Czosnek zimowy cz.4
Re: Czosnek zimowy cz.4
Drugi rok z kolei , czosnek zimowy sadziłam wiosną . Główki urosły takiej samej wielkości jak otrzymane od koleżanki która sadziła jesienią . Tej jesieni też sobie odpuściłam sadzenie . Wiosną taka zabawa sprawia mi więcej frajdy 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Około 3 tyg. temu wsadziłem do ziemi cebulki Harnasia i czosnek niedźwiedzi.
Dodatkowo w domu do doniczki wsadziłem czosnek niedźwiedzi - i tu pytanie do Was czy on powinien już jakoś wystawać z ziemi? Temperatura tych kilku sadzonek pokojowa powiedzmy 21-23oC
Dodatkowo w domu do doniczki wsadziłem czosnek niedźwiedzi - i tu pytanie do Was czy on powinien już jakoś wystawać z ziemi? Temperatura tych kilku sadzonek pokojowa powiedzmy 21-23oC
Czosnek zimowy na samo ukorzenienie potrzebuje 2 tygodni, z gruntu wychodzi w sprzyjających warunkach (temperatura, wilgotność) jak się nie mylę po co najmniej 8-9 tygodniach. Ważna jest też głębokość zasadzenia.
Nie wiem jak to jest w przypadku czosnku niedźwiedziego, ale 3 tygodnie to raczej za mało na pojawienie się szczypioru.
Może ktoś kto ma większe doświadczenie w uprawie czosnku niedźwiedzego i na dodatek w domu się wypowie.
Nie wiem jak to jest w przypadku czosnku niedźwiedziego, ale 3 tygodnie to raczej za mało na pojawienie się szczypioru.
Może ktoś kto ma większe doświadczenie w uprawie czosnku niedźwiedzego i na dodatek w domu się wypowie.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Tu zapraszam do pytań odnośnie czosnku niedźwiedziego
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=42529

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
tija pisze:Drugi rok z kolei , czosnek zimowy sadziłam wiosną . Główki urosły takiej samej wielkości jak otrzymane od koleżanki która sadziła jesienią . Tej jesieni też sobie odpuściłam sadzenie . Wiosną taka zabawa sprawia mi więcej frajdy
Czy wiosną należy go sadzić jak najwcześniej ?
Pozdrawiam Tadeusz
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niektórzy mówią, że jak tylko śnieg zejdzie z pola i da się wejść nie zostawiając gumiaków w błocie 

Pozdrawiam. Jacek 

-
- 100p
- Od: 20 kwie 2016, o 11:17
Tak się zastanawiam czy teraz posadzić czosnek, zapomniałam o nim dopóki nie zaczęłam robić listy nasion na następny rok. Chciałabym go posadzić w tą sobotę, jak myślicie czy warto ? czy lepiej poczekać do wiosny? bo jak tak patrzę to zapowiada się zimno
Ja bym go jeszcze posadził. Jak ziemia jeszcze nie jest zamarznięta to go posadź.
Warto posadzić teraz jak masz przygotowane miejsce. Korzeniom zimno nie przeszkadza, rosną jak tylko temp jest dodatnia.
-
- 100p
ale nie zgnije?
- toldi
Na najbliższy tydzień nie zapowiadają się wielkie mrozy, warto spróbować byle ziemia nie była zamarznięta. Zgnił by wtedy gdyby po ukorzenieniu było nadal ciepło i deszczowo wtedy zacznie rosnąć nad ziemia i gdyby przyszły tęgie mrozy to go załatwią. Mnie się takie coś zdarzyło kiedy do 15 stycznia było na plusie i mokro a potem nagle -20.
Pozdrawiam. Jacek 

-
- 100p
Dzięki za podpowiedź
faktycznie nie zapowiadają tęgich mrozów -12 w nocy najwięcej, w dzień różnie raz + raz -, ziemia nie jest zamarznięta ale na pewno zamarznie
. Zastanawiam się też na jaką głębokość posadzić ten czosnek 6 cm czy więcej.

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Wypowiem się i ja w kwestii sadzenia późną porą czosnku zimowego.
Otóż w zeszłym roku jak i w poprzednie sezony sadziłam późno czosnek.
Niestety, późna jesień 2015 i początek zimy, a i później cała zima były bardziej mokre od deszczu niż od śniegu.
Przynajmniej u mnie.
To nic, że nie było wielkich mrozów. Ta wilgoć w połączeniu ze słabym ukorzenieniem się ząbków
( przypominam- późne sadzenie) była przyczyną wygnicia 3/4 posadzonego czosnku.
Praktycznie nie miałam w tym sezonie czosnku.
Natomiast posadzone nieliczne ząbki wczesną wiosną wszystkie się ukorzeniły i zawiązały główki.
Dlatego nauczona tym doświadczeniem w tym roku posadziłam czosnek jak przykazują
czyli na Tadeusza.
Tu muszę dodać, że mam grunt bardzo przepuszczalny i ogólnie bardzo dobry na uprawę czosnku i innych cebulowych.
Niedawno dostałam sporo czosnku, bardzo ładnego, i mimo że były okresy możliwe na sadzenie,
poczekam do wczesnej wiosny.
Otóż w zeszłym roku jak i w poprzednie sezony sadziłam późno czosnek.
Niestety, późna jesień 2015 i początek zimy, a i później cała zima były bardziej mokre od deszczu niż od śniegu.
Przynajmniej u mnie.
To nic, że nie było wielkich mrozów. Ta wilgoć w połączeniu ze słabym ukorzenieniem się ząbków
( przypominam- późne sadzenie) była przyczyną wygnicia 3/4 posadzonego czosnku.
Praktycznie nie miałam w tym sezonie czosnku.
Natomiast posadzone nieliczne ząbki wczesną wiosną wszystkie się ukorzeniły i zawiązały główki.
Dlatego nauczona tym doświadczeniem w tym roku posadziłam czosnek jak przykazują
czyli na Tadeusza.
Tu muszę dodać, że mam grunt bardzo przepuszczalny i ogólnie bardzo dobry na uprawę czosnku i innych cebulowych.
Niedawno dostałam sporo czosnku, bardzo ładnego, i mimo że były okresy możliwe na sadzenie,
poczekam do wczesnej wiosny.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
-
- 100p
chyba jednak też posadzę czosnek wiosną, bije się cały czas z myślami. Szkoda mi zmarnować tyle ząbków bo mam sporo do sadzenia. Ale nie mogę wciąż wydarować sobie swojego gapiostwa. No nic posadzimy wczesną wiosną.
- toldi
Proponuje jeszcze coś innego wsadź na próbę np 10 ząbków strata niewielka a dowiesz się jak Twój czosnek reaguje na takie sadzenie no i będzie z czym porównać, zdobędziesz bezcenne doświadczenie. Powodzenia 

Pozdrawiam. Jacek