Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Piernik staropolski dojrzewający
Piernik idealny - najsmaczniejszy piernik dojrzewający. Piernik jest niezawodny, aromatyczny i rozpływa się w ustach... Można go przełożyć powidłami śliwkowymi lub ulubionymi masami (np. orzechową, marcepanową, z suszonej śliwki). Polukrować lub polać czekoladą. Ciasto na piernik najlepiej zagnieść 4 - 6 tygodni przed świętami, a upiec na tydzień przed Bożym Narodzeniem. Oprócz piernika, z ciasta można wykrawać malutkie, puchate pierniczki .
Z przepisu otrzymacie 3 grube (puchate) blaty piernika, każdy z nich o wymiarach 39 x 26 cm. Przekładam je grubą warstwą powideł śliwkowych i obciążam, by piernik zmiękł. Po 3 dniach od obciążenia piernika przecinam go na 3 części i otrzymuję 3 pierniki o wymiarach 13 x 26 cm każdy. Lukruję lub polewam czekoladą.
Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść 4 - 6 tygodni przed świętami, lecz zagniecione 2 tygodnie przed świętami będzie równie smaczne .
Składniki:
500 g miodu naturalnego np. akacjowego
1,5 szklanki cukru (lub mniej)
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)*
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).
Piec na 5 - 7 dni przed świetami.
Pieczenie
Ciasto podzielić na 3 równe części.
Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.**
Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać.
Piec w temperaturze 170?C (można z termoobiegiem) przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić.
Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć; odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni w chłodne miejsce. Zazwyczaj zużywam do przełożenia 1 kg powideł śliwkowych.
Piernik polać czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.
Polewa czekoladowa (twarda):
100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
40 g masła
W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik.
Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć.
Polewa czekoladowa (miękka):
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik.
Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć.
Blaty można też piec jeden po drugim, jeśli posiadacie tylko 1 blaszkę.
Smacznego .
Piernik idealny - najsmaczniejszy piernik dojrzewający. Piernik jest niezawodny, aromatyczny i rozpływa się w ustach... Można go przełożyć powidłami śliwkowymi lub ulubionymi masami (np. orzechową, marcepanową, z suszonej śliwki). Polukrować lub polać czekoladą. Ciasto na piernik najlepiej zagnieść 4 - 6 tygodni przed świętami, a upiec na tydzień przed Bożym Narodzeniem. Oprócz piernika, z ciasta można wykrawać malutkie, puchate pierniczki .
Z przepisu otrzymacie 3 grube (puchate) blaty piernika, każdy z nich o wymiarach 39 x 26 cm. Przekładam je grubą warstwą powideł śliwkowych i obciążam, by piernik zmiękł. Po 3 dniach od obciążenia piernika przecinam go na 3 części i otrzymuję 3 pierniki o wymiarach 13 x 26 cm każdy. Lukruję lub polewam czekoladą.
Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść 4 - 6 tygodni przed świętami, lecz zagniecione 2 tygodnie przed świętami będzie równie smaczne .
Składniki:
500 g miodu naturalnego np. akacjowego
1,5 szklanki cukru (lub mniej)
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
125 ml mleka
pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)*
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.
Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).
Piec na 5 - 7 dni przed świetami.
Pieczenie
Ciasto podzielić na 3 równe części.
Przygotować 3 blachy, każda o wymiarach 39 x 26 cm. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.**
Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać.
Piec w temperaturze 170?C (można z termoobiegiem) przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić.
Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć; odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni w chłodne miejsce. Zazwyczaj zużywam do przełożenia 1 kg powideł śliwkowych.
Piernik polać czekoladą lub lukrem. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę, by nie wysychał.
Polewa czekoladowa (twarda):
100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
40 g masła
W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik.
Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć.
Polewa czekoladowa (miękka):
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
100 g gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, posiekanej
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik.
Proporcje na polewę czekoladową należy dowolnie zwiększyć.
Blaty można też piec jeden po drugim, jeśli posiadacie tylko 1 blaszkę.
Smacznego .
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu zagniotłam ciasto na piernik, tylko ze ono jest bardzo słodkie, czy straci trochę tej słodyczy po upieczeniu?
Pozdrawiam -Gienia.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Jak dla mnie nie jest za słodkie. Przełożone kwaskowatymi powidłami jest mniam.
- any57
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4358
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: ŚLĄSK
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Tak jest Asiu!
Jest taki "jak trza"
Jest taki "jak trza"
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Witaj Any Rozumiem,że piernik wypróbowany skoro zachwalasz
Ja jestem mile zaskoczona,że w necie mamy takie pyszności
Pozdrawiam
Ja jestem mile zaskoczona,że w necie mamy takie pyszności
Pozdrawiam
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Przypadkiem zrobiłam pasztet z fasoli ,a że był wychwalany i była prośba o przepis to migusiem go zapisuję,bo zapomnę.Niestety był robiony"na oko"więc ...dokładności nie będzie
Pasztet z fasoli
Ok 35dkg fasoli -namoczyć np. na noc fasolę ,zalewając chłodną wodą z dodatkiem kminku-szczypta-1/4-1/3 łyżeczki.Woda ma pokryć fasolę ponad ok 3cm wyżej
Następnego dnia odlać wodę,można wypłukać kminek jak ktoś nie lubi.Zalać letnią wodą ok 2-3cm nad fasolę i doprowadzić na większym ogniu do zagotowania.Odkryć pokrywkę i gotować ok 5min,aby mniej potem"gazowała"-kminek spełnia taką samą rolę).Zdjąć ew pianę ,przykryć i gotować ok 40-45min na delikatnym ogniu,aby tylko "pyrkało".
Sprawdzić czy fasola jest miękka ,posolić i pogotować kilka min.Ostudzić,zlać wodę,zmielić lub zmiksować.
Pęczek włoszczyzny obrać,zetrzeć na tarce jarzynowej,a pora pokroić,podobnie cebulę.
Na oleju z dodatkiem masła obsmażyć krótko warzywa na większym ogniu,mieszając,dokroić 2-3 ząbki czosnku.Dodać kostkę rosołową (lub swoją vegetę i sól),paprykę chili.Podlać wodą(na oko 2-3 łyżki) i pod przykryciem podusić ok 5minna mniejszym ogniu.
Do miksera( lub maszynki do mielenia )wsypać (na oko)dobre pół szklanki siemienia lnianego i tyle samo słonecznika-rozdrobnić.
Dodać włoszczyznę i zmiksować.Dosypać fasolę i słoik suszonych pomidorów razem z oliwą(Biedronkowy).Ja lubię ostrą kuchnię więc dałam malutką papryczkę habanero-zmiksować,ale nie musi być na gładką masę.
(Nic więcej nie dodałam bo zabrakło mi miejsca w mikserze i ciężko się wszystko miksowało,ale miałam w planie dodać jako spoiwo płatki owsiane i otręby orkiszowe-oczywiście na oko z pół szkl).
Blaszkę natłuściłam,obsypałam dno i boki suszonymi pomidorami z bazylią.Pasztet polałam odrobiną oliwy i zapiekłam.
Sosik czosnkowy i swojski chlebuś z ziarnami i żurawiną dopełnił boski smak
Pasztet z fasoli
Ok 35dkg fasoli -namoczyć np. na noc fasolę ,zalewając chłodną wodą z dodatkiem kminku-szczypta-1/4-1/3 łyżeczki.Woda ma pokryć fasolę ponad ok 3cm wyżej
Następnego dnia odlać wodę,można wypłukać kminek jak ktoś nie lubi.Zalać letnią wodą ok 2-3cm nad fasolę i doprowadzić na większym ogniu do zagotowania.Odkryć pokrywkę i gotować ok 5min,aby mniej potem"gazowała"-kminek spełnia taką samą rolę).Zdjąć ew pianę ,przykryć i gotować ok 40-45min na delikatnym ogniu,aby tylko "pyrkało".
Sprawdzić czy fasola jest miękka ,posolić i pogotować kilka min.Ostudzić,zlać wodę,zmielić lub zmiksować.
Pęczek włoszczyzny obrać,zetrzeć na tarce jarzynowej,a pora pokroić,podobnie cebulę.
Na oleju z dodatkiem masła obsmażyć krótko warzywa na większym ogniu,mieszając,dokroić 2-3 ząbki czosnku.Dodać kostkę rosołową (lub swoją vegetę i sól),paprykę chili.Podlać wodą(na oko 2-3 łyżki) i pod przykryciem podusić ok 5minna mniejszym ogniu.
Do miksera( lub maszynki do mielenia )wsypać (na oko)dobre pół szklanki siemienia lnianego i tyle samo słonecznika-rozdrobnić.
Dodać włoszczyznę i zmiksować.Dosypać fasolę i słoik suszonych pomidorów razem z oliwą(Biedronkowy).Ja lubię ostrą kuchnię więc dałam malutką papryczkę habanero-zmiksować,ale nie musi być na gładką masę.
(Nic więcej nie dodałam bo zabrakło mi miejsca w mikserze i ciężko się wszystko miksowało,ale miałam w planie dodać jako spoiwo płatki owsiane i otręby orkiszowe-oczywiście na oko z pół szkl).
Blaszkę natłuściłam,obsypałam dno i boki suszonymi pomidorami z bazylią.Pasztet polałam odrobiną oliwy i zapiekłam.
Sosik czosnkowy i swojski chlebuś z ziarnami i żurawiną dopełnił boski smak
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
http://www.jadlonomia.com/przepisy/bocz ... -zurawina/
Znalazłam,zaintrygowały mnie boczniaki w takiej wersji więc....zrobiłam
Fotorelacja po degustacji
Teraz biorę się za gołąbki jarskie... może w takiej wersji http://gotujmy.pl/golabki-jarskie,przep ... 54677.html
Jestem ciekawa waszych przepisów na gołąbki jarskie,piszcie
Znalazłam,zaintrygowały mnie boczniaki w takiej wersji więc....zrobiłam
Fotorelacja po degustacji
Teraz biorę się za gołąbki jarskie... może w takiej wersji http://gotujmy.pl/golabki-jarskie,przep ... 54677.html
Jestem ciekawa waszych przepisów na gołąbki jarskie,piszcie
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Nikt nie zagląda ze zrozumiałych powodów
Zapisuję dla pamięci bo danie przypadkowe,a smaczniusie
Przypadkowe końcówki z lodówki:
Leczo słodko kwaśne-pycha
Wcześniej macerowaną pierś z kurczaka ,pokrojona w paski lub kostkę obsmażyć na silnym ogniu na lekko rumiano.
Dodać pokrojone w drobną kostką dwie mniejsze cukinie-przesmażyć kilka min mieszając.
Wkroić niemal taką samą ilość pokrojonych drobno ogórków kiszonych,przesmażyć,
Dodać pokrojone 3 ząbki czosnku,trochę ostrej papryczki,ugotowany ryż.chwilkę przemieszać na ogniu.
Dolać sporo sosu słodko-kwaśnego-ja dałam Vifon sos chili słodki.Gotowe
Zapisuję dla pamięci bo danie przypadkowe,a smaczniusie
Przypadkowe końcówki z lodówki:
Leczo słodko kwaśne-pycha
Wcześniej macerowaną pierś z kurczaka ,pokrojona w paski lub kostkę obsmażyć na silnym ogniu na lekko rumiano.
Dodać pokrojone w drobną kostką dwie mniejsze cukinie-przesmażyć kilka min mieszając.
Wkroić niemal taką samą ilość pokrojonych drobno ogórków kiszonych,przesmażyć,
Dodać pokrojone 3 ząbki czosnku,trochę ostrej papryczki,ugotowany ryż.chwilkę przemieszać na ogniu.
Dolać sporo sosu słodko-kwaśnego-ja dałam Vifon sos chili słodki.Gotowe
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4956
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia, gmina Długołęka
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Ja zaglądam od dawna, tylko czytam i nie piszę kurczaczek z ogórkami kiszonymi brzmi bardzo ciekawie i jestem gotowa spróbować
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- calka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1402
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelszczyzna
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Asiu
Zaglądamy.
Piernik piekę z takiego samego przepisu to jest jedyny, jaki mi smakuje.
Pozdrawiam
Zaglądamy.
Piernik piekę z takiego samego przepisu to jest jedyny, jaki mi smakuje.
Pozdrawiam
Ewa
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Aguss i Ewo jak mi miło,że napisałyście
Zostawiam pyszne smarowidełko na chlebek z makreli
Makrelę wędzoną oczyścić z ości,rozdrobnić na kawałeczki,dodać pokrojone drobno 2 jaja ugotowane na twardo-delikatnie przemieszać.Ciut posolić,popieprzyć,dodać po 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i majonezu-lekko wymieszać-mniam
Zostawiam pyszne smarowidełko na chlebek z makreli
Makrelę wędzoną oczyścić z ości,rozdrobnić na kawałeczki,dodać pokrojone drobno 2 jaja ugotowane na twardo-delikatnie przemieszać.Ciut posolić,popieprzyć,dodać po 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego i majonezu-lekko wymieszać-mniam
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Sledź smażony w słoiku w zalewie octowej
Potrawa tak rzadko spotykana na naszym stole,że zapiszę
Składniki:
1,5 kg większych śledzi świeżych,3/4 szklanki mąka pszenna, 1 łyżeczka sól morska, 1łyżeczka pieprz czarny ziarnisty świeżo mielony,ile potrzeba olej do smażenia
ZALEWA: 1,5 litra woda, 3/4 szklanki ocet 10 %, 4 sztuki cebula,10 ziaren ziele angielskie, 10 sztuk liść laurowy,1 łyżka gorczyca ziarenka,1/2 szklanki cukier-gotować 5min
Usmażone śledzie ułożyć naprzemiennie z krążkami cebuli( w piórka).Zalać gorącą zalewą ..Łyżką rozłożyć przyprawy z zalewy.Gotować 5min.Ustawić gorące do góry dnem do ostygnięcia.W chłodnym stoją 3-4m-ce
Potrawa tak rzadko spotykana na naszym stole,że zapiszę
Składniki:
1,5 kg większych śledzi świeżych,3/4 szklanki mąka pszenna, 1 łyżeczka sól morska, 1łyżeczka pieprz czarny ziarnisty świeżo mielony,ile potrzeba olej do smażenia
ZALEWA: 1,5 litra woda, 3/4 szklanki ocet 10 %, 4 sztuki cebula,10 ziaren ziele angielskie, 10 sztuk liść laurowy,1 łyżka gorczyca ziarenka,1/2 szklanki cukier-gotować 5min
Usmażone śledzie ułożyć naprzemiennie z krążkami cebuli( w piórka).Zalać gorącą zalewą ..Łyżką rozłożyć przyprawy z zalewy.Gotować 5min.Ustawić gorące do góry dnem do ostygnięcia.W chłodnym stoją 3-4m-ce
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7810
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam ;) cz.2 u Asi
Szukam przepisów na nadchodzące święta i odświeżam
SAŁATKA TECZA warstwy od spodu
-saszetka ryżu
-szynka konserwowa lub inna wedlina w kostkę
-1 świeży ogórek
-5 jajek w kostkę
-puszka kukurydzy
-peczek rzodkiewki w kosteczke
-majonez
-szczypiorek
od Monikiann_30 pisze:To ja na zachętę podam przepis na śledzie które zawsze mają miejsce na wigilijnym stole i nie tylko.
Śledzie z miodem
80 dag solonych płatów śledziowych
8 średnich cebul
6 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki miodu
mały koncentrat pomidorowy
niepełna szklanka oleju
2 łyżki octu(skropić pokrojone w paski śledzie)
Do ciepłego oleju wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić ją.Dodać ziele,miód i koncentrat,gotować kilka minut.Ostudzić.Dodać śledzie.Potrawa jest dobra jeśli poleży dobę w lodówce i smaki się przejdą.
SMACZNEGO !
SAŁATKA TECZA warstwy od spodu
-saszetka ryżu
-szynka konserwowa lub inna wedlina w kostkę
-1 świeży ogórek
-5 jajek w kostkę
-puszka kukurydzy
-peczek rzodkiewki w kosteczke
-majonez
-szczypiorek