Borówka amerykańska - 8 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 8 cz

Post »

Gratuluję udanej uprawy borówki wysokiej. :D
W jakiej rozstawie są posadzone te borówki wysokie i jakie są to odmiany? Wpisz do Profilu gdzie mieszkasz.
yacek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 maja 2015, o 07:41

Post »

Jeśli chodzi o odmiany to już nie pamiętam - chyba bluecrop, patriot i coś jeszcze, rozstawa 1 metr
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

1 m x 1m to dobra rozstawa? Nie za gęsto? Nie za rzadko?
yacek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 28 maja 2015, o 07:41

Post »

Mam 10 sztuk posadzone w jednym rzędzie. Skoro owocują i rosną bezproblemowo to za gęsto pewnie nie jest.
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

Dziadek22 pewnie się obawia że porosną mu krzaki o pokroju takim jak na tym filmie: https://youtu.be/QprhIVPGFpU?t=2m43s
Wtedy rzeczywiście metrowe odstępy to za mało ale moim zdaniem lepiej mieć więcej krzaków w rzędzie i je ostro ciąć żeby była lepsza jakość owoców. Nie bez powodu taka strategia jest stosowana na plantacjach.
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

steffen pisze: Czy muszą koniecznie być trociny iglaste czy mogą być również liściaste? Jaka jest różnica?
Wszędzie piszą o trocinach iglastych. Liściaste mają garbniki.
Kisiell3
50p
50p
Od: 23 wrz 2015, o 17:14

Post »

Ale ponoc po przekompostowaniu trocin liściastych garbniki zanikają ...?

Ps. w 4:35 min filmiku to jest patent na ukorzenianie ? Próbował ktoś tak ? https://youtu.be/QprhIVPGFpU?t=2m43s
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

Kisiell3 pisze:Ps. w 4:35 min filmiku to jest patent na ukorzenianie ? Próbował ktoś tak ? https://youtu.be/QprhIVPGFpU?t=2m43s
Przeczytałem o tym w jakimś niemieckojęzycznym poradniku ogrodniczym kupę lat temu.
Można tak rozmnażać niepokładające się krzewy jagodowe. Stosowałem to zamiast obsypywania krzewu ziemią.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01

Post »

Mam małe pytanko. Czy pH wody, którą się podlewa borówkę, można obniżyć octem (dokładnie tym w czym siedzą korniszony) czy raczej ocet może im zaszkodzić?
Tomala3d
500p
500p

Post »

tmf30 wyszło na to że lepiej taką wodą po korniszonach nie podlewać borówek. Można zakwaszać kwasem siarkowym a najtaniej jego roztworem czyli elektrolitem do akumulatora ale pH wody nie badać zegarkiem na drucie tylko profesjonalnym pH metrem najlepiej za 1000000$ :D
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kto bogatemu zabroni? :wink:
Możesz sobie robić jaja , ale miałem takie 2 zegarki na drucie i obydwa miały poważne problemy z określaniem choć przybliżonego pH. Jeden mam do dzisiaj. Wyciągnąłem go z szafki i zgodnie z instrukcją jak należy oczyściłem koniec pręta pomiarowego. 36% kwas siarkowy wg. niego ma pH 3,5 a 10% ocet 4. SUPER DOKŁADNOŚĆ. W sam raz wystarczająca do robienia zakwaszonej wody do podlewania borówki.
steffen
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 maja 2016, o 10:32

Post »

Czesc. Mam jeszcze jedno pytanko odnosnie sciolkowania borowek. Przeczytałem, że trociny iglaste do rozkładu potrzebują azotu i wyciagaja go z gleby. Aby zapobiec temu to trociny miesza się z trawa lub obornikiem. Czy to prawda?
Tomala3d
500p
500p

Post »

Ja sobie jaj nie robię tylko w taki humorystyczny sposób podsumowałem sytuację przeciętnego borówkowego ogrodnika amatora. Wiem że dopiero jakiś lepszy sprzęt nadaje się do pomiarów.
Mój zegarek na drucie dla elektrolitu pokazywał pH grubo poniżej 2 o ile dobrze pamiętam. Teraz nie sprawdzę bo nie mam elektrolitu.
Proponuję amatorom ustalić proporcje elektrolitów dla swojej wody dla zrobienie pH=4 żeby za każdym razem nie mierzyć. Można użyć papierków albo pożyczyć od kogoś pH-metr.
Tak w ogóle to mój sąsiad zrobił dobre stanowisko z torfu i przekompostowanych trocin i fragmentów roślin iglastych i z tego co wiem już drugi rok nic nie zakwaszał a borówki rosną pięknie.
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

steffen pisze:Czesc. Mam jeszcze jedno pytanko odnosnie sciolkowania borowek. Przeczytałem, że trociny iglaste do rozkładu potrzebują azotu i wyciagaja go z gleby. Aby zapobiec temu to trociny miesza się z trawa lub obornikiem. Czy to prawda?
Literatura na temat borówki wysokiej pisze tylko o zwiększonej umiejętnie dawce nawozów azotowych, oczywiście kwaśnych.
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

Uważam, że lepiej jestg wykopać dół 2x2x1 m, wsypać do niego kwąśny torf, zasadzić krzak borówki i mieć spokój.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”