Kuchenne improwizacje Moni
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Gulasz z dzika
Składniki :
1,5 kg mięsa z dzika,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka jałowca,
2 gałązki rozmarynu,
8 szt grzybów suszonych,
1 szklanka wina czerwonego wytrawnego,
2 listki laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
6 szt śliwek wędzonych,
olej do smażenia,
3 łyżki mąki,
bulion
Przygotowanie:
Grzyby trzeba zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Mięso opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Oprósz mąką i podsmażyć na rozgrzanej patelni (może być na oleju).
Mięso przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, grzyby i czosnek, następnie przełożyć do garnka z mięsem. Pod koniec dodać liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn, bulion, wino. (zioła dodane na koniec gotowania są bardziej aromatyczne)
Całość dusić na wolnym ogniu przez ok.1,5 godziny. Pod koniec wrzucić śliwki.
Składniki :
1,5 kg mięsa z dzika,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka jałowca,
2 gałązki rozmarynu,
8 szt grzybów suszonych,
1 szklanka wina czerwonego wytrawnego,
2 listki laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
6 szt śliwek wędzonych,
olej do smażenia,
3 łyżki mąki,
bulion
Przygotowanie:
Grzyby trzeba zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Mięso opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Oprósz mąką i podsmażyć na rozgrzanej patelni (może być na oleju).
Mięso przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, grzyby i czosnek, następnie przełożyć do garnka z mięsem. Pod koniec dodać liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn, bulion, wino. (zioła dodane na koniec gotowania są bardziej aromatyczne)
Całość dusić na wolnym ogniu przez ok.1,5 godziny. Pod koniec wrzucić śliwki.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Kacze udka
Składniki
udka kacze
przyprawa do drobiu
1 szklanka wywaru warzywnego lub rosołu
3-4 jabłka
30-40dag suszonych śliwek lub moreli (lub pół na pół)
olej lub oliwa
2 ząbki czosnku w łupince
sól, pieprz, majeranek
2 szt. liści laurowych (niekonieczne)
Udka z kaczki natrzeć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, majerankiem.
Rozgrzać piekarnik do 180'C. Umyć jabłka ze skórką, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne.
Wlać olej na dno żaroodpornego naczynia, dodać nieobrane ząbki czosnku i liście laurowe. Ułożyć jabłka, a na nich udka. Posypać całość suszonymi śliwkami/morelami i zalać wywarem. Naczynie zakryć pokrywą i wstawić do piekarnika na 1-1,5h (aż do miękkości mięsa. Mięsko musi odchodzić od kości i być kruche). Następnie zdjąć pokrywę, zwiększyć temp. do 220'C i piec jeszcze ok.15-20min. Podawać do stołu prosto z pieca.
Składniki
udka kacze
przyprawa do drobiu
1 szklanka wywaru warzywnego lub rosołu
3-4 jabłka
30-40dag suszonych śliwek lub moreli (lub pół na pół)
olej lub oliwa
2 ząbki czosnku w łupince
sól, pieprz, majeranek
2 szt. liści laurowych (niekonieczne)
Udka z kaczki natrzeć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, majerankiem.
Rozgrzać piekarnik do 180'C. Umyć jabłka ze skórką, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne.
Wlać olej na dno żaroodpornego naczynia, dodać nieobrane ząbki czosnku i liście laurowe. Ułożyć jabłka, a na nich udka. Posypać całość suszonymi śliwkami/morelami i zalać wywarem. Naczynie zakryć pokrywą i wstawić do piekarnika na 1-1,5h (aż do miękkości mięsa. Mięsko musi odchodzić od kości i być kruche). Następnie zdjąć pokrywę, zwiększyć temp. do 220'C i piec jeszcze ok.15-20min. Podawać do stołu prosto z pieca.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Ryba Sola ze szpinakiem i kluseczkami dyniowymi
Solę lub inną chudą rybkę posypać przyprawą do ryb i świeżym koperkiem, wstawić na brytfannę polaną olejem. Piec w piekarniku.
W czasie pieczenia ryby przygotować szpinak i kluseczki dyniowe (wg mojego przepisu).
Szpinak:
Rozdrobniony szpinak (może być mrożony) dusić przez chwilę do miękkości. Wcisnąć 2 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze chwilę. Na koniec dodać śmietanę 12% (2-3 łyżki). Dusić i doprawiać aż będzie miało właściwy smak.
Danie podajemy w taki sposób, że na środek talerza nakładam szpinak w sporej ilości, na to układam rybkę, a obok kluseczki dyniowe.
Fajne, szybkie, syte i lekkie dnie
Solę lub inną chudą rybkę posypać przyprawą do ryb i świeżym koperkiem, wstawić na brytfannę polaną olejem. Piec w piekarniku.
W czasie pieczenia ryby przygotować szpinak i kluseczki dyniowe (wg mojego przepisu).
Szpinak:
Rozdrobniony szpinak (może być mrożony) dusić przez chwilę do miękkości. Wcisnąć 2 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze chwilę. Na koniec dodać śmietanę 12% (2-3 łyżki). Dusić i doprawiać aż będzie miało właściwy smak.
Danie podajemy w taki sposób, że na środek talerza nakładam szpinak w sporej ilości, na to układam rybkę, a obok kluseczki dyniowe.
Fajne, szybkie, syte i lekkie dnie

- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Sola ze szpinakiem i kluseczkami dyniowymi



- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Sałatka z Camembertem

składniki:
mix sałat,
rukola,
brokuł sparzony we wrzącej wodzie
pomidorki koktajlowe
kiełki słonecznika lub brokułowe
panierowany Camembert (należy uważać przy panierowaniu i smażeniu, żeby nie nakłuć, bo wypłynie)
prażone na maśle jąderka dyni lub słonecznika
borówka - konfitura
Na zdjęciu brakuje kiełków, ale zawsze daję - sypię na samym końcu.

składniki:
mix sałat,
rukola,
brokuł sparzony we wrzącej wodzie
pomidorki koktajlowe
kiełki słonecznika lub brokułowe
panierowany Camembert (należy uważać przy panierowaniu i smażeniu, żeby nie nakłuć, bo wypłynie)
prażone na maśle jąderka dyni lub słonecznika
borówka - konfitura
Na zdjęciu brakuje kiełków, ale zawsze daję - sypię na samym końcu.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
aneczka1979 pisze: przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe z ksylitolem zamiast cukru.![]()
SKŁADNIKI:
2/3 szklanki mąki gryczanej (ok. 100 g)
140 g ksylitolu (cukru brzozowego) lub cukru trzcinowego (2/3 szklanki)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki soli
100 g oleju rzepakowego (10 łyżek)
2 jajka (lub 9 jaj przepiórczych)
150 g posiekanych orzechów włoskich ( 1 i 1/3 szklanki) Ja dałam w równych proporcjach: orzechy włoskie, orzeczy nerkowca i płatki migdałowe
200 g drobno startej marchwi (2 szklanki)
POLEWA z serka:
125 g serka Philadelphia light
4 łyżki cukru pudru z ksylitolu
1/2 łyżeczki olejku waniliowego
Orzechy włoskie do dekoracji
W jednym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika.
W drugim naczyniu rozmieszaj jajka z oliwą. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj drewniana łyżką. Dodaj orzechy włoskie i marchew. Wymieszaj.
Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz 45 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmij i wystudź.
Polewa: serek zmiksuj dokładnie z olejkiem i cukrem pudrem. Posmaruj wystudzone ciasto i udekoruj orzechami.
By powstał torcik upiekłam dwie porcje ciasta. Każdą przekroiłam i w ten sposób otrzymałam 4 blaty.
Zamiast serka, którego nie może jeść mój synek użyłam dwóch puszek mleczka kokosowego z Lidla. Mleko stało minimum 24 godziny w lodówce. Po otwarciu puszki wygrzebałam łyżką twardą część mleka i zmiksowałam i 1/3 szkl ksylitolu do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany (nie za długo jednak)
Na pierwszy blat nałożyłam śmietankę kokosową. Na drugi rozsmarowałam 3/4 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (tego bez cukru, słodzonego zagęszczonym sokiem jabłkowym). Na dżem rozsypałam troszkę mrożonych czarnych porzeczek. Na trzeci blat znów kokosową śmietankę. A czwarty blat był już górą torcika. Cały torcik udekorowałam resztą śmietany i ozdobiłam porzeczkami.
Myślę że do kremu kokosowego pasowałaby też konfitura z brzoskwiń i same brzoskwinie. Ja jednak nie mogłam dodać cukru a wiadomo brzoskwinie są w puszcze w zalewie cukrowej. Dlatego padło na porzeczkę.
Samo ciasto marchewkowe wyszło pachnące i wilgotne. Nie potrzebne było więc jakiekolwiek nasączanie.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Jabłecznik z połówkami jabłek na kruchym cieście i wiśniami
2 budynie śmietankowe z cukrem
3 małe śmietany 30%
duży cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki
20 dag margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
4 żółtka
rodzynki lub dżem wiśniowy
4 duże jabłka
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto układamy na bokach i spodzie tortownicy.
Obieramy jabłka, przekrajamy je w połowie, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka układamy w tortownicy tak, by otwór z jabłek był na górze. W otwór wsypujemy kilka rodzynek lub nakładamy dżem wiśniowy domowej roboty, z całymi wiśniami.
Gotujemy budyń na śmietanie z cukrem waniliowym, można dodać do smaku cukier puder. Całość zalewamy masą budyniową pieczemy ok.60 min. Budyń musi być przyrumieniony.
Ciasto musi być zimne, by masa była sztywna i nadawała się do pokrojenia.
2 budynie śmietankowe z cukrem
3 małe śmietany 30%
duży cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki
20 dag margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
4 żółtka
rodzynki lub dżem wiśniowy
4 duże jabłka
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto układamy na bokach i spodzie tortownicy.
Obieramy jabłka, przekrajamy je w połowie, usuwamy gniazda nasienne. Jabłka układamy w tortownicy tak, by otwór z jabłek był na górze. W otwór wsypujemy kilka rodzynek lub nakładamy dżem wiśniowy domowej roboty, z całymi wiśniami.
Gotujemy budyń na śmietanie z cukrem waniliowym, można dodać do smaku cukier puder. Całość zalewamy masą budyniową pieczemy ok.60 min. Budyń musi być przyrumieniony.
Ciasto musi być zimne, by masa była sztywna i nadawała się do pokrojenia.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
nalewka z pigwy
1kg owoców
0,5l spirytusu
0,5 kg cukru
200ml wody
Owoce pigwy umyć, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Następnie owoce pokroić w dość cienkie plasterki i wrzucić do słoja.
Spirytus wymieszać z wodą, tak aby powstała mieszanka o mocy mniej więcej 70%.
Tak przygotowanym alkoholem zalać owoce. Nic nie powinno wystawać ponad powierzchnię płynu.
Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni.
Po tym czasie zlać cały płyn do butelki, a pozostałe w słoju owoce zasypać cukrem i odstawić w ciepłe, słoneczne miejsce na ok.6 tygodni. Kiedy cukier zamieni się w syrop, przelać go do butelki z odlanym wcześniej alkoholem.
Tak przygotowaną nalewkę odstawić na minimum 3-4 miesiące, aby spokojnie dojrzała, choć pełnię smaku osiągnie dopiero po kilkunastu miesiącach. Myślę, że warto zaczekać ? życzę cierpliwości

1kg owoców
0,5l spirytusu
0,5 kg cukru
200ml wody
Owoce pigwy umyć, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Następnie owoce pokroić w dość cienkie plasterki i wrzucić do słoja.
Spirytus wymieszać z wodą, tak aby powstała mieszanka o mocy mniej więcej 70%.
Tak przygotowanym alkoholem zalać owoce. Nic nie powinno wystawać ponad powierzchnię płynu.
Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni.
Po tym czasie zlać cały płyn do butelki, a pozostałe w słoju owoce zasypać cukrem i odstawić w ciepłe, słoneczne miejsce na ok.6 tygodni. Kiedy cukier zamieni się w syrop, przelać go do butelki z odlanym wcześniej alkoholem.
Tak przygotowaną nalewkę odstawić na minimum 3-4 miesiące, aby spokojnie dojrzała, choć pełnię smaku osiągnie dopiero po kilkunastu miesiącach. Myślę, że warto zaczekać ? życzę cierpliwości


- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 25224
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Płock
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Monia, chyba musisz poprawić poprzedni przepis, bo 2 razy czytałam, aby dobrze zrozumieć
Napisałaś, żeby zagnieść ciasto z podanych składników. Dużo tych składników
Napisałaś, żeby zagnieść ciasto z podanych składników. Dużo tych składników

- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
1,5 szklanki mąki
20 dag margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
4 żółtka
To są składniki na ciasto

20 dag margaryny
0,5 szklanki cukru pudru
4 żółtka
To są składniki na ciasto


- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
tagliatelle z kurkami
Składniki:
100 g razowego tagliatelle
garść kurek
2 łyżki masła
100 ml śmietany 30%
sól
pieprz
kilka czarnych oliwek
parmezan
bazylia
świeżo zmielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie kurki. Grzyby smażymy około 5 minut - aż zmiękną. Dolewamy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i mieszamy z kurkami. Danie podajemy z oliwkami, płatkami parmezanu i listkami bazylii, posypane świeżo zmielonym pieprzem.
Składniki:
100 g razowego tagliatelle
garść kurek
2 łyżki masła
100 ml śmietany 30%
sól
pieprz
kilka czarnych oliwek
parmezan
bazylia
świeżo zmielony pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie kurki. Grzyby smażymy około 5 minut - aż zmiękną. Dolewamy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i mieszamy z kurkami. Danie podajemy z oliwkami, płatkami parmezanu i listkami bazylii, posypane świeżo zmielonym pieprzem.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Szarlotka "Fantazja"
składniki na ciasto:
0,5kg mąki
margaryna
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 żółtka (białka odkładamy do osobnej miseczki - będą potrzebne do piany na wierzch)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru
Wyrobić ciasto, oderwać niedużą kulkę, odłożyć. Dużą część ciasta ułożyć na blasze, nakłuć wykałaczką lub widelcem, podpiec.
Wyjąc lekko podpieczone ciasto, posypać bułką tartą.
Przygotować jabłka, których musi być dużo - ok.15 dużych, kwaskowych jabłek. Połowę jabłek zetrzeć na grubych oczkach, a połowę kroimy w cieniutkie plastry. Jabłka wymieszać razem, posypać dużą ilością cynamonu i cukrem wg uznania.
Następnie wyłożyć jabłka na przestudzone, podpieczone ciasto.
Na grubą warstwę jabłek wykładamy pianę ubitą z 3 białek i niecałej szklanki cukru.
Na tą pianę skubiemy kawałeczki pozostałego ciasta, które odłożyliśmy na początku przygotowań spodu.
Piec całość na termoobiegu góra+ dół początkowo w temp. 160'C, później 130'C, żeby piana wysuszyła się na bezę.
Można podawać jeszcze ciepłe lub później podgrzać. Przy podaniu ozdabiam jeszcze delikatnie polewą czekoladową.
składniki na ciasto:
0,5kg mąki
margaryna
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 żółtka (białka odkładamy do osobnej miseczki - będą potrzebne do piany na wierzch)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru
Wyrobić ciasto, oderwać niedużą kulkę, odłożyć. Dużą część ciasta ułożyć na blasze, nakłuć wykałaczką lub widelcem, podpiec.
Wyjąc lekko podpieczone ciasto, posypać bułką tartą.
Przygotować jabłka, których musi być dużo - ok.15 dużych, kwaskowych jabłek. Połowę jabłek zetrzeć na grubych oczkach, a połowę kroimy w cieniutkie plastry. Jabłka wymieszać razem, posypać dużą ilością cynamonu i cukrem wg uznania.
Następnie wyłożyć jabłka na przestudzone, podpieczone ciasto.
Na grubą warstwę jabłek wykładamy pianę ubitą z 3 białek i niecałej szklanki cukru.
Na tą pianę skubiemy kawałeczki pozostałego ciasta, które odłożyliśmy na początku przygotowań spodu.
Piec całość na termoobiegu góra+ dół początkowo w temp. 160'C, później 130'C, żeby piana wysuszyła się na bezę.
Można podawać jeszcze ciepłe lub później podgrzać. Przy podaniu ozdabiam jeszcze delikatnie polewą czekoladową.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Pasta do kanapek z orzechami i kurczakiem
Składniki
filet z kurczaka pojedynczy
połowa serka marcarpone
1/3 kubka orzechów włoskich
mała cebula
3listki bazylii
pieprz
sól
Podsmażyć pokrojoną cebulkę, dodać pokrojonego kurczaka, podsmażyć, dusić chwile.
Ostudzić. Całość składników razem zmiksować na pastę.
Składniki
filet z kurczaka pojedynczy
połowa serka marcarpone
1/3 kubka orzechów włoskich
mała cebula
3listki bazylii
pieprz
sól
Podsmażyć pokrojoną cebulkę, dodać pokrojonego kurczaka, podsmażyć, dusić chwile.
Ostudzić. Całość składników razem zmiksować na pastę.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Cynamonki
Składniki na 12 bułeczek:
? 540 g mąki pszennej + do podsypania
? 80 g drobnego cukru
? 3/4 łyżeczki soli
? 40 g drożdży świeżych
? 80 g masła, roztopionego
? 240 ml mleka
? 2 duże jajka lub 3 małe
Zrobić zaczyn: drożdże + cukier + podgrzane, letnie mleko, wymieszać wszystkie składniki do rozpuszczenia drożdży i cukru. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.
Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem*. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 - 3,5 cm kawałki (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je ?na płasko? w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) - bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić naokoło 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
Ja układałam w dwóch rzędach po 6, można też 3 x 4, zależy od brytfanki.
Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180?C i piec około 20 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polać lukrem z sokiem z cytryny. Dodatkowo, posypałam bułeczki rodzynkami moczonymi w Brandy.
*Nadzienie cynamonowe:
? 80 g masła
? 200 g brązowego cukru
? 3 łyżki zmielonego cynamonu
Masło roztopić, lekko przestudzić. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem, odłożyć.
Składniki na 12 bułeczek:
? 540 g mąki pszennej + do podsypania
? 80 g drobnego cukru
? 3/4 łyżeczki soli
? 40 g drożdży świeżych
? 80 g masła, roztopionego
? 240 ml mleka
? 2 duże jajka lub 3 małe
Zrobić zaczyn: drożdże + cukier + podgrzane, letnie mleko, wymieszać wszystkie składniki do rozpuszczenia drożdży i cukru. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.
Przygotowany prostokąt posmarować roztopionym masłem i posypać cynamonowym cukrem*. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 - 3,5 cm kawałki (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je ?na płasko? w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) - bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić naokoło 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).
Ja układałam w dwóch rzędach po 6, można też 3 x 4, zależy od brytfanki.
Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180?C i piec około 20 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polać lukrem z sokiem z cytryny. Dodatkowo, posypałam bułeczki rodzynkami moczonymi w Brandy.
*Nadzienie cynamonowe:
? 80 g masła
? 200 g brązowego cukru
? 3 łyżki zmielonego cynamonu
Masło roztopić, lekko przestudzić. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem, odłożyć.
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10449
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: małopolska
Re: Kuchenne improwizacje Moni
Pieczony udziec z jelenia z sosem z owoców leśnych
(na 4-6 osób)
1,5 kg udźca jelenia bez kości
500ml wytrawnego wina czerwonego
500ml bulionu warzywnego
1/2 pęczka pietruszki
garść podgrzybków suszonych
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
3 łyżki sosu Worcestershire
100 ml oliwy
kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
sól
200g słoniny, zamrożonej
Sos owocowy
ok 400g mieszanki owoców - u mnie maliny, jagody, jeżyny i czerwone porzeczki
2-3 łyżki cukru
1 chochelka marynaty
1 chochelka płynu spod pieczeni (jest on dość tłusty od słoniny, ale jak komuś nie przeszkadza, to zamiast marynaty może dać dwie chochelki tego płynu)
zasmażka: mąka i masło w tych samych proporcjach
Dwa dni przed pieczeniem należy zamarynować jelenia.
Bulion zagotować z ziołami (świeżymi i suszonymi), grzybami i sosem Worcestershire - gotować ok 15 minut na małym ogniu. Ostudzić i odcedzić. Dodać wino i oliwę - wymieszać.
Udziec umyć, osuszyć dokładnie, obkroić z błon, jeśli jest taka konieczność. Włożyć do szklanego naczynia i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na 1-2 dni.
W dniu pieczenia: rozgrzać piekarnik do 200 st. C.
Jelenia wyjąć z marynaty, osuszyć, natrzeć solą z każdej strony, następnie zrobić wgłębienia nożem z każdej strony i wkładać w nie słupki słoniny (najlepiej kroić zamrożoną). Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć słoniną, na nią wyłożyć mięso, które następnie należy znów przykryć plasterkami słoniny i ewentualnie kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Całość podlać dwoma chochelkami marynaty.
Piec jelenia ok 2 godzin - pierwszą pod przykryciem, drugą bez - przewracając mięso co pół godziny. Na koniec wyłączyć piekarnik i zostawić pieczeń jeszcze chwilę, żeby doszła.
W międzyczasie przygotować sos:
wrzucić do garnka umyte owoce wraz z cukrem i gotować aż się rozpadną. Dodać marynatę i płyn z pod pieczeni, dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić. Przygotować zasmażkę: na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, cały czas mieszając i rozgniatając tak, by utworzyła się jednolita masa. Smażyć aż osiągnie złoty kolor. Przed połączeniem zasmażki z sosem, rozrobić ją sosem w naczyniu, w którym ją przygotowujemy, żeby nie było grudek. Po dodaniu zasmażki do sosu całość wymieszać do osiągnięcia gęstej, jednolitej konsystencji.
Pieczeń podawać z kaszą gryczaną i sałatką z czerwonej kapusty oraz z sosem.
(na 4-6 osób)
1,5 kg udźca jelenia bez kości
500ml wytrawnego wina czerwonego
500ml bulionu warzywnego
1/2 pęczka pietruszki
garść podgrzybków suszonych
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
3 łyżki sosu Worcestershire
100 ml oliwy
kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
sól
200g słoniny, zamrożonej
Sos owocowy
ok 400g mieszanki owoców - u mnie maliny, jagody, jeżyny i czerwone porzeczki
2-3 łyżki cukru
1 chochelka marynaty
1 chochelka płynu spod pieczeni (jest on dość tłusty od słoniny, ale jak komuś nie przeszkadza, to zamiast marynaty może dać dwie chochelki tego płynu)
zasmażka: mąka i masło w tych samych proporcjach
Dwa dni przed pieczeniem należy zamarynować jelenia.
Bulion zagotować z ziołami (świeżymi i suszonymi), grzybami i sosem Worcestershire - gotować ok 15 minut na małym ogniu. Ostudzić i odcedzić. Dodać wino i oliwę - wymieszać.
Udziec umyć, osuszyć dokładnie, obkroić z błon, jeśli jest taka konieczność. Włożyć do szklanego naczynia i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na 1-2 dni.
W dniu pieczenia: rozgrzać piekarnik do 200 st. C.
Jelenia wyjąć z marynaty, osuszyć, natrzeć solą z każdej strony, następnie zrobić wgłębienia nożem z każdej strony i wkładać w nie słupki słoniny (najlepiej kroić zamrożoną). Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć słoniną, na nią wyłożyć mięso, które następnie należy znów przykryć plasterkami słoniny i ewentualnie kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu i tymianku. Całość podlać dwoma chochelkami marynaty.
Piec jelenia ok 2 godzin - pierwszą pod przykryciem, drugą bez - przewracając mięso co pół godziny. Na koniec wyłączyć piekarnik i zostawić pieczeń jeszcze chwilę, żeby doszła.
W międzyczasie przygotować sos:
wrzucić do garnka umyte owoce wraz z cukrem i gotować aż się rozpadną. Dodać marynatę i płyn z pod pieczeni, dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić. Przygotować zasmażkę: na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, cały czas mieszając i rozgniatając tak, by utworzyła się jednolita masa. Smażyć aż osiągnie złoty kolor. Przed połączeniem zasmażki z sosem, rozrobić ją sosem w naczyniu, w którym ją przygotowujemy, żeby nie było grudek. Po dodaniu zasmażki do sosu całość wymieszać do osiągnięcia gęstej, jednolitej konsystencji.
Pieczeń podawać z kaszą gryczaną i sałatką z czerwonej kapusty oraz z sosem.