Tyle, że ją przycinać trzeba koniecznie bo długie gałązki ją raczej szpecą niż zdobią.

- Marian, kwitnących Adenium mam niewiele. Kwitną najczęściej Adenium szczepione, zakupione w Tajlandii. Moje z własnego wysiewy kwitną, ale niestety nie tak często jak te "wyprowadzone" przez hodowców w Tajlandii. Jak na tak spartańskie warunki w jakich przyszło egzystować moim Adenium, które wyhodowałem od nasionka, nie mogę narzekać, coś kwitnie, mało w najbliższym czasie, jak wszystko pójdzie bez niespodzianek, pokażę kwiaty na jednej z moich roślin, właśnie z tych nasion, wysianych "moją ręką". Obecnie rosną pąki kwiatowe - jutro zrobię fotki i pokażę. W najbliższym czasie zrobię zestawienie miniaturek fotek z kwitami moich Adenium, pokażę na Forum. Mam sporo - duże słowo, ale tylko kilka z mojego siewu roślin do tej pory kwitło. Wszystko zależy od warunków w jakich egzystują nasze "pupilki".maryjan13 pisze:Chciałbym tak zobaczyć Mieczysławie przynajmniej na miniaturkach zestawienie
wszystkich kolorów kwiatów Twoich Adenium,bo masz ich sporo.
- Odnośnie tego kwitnącego nie odpowiem, jest kupione jako zaszczepiony "gotowiec" zdolny do kwitnienia. Zakupiłem trzy Adenium w Tajlandii.Alicja125 pisze:/ ... / chciałam zapytać ile ma to Twoje Adenium?
- w dobrych warunkach w naszym klimacie w uprawie parapetowej, kwiatów możesz spodziewać się po m/w 4 - 5-ciu latach, chociaż nie jest to regułą. "Jerzyk", który ma duże doświadczenie w uprawie tych roślin, miał kwiaty na młodszych roślinach - ma dobre warunki do uprawy Adenium.Alicja125 pisze: / ... / moje ma półtora roku i ciekawa jestem po jakim czasie mogę się spodziewać kwiatów.
- to jest, jak napisałem wyżej, roślina szczepiona, jak do mnie dotarła miała zaszczepiony bardzo "krótki" zraz, ze szlachetną odmianą:wisnia897 pisze: / ... / cała taka "goła", jedynie z czuprynką liści na czubku
- nie robiłem fotek, czekałem cierpliwie aż do dnia dzisiejszego, żeby uwiecznić w jesienny poranek, a w zasadzie jesienne przedpołudnie, taki widok:PiotrAPD pisze: /... / pokazał się trzeci kwiat![]()
![]()