Wiejski ogród po sezonie cz. 33

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiejski ogród po sezonie cz. 33

Post »

Dzień zapisuję do udanych! Karmnik dla ptaszków stoi, ale ptaszki na razie buszują po ogrodzie, obrabiają mi starą śliwkę na spółkę z dzięciołem :D
Zrobiłam kilka zdjęć i najważniejsze wykopałam kilka odrostów rokitnika panów i pań. Zastanawiam się czy nie założyć szkółki, bo odrostów jest mnóstwo i najprawdopodobniej będą płcią trafione bo to odrosty korzeniowe. Jutro c.d. wykopywania i doniczkowania ;:306 i zobaczymy jak się będą przyjmować i rozrastać.

Justynko jak widać u mnie od świtu do wieczora słońce świeciło, a ciepło była bardzo, bo nie dość że na termometrze 14 st to jeszcze były takie podmuchy cieplejszego powietrza :D Jak się podobają to zapraszam będzie mi bardzo miło Obrazek

Asiu wyspacerowałam się do maksimum ;:306 i wiesz chyba za Ciebie też, bo kopiąc te rokitniki pomyślałam o Tobie. Jakoś do tych jagód kamczackich pasowałyby rokitniki u Ciebie Obrazek Może się jeszcze uda pojechać w tym roku?

Zuziu tak to jest jak się ma ogród tylko pod jedną postacią w pamięci, ogród za progiem ma setki oblicz i żaden mnie nie dziwi :D
Karmnik M pomógł przytwierdzić do pniaka i ustawić bo niezbędne były dwie osoby, a poza tym jest moim pomysłem i wykonaniem. Chciałam naturalny z materiałów z ogrodu i z odpadów... i taki też jest. Inne ładniusie też mam :D Trzeba bywać w ogrodzie jak się chce dokarmiać ptaki. Możesz jedynie wieszać słoninki na drzewach ale to też w zimie :D

Elu ze szkółką to żart, bo ja nie umiem sprzedawać znajomym ;:306 dostaniesz parkę jak tylko się okaże że się przyjmuje po wykopaniu, a myślę że im nic nie zaszkodzi. Zapisz sobie tylko, żeby wiosną przypomnieć...dobrze? Obrazek

A oto para szczęśliwych rodziców ona i on!

Obrazek

Obrazek
doniczki wyszły niewyraźne to na razie nie pokażę ;:306

W ogrodzie ruch był duży wyleciały bzyki, pszczoły, muchy różnego gatunku i nawet jeden motyl....goniąc go sfotografowałam jeszcze takie chryzatemki, ale motyla nie udało mi się ;:185

Obrazek

latały też takie stalowe duże ptaki ;:306

Obrazek

berberysy na ogół już zgubiły liście, ale jeden jeszcze nie

Obrazek

Niektóre z Was piszą o kwitnących ciemiernikach...moje niestety milczą i tylko u jednego znalazłam przyszłe kwiaty :D
Obrazek

W krokusach ruch :D

Obrazek

dawno nie pokazywałam wrzosów, które ślicznie kwitną a ten różowy (wrzosowy ;:306 ) ma piękny kolor!

Obrazek

Obrazek

a to moje kury, które obrastają w tłuszcz ;:202
Obrazek

Na horyzoncie widoczne było pasmo gór (musicie uwierzyć na słowo) widać nawet ośnieżone szczyty ;:215

Obrazek

wykopując rokitniki zrobiłam zdjęcia :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No nie było takie spektakularne jak wczoraj ale..... o jeszcze mam słońce w beretce

Obrazek

No to jeszcze tu wstawię to moje dzieło!
Muszę tak jak Iwonka dół otoczyć gałązkami ostrymi, żeby koty nie wchodziły po pniaczku ;:124

Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładny karmnik ;:138 ja mam kupowany, ale jak mowisz, ptaszki jeszcze karmią się na owockach :lol: Kury jak matrony, okrągłe, stateczne damy ;:138 Nie wiedziałam ,że rokitnik jest taki duży :shock: jeszcze chryzantemki znalazłaś ;:138 U mnie dzisiaj też super słoneczko i sporo porobiłam. Ciągle coś rozsadzam , grabię , kopię --jak wszyscy. Milego tygodnia :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu śliczny karmnik ;:63 ;:63 słoneczko tez cudne ;:333
To teraz trzymamy kciuki za młode rokitniki oby się ładnie przyjęły :D
U mnie też dzisiaj ładnie słoneczko świeciło i troszkę podziałałam na działeczce ;:108
Marysiu kiedy popierasz sadzonki z berberysów ??
Pozdrawiam serdecznie ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu ta mała, późno kwitnąca, ładne ma kwiatuszki, a ogólnie chryzantemy się u mnie nie chcą zadomowić, sadziłam kilka razy, jeden sezon zawsze je mam :( a były na pewno zimujące, karmnik stoi, a tu się zrobiła piękna Polska, złota jesień, fajnie, bo jeszcze można pobuszować po ogrodzie ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, piękne dziś miałaś niebo ;:138 zarówno o poranku, jak i przed zachodem słoneczka. ;:138
Podobał mi się karmniczek, ;:333 pokazałam go eMowi i już mam obiecany podobny. :tan
U mnie też dzisiaj cieplutko było z pięknym jasno świecącym słonkiem ;:3
Jednak z uwagi na inne obowiązki nawet nie zajrzałam na działkę. ;:185 Zresztą po co? Tam już pusto i szaro, ;:174 aż żal patrzeć. Poczekam do wiosny. ;:306 Jedynie później okryję rośliny na zimę i nic więcej nie mam tam do roboty. ;:108
Miłego wieczoru. ;:196
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Marysiu..ale masz piękne widoki, ośnieżone góry widać. ;:129 . Stęskniłam się za górami, wiele lat nie byłam. :wink: Fajnie że miałaś dzień udany i to słonko w beretce, fajnie nazwałaś..aż się uśmiałam. ;:306
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Marysiu chętnie przyjmę od Ciebie taką ładną parkę ale pod warunkiem, że sobie coś ode mnie wybierzesz.

Jesienne krokusy śliczne....szkoda, że moje dawno wykwitły no i Twoje niebo jakieś ładniejsze niż moje ;:306...

Wielka ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zuziu niestety nie zawsze góry od nas widać, nie byłam dzisiaj w Krakowie ale są dni że jak zjeżdżamy w dół do Krakowa to widać całą panoramę gór, Tatry a czasem nawet Tatry Słowackie :D Nieraz jest to bajeczny widok! Tak mi się skojarzyło, że słonko wdziało berecik ;:215

Eluś będziemy się zastanawiać jak przyjdzie czas, masz tyle śliczności że coś znajdziemy ;:168 Moje krokusy były kupowane jesienią i nie pamiętam już dokładnie :oops: ale nieco ponad miesiąc temu sadzone. Cieszę się że zechciały zakwitnąć, bo bardzo chciałam mieć krokusy jesienne ;:167 a teraz trzymamy kciuki za wsadzone odrosty ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Coś mi na oczy siadło i zapomniałam odpowiedzieć na wcześniejsze posty! przepraszam ;:180

Karolino ja też mam dwa kupowane czy też przysłane tzw eleganckie a ten jest hand made ;:306 Kury rzeczywiście się chyba spasły, bo trochę im zmieniłam dietę dzięki temu że dostałam od znajomego rolnika omłoty kukurydziane ;:224 Jak się pierzyły wyglądały jak oskubane teraz mają nowe pirze i wyglądają jak kobitki w nowych ciuchach ;:306 Chryzantemy dalej kwitną i nawet te co podeschły mają pączki, ale nie chce mi się ich skubać ;:306 Dopóki będzie ciepło będziemy ciągle kręcić się po ogrodach :tan Dzięki i wzajemnie dobrego tygodnia :wit

Tereniu jak się przyjmą to będę miała zajęcie z wysyłaniem, bo ja pamiętam jak się cieszyłam że mam nie dość że rokitnika to jeszcze parkę ;:215 Pogoda nam dopisuje i jutro też tak będzie to cieszmy się nią ;:168
Berberysy trudne są do rozmnożenia, bo te zimowe patyczki kiedyś mi przysłane w ogóle się nie ukorzeniły, ale próbować trzeba. Może posiać nasiona tylko że może wyjść coś innego ;:224 Kiedyś rozmnożyłam berberysa, ale z letnich sadzonek ;:333
Pozdrawiam Tereniu ;:196

Iwonko poślę Ci coś na wiosnę to może ode mnie zostaną. Ja też tak kiedyś mówiłam i dostałam pierwsze dwie od Zosi zwKwiat i są już czwarty rok, potem od Justynki duju i też zostały, od Tereni, Julci i wszystkie są a nawet te kupione nie wszystkie, ale większość jest ;:168 Pomyślimy!

Lucynko dziękuję! mnie cieszy bo zrobiony przeze mnie i wykorzystałam co chciałam, poza tym jest bardzo solidny to może postoi! ;:333 M na pewno zrobi bardziej fachowo ale karmnik musi być żeby ptaszki od wiosny do jesieni pracowały a w zimie odebrały zapłatę ;:333
Teraz masz inne obowiązki więc skup się na nich a na okrywanie masz jeszcze trochę czasu. Dobrej i spokojnej nocy ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, i orzeszki i winogronka sobie ptaszki poskubią. Jak lubią wytrawne :lol:
Jaka piękna beczułka ceramiczna w pobliżu karmika. Taka zapomniana ;:224
Samolot ....macie blisko lotnisko? Nad nami są korytarze i często na jasnym, pogodnym niebie rysują fajne linie...ale też często przemieszczają się wojskowe ;:131 nisko w chmurach, z takim niepokojącym ucho dźwiękiem.
Zachody i wschody jak zawsze cudne ;:333
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Maryś a dla czego przesadzałaś Rokitnik?
A możesz to robić codziennie :) bo cudowne wtedy robisz zdjęcia Twojej przestrzeni i nawet słonku w kapeluszu :)
Postanowiłam ukorzenić zwykły bluszcz ciekawe czy uda mi się ,już jest w pojemnikach i nie wiem co zrobić czy pojemniki zostawić na zimę z nimi czy zabrać do domu. :?:
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu beczułka była pełna i ja ekipa weszła z koparka chciałam przestawić i się rozleciała była. Cały czas mam ja skleić i jakoś tak schodzi :wink: Tak! ja mieszkam, że tak powiem w tym kierunku od Krakowa co lotnisko w Balicach :D Jednak LOT nad głowa o tej porze to pierwszy raz widziałam ;:oj może jakiś nadprogramowy lot. Kreseczki lubię, bo mi niebo ładnie malują. Wojskowe czasem latają, ale raczej w przeciwnym kierunku natomiast czasem latają takie co lasy pryskają albo zrzucają szczepionki ;:306
Z i W dziękują ;:168

Misiu przesadzam odrosty rokitników, żeby się ukorzeniły dla tych co chcą je mieć w swoim ogrodzie ;:108
Bluszcz ma takie swoje powietrzne korzonki i jak wsadzisz do doniczki i podlejesz to się ukorzeni i postaw najlepiej przy ścianie domu w zacisznym miejscu, nakryj liśćmi i niech się ukorzenia!
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Słoneczka zachodzące i żelazny ptak na niebie a także ośnieżone szczyty gór fajne widoki przy ładnej pogodzie.U nas na podwórku jest tylko jeden Rokitnik i każdego roku ma owoce kiedyś szwagier przytargał ten krzewik, a teraz ma chyba ze 5m wysokości. Jednak drugi mniejszy posadzony w innym miejscu nie ma owoców.Dzisiaj szukając czegoś w szafkach w altance znalazłam jeszcze nie posadzone narcyzy i tulipany ;:124 .Dobrze ,ze otwarłam tę szafkę inaczej zmarniałyby mi na jamen, a myślałam ,ze już je posadziłam .No i mam pytanie :wink: czy ten pan i ta pani są w sobie zakochani :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Marysiu , Ty jako krakuska na pewno potrafisz robić zakwas na żurek . Zawsze robił go mój mąż i nie bardzo pamiętam ile łyżek mąki żurkowej na 1 l wody dawał, wydaje mi się że 4 ,ale właśnie głowy nie dam . SKS Wyslij ew. na pw . Dzięki . Doszły mnie słuchy że kopałaś babę i chłopa , no to masz krzepę i odwagę , dobrze że Ci się nie odwzajemnili ;:306 .
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu widzę, że dziś ciepełko i słonko Ci się szykuje :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”