Moje Arboretum cz.6
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje Arboretum cz.6
Karolcia po prostu zrobiłam im przegląd korzeni i wszystkie suche wycięłam oczywiście te w ziemi bo napowietrzne to raczej się nie suszą .Ja tak praktykuje ze storczykami ,że gdy doniczka jest lekka, wtedy podlewam, a jeśli widać korzenie to podlewam wtedy kiedy są srebrzyste inaczej nie .Phalenopsisy mają doniczki przezroczyste ,więc widać kiedy trzeba je podlać.Żona wnuka też lubi przelać storczyki, a potem woła ratunku
juz jednego takiego leczę inne nie dały rady

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marysiu karpie już na święta, były po 10 zł to nie czekałam aż podrożeją . Stasiu oprawił i są zamrożone , jedno z głowy
A Babel to całkowicie skradł nasze serducha
U nas piękna pogoda 10 st a ma być 14 . Idę dołączę do chłopaków w grabieniu liści
-- 21 lis 2016, o 11:12 --
A widzisz Jadziu < inne nie dały rady > chyba i u mn ie tak będzie ,że kilka nie da rady. ja to wszystko wiem o podlewaniu , tylko gorzej z praktyką, ciągle mi się wydaje ,ze im sucho
Ale teraz bardziej b ędę uwazała, bo szkoda kasy
Mamy piękne słońce , idę z chłopakami grabić liscie 

U nas piękna pogoda 10 st a ma być 14 . Idę dołączę do chłopaków w grabieniu liści

-- 21 lis 2016, o 11:12 --
A widzisz Jadziu < inne nie dały rady > chyba i u mn ie tak będzie ,że kilka nie da rady. ja to wszystko wiem o podlewaniu , tylko gorzej z praktyką, ciągle mi się wydaje ,ze im sucho

Ale teraz bardziej b ędę uwazała, bo szkoda kasy

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Karolinko już masz świąteczne karpie i ja dziś zaczęłam snuć plany na temat świąteczego menu. Storczyki bardzo ładne i ich cena ok. U mnie się udają, ja raczej podsuszę kwiat. Storczykowi marszczą się liście gdy jest mu za sucho. Ostatnio czytałam w piśmie ogrodniczym że gdy korzenie wyrastają poza doniczkę, należy ją zmienić. Mi korzenie powietrzne na razie nie przeszkadzają.
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Karolka wiem, że jak do Ciebie zajrzę to zawsze się pociesze, masz Ty radości z tym łobuzem kochanym, na głowę Ci wchodzi, robi z Tobą co chce, jest pocieszny
, a karpie to tak sobie na święta już przypłynęły?

- karolacha
Bufo to będę czekała az sie zaczną liście marszczyć u storczyka
a korzenie stale wystają , to tak chyba ma być , są napowietrzne
Karpie już kupiłam bo były nie drogie, po 10 zł. a kupuję bo szykuję karpia w galarecie i smażonego .Wigilia wiadomo , u mamy więc zawczasu się szykuję
Karpie w zamrażalniku 

Karpie już kupiłam bo były nie drogie, po 10 zł. a kupuję bo szykuję karpia w galarecie i smażonego .Wigilia wiadomo , u mamy więc zawczasu się szykuję

- karolacha
Iwonko mówiłam ,że Bąbel mi na głowę wchodzi --dosłownie
robi co chce , dobrze ze waży tylko 6 kg , ale jest taki słodki i wesoły ,że nic mu nie bronimy. Szkód już nie robi , nie licząc ręczników ktorymi wycieram łapki. Potem porywa ten recznik ze sobą i rwie na strzepy. A spróbuj zabrać, nie zdążysz, taki szybki. Łapie w zęby i ciągnie uciekając , zabawnie to wygląda, ale nie ma już 3-ch reczników. Ale wiadomo że stare daję , to nie żal , tylko zaraz się skończą
A karpie już na swieta, zawsze i tak zamrażamy . Potem tylko wyjąć i gotować galaretę , dlatego potrzebuję głowy też, na koniec smażony. Więc kupiłam bo były tańsze na razie , potem będą droższe a ja potrzebuję 3 co najmniej .

A karpie już na swieta, zawsze i tak zamrażamy . Potem tylko wyjąć i gotować galaretę , dlatego potrzebuję głowy też, na koniec smażony. Więc kupiłam bo były tańsze na razie , potem będą droższe a ja potrzebuję 3 co najmniej .

-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Oj tak, moja Dolly też takie zywe srebro, drugi pies często ma jej dosyć, że o kocie nie wspomnę
Łatwo by sobie dotrzymali kroku z Bąblem 

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
No 6 kilogramowa czapka to raczej ciężka
Z karpiami może dobry pomysł, ale musiałabym dokupić zamrażarkę a to już za duży wydatek. Dużo owoców mrozimy.

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Karolciu,storczyki piękne,szczególnie ten żółty z ciemnym środkiem.I cena zachęcająca.
Ja uważam storczyki za 'żelazne' kwiatki.Trzeba naprawdę się postarać,żeby je 'załatwić'.I kwitną bardzo długo-do znudzenia,bym powiedziała
.Mam pewnie z 10.A najstarszy ma pewnie z 10 lat.Słuchaj mądrych koleżanek i podlewaj gdy korzenie mają srebrny kolor.Ja namaczam na kilka godzin w misce z wodą i mam z m-ąc z głowy podlewanie.
Zjadłabym takiej rybki
.Uwielbiam karpia smażonego.Za to w galarecie może dla mnie nie być,a mój M. uwielbia.Dlatego na Wigilię karpia w galarecie robi teściowa 
Ja uważam storczyki za 'żelazne' kwiatki.Trzeba naprawdę się postarać,żeby je 'załatwić'.I kwitną bardzo długo-do znudzenia,bym powiedziała

Zjadłabym takiej rybki

- karolacha
Aaaa Jolu to taka sprawa z tym podlewaniem . Ja też tak robilam ,że kiedy srebrne korzenie to do miski. Ale robiłam co tydzień i zgniły
Nikt nie mówił ,że co miesiąc
A karpia w galarecie robię od lat. Tak dosmakowuję kiedy jeszcze jest płynny ,że ma smak rosołku o smaku karpia. Wcale nie słodki, jest doprawiony i b. smaczny. Smazonego też lubię
A poza tym to ja jestem teściową , to widać rola teściowych

A karpia w galarecie robię od lat. Tak dosmakowuję kiedy jeszcze jest płynny ,że ma smak rosołku o smaku karpia. Wcale nie słodki, jest doprawiony i b. smaczny. Smazonego też lubię

A poza tym to ja jestem teściową , to widać rola teściowych

- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne bukieciki
.Szkoda,że ostatnie.

- karolacha
Bukieciki ostatnie Jolu ale jeszcze lada moment zakwitnie mahonia Winter Sun i Jaśmin nagokwiatowy--już tylko czekają
a kwiatki będe za kilka miesiecy 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Karolino masz rację moja synowa też chce się uczyć mojej kuchni
a mnie to cieszy
Śliczne bukieciki
u mnie jeszcze chryzantemy kwitną!

Śliczne bukieciki

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Też ścięłam parę róż do wazonu i parę chryzantem lecz dalej stoją jak zaklęte i chyba nic z nich nie będzie.Cudnie kwitną storczyki lecz inny fajnie zapaczkowany