Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże kocham,hortensje podziwiam,byliny poznaję-Annes 77

Post »

Moje dalie również czekają na wykopanie. Dziś co prawda jest zimno i wietrznie, ale nie pada, więc może przejdę się na działkę i je wykopię ... I może liście pograbię ....

Oby Twoje róże przyjechały przed mrozami ;:333
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Tak, to się zgadza, trawy dodają uroku i klimatu ;:108 Tylko mi się wydaje, że są bardzo "miejscochłonne", że się tak wyrażę :wink: Cieżko je gdzieś tak wcisnać, zwłaszcza, że są bardzo reprezentacyjne i głupio, żeby skądś wystawały stłamszone. Hmm... bardzo mi się podobają, ale jakoś nie mam pomysłu jak je sprowadzić do siebie... ;:131
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nadrobiłam wszystko :) Piękne róże i hortensje. Trawy wprowadzają efekt koronki. Śliczny ogród masz ;:167

Nie miałam pojęcia, że dołki pod róże muszą być takie wielkie :shock: Ciągle czegoś nowego się dowiaduję.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ania, wisteria to i mi się marzy ;:224 . Póki co czytam o tym pnączu wszystko co wpadnie mi w ręce, że trzeba mocno ciąć, że lubi przemarzać, że potrzebuje zacisznego, ale słonecznego miejsca.. do tego przeróżne opinie "fachowców" dotyczące wyboru odpowiedniej odmiany.. i tak mam wrażenie, że zamiast coraz mądrzejsza robię się w tym temacie coraz głupsza :;230 Długo masz swoją? Pamiętasz nazwę odmiany??
Moja Piano to jakaś obrażalska - pierwsze kwitnienie to istna bomba pączków, potem bardzo długi spoczynek i kolejne kwitnienie dopiero w październiku.. wiadomo nie wygląda ono już tak ładnie skoro wszędzie zimno i niewiele słońca..
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Dobra to ja po prostu, póki co zadowolę się Wedding Piano. :uszy
Piękny i jakże słoneczny dzień Ci się trafił na działeczkowe prace. Mnie pozostało już tylko zrobić kopczyki rosnącym u mnie różom. :roll: I można czekać na wiosnę. ;:65
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aniu, ale masz pięknie, jesiennie w ogrodzie ;:333 ;:196 :wit
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

I ja jestem bardzo ciekawa swojej wisterii. Dostałam w tym roku na urodziny od brata, więc to jej pierwsza zima będzie. Dobrze, że o niej wspomniałaś, bo bym kompletnie zapomniała o jej okryciu na zimę ;:223

A kiedy usypujecie kopczyki różom? Na dołączonej instrukcji ze szkółki jest napisane, żeby zrobic to dpiero po pierwszym większym przymrozku...
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Aniu, kupiłam Rosenfaszination :heja Kochana ;:196 , bo to wszystko dzięki Tobie ;:108
Moja wisteria, mająca już bardzo dużo latek, kwitła do tej pory dwa razy. Raz wydała dumna na świat jeden kwiat, a za drugim razem zaszalała pokaźną ich liczbą dziesięciu sztuk ;:306 Tylko pamiętajcie, że u mnie srogie zimy, a wisteria tego nie lubi
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Aniu czekasz jeszcze na róże ;:oj a zapowiadają taką nieciekawą pogodę brrr mnie już się wcale nie chce do ogrodu ;:185 Piszesz o wisterii ja pierwszą posadziłam 10 lat temu rosła jak szalona ,ale nie kwitła mimo że odprawiałam z nią cuda obkopywanie ,zasilanie itp. po kilku latach zagadnęłam panią w szkółce i dowiedziałam się że jeżeli moja jest z nasion zakwitnie dopiero po 15 latach ;:202 nie mam czasu tyle czekać!wykopałam i kupiłam drugą w markecie ,a że to pnącze bardzo żwawo rosnące do jesieni była już całkiem ładna,jakie było moje zaskoczenie kiedy wiosną pojawiły się na niej kwiaty ;:oj i pojawiają się co roku ,tylko wiosenne przymrozki są dla nich zabójcze i chyba będę ją wiosną okrywać jak będą je zapowiadać bo szkoda tego pięknego widoku ;:108
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zimno,chłodno,hmm nawet dziś na godzinkę słonko wyjrzało.Nie wstrzeliłam się w pogodę i znów nie byłam na działce.
Czekam na róże,które jadą z daleka.Też mi się zachciało ... ;:131
Nowych fotek brak,pewnie zimą wspominki będą,oby do wiosny doczekać w jako takiej formie.

Marlenko no właśnie dalie czekają,wszystko czeka,a ja w miejscu stoję i czuję,że nie zdążę przed zimą ze wszystkim.
Czekam na róże dzień w dzień,na meila,ale cisza w eterze.Mam nadzieję,że wynagrodzą mi stresy :D

Aniu w końcu znajdziesz miejscówkę i dla traw,tego Ci życzę ;:333

Iza no jakoś takie wielkie doły mi się wykopały,jak dorwę się do łopaty to zawsze dokopuję do kamienia sporego.
Efekt koronki,ale ładnie to ujęłaś :D

Sabinko od dawna mi się marzyła wisteria.Kupiłam w szkółce i jak weszłam w goog w poszukiwaniu info o jej prowadzeniu to nic a nic nie zrozumiałam.Wszędzie piszą co innego.Muszę pewnego zimowego wieczoru poświęcić się i zgłębić dokładniej tajemnicę prowadzenia tego pięknego pnącza.Dopiero zimowała jeden rok,także to młódka.Ładnie i szybko rośnie,ale jeszcze kwiatów nie widziałam,jakaś fioletowa ma być,ale zgubiłam gdzieś etykietę.Jak znajdę to napiszę...
Piano u mnie też tak się zachowuje,w czerwcu masa kwiatów,a potem długo nic i kiedy powinna iść spać,to ona w najlepsze kwitnie.

Aneczko ja u Ciebie będę podziwiała Wedding,a Ty u mnie Piano.W końcu nie da rady mieć wszystkich róż,co mają dziewczyny ;:108

Moni dziękuję za miłe słowa ;:333

Małgosiu jaki ładny prezent otrzymałaś ;:108 takie lubię,mogłabym na wszystkie okazje dostawać rośliny ;:224
W poprzednim roku pamiętam,że w grudniu pojechałam z mamcią robić kopczyki,a mrozu nie było.Obserwuję prognozy i sama decyduję,kiedy zabezpieczyć.Jeśli jest ciepło to lepiej nie robić kopców,róże muszą odczuć zimno i wtedy zasypiają,by potem na wiosnę ruszyć z nowymi siłami witalnymi ;:333

Iwonko bardzo się cieszę,że jestem tak jakby matką chrzestną Rosenfasziantion ;:215 Ja za to dzięki obie zakupiłąm Jalitah i już o niej śnię ;:167
Oby tylko u Ciebie zdała egzamin :D
Wisteria pewnie u Ciebie spora? Specjalnie ją przycinasz? Nie wiem jak ją traktować,problem na głowie teraz mam,zamiast się różami zająć to ja brnę w nieznane mi rejony ;:306

Pozdrawiam kochani:)

Czekoladowa papryka :D

Obrazek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Moja Wisteria co jakiś czas przycina sie sama, po prostu marznie. Czasami nawet do samej ziemi. Ale niezłomnie odrasta i wtedy pędzi na dach domku. A ja takiej wysokiej drabiny nie mam. W tym roku przycięliśmy ją bardzo radykalnie, ale tylko dlatego, że mweszła pod dachówki i obawialiśmy się, że je postrąca ;:222 Zobaczymy jaki będzie tego efekt. W ubiegłym roku kupiliśmy kolejną, którą będziemy chcieli prowadzić jak drzewko. Z tego co czytaliśmy, to przez pierwsze trzy lata nie należy jej zupełnie ciąć. Dlatego nasza na razie rośnie sobie wolna jak ptak.
Tak mi fuksem wpadły te różyczki i taką mam z tego ogromną przyjemność. Najgorsze, że na wiosnę miałam zamówić tylko jedną, a tymczasem aż pięć mnie kusi swoim powabem.... ;:218

Czekoladka smakowicie wygląda ;:63
Awatar użytkownika
bejsonki84
200p
200p
Od: 7 maja 2014, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej :wit
Widzę, że nie tylko ja jestem do tyłu z pracami ogrodowymi :D . Tydzień temu wykopałam w końcu dalie a w niedzielę zmusiłam się do posadzenia połowy cebulowych ( jak ja tego nie cierpię :evil: ). Powiedziałam już mojej mamie, że jak w przyszłym roku będę chciała zamówić tyle cebul, to ma mnie walnąć porządnie w głowę :D . Jak sobie pomyślę, że jeszcze czeka na mnie ta druga połowa.... Masakra.
Zostało mi też parę krzaczków w doniczkach do posadzenia, ale doszłam do wniosku, że nie mogę się zmuszać do pracy ( ;:173 ) i postanowiłam wsadzić je w tych donicach w jedno miejsce do ziemi, aby zaczekały do wiosny aż Jaśnie Pani się zachce :;230
Pozdrawiam Werka
Po­cie­szam się myślą, że zwierzęta ni­jakiej świado­mości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zroz­paczo­nych is­tot na świecie.
Wisława Szymborska
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p
Od: 11 maja 2012, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu bardzo energetyczna ta czekoladka, zwłaszcza,że 2 kawa w pracy i mgła jak mleko :D Czekasz na róże, a widzisz mnie jednak poniosło na hortensje, jednak w tym roku :heja . Czekam na LIMELIGHT, VANILLE FRAISE i DIAMANTINO ;:138 Bardzo bym chciała, żeby jutro przyjechały to bym w piątek wsadziła. Dziś po pracy chciałam jechać na działeczkę, mam nawet kulki tłuszczowe dla ptaszków, do powieszenia ;:333 Trzymam kciuki, za wisterie, widziałam na żywo kwitnącą w Ogrodach do Zwiedzania Kapias :shock: Rozumiem Cię, ja też już się stęskniłam za moją działeczką a byłam w sobotę ;:168 Co do cisów dostałam 3 małe sadzoneczki od koleżanki takie 30cm i posadziłam przy płocie w październiku, myślę żeby dokupić w grudniu jak nie będzie za zimno albo wiosną. Z tujami kolejnymi nie będę już, choć mam dostać 3 złote ;:131 Szukam źródła taniej foli kubełkowej i rozmyślam nad logistyką wkopywania ;:223
Pozdrawiam ciepło
Miłego dzionka :D
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dziś taki ładny dzień,a ja dopiero będę mogła w weekend pojechać na działkę ;:145 Pomyślałam,że tyle bym zrobiła hmm...no ale trudno mus to mus,trzeba czekać na sobotę.
Dziś zaglądam w pocztę,a tu widnieje wiadomość,że moje dwie róże oczekiwane jadą do mnie i jutro zjadą na pewno :D
Pomoczymy nogi i w sobotę pojadą do dołów.Jeden mam już wcześniej wykopany,ale jeszcze drugi czeka w kolejce.
Przy okazji posadzę kilka cebul,co mi pozostały z wyprzedażowych cebul z Leroya.
Banany całe czarne czekają,by zasilić doły koleżankom,a niech mają dobry start dziewczyny ;:215

Iwonka moja wisteria nieźle wybujała,próbowałam jedną choćby gałązkę podczepić do wiśni,by ją omotała,ale po kilku próbach zaniechałam,chyba ją podwiążę...Dziękuję za radę odnośnie cięcia,nasza ma jedną zimę za sobą,więc na wiosnę tylko popatrzę na nią,no chyba,że zmarznie,a tego bym nie chciała ;:224
Ja zaczęłam się zamartwiać,kiedy posadzę swoje róże,a Ty proszę bardzo nie zrażasz się listopadem i zamawiasz kolejne kolczatki ;:215
Jakie masz jeszcze typy na wiosnę?

Bejsonki no właśnie dalie jeszcze u mnie w ziemi siedzą i czekają za moje zmiłowanie.
Dziś w nocy po raz pierwszy był malutki przymrozek,także już czas na wykopanie karp.
Obym nie zapomniała o jednej spod płotu,biedna nie zakwitła,choć tak na nią liczyłam.No trudno za rok dam jej porządnego kompostu.
Cebulowe mam już z głowy,tylko kilkanaście cebul dosadzę i mogę czekać na wiosnę.Też nie przepadam za wciskaniem cebul w glebę.
Jednak jak pomyślę o kwietniu to dziarsko łopatką macham :D

Anetko róże jadą,jutro mają się zjawić,ciekawe,czy będą z etykietami?
Dziś była dość ładna pogoda,w sam raz na prace,ale nie mogłam jechać,sobota oby ona mi wypaliła.
Czytam,że zaszalałaś z hortensjami.A wiesz ,że i ja miałam ochotę,by jeszcze przed zimą Diamantino i Little Lime sprowadzić do siebie?
W końcu stanęło na tym,że nie kupiłam,ale zapytam się Ciebie gdzie zamawiałaś i będę czekała na fotki sadzonek ;:65
Oby do Ciebie też jutro hortensje dotarły to będziemy miały z głowy.
Hmm kulki tłuszczowe,wywołałaś wspomnienie z zeszłej zimy.Kupiłam smalec,nasiona,słonecznik,wszystko co najlepsze,sama się pokusiłam na zrobienie kulek,powiesiłam i nic...żadnych ptaków u mnie na balkonie nie zobaczyłam.Moja mamcia mówi,że ptaki nie miały jak usiąść bo wisiały w powietrzu ...gapa ze mnie :oops:
Teraz najwyżej znów spróbuję,powieszę na krótkim sznurku zaraz przy balustradzie...
Cisy do mnie bardziej przemawiają,pokuszę się na wiosnę na dokupienie.Mam jednego i bardzo ładnie rośnie już kilka lat.
Mamy całą zimę na planowanie,to czas ,by zaplanować zmiany i ulepszenia...

Nie mam niestety aktualnych fotek,ale wspomnienia ...Mariatherese z Roogouchi

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Madame Anisette zamieszkała u mnie wiosną 2016 roku i tak się zaprezentowała...

Obrazek

Rosenfaszination

Obrazek

Savoy Hotel

Obrazek

Ostróżki uwielbiam

Obrazek

Obrazek

Tu widać Hot Chocolate,Charlesa Austina i z lewej Novalisa....

Obrazek

Miłego wieczoru wszystkim :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Mariatheresia nieprawdopodobna ;:oj ;:oj ;:oj Moja chyba nawet za 10 lat taka nie będzie ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”