Wiejski ogród po sezonie cz. 33

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski ogród po sezonie cz. 33

Post »

Takie świeżo wykopane ziemniaczki, to smakołyk. U nas ostatnio w warzywniaku są bardzo brzydkie ziemniaki, przy obieraniu trzeba dużo odrzucić. Podobno tylko takie można w tej chwili dostać na giełdzie.
Zimą stulecia dla Europy straszą już od jakiegoś czasu. Czytałam wypowiedzi kilku znanych klimatologów i ich zdania są zgodne.
Ale jaka naprawdę będzie zima dowiemy się za kilka tygodni.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
gralys
50p
50p
Od: 2 lis 2016, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu. I u mnie wczoraj , tak jak u Ciebie i u Twoich miłych gości ;:196 była cudna słoneczna pogoda. A dziś ranek przywitał mnie śniegiem ;:145 . I pada cały czas. Wczoraj porobiliśmy z M. trochę przedzimowych porządków, ale niestety dużo jeszcze zostało do zrobienia. ;:202 , a jak zima nie "odpuści" ? Nie zdążyłam posadzić paru krzewów borówki amerykańskiej i agrestu. Przygotowałam sobie ziemię do obsypania róż , ale chyba na to jeszcze zbyt wcześnie ;:173. Też nie słucham prognoz długoterminowych i cały czas mam nadzieję, że jeszcze zaświeci ;:3 i jeszcze troszkę pocieszymy się ciepłem. Pozdrawiam Cię Marysiu i życzę Ci pięknego dnia ;:168 .
Rabatki na wiejskim podwórkuGrażyna
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dzisiaj na razie świeci ;:3 i muszę zajrzeć do ogródka czy przymrozek przeszedł przez ogródek. Dachy były rankiem białe, a mgła wciąż jest obecna tylko już trochę opadła
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam! dzisiaj już normalnie czyli bez słońca, ale +5 na termometrze i nie pada!

Martuś o decyzji przesadzenia napisałam u Ciebie ;:168 Tak i mnie coś trapiło, ale ja już ten stan znam i zadziałałam szybko, a Zuzia przeżywała to pierwszy raz i Wy przy niej ;:4 Dzisiaj nie było przymrozku i jest dość ciepło ale za to słoneczka niet Dobrego dnia i sił do wykopania wszystkich dalii ;:196

Lidziu ja na wsi mam od lat ziemniaki "od chłopa" na oborniku i z minimalnym opryskiem na ZZ. Nie ciemnieją, a rolnik dla siebie wybiera najlepszą odmianę, te co kopię są w dodatku za darmo i tuż z gleby :D Jakoś uzyskane własnym sumptem wszystko bardziej cieszy. Zima stulecia miała być już rok temu! nie mamy wpływu na prognozy więc obserwując co się dzieje możemy tylko okryć mocniej rośliny i życzyć sobie grubą kołderkę śnieżną. Pamiętam 11 lat temu śniegu u mnie nasypało tyle, że jeden z samochodów (M był na wyjeździe) zasypało po dach, mróz był solidny, a po zejściu śniegu natychmiast można było przystąpić do kopania i sadzenia. Ostatnio zimy są żadne, a gleba ciągle zamarznięta na wiosnę.

Grażynko Śniegu nie mam ale pewnie i u mnie sypnie skoro ta pogoda równo obdziela wszystkich Obrazek Mam nadzieje że borówki w doniczkach a agrest pewnie nie. Zawsze możesz zadołować rośliny w zacisznym miejscu i posadzić na miejsce stałe wiosną :D Porządków w ogrodzie jest zawsze tyle do zrobienia, że nieuniknione jest dokończenie wiosną Obrazek Zatem droga Grażynko rozkoszuj się pięknymi białymi widokami i nie stresuj się ! sypnij ziarnem ptaszkom i obserwuj teraz faunę ;:196 Pozdrawiam cieplutko ;:168

Jadziu a u mnie szarość ogólna, a poranny spacer o świcie był po błocie i nic nie skrzypiało pod butami :D Cóż niedługo połowa listopada to ogród powinien odpocząć i my też :D

Wszystkim dobrego dnia!
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeglądam tak sobie Twój watek i zauważyłam, że jakiś czas temu pytałaś czy mam prąd na działce, a ja zapomniałam Ci odpowiedzieć. Tak, prąd mam, ale zimą często się zdarza, że wyłączają. Herbaty sobie nie ugotuję, bo woda już dawno zakręcona. Jeżeli planuję dłuższy pobyt na działce, to zabieram herbatę w termosie.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu,wesół dzień nam dzisiaj nastał! :tan Nieważne mrozy, śniegi czy chlapanina, ważne to co ważne. ;:113
Ziemniaczki uprawiane dla własnej konsumpcji to dzisiaj rarytas. ;:215 Z tego co wiem od mojego brata, to nawet mieszkańcy wsi aktualnie ;:185 jadają ziemniaków produkowanych wyłącznie dla siebie. ;:224
Tym bardziej gratuluję zdrowych, niczym nie skażonych kartofelków. ;:63 Smacznego! ;:303
Pogodnego dnia na jutro życzę, ;:196 bo pogoda ducha, jak mniemam, towarzyszy i Tobie. ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Marysiu, smacznego ;:196 Niestety takie pyszne ziemniaczki, tak samo jak dla większości, są dla mnie niedostępne ;:145 Nawet kupowane na rynku od sprzedawcy, który się reklamuje, że nie nawożone, aż kapią od chemii. Jem co mogę kupić, ale coraz częściej wybieram kaszę, ryż lub makaron. One może też nie koniecznie bez nawozów, ale przynajmniej wyglądają lepiej niż czarne ziemniaki ;:222
Dzisiaj przymrozek nie był wielki, ale już na piątek wieczór i sobotę zapowiadają -6 ;:202
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu , macie farta z pogodą bo u mnie lało cały dzień . psa by nie wygonił na taka pogodę , diabli ją chyba nadali no bo co innego ;:222
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U brata na działce było dzisiaj -5 a mieszka ode mnie rzut beretem czyżby nadchodziły mrozy
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lidziu tak pytałam o prąd ale muszę się wrócić i przypomnieć sobie dlaczego pytałam (SKS) czy w kontekście herbaty czy światła? Teraz mam kolejne pytanie, dostałam od Ciebie jakiś czas temu mahonię, niestety znacznik zrobił się nieczytelny coś chodzi mi po głowie, że matowa?
Popatrz będzie chyba kwitła :D

Obrazek

Lucynko no dzieją się rzeczy kompletnie nieprzewidywalne :D wiele się chyba zmieni ;:224 to leci jak lawina.
Ziemniaczki tylko są wykopywane przeze mnie, a rosną w polu obok. Niedobrze, bo zażeram się nimi ;:306
Jutro jadę po zamówioną gęś i stwierdziliśmy, że nie czekamy na święta tylko zjemy ją w to święto ;:333 Skoro dzieci są chętne :heja Czuję że mróz chwyta to i słońce powinno jutro zaświecić.
Trzymaj się cieplutko ;:4 ;:196

A wiesz Iwonko, że ja dopiero tu na wsi zaczęłam jeść ziemniaki, kiedyś też wolałam makaron czy kasze, ziemniak to jeden symbolicznie. Teraz poznałam smak ziemniaków i często gotuje co drugi dzień bo nie lubię się rozdrabniać. Odgrzewane są pyszne ;:333 Ja też w prognozie widzę jeden dzień -6 a tak to -2 a odczuwalna niżej. Słoneczka na jutro ;:196

Eluś uśmiechnij się słoneczko, rozchmurz buźkę ;:196 i Tobie pogoda się poprawi...humor też ;:168

Jadziu to już może lepiej jakby śnieżek spadł, bo samego mrozu to naszego roślinki nie lubią ;:185

A ja dzisiaj poszukałam jeszcze coś w ogródku

Obrazek

Obrazek

Obrazek

to lak z siewu, który mam nadzieję zagości u mnie na dłużej ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róże kwiatki mają marne, ale liście zdrowiutkie :D

lewkonia dalej kwitnie, a ile mają pąków!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i malwę znalazłam ;:306

Obrazek

gailardia też ma mnóstwo pąków
Obrazek

Obrazek

a tu Skandynawska i chyba jej nie lubię ;:124 bo po co mi chryzantema co kwitnie pod śniegiem ;:oj

Obrazek

Dobrej nocy wszystkim!
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam dwa rodzaje mahoni, obie nn. Jedną niższą o błyszczących liściach, a druga ma liście bardziej matowe i jest sporym krzewem. Ostatnio likwidowałam rząd mahoni o matowych liściach, bo za mocno się rozrosły. Było bardzo ciężko, bo korzenie miały grube i bardzo twarde. Jeżeli Twoja rośnie na rabacie kwiatowej, to przesadź ją, póki mała, bo potem może być trudno, a jak rozrośnie się, to zajmie trochę miejsca. Możesz ją dowolnie przycinać.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lidziu dziękuję za odpowiedź w sprawie mahonii! przez dwa lata musiałam ją chronić bo jakoś rozróść się nie chciała, ale w tym sezonie wystartowała do góry. Zapamiętałam jedynie że chyba nie błyszcząca ;:306 No to nawet nie wiem czy jeszcze teraz jej nie przesadzę, inne te tradycyjne mam przy ogrodzeniu. Kiedyś przesadzałam wiele roślin do słońca, teraz przyszedł czas na przesadzanie pod płot ;:306 głównie przez to, że wysokie albo się pokładają. U mnie lekko przymroziło, a teraz wychodzi słońce ;:3 Dobrego dnia!

Takie dzisiejsze widoczki!

Obrazek

Obrazek

Miłego dnia!
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu :wit

U Ciebie lekko przymroziło, a u mnie spadł pierwszy śnieg. W mieście się topi, ale u mnie w lesie na pewno jeszcze będzie leżał gdy wrócę z pracy. :D

Dobrze, że jutro dzień wolny, będę go świętować u siebie, w lesie. Na pochody i manifestacje się nie wybieram. ;:185

Kwiatki miło u Ciebie oglądać, ożywiają jesienną szarość. U mnie już nic nie kwitnie, tylko iglaki są zielone.

Pozdrawiam Cię świątecznie i życzę miłego świętowania. ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Marysiu :wit , u nas dziś tak przymroziło że do tej pory trawa i liście na niej białe, chyba w cieniu przymrozek nadal trzyma, no i teraz mam zagłostkę, czy jechać okryć co do okrycia, czy jeszcze czekać, to chyba pierwszy taki mocniejszy przymrozek u nas ;:108
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Marysiu, jeszcze Twój ogród kusi kolorami. Rośliny nie biorą sobie do głowy, że to już zima za pasem :tan I dobrze,przynajmniej jeszcze na forum mogę popatrzeć na kwiatki.
Wszystkie trzy pelargonie od Ciebie na razie ładnie rosną ;:196 Wiesz, że ta odmiana nazywa się Gwiazda Arktyki? Oczywiście jeżeli dobrze zapamiętałam wygląd kwiatków ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”