
Co dziś gotujecie na obiad?
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Ano zrobiliśmy. U mnie co roku w Swięto Niepodległości zupa krem z dyni, konfitowana gęsina,. Na deser w tym roku zamiast rogali świętomarcińskich ciasto dyniowe 3-bit.roma333 pisze: Jeżeli jest to tradycja to pewnie zrobiliście i podzielicie się jakimś sprawdzonym przepisem.
Konfitowanie to smażenie mięsa w głębokim tłuszczu. Kupuję 5 pojemników z gęsim smalcem (250ml każdy). Gęś porcjuję. Korpus i skrzydełka zużywam na rosół, a piersi i udka konfituję. Skórę na mięsie nacinam w kratkę aż do mięsa. Nacieram udka i piersi tyminkiem, czosnkiem, solą i pieprzem od strony mięsa. Zostawiam na noc. Smalec rozgrzewam w brytfannie. W tym czasie kładę gęsinę od strony skóry na zimną patelnie i podsmażam aż skórka zbrązowieje. Wkładam do brytfanny z gorącym tłuszczem. Dolewam tłuszcz wytopiony z mięsa i piekę 2,5h w temp 120C.
Trochę inna metoda to mięso bez podsmażania wkładamy do gorącego tłuszczu. Na ostatnie 10 min wyjmujemy i opiekamy pod grillem, zęby zbrązowić skórkę.
Pozdrawiam
Bea
Bea
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Wczoraj barszczyk z krokietami (z mięsem i dla mnie z soczewicą), a dzisiaj kapuśniak ze słodkiej kapusty (pozostała po gołąbkach) i flaki.
Beata
- MORANGO
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2414
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
- Kontakt:
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Aj z tą dietą to raczej teraz ciężko
Pieczony kurczak w ziołach i wędzonej papryce, ryż basmai, borówka brusznica, do tego sałata z vinegretem i kompot jabłkowy. A na deser dla łasuchów pieczone jabłka z gałą lodów waniliowych

-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Kotlety z soczewicy i buraków, ziemniaki i surówka z pora, selera i kukurydzy.
Pozdrawiam
Bea
Bea
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
beata_m poproszę o przepis na te kotlety. U mnie na specjalne życzenie M. barszcz czerwony zabielany z ziemniakami. Ja wczoraj zrobiłam dla siebie znowu dyniową, na ostro, bo tak lubię najbardziej. W planach żurek na własnym zakwasie i gulaszowa.
Beata
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 740
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: WLKP
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
O, muszę nastawić zakwas na żurek bo już od jakiegos czasu za mna chodzi 

Pozdrawiam ;)
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Nadal barszcz z ziemniakami, wczoraj gotowałam boczek, więc jutro będzie żurek (pewnie też z ziemniakami
)

Beata
-
- 500p
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Acia! Proszę uprzejmie. Skłdniki: szklanka soczewicy czerwonej, 1 cebula, 1 duży burak lub 2 małe, 1/4 szkl siemienia lnianego, 1/3 szkl mąki kukurydzianej, 1/4 szklanki dowolnych otrąb, czubrica, majeranek, sól, pieprz.
Siemie zalać niewielką ilosćią wrzątku (tyle by woda zakryła siemie). Cebulę pokroić w drobną kostkę, buraka zetrzeć na tarce o małych otworach. Soczewicę ugotować do miękkości. Cebulę zeszklić na oleju, dodać buraki i smażyć do miękkości buraków. Doadać soczewicę i chwilęrazem podsmażyć by odparować nadmiar wody (ta masa jest bardzo dobra, czasami nie smażej z niej kotletów tylko doprawioną czubricą i majerankiem zjadam z kaszą lub grzanką)
Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Schłodzić w lodówce (min 1/2h). Kotlety panierować w bułce i smażyć na oleju.
Siemie zalać niewielką ilosćią wrzątku (tyle by woda zakryła siemie). Cebulę pokroić w drobną kostkę, buraka zetrzeć na tarce o małych otworach. Soczewicę ugotować do miękkości. Cebulę zeszklić na oleju, dodać buraki i smażyć do miękkości buraków. Doadać soczewicę i chwilęrazem podsmażyć by odparować nadmiar wody (ta masa jest bardzo dobra, czasami nie smażej z niej kotletów tylko doprawioną czubricą i majerankiem zjadam z kaszą lub grzanką)
Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Schłodzić w lodówce (min 1/2h). Kotlety panierować w bułce i smażyć na oleju.
Pozdrawiam
Bea
Bea
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Flądra dla żonki,pałeczki z kurczaka dla mnie 

- Osmunda
- 500p
- Posty: 544
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: nieopodal Pustyni B.
Re: Co dziś gotujecie na obiad?
Fajny przepis.Wypróbuję przy najbliższej okazji.
Ja robiłam kotlety/burgery z burakami jako jednym ze składników ale buraki były surowe i jednym z dodatków była niezawodna kasza jaglana.
Tutaj podoba mi się ,że jest soczewica.
Ja robiłam kotlety/burgery z burakami jako jednym ze składników ale buraki były surowe i jednym z dodatków była niezawodna kasza jaglana.
Tutaj podoba mi się ,że jest soczewica.