Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

[quote="cyma2704] Blok to namiastka słodyczy z czasów, gdy nic nie można było kupić. Wtedy smakował wyjątkowo. :roll: Nie robiłam go ponad 20 lat. ;:131 Dobry dla odchudzających się, nie da się go zjeść więcej niż jeden kawałek. :;230

[/quote]

Nie prawda z tym odchudzaniem. Ja kiedyś w drodze z Lublina do Radomia zjadłam cały. ;:306

Soniu, widzę,że posadziłaś już wszystkie cebulki ;:138 . Mi zostały jeszcze pomarańczowe tulipany. Za to róże już posadzone.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu musiałaś być bardzo głodna. :wink: Jest wyjątkowo syty, a może teraz taki mi się wydaje. ;:131 Najważniejsze, że róże posadzone, a tulipany dosadzisz w jeszcze cieplejsze dni. Na poniedziałek się szykuję na wiązanie reszty traw, ma być 12 stopni. Mam nadzieję, że choć 10 będzie. ;:108 Jadę w sobotę do pracy, ale już na żadne cebule nie popatrzę. ;:14
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

No i oczywiście nie zdołałam się oprzeć ;:223 Ale tak jak piszesz - wiosenne widoki wynagradzają zmarznięcie przy sadzeniu kolejnych cebul ;:108 Blok wygląda super, a pomarszczona folia moim zdaniem nadała mu fajny wzorek ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu sadzimy i już od marca będziemy węszyć z nosem przy ziemi, gdzie pierwsze cebule się pokażą. ;:306 Taka choroba, raczej nieuleczalna. :roll:
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Super, że posadziłaś wszystko już ;:215 Ja jeszcze nie, ale mam malutko w porównaniu z tym co Ty sadziłaś :)
Fajnie ten blok wygląda. Takie domowe słodycze znacznie lepsze są. Ja wiem, że dzieci przyzwyczajone do sklepowych i wolą sklepowe jednak skład sklepowych słodyczy jest przerażający. Ja tam w większości dziecku domowe daję. Sklepowe to tylko czasem jak od kogoś dostanie.

Ale tu wątek ogrodowy więc wracam do tematu roślinnego :) Już nie mogę się doczekać jutra i sadzenia cebulek :lol:
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grodzenie poszło mi dość szybko.Ale w uszy trochę nawiało.
Nie wiem,czy moje truskawki,czy drzewka owocowe lub szczypior ,to dla zwierzaków taki rarytas.Po prostu bardzo dużo jest tych jeleni i saren u nas.I do tego coraz mniej płochliwe :evil: .Przez 2 lata-do karmnika w ogródku (2 metry od ściany domu)-przychodziły na zboże w nocy,a nawet z wieczora jeszcze.Nie przeszkadzało,że światło się pali w oknach i my chodzimy.Trzeba się wysoko i solidnie ogrodzić.Ale całego pola nie ogrodzisz :roll: .aaa....

Blok wygląda bardzo apetycznie.Gdyby nie to,że upiekłam pączki,to chyba bym się skusiła.Takiego białego nigdy nie jadłam.Co Ty tam dałaś do środka?
Pięknie wyglądają berberysy i trawy.A moje storczyki znowu całe w pędach ;:138 .To kwiatki nie do zdarcie.Prawie się nimi nie zajmuję,a kwitną non-stop.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu i mnie przerażają brawurowi kierowcy. Na drogach ich pełno. A już widok wyprzedzania na trzeciego wywołuje u mnie stan przed zawałowy. ;:202
Blok czekoladowy to smak mojego dzieciństwa. U nas był tylko z orzechami. A jakie było święto jak go mama robiła... ;:224
Fajnie, że upolowałaś czosnki w dobrej cenie. Mnie się to niestety nie udało. ;:222
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczny storczyk, Soniu! ;:215
Pichciłam kiedyś taki blok. ;:131 W kryzysie, dla dzieci, które tęskniły za słodyczami. ;:108
Teraz nie mam komu, więc poczęstowałam się Twoim. ;:333
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Soniu, narobiłas mi smaka na taki blok ;:oj
Proszę o przepis ;:180 ;:196
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

:D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nareszcie mam piękną jesień. Dwanaście stopni, słońce i musiałam dziś wyjąć już schowaną na zimę, lekką kurtkę. ;:215

Przybliżony przepis na blok. Większość wypieków robię "na oko." ;:173

400g zwykłego mleka w proszku
1 kostka masła
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao ( nie dałam bo jedna osoba uczulona)
zapach wg gustu
200 g bakalii (dałam dynię, rodzynki, żurawinę)
10 szt połamanych zwykłych herbatników
Masło z wodą, kakao i cukrem rozpuścić, dodać mleko, zapach i wymieszać (robię to mikserem). Jak przestygnie wymieszać z bakaliami i herbatnikami.
Formę wyłożyć folią spożywczą, aluminiową lub pergaminem i schłodzić ze trzy godziny.
Można na wierzch zrobić polewę.

Izo moje dorosłe dzieci, do tej pory proszą o różne proste domowe ciasta, pewnie to tęsknota do czasów dzieciństwa. Wychowywali się w czasach największego kryzysu, a pracująca matka nie miała czasu na stanie w kolejkach. O mały włos dziś bym dokupiła kolejne cebulki, ;:14 ale gdzie posadzę, jak wiosną planuję przeróbki dwu rabat, więc na nich nie ma sensu. Pewnie sadziłaś swoje w ciepły, przyjemny dzień. ;:215

Jolu praca w takim wietrze do przyjemnych z pewnością nie należała. ;:108 Niestety zwierzyna jest już oswojona, ludzie przestali być dla niej zagrożeniem. Koło mnie sarny i bażanty dopiero jak się człowiek zbliży uciekają. Dziki ryją glebę z dwu stron płotu. Często wracamy do domu po ciemku, nawet światła samochodu ich nie płoszą. ;:202 Berberysy niestety już straciły liście, natomiast trawy nadal ładne, choć mocny wiatr trochę je potargał.

Aniu im dłużej jeżdżę, tym mam gorsze mniemanie o wielu kierowcach. Szczególnie przeraża mnie nieuctwo. Ostatnio mój rówieśnik, emeryt :wink: uczył mnie jak się zachować na rondzie. Skoro on wjeżdża na rondo z drogi z pierwszeństwem przejazdu, to ja na rondzie mam mu ustąpić pierwszeństwa. Jakby to nie było straszne, to byłoby śmieszne. :roll: Czosnki kupiłam po cztery złote, ale duże cebule. Mam nadzieję na ładne kwiaty. ;:108 Smaki dzieciństwa są wyjątkowo miłe. Żadne współczesne słodkości, tak nie smakują jak proste domowe. :)

Lucynko miło, że choć wirtualnie możesz posmakować moich słodkości. ;:168 Może kiedyś uda się w realu. Mam rodzinę w stolicy, a to już blisko do ciebie. :D Pewnie twoje dzieci też wychowywały się w drugiej połowy lat osiemdziesiątych. Nawet nie lubię wspominać tych czasów, bo był to najgorszy czas dla mnie, osoby pracującej i wychowującej dzieci bez pomocy. Nie przepadam za storczykami, ale dopóki kwitną i nie maja brzydkich liści toleruję na parapecie. ;:108 Później oddaję znajomej pasjonatce.

Moniczko to taki dość siermiężny wyrób, ale smak warto przypomnieć. Szybko się go robi. ;:215 Smacznego :)
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,blok wygląda bardzo apetycznie,i na pewno super smakuje ,pogoda była cudna zwłaszcza to ciepło tak nas ożywiło,ja troszkę zrobiłam w ogrodzie ,a Ty pewnie już masz zakończony okres ogrodowy,pozdrawiam i miłej niedzieli ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś blok dla mnie zbyt słodki, ale dzieci dostały większość i pojechały zadowolone. :) Tylko trawy mam jeszcze powiązać. Jest tak pięknie, że z przyjemnością we wtorek to zrobię. ;:108
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Dzięki za podanie przepisu. Może trzeba byłoby zrobić taki blok :)

Niestety cebulek nie posadziłam bo miałam w planie dziś to zrobić a dziś lało dość mocno. Jak przestalo to już się ciemno robiło :? Może jutro mi się uda.

Miło jak dorosłe dzieci proszą mamę o slodkości z czasów dzieciństwa :)
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Witaj Soniu :wit

Wreszcie znalazłem czas aby zajrzeć do Twojego wątku. Normalnie padłem na kolana ;:oj
Taki ogród to marzenie, masz wszystko tak ładnie skomponowane, że normalnie nie jestem w stanie tego opisać :D
Widzę, że masz bzika na punkcie hortensji :) Mnie w tym roku dopadł jeżówkoholizm i trawoholizm ;:306 :;230
Przede mną jeszcze wiele do przeczytania, mam nadzieje, że starczy mi czasu do wiosny aby wszystko przeczytać od początku ;:173

Pozdrawiam :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”