Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Witaj Soniu :wit ..wnusio śliczny..niech zdrowo rośnie ;:333 my tak mamy z Maksem też uwielbia się kąpać..i końca nie chce ;:7
Ja też odkąd tu zamieszkałam no niby w mieście ale to jest tak na uboczu więc zimę mam zawsze bielszą..nie to co na blokach bez porównania..
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wnusio śliczny
Przypomniał mi się mój mały.
Mały :roll: siedemnastolatek. Czas tak szybko leci
Ja smagliczke wyrwałam już 2 tygodnie temu.
Za bardzo się rozsiewa, nie chciałam ryzykować, że wiosną będę miała przede wszystkim ją na rabatach
Ostatnio w Mai w ogrodzie dowiedziałam się, że zbyt dużo niezapominajki może uszkodzić cebule. Może dlatego tyle straciłam na tylnej rabacie?
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

;:138 Soniu,dwa dni mi zajęło nadrabianie zaległości.
Ale fajnie było.Poczytałam o nornicach,babciach,wnukach i wiązaniu traw ;:196 .Dzięki Tobie pójdę strzepywać śnieg i pętać swoje maluchy.
Ale... wielkie ,spóźnione gratulacje wygranej w konkursie 'miss miesiąca'' ;:196 ;:63 .Naprawdę Ci się należało.Piękny masz ogród i zawsze jak tu wchodzę,to z ogromną przyjemnością oglądam.Te cudne hortensje,trawy,jeżówki,bukszpany... i obwódki.Dzięki Tobie mam już posadzony bukszpan na obwódki i kupionych kilka traw.Choć się zarzekałam,że ja tej modzie się nie poddam ;:224 :;230

Wnusio -przystojniak ;:168
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu, masz ślicznego Wnusia! ;:167 ;:167 ;:167 Gratuluję!!! ;:196

Smagliczkę uwielbiam, miałam kiedyś takie miejsce, gdzie tylko mi chwasty rosły i sobie tam ją przeniosłam, daje radę w tym miejscu. To uroczy wypełniacz ogrodowy i ten zapach...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Ja tez w tym roku posadziłam smagliczkę, nie wiedziałam, że to taki terminator :shock: Mam nadzieję, że nie będę musiała walczyć z jej ekspansywnością... ;:218
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

No właśnie - wyprzedaż cebulek ;:224 Te które kupiłam na początku jesieni już dawno siedzą wsadzone, ale teraz mają wyprzedaż (ponad 50% ;:oj ) i strasznie mnie kusi, żeby dokupić więcej ;:223
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Kochani u mnie zima na całego. Pada deszcz ze śniegiem, wieje że głowę urywa. Przez okno widzę Pomponellę obsypana kwiatami, które wiatr targa na wszystkie strony. Śnieg nadal leży, a na drogach lodowisko, to co spada, zamarza. ;:202 Dzisiaj odpuściłam sobie pracę i ogarniam trochę dom. Napadło mnie na zrobienie bloku czekoladowego, który robiliśmy w czasach, gdy czekolada była rarytasem. :roll: Zrobiłam bez kakao, bo mam dziewczynę uczuloną na nie. Pochwalę się jak zastygnie, jeśli zastygnie. ;:306

Podziękuję zbiorowo za miłe słowa o moim Karolu. Wyściskany od wszystkich cioć forumowych. ;:cm

Martuś zdążymy jeszcze popracować w ogrodzie, idzie ciepło. ;:131 Ja dołki na przecenione cebule wykopałam, ale ziemia zamarznięta.

Anitko dokupiłam Gladiatorów, bo były w bardzo atrakcyjnej cenie. Jeszcze parę irysów żyłkowanych i krokusów wpadło do koszyka. ;:173 U nas na wschodzie zima, ale zachód już ciepły, do nas też dotrze.

Ewelinko ogród zamarznięty, drogi też, ale oszołomów na drodze pełno. Koło mnie ktoś jechał szutrową drogą tak brawurowo, że wpadł w zaorane pole i utknął. Głębiej ziemia nie zamarznięta, więc ciężkie auto się zapadło. Gdyby to było na ulicy, pewnie byłby paskudny karambol. ;:202 Ja im dłużej jeżdżę tym robię to ostrożniej. Z wiekiem rosną umiejętności, ale też wyobraźnia. Jeździłam po Europie nawet z małymi dziećmi. Może poza wschodem, nie widziałam tak niskiej kultury jazdy, jak u nas. ;:108

Aneczko też chętnie przespałabym zimę. Nie znoszę zimna, jak nie muszę, nie ruszam się z domu. ;:185 Tylko dzieci cieszą się ze śnieżnej zimy, już na sankach widziałam. :)

Reniu na osiedlach domków jednorodzinnych zawsze ruch mniejszy i tak szybko śnieg się nie brudzi. Piaskarki też później docierają. :lol:

Gosiu u mnie w kilku miejscach werbena rosła na tulipanach, przekonam się wiosną, na ile im zaszkodziła. Zostawiam swoją smagliczkę do okrywania wrażliwych roślin, zobaczę jak się sprawdzi. ;:218 Mam malutkiego klona palmowego, to okryję korzenie smagliczką, a gałązki pędami rozplenicy lub miskanta. Dzieciaki nam rosną za szybko. Moi trzydziestolatkowie, niedawno jeździli do żłobka i przedszkola. ;:173

Jolu dziękuję. ;:196 Miło, że znalazłaś czas, masz tyle obowiązków. ;:108 Większość moich traw jeszcze nie powiązanych, zima mnie zaskoczyła. :;230 Czasem modzie trzeba ulec, jak pozwoli na stworzenie ciekawszego ogrodu. Szczególnie, że trawy są mało wymagające. Obwódki pokochałam, bo zaspokajają moją potrzebę ładu, a za nimi sadzę już różności i mam wrażenie, że mam porządek. ;:306

Basiu dla mnie smagliczka pachnie miodem. Też przesadzam w miejsca gdzie żadna roślina sobie nie poradzi. Jej żadne warunki nie są straszne. ;:215 Nie mam krawężników przy kostce, jest umacniana suchym betonem. Lekko przykryty jest ziemią, tam tylko smagliczka i rojniki sobie radzą. Nie jest ekspansywna, ale na mojej glebie siewek jest bardzo dużo, na szczęście łatwo się je pieli. Wysiała się w tym roku we wrześniu, bo było ciepło i mokro. Mam nadzieję, że wiosną będzie jej mniej.

Małgosiu każdy pretekst, jest dobry, żeby posadzić kolejne cebule. Tłumaczymy sobie , że takich tanich nie można nie kupić. ;:306 Kup, jeszcze ciepło będzie posadzisz spokojnie. Ja nawet w grudniu sadziłam i kwitły. Byle ziemia była nie zamarznięta. Kupując kolejne cebule, zawsze mam przed oczami wiosenne kolory na rabatach. Nic tak po zimie nie cieszy jak kwitnące cebulowe. ;:65
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Soniu, może Ty masz lub znasz rożycę, która spisałaby się na moim tarasie od strony północnej, w donicy, w polcieniu. Chciałabym, żeby mi tam kwitlo, pachniało... ale mijscowka dla róż mało atrakcyjna ;:145
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu pięknego masz wnuka,oby zdrowo się chował,to najważniejsze ;:108
Niedługo zacznie biegać i babci kwiatki zrywać w ogrodzie ;:333
Czytam,że u Ciebie mroźna zima i ziemia zmarznięta.U mnie z kolei pada deszcz,a ja planuję w piątek pojechać te dwie róże posadzić i kilka cebul.Trawy nie powiązane,nic nie zrobione,ech w tym roku za szybko zimno przyszło ;:224
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Soniu, Karolek słodki. Czytam o bloku czekoladowym i buzia mi się śmieje, też go czasami robię, mój eMuś go uwielbia :lol:
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Blok czekoladowy? Pamiętam z dzieciństwa, chociaż to nie moja mama go robiła. A ja nie robiłam chyba nigdy :oops: A pamiętacie ryżowe szyszki? Te lubią nawet moje już dorosłe dzieci. Takie szyszki robiła mama mojej koleżanki, ale potem nasze drogi się rozeszły i zapomniałam na lata o tym słodkim przysmaku. A przepis dostałam kiedyś zupełnie przypadkiem od sprzedawcy ze sklepu. Kupowałam taki ryż dla synusia, który był wtedy małym brzdącem. Sprzedawca zapytał się czy będę robić szyszki, a ja, że nie, bo nie znam przepisu. A takie szyszki robiła jego mama i od niej dostałam przepis.
Przepraszam Soniu, ale buzia mi się rozradowała do słodkich wspomnień ;:65
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Nie znam, ale po wpisach widzę, że trzeba się zapoznać z blokiem czekoladowym - zaraz sprawę wygooglam 8-)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Soniu. Jak Twój blok czekoladowy ? Zastygł :wink: ? Masz rację wariatów drogowych nie brakuje ;:222 . Dobrze, że ta osoba nie spowodowała żadnego wypadku . U mnie wszystko się topi i zostało już niewiele śniegu. Ziemia nie jest zamarznięta bo sprawdzałam kopiąc dołku na cebule ;:224 . Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Soniu,a u mnie już nie ma zimy :roll: .Deszcz padał.Za to poszłam grodzić truskawki,bo jelenie w szkodę lazą :evil: .A tyle mają w lesie...
Blok czekoladowy,to i ja lubię,ale bardziej taką swojską czekoladę.Gdy byłam mała ,mama zawsze robiła na święta i wlewała do małych foremek od babeczek.Z racji tego,że była nas dzieci-czwórka,wiecznie była draka,w której foremce więcej ;:224 :;230

Gdzie kupujecie te przecenione cebulki ;:224 ?zgadzają się?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Kochani po zimie, ani śladu. Posadziłam wszystkie dokupione cebule. Tulipany 60 szt, irysy 60 szt, krokusy 10 szt, czosnki Gladiator 10 szt, czosnki główkowate 50 szt. :roll: Tylko tulipany w doniczkach, reszta bezpośrednio w gruncie. Mam nadzieję, że przynajmniej część zakwitnie. Blok zastygł, stanowczo za słodki, choć dałam tylko połowę cukru z przepisu. Folia w keksówce się pomarszczyła, więc wygląda, tak sobie. :oops:

Obrazek

Aniu niestety o różach wiem niewiele, nie pomogę. ;:185 Zajrzyj do Ani Annes 77, ona mi podpowiadała, jakie mogę posadzić, nie mając doświadczenia. Blok to namiastka słodyczy z czasów, gdy nic nie można było kupić. Wtedy smakował wyjątkowo. :roll: Nie robiłam go ponad 20 lat. ;:131 Dobry dla odchudzających się, nie da się go zjeść więcej niż jeden kawałek. :;230

Aniu Annes 77 dziękuję. ;:196 Kwiatki już zrywaliśmy z Karolem. :) Szałwia omączona bardzo go intrygowała, długo kwitła, chyba cieszył się jej kolorem. Już po zimie, u nas po kilkanaście stopni prognozują. Jeszcze parę chwil w ogrodzie spędzimy i z pewnością zdążysz wszystko posadzić. ;:108

Marlenko jutro będę babciować, spędzam dzień miło z Karolem siedząc na macie. :D Mnie jakoś blok nie zachwyca, w ciężkich czasach lepiej smakował. ;:131

Iwonko szyszek ryżowych nie robiłam, ale podobne z płatków owsianych tak. :) Dzisiaj tyle słodyczy można kupić, że te przedpotopwe wyroby wydają się dziwaczne. W minionej epoce, były często jedynymi dostępnymi słodkościami. ;:108 Zrobiłam blok dla dzieci, żeby przypomniały sobie czym się zachwycali kiedyś. ;:306

Ewelinko udało się blok pokroić. ;:173 Można wygląd poprawić polewą czekoladową, ale ja chciałam zrobić taki siermiężny, jak kiedyś. :) Czyli obu nam się udało posadzić cebule. ;:333 Samochód z błota wyciągali traktorem. ;:219

Jolu pierwszy śnieg z reguły topnieje, więc ten też znikł w ciągu jednego dnia. Napracowałaś się przy ogrodzeniu, szczególnie, że wiało paskudnie. Zwierzęta traktują twoje uprawy, jak rarytasy. :wink: To co mają w lesie im spowszedniało. Cebulki kupiłam w sklepie internetowym. Czy będą zgodne zobaczymy, jak zakwitną. Kupiłam dwa rodzaje bezodmianowych, więc nie mam złudzeń, że wyrosną rarytasy. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedynie domowy storczyk jeszcze z ładnymi kwiatami.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”