PLN/szt. U kitajców 3,4 dołka przesyłka bezpłatna 3,4 * 4 PLN = 13,6 PLN/szt

38 PLN do 14 PLN
Zresztą u kitajców zawsze biorę 2 razy więcej niż potrzebuję. Nasiona tak to raczej zakup na 2-3 lata. W ubiegłym roku moje Polskie żólte jantary zrobiły taką furorę że, w tym roku cała reszta wsi sadzi Jantary. A ja bądź co bądź Rosja, Ukraina + Meksyk. W przyszłym roku zostawiam to co mi w 100% odpowiada, ten rok to ostra selekcja.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Cena mnie nie interesuje. :D Mnie interesuje czy lampa/żarówka/świetlówka się nadaje do doświetlenia. I to że jest napisane na nich -flo -gro itp też nie ważne, bo w praktyce różnie bywa. Dlatego poleciłem przejrzenie wątku o doświetlaniu i polecanych tam osprzętach. :)

Ja nasion też mam sporo ale już tak nie biorę hurtowo, tylko raczej to c. mi w oko wpadnie, czy to ciekawym kształtem, czy kolorem. :wink:
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To będzie mój 3 rok upraw wcześniej w Warszawskim blokowisku nie było możliwości. Stąd w tym roku zakupy były sporo większe, ale jak pisałem selekcja będzie też spora.
Odnośnie oświetlenia... miałem akwarium i kupę roślin w nim, świetlówki dobierane specjalnie kolorystycznie ale efekty były mizerne, szczególnie po 2 miesiącach po których świetlówka traci swoje parametry. Podobnie z LED`ami im wyższa temperatura tym i ich parametry odbiegają od normy. A jeśli założyć dla 1 diody CREE 50cm2 radiatora aby utrzymać temperaturę diody w normie, stwierdzam że droższe czy tańsze spełnią swoje zadanie w 100%. A w gro i tak ma wytrzymać do momentu wysadzenia do tunelu, tam wszystko samo się dogoni.
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Update: dziś przyszła pierwsza paczka nasion od kitajców. Robię test kiełkowania, faktycznie nasiona różne duże małe totalny mix wzorów i kolorów.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Do mnie również przyszły pierwsze przesyłki zza granicy. :D
Znów kilka odmian papryk, których już i tak mam nadmiar,.jednak jak odmówić osobie, która się uprze że coś wyśle, a ma tylko papryki. :wink:

Przyszły też nasiona kolorowych ziemniaków. :tan Z tego jestem obecnie najbardziej zadowolony, bo sprawa wyszła przypadkiem, a nasionka przyszły do mnie ekspresem. po prostu pewna osoba zauważyła iż uprawiam kolorowe ziemniaki na znanym portalu społecznościowym i dodała mnie do grupy sympatykow kolorowych ziemniaków i później już było z górki, kilka rozmów z różnymi osobami i wywiązała się naprawde wielka akcja nasionkowa, bo rozpoczęły się wymianki z osobami na całym świecie i podarowywanie nasion osobom, które ich nie mają, a chcą uprawiać, a w tej grupie byłem Ja. No i nasiona przyszły do mnie w dwa dni, bodajże z Wegier jak dobrze pamiętam. :D

Przyszły też nasiona warzyw gigantów, które będe musiał w weekend rozdzielić. Może dziś coś jeszcze dojdzie, bo dostałem kilka sygnałów jakiś czas temu o wysyłkach.

A tak po za tym, to wyszły pierwsze konkursowe buraczki, z porami i cebulami nadal walcze. :) Najpóźniej w niedziele dodam ich fotki. :wit
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziś kolejny szczęśliwy dzień, bo nie dość że przyszły nasionka z AWN, to jeszcze przyszły Burgundy na kokejny sezon. Trzeba je tylko do wiosny przechować. :D

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wysiałem reszte konkursowych buraków i teraz odliczanie do akcji. :)

Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kolejna paczka z nasionami papryk.
Obrazek

Dzięki czemu mogłem pominąć ten dział na AWN, choć wcześniej miałem zamiar 5odmian zamówić. :)

Widziałem że niektóre osoby już papryki wysiewają. Nie za wcześnie? ;:131
Awatar użytkownika
Floro - Fob
200p
200p
Od: 5 sty 2015, o 21:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Białe gigantyczne habanero O.o ? ja tylko miniaturki widziałem.
Pozdrawiam, Tomek :wit
,,Warzywnik Floro-Foba" czyli warzywa Tomka <--- kliknij :D
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:oj
Ciekawe ziemniaki ;:63 Co będziesz robił z taką ilością nasion papryk ? ;:131