Widzisz, ile trudu sobie zadałeś, żeby żyć w zgodzie z naturą. Brawo ! Właśnie o ten jeden moment zastanowienia mi chodzi, bo ja za szybko poszłam na skrótybzado pisze: Chciałem być trendy i załatwić to polubownie (czytaj ekologicznie) ale kolega kret nie chciał współpracować.
Jeden ze sposobów na kreta
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2007, o 19:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jeden ze sposobów na kreta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 21 wrz 2016, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dla tych zapobiegliwych dobra rada: rozłożyć siatkę na kreta przed posianiem trawnika i po kłopocie. Natomiast jeśli ktoś tego nie zrobi w porę radziłabym zakup takich płapek na krety albo samemu można zrobić taki odstraszacz na kreta. Trzeba na metalowym pręcie umieścić podziurawioną plastikową butelkę lub puszkę aluminiową i wbić pręt w ziemię. Podmuch wiatru sprawia, że przedmioty te delikatnie hałasują a jak wszyscy wiedzą kret ślepy jest i boi się hałasu 

- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Nie wierzę w żadne plastikowe butelki czy metalowe puszki.
U mnie na okolicznych działkach sterczy tego od groma a krety uprawiają harce i robią następne kopce.
. Aby takiego osobnika złapać dużo zależy od szczęścia. Ja miałam to szczęście że złapał się na plastikową rurkę ( łapkę )..na razie jest spokój. 

-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Potwierdzam , ze plastikowe butelki czy metalowe puszki nie zdają egzaminu. Może krety przyzwyczajają sie do tych dźwięków ?
Ja po prostu polubiłem sie z moimi kretami i jakoś koegzystujemy
Ja po prostu polubiłem sie z moimi kretami i jakoś koegzystujemy
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Witam, jedynym jak dotąd skutecznym sposobem na kreta jest lis.
Ogród mam w pobliżu lasu ogrodzony siatką leśną więc lisek zachodzi bez problemu. Próbowałam już na krety odstraszaczy zapachowych, świec, karbidu, brzęczyków, butelek i puszek na patykach, pułapek tunelowych i tych mniej humanitarnych. Oczywiście kretowi nie zaszkodziło to w żaden sposób. Miał się dobrze. Odkąd zaczął zachodzić lis mam problem z kretem z głowy, poza tym dowiedziałam się, że część tuneli w ziemi robiły szczury wędrowne a nie kret. Skąd wiem? Ślady lisa na świeżej ziemi i niedojedzone kawałki szczurów
na trawniku
Ogród mam w pobliżu lasu ogrodzony siatką leśną więc lisek zachodzi bez problemu. Próbowałam już na krety odstraszaczy zapachowych, świec, karbidu, brzęczyków, butelek i puszek na patykach, pułapek tunelowych i tych mniej humanitarnych. Oczywiście kretowi nie zaszkodziło to w żaden sposób. Miał się dobrze. Odkąd zaczął zachodzić lis mam problem z kretem z głowy, poza tym dowiedziałam się, że część tuneli w ziemi robiły szczury wędrowne a nie kret. Skąd wiem? Ślady lisa na świeżej ziemi i niedojedzone kawałki szczurów

Pozdrawiam Lucyna
pułapki tunelowe w moim przypadku sie sprawdzaja i krety na tym nie cierpia bo wypuszczam je z dala od domu
- Szczurbobik
najdi Super, że u Ciebie działają
Napisz, czy takie ze sklepu, czy jakieś samoróbki. Ja też próbowałam różnych pułapek ale kret tylko zapychał je ziemią albo całkiem omijał 

Pozdrawiam Lucyna
- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Mój krecik złapał się na sklepową.
. Ważne by odpowiednio pułapkę założyć, to cwane kreciki...mają dobry węch.
. Zakładać tylko przez rękawice . 

ja kupiłem pułapki na allegro 6 szt chyba płaciłem ok 30 zł.Tak jak Pani Zuzia pisze ważne żeby pułapkę wkładać w rękawicach żeby kret nie wyczuł naszego zapachu, jak również musimy uważać przy wkładaniu pułapki do tunelu żeby nie nagarnąć ziemi do środka bo zapadka się nie zamknie.
- Szczurbobik
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nigdy nie było kreta w miejscu, gdzie posadziłem ze 100 rożnego rodzaju cebul
a teraz w tych cebulach grasuje....
na wiosnę zrobię wszystko żeby go zlikwidować
jeszcze połowę cebul mi zeżre albo pouszkadza
a kosztowały nie mało
dramat

a teraz w tych cebulach grasuje....
na wiosnę zrobię wszystko żeby go zlikwidować
jeszcze połowę cebul mi zeżre albo pouszkadza
a kosztowały nie mało
dramat

Ja natomiast poszukuję kogoś kto tanio dostał siatkę na krety - muszę kupić z 600 m kw - więc wydatek czeka mnie spory !!! 

duduś