Kogel-mogel
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kogel-mogel
Dziewczyny To nie jest zwykły tort ,ale praktycznie z samych orzechów włoskich . Piekę go co roku właśnie na Boże Narodzenie .Wymaga dużo orzechów , ale zawsze się udaje ,nie jest słodki i im dłużej stoi tym jest lepszy dlatego dobrze jest go zrobić dzień przed wigilią .
Niezwykły tort
Składniki: na 1 krążek , trzeba upiec 3 takie krążki ,można je spokojnie upiec wcześniej 2-3 dni a potem tylko przełożyć.Odważam 3 razy po 25 dkg łuskanych orzechów i każdą porcję mielę osobno i wkładam do torebki .
25- dkg. mielonych orzechów włoskich - ja mielę w maszynce do mięsa
5 -6 dużych jaj
3/4 szklanki cukru pudru ,może być też mniej
3 łyżki bułki tartej
sok z cytryny żeby złamać słodycz cukru ,najmniej z połowy cytryny lub według własnego smaku .
Uwaga na cały tort potrzeba 75dkg orzechów , 15 jaj bo wszystko razy 3
Każdy krążek upiec osobno w tortownicy , Uwaga -krążki są dosyć delikatne i łatwo się łamią więc wyjmować ostrożnie najlepiej zsuwać lub piec na grubszym papierze do pieczenia bo łatwiej przenieść.
Sposób wykonania
Żółtka utrzeć z cukrem dodać sok . Ubić pianę z białek , wyłożyć na żółtka , wsypać mielone orzechy + bułkę tartą - delikatnie wszystko wymieszać łyżką i do formy wysmarowanej i wysypanej bułka tartą . Ja piekę w dużej formie 30 cm. i krążki mają dobrą grubość .
Piec w średnio nagrzanym piekarniku 180-200 stop . około30-40 minut do suchego patyczka .
Masa ;
Masę robię z serka maskarpone i dużej śmietany 30%+2 opak . śmietan-fixu ,cukru pudru ,2-żółtek ,ale może być bez żółtek i zaparzonej wcześniej kawy rozpuszczalnej Neski [około 1do 2 łyżeczek] w bardzo małej ilości wrzątku 2 duże łyżki wody .
Teraz po kolei
Zaparzyć kawę
zimną kawę wlać po trochu do serka mask.
Ubić śmietanę i pod koniec ubijania dodać cukier puder około 4-5 łyżek +fix
Do serka wkładać partiami ubitą śmietanę , połączyć delikatnie . Gotowe .
Krążki nasączyć według upodobania , ja robię z wody ,odrobiny spirytusu i zapachu arakowego Dobrze nasączyć brzeg krążków żeby nie były suche ,ale nie przesadzić , przekładać kremem , zostawić trochę na wierzch i obwód tortu , ozdobić połówkami orzechów Wszystko się udało ,bo nie ma prawa się nie udać .Do lodówki .Jeżeli macie formy mniejsze niż 30cm to zróbcie z 20 dkg orzechów i 4 jaj ,mniej cukru i bułki tartej .
Smacznego
PS. Można masę zrobić z 2 serków lub z większej iliści śmietany 30% wtedy jest więcej masy do przełożenia i na wierzch tortu do ozdoby .Cały ten przepis można modyfikować , do małej formy tortowej użyć np. 20dkg orzechów i 4 jaja, trochę mniej bułki tartej itd.
Niezwykły tort
Składniki: na 1 krążek , trzeba upiec 3 takie krążki ,można je spokojnie upiec wcześniej 2-3 dni a potem tylko przełożyć.Odważam 3 razy po 25 dkg łuskanych orzechów i każdą porcję mielę osobno i wkładam do torebki .
5 -6 dużych jaj
3 łyżki bułki tartej
sok z cytryny żeby złamać słodycz cukru ,najmniej z połowy cytryny lub według własnego smaku .
Uwaga na cały tort potrzeba 75dkg orzechów , 15 jaj bo wszystko razy 3
Każdy krążek upiec osobno w tortownicy , Uwaga -krążki są dosyć delikatne i łatwo się łamią więc wyjmować ostrożnie najlepiej zsuwać lub piec na grubszym papierze do pieczenia bo łatwiej przenieść.
Sposób wykonania
Żółtka utrzeć z cukrem dodać sok . Ubić pianę z białek , wyłożyć na żółtka , wsypać mielone orzechy + bułkę tartą - delikatnie wszystko wymieszać łyżką i do formy wysmarowanej i wysypanej bułka tartą . Ja piekę w dużej formie 30 cm. i krążki mają dobrą grubość .
Piec w średnio nagrzanym piekarniku 180-200 stop . około30-40 minut do suchego patyczka .
Masa ;
Masę robię z serka maskarpone i dużej śmietany 30%+2 opak . śmietan-fixu ,cukru pudru ,2-żółtek ,ale może być bez żółtek i zaparzonej wcześniej kawy rozpuszczalnej Neski [około 1do 2 łyżeczek] w bardzo małej ilości wrzątku 2 duże łyżki wody .
Teraz po kolei
Zaparzyć kawę
zimną kawę wlać po trochu do serka mask.
Ubić śmietanę i pod koniec ubijania dodać cukier puder około 4-5 łyżek +fix
Do serka wkładać partiami ubitą śmietanę , połączyć delikatnie . Gotowe .
Krążki nasączyć według upodobania , ja robię z wody ,odrobiny spirytusu i zapachu arakowego Dobrze nasączyć brzeg krążków żeby nie były suche ,ale nie przesadzić , przekładać kremem , zostawić trochę na wierzch i obwód tortu , ozdobić połówkami orzechów Wszystko się udało ,bo nie ma prawa się nie udać .Do lodówki .Jeżeli macie formy mniejsze niż 30cm to zróbcie z 20 dkg orzechów i 4 jaj ,mniej cukru i bułki tartej .
Smacznego
PS. Można masę zrobić z 2 serków lub z większej iliści śmietany 30% wtedy jest więcej masy do przełożenia i na wierzch tortu do ozdoby .Cały ten przepis można modyfikować , do małej formy tortowej użyć np. 20dkg orzechów i 4 jaja, trochę mniej bułki tartej itd.
- Daria_Eliza
- Od: 26 lut 2013, o 01:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pod Puszczą cz-1
Wow! Jaki luksusowy tort!
Ilość orzechów mnie trochę powaliła, ale jako że bardzo lubię włoskie, to może kiedyś jak dorwę w dobrej cenie, to chętnie sobie taki tort zrobię.
Dzięki za przepis!

Ilość orzechów mnie trochę powaliła, ale jako że bardzo lubię włoskie, to może kiedyś jak dorwę w dobrej cenie, to chętnie sobie taki tort zrobię.
Dzięki za przepis!
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Ja mam pomrożone mielone orzechy to jest szansa, że na święta zafunduję rodzinie odrobinę luksusu
Dzięki Elu! 

-
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
Maryś Też mam trochę mrożonych ale i suszone Elu tort wygląda na bardzo luksusowy sądząc z opisu. 

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Łał Elu ten tort musi być pyszny, orzechy mamy swoje tylko pomielić, super 

- pela11
Może on i luksusowy , ale naprawdę pyszny , inny jak wszystkie torty zawsze się udaje , Jak będę go robiła to porobię zdjęcia żebyście zobaczyły . Ja mimo że na swoim jeszcze młodym drzewie nie mam orzechów to w mieścinie w której pracuje rośnie dużo drzew orzechowych i po prostu je sobie zbieram . Zawsze mam około 5do 8 kilo orzechów zależnie od urodzaju w danym roku .Mam więc z czego robić . Na wiosnę w święta wielkanocne piekę mazurka orzechowego , też fajny przepis .
- pela11
Marysiu , musisz zważyć swoje orzechy i ewentualnie pytaj o wszystko ,Namawiam bo warto go zrobić .
Dario ,tort jest pyszny, wart zrobienia .
Bożenko jak masz mało orzechów to można zrobić w małej tortownicy i też będzie pysznie , no chyba że będziesz miała dużo gości . Moja tortownica ma 30 cm.Tort wychodzi naprawdę duży .
Iwonko , koniecznie zrób ten tort , zaskoczysz domowników jak nic , szczególnie że masz swoje orzechy ,
Dario ,tort jest pyszny, wart zrobienia .
Bożenko jak masz mało orzechów to można zrobić w małej tortownicy i też będzie pysznie , no chyba że będziesz miała dużo gości . Moja tortownica ma 30 cm.Tort wychodzi naprawdę duży .
Iwonko , koniecznie zrób ten tort , zaskoczysz domowników jak nic , szczególnie że masz swoje orzechy ,
-
Elu mam duuuurżo 

- pela11
Bożenko , to musisz go koniecznie zrobić .
-
Elu
zrobię!

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Elu ja mrożę mielone orzechy (te z zeszłego roku) a pudełka opisane wagą
Z orzechów głównie robię orzechowce, bo rodzina lubi bardziej niż makowce. Do przekładańca też idzie trochę.
ale w tym roku będzie tort 

- pela11
Marysiu , bardzo dobra decyzja , myślę że ten tort na stałe zagości na Twoim stole . 
PS . Do zwykłego tortu można upiec jeden biszkopt i go pokroić , orzechowych placków nie da się pokroić bo się rozpadnie na kawałki dlatego pieczemy 3 osobne sztuki .

PS . Do zwykłego tortu można upiec jeden biszkopt i go pokroić , orzechowych placków nie da się pokroić bo się rozpadnie na kawałki dlatego pieczemy 3 osobne sztuki .
-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
6 jajek na jeden krążek? czyli na cały tort 18? Uwielbiam ciasta orzechowe, torcik być może zagości i na moim stole. tym bardziej, że jest prosty w wykonaniu. Śmietany nie trzeba wcześniej ubijać. Ja wszystko wkładam do jednej miski i ubijam razem. Początkowo robiłam tak jak Ty, ale gdzieś znalazłam taki przepis i też się udało 

- pela11
Iwonko , wystarczy 5 jajek a przepis jest po to żeby zrobić według niego bo inaczej może się nie udać .Napisałaś ,,,,śmietany nie trzeba wcześniej ubijać ,i nie bardzo wiem o co Ci chodzi i że wszystko wkładasz do jednej miski i ubijasz razem . Iwonko co u Ciebie znaczy wszystko bo nie bardzo rozumiem o czym piszesz . Na oko to można kompot ugotować a jak chcesz zrobić dobry tort to trzymaj się przepisu . Ten tort robię od kilku ładnych lat i zawsze zgodnie z przepisem . 

-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Elu, do jednej miski wkładam nie ubitą śmietanę i mascarpone i dopiero ubijam.
Teraz ja nie rozumiem
Napisałaś: składniki na jeden krążek
5 -6 dużych jaj
3 łyżki bułki tartej
Z tego wynika, że wszystkiego trzeba wziąć x3.
Teraz ja nie rozumiem

5 -6 dużych jaj
3 łyżki bułki tartej
Z tego wynika, że wszystkiego trzeba wziąć x3.