Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.

Post »

Jolu, piękny szpaler hortensji, jak długo je masz i czy są jakieś problemy z zimowaniem? Jakie masz odmiany? Amalinotruskawka może jeszcze się rozkręci.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Każda hortensja to inna odmiana.Są to h.bukietowe.Zimują bez żadnych zabiegów.Może delikatne kopczyki z kory miały.Nie pamiętam już.Może w 1 roku.Kupiłam na all. u ''miododajne'' na jesieni.Małe krzaczki bez liści przyszły.Wszystkie się przyjęły.A odmiany raczej się zgadzają.Płaciłam coś ok 7-8 zł.Malutkie były,ale się rozrastają.Chyba mają już z 5 lat.Gdybym teraz kupowała-wzięłabym chyba 1 odmianę.Albo przynajmniej bardziej podobne(gdy mają rosnąć w szpalerze).Dwie są kompletnie inne (delikatniejszy kwiat,rzadszy taki).Na jesieni mnie wkurzyły i przesadziłam te 2 w inne miejsce.A posadziłam mniejsze sadzonki bo tak dużych nie miałam.Teraz wszystkie jak zakwitną,to forma kwiatu będzie zbliżona.Tylko wielkością trochę się będą różnić niestety ;:174
Bukietówki kwitną co roku,bez wyjątku.Nie przemarzają.Na wiosnę się je dość mocno przycina(Ja tnę,gdy pączki napęcznieją trochę,a patyki można próbować ukorzenić).Kwitną na pędach jednorocznych,w odróżnieniu od większości ogrodowych.Niektóre przebarwiają liście na czerwono na jesieni.
Można ukorzenić też zielone pędy.Z tak ukorzenionego zrobiłam sobie ''drzewko'' na pniu.
Są odmiany o zwartym pokroju,do małych ogródków.Chyba ''Bobo'' np.
Ja zakochałam się w tych kwiatach.Kwitną od lipca do zimy.Na zimę można zostawić bukiety(lepiej podwiązać bo od śniegu mogą się łamać),a jak jest szron,czy sadź,to wyglądają pięknie.

Na pniu.Słabo widać.Na jesieni przesadziłam.Teraz jest na trawniku i będzie lepiej widać.
Obrazek

Zdjęcia z października.W środku widać te 2 które tu nie pasują.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Jak dla mnie to wygląda super, nawet te co " nie pasują". Ja kupiłam właśnie do mego mini ogródeczka Bobo i Little Lime Light. Mam nadzieję, że się przyjmą, moje sadzonki były z liśćmi i kwiatami, zrobię kopczyki na zimę. Dzięki za informacje.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę późno kwitną.Ale na wiosnę są tam krokusy,później tulipany i to co się samo wysiało-petunie,bratki,maruny,maki.Więc nie jest źle :wink: .
Myślę,że muszą się przyjąć :D .Możesz kopczyki zrobić z kory,albo z kwaśnego torfu.Z tego co wiem,to lubią kwaśną ziemię.I są nawozy do hortensji-to na wiosnę.
Ale jeszcze za wcześnie na kopczyki.Poczekaj aż ziemia troszkę zmarznie.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu , ładne te hortensje , wszystkie przebarwiły się ładnie ;:138 moje bukietowe to tylko biało-kremowe wszystkie, jedna różówa , ale szybko robi się brązowa-brzydka :( No ale są. Nie wiedziałam ,ze malinotruskawka to takie nic. Kupiłam sobie i czekam , czekam a ona słabo rośni9e i mimo ,ze 2 rok to owocu nie ma . Ale skoro piszesz,ze niewiele warta to nie będę już czakała z utęsknieniem na jej owoc. To tak samo jak z agrestoporzeczką--do niczego :wink: Ale człowiek ciekawy, wszystko musi spróbowac :lol: Ja też mam zawsze dużo pomidorów i chociaz też trochę pryskam na plamistość, bo bez tego się nie da, to te kupowane moze nie zachowują karencji po pryskaniu, może dużo pryskają i tak jak piszesz na innne choroby czy dojrzewanie. Poza tym nasze dojrzewają w słońcu i są zupełnie inne . nadmiar rozdaje , robię przeciery i też daję córce dużo. A co zjemy to nasze, one tak dużo mają potasu i innych ,ze warto :wink:
Rób i pokazuj zdjęcia zimy, bo u nas jesień. Wiem ,że masz dzieci i dużo roboty ale kiedyś tam....
Zyczę ciepłej , słonecznej jeszcze jesieni ;:3 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolciu,może moja malinotruskawka miała za mało słońca?może by była słodsza.Ale owoc ma 1 na końcu pędu.Więc super plonu nie daje.Uważam,że nie warto.Szkoda,że najpierw nie poczytałam,zanim kupiłam.Szkoda i tych 5zł-jak mam wyrzucić.O tyle dobrze,że rośnie w doniczce,bo podobno jest bardzo ekspansywna.

Pomidory-szukam już ciekawych odmian na nowy sezon :;230 .A dopiero skończyłam poprzedni.Ja uwielbiam swojskie pomidory,bo mają zwykle cienką skórkę i są pachnące.A sklepowe.... ;:222
Mimo,że mam swoje nasionka i odmianowe-skusiłam się i kupiłam w B. kilka owocków koktailowych o kształcie daktyli-żółte i czerwone,bo ciekawy miały kształt.Okazały się słodkie i chrupiące.Więc nasionek kilka wydłubałam :lol: .Zobaczymy co wyrośnie.

Chcesz zimowych zdjęć,to proszę.Trochę jest pochmurno.Zdjęcia ze świątecznego wolnego.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście dzieci by się bawiły ciągle na śniegu :roll: .Finał ...wiadomy.Wszystkie z katarem ;:223
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojej Jolu, toż to prawdziwa zima ;:oj u mnie taka jest w styczniu :shock: No ale slicznie ;:138 nawet dzieci bawłana zrobiły ;:138 żółte chryzantemy w czapeczkach ;:306
A na przeziębienie kupiłam korzeń imbiru, podobno rewelacja z miodem , cytryną w herbacie. Jeszcze nie próbowałam , myślałam ,ze wystarczy kupić . Tak jak mój znajomy kupił kijki do N. W. i wcale nie chudnie . Kijki podpierają ścianę ;:306
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdy zaczęło padać,to byłam przekonana,że to 'na chwilę'.Że tylko popruszy i rano znaku nie będzie.A śnieg już długi czas leży ,trochę już mniej,ale jest.
Zrobiło się czyściej.Żeby jeszcze słonko wyszło :wink:

Co do imbiru,to ja nie lubię.Kupiłam dzieciom herbatę z nim i Monika powiedziała,że nie dobra ;:224 .Mnie też nie smakuje.
Ja miewam tak samo-wystarczy kupić-a już pomaga ;:306
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu , ja też imbiru nie lubię. Miałam raz takie gotowe kawałeczki w cukrze, ale nie smakowały mi za nic. Teraz kupiłam korzeń , może jako dodatek do herbaty sie sprawdzi, tyle ,że jeszcze w torebce ;:306 Ale nie mam teraz czasu na zabawę z imbirem :wink: Jest ciepło 10 st więc pracuję z Bablem w ogrodzie . Ja grabię , on roznosi. A szczególnie lubi jak mój eM przycina gałęzie i te małe roznosi po całym podwórku . Stasiu udaje ,że krzyczy ale on wie ,że to nie na poważnie i tym bardziej ucieka z gałązką i normalnie śmieje sie . Ma taką minę i śmiejące oczy ,że można sie uśmiać ;:306
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może taki świeży imbir lepszy.Ja tam wolę czosnek.A,że mi sporo urosło,to przyprawiam nim na grubo :;230 .Albo do sera ,ze śmietaną ...pycha.
Tak,takie młode zwierzaki,to jak dzieci.My mamy 3 młode kociaki,to bawiły się w pierwszym(ich) śniegu.Wyglądało to tak,że Michał turlał kule do bałwana,a koty turlały swoje mini śnieżki ;:306 .Niesamowite jak się bawiły.

A to mój największy rozrabiaka.Maciek.
Czasem mówię,że z niego łobuz.A on nie pamiętał tego słowa i kiedyś do mnie mówi;
-Mama,ja arbuz. ;:306
I tak już zostało,że arbuzuje...

Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cudny te Twój Arbuzik ;:306 Bardzo urósł , pamiętam Go malutkiego . Śliczny chłopczyk . A co zwierzątek , to wiem o czym mówisz , bawią sie jak dzieci ;:306 ja dzieci przy sobie nie mam to bawię sie z Bąblem, ale bym wolała takie skarby jak Twoje dzieciaczki , uwielbiam takie słodziaki ;:167 U nas dzisiaj słoneczko i dosć ciepło . Miłego łykendu zyczę ;:167
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

A ja napisałam ze u mnie śnieg padał ;:306 to u Ciebie całkiem zima była...
Jakie śliczne zdjęcie Maciusia ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu najpierw Maciek arbuz, słodki. ;:167 Dzieciaki miały frajdę, śniegu nasypało sporo. Hortensje lubię wszystkie, ale też zabiorę się wiosną za przesadzanie. Vanilkę bardzo przypala słońce, znalazłam jej miejsce z 3 godzinami cienia. :roll:
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aaaaa, to może i u mnie Vanilkę przypala słońce, tak szybko brązowieje :?: :? i robi sie brzydka :idea:
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Witajcie.U mnie zimowo i już świątecznie;

Zdjęcia robione wczoraj ,po drodze do miasta.
A dziś już od rana sypie śnieg.I to takie płaty-giganty ;:138
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I ,wyjątkowo w tym roku,zrobiłam wieniec na drzwi i ozdobę stojącą-współnie z dziećmi.To na taras.Nawet m. miał swój udział.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to efekt końcowy rodzinnej współpracy;
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”