Dziękuję bardzo za pomoc
Ewa 
Nie przepraszaj, nie Twoja wina, że taka nazwa

W ogóle, to nazwa
recurvifolia chyba sugeruje krzywe/zakręcone liście?
Ja też nie wiem, czy komuś się udało z gwiazdą betlejemską, pewnie znajdzie się kilka osób, którym udało się ją przetrzymać, ale nie wiem, czy komuś się wybarwiła. Forumowicz
Arek był blisko, ale jego gwiazdy nie dożyły Świąt - można powiedzieć "utopiły się metr od brzegu", bo przetrwały aż do niedawna. Nie wiem, czy coś mu jeszcze zostało (niech się
Arek ujawni i przyzna

)
Ewa, Ryszard
Oj, no to teraz remisik? Czyli zgodność jest co do
T. capitata 'Peach' oraz
T. aeranthos, pozostaje kwestia
T. recurvifolia i
T. stricta? To ciekawe, bo one wizualnie różnią się od siebie, jedna ma znacznie węższe liście i jest "drobiniejsza", a ta druga podejrzana ma szersze liście i jest bardziej "szara", niż zielona. Ale ja też nie umiem dopasować
Henryku, tutaj Cię jeszcze nie było!

Widzisz, jak to jest, człowiek zawsze sobie coś do roboty znajdzie. A że przy kłujących roboty wiele nie ma, zwłaszcza zimą, to i szuka się potem czego zielonego, co by ręce zająć. A wybór jest spory, to i trudno się skupić na konkretnej grupie roślin! I potem wychodzi taki
miszung. A na oplątwy poczekaj do wiosny - jeśli Ewa nie zapomni o mnie przy wiosennych zakupach, to już się cieszę na te piękne roślinki, które sobie upatrzyłam
Skrętniczek mi zakwitł. Kiedyś był ładny i duży, ale przypałętał mi się jakiś grzyb (prawdopodobnie w podłożu, bo problem był też z fiołkami). Jeden skrętnik nie przeżył, pozostałe dwa są w stanie ciężkim, ale stabilnym, jeśli można tak powiedzieć. W ogóle w trakcie sezonu wyszło, że skrętniki nie rosną u mnie, gdy stosuję się do zaleceń uprawy. U mnie były liche (choroba dodatkowo nie pomogła

) a potem, gdy przesadziłam je do bitej ziemi uniwersalnej (rosną teraz w takiej totalnie zbitej bryle

), postawiłam na oknie czysto południowym i smażą się na mocnym słoneczku, to jakieś takie żywotniejsze się zrobiły. Widać po kwiatku (a i listeczki nowe się pojawiły), że chyba teraz im się podoba. Dziwaki jakieś
Biały grudnik gratis