Witajcie
PRZEPIS NA ROGALIKI
1kg mąki pszennej + do podsypywania
2 marg. Kaśki
6 jajek
1 całe świeże drożdże
1 duża śmietana 18%
odrobina soli , cukier puder do posypania rogalików
Piekarnik nagrzać 180 stopni z termoobiegiem , tyle samo w kuchniach gazowych.
całe jaja +drożdże +śmietana - połączyć mikserem
do całej mąki wsiekać margarynę +sól i wlać mokre składniki , zarobić ciasto ale nie za długo .Będzie go sporo więc potrzebna spora miseczka , a i będzie sobie jeszcze cały czas rosło .Zaraz po zarobieniu możemy już robić rogaliki.
Ja biorę po trochu ciasta wielkości dużej pięści , podsypuję dobrze mąką , wyrobię jeszcze 4-5 razy ręką i rozwałkowuję jak na zdjęciu , tnę na trójkąty . Żeby było łatwiej zawijać powidła, można każdy trójkąt rozwałkować trochę w szerokości to bardzo ułatwi pracę początkującym . Kłaść na papier i do pieca .Wyjmować jak są lekko złote , na wyczucie , pieką się szybko jakieś 10minut .Ja najchętniej używam do nadzienia właśnie gęstych powideł z pigwy , dobre też powidła śliwkowe ale może też być ser , mak i inne aby gęste .To ciasto jest zupełnie bez cukru ,można więc go również użyć do mięsa , kapusty i innych farszy .Rogalików wychodzi dużo , można więc pierwszy raz zrobić z połowy porcji .Polecam ten przepis bo zawsze się udaje .Smakuje wszystkim . Życzę powodzenia i smacznego