Borówka amerykańska - 8 cz
Re: Borówka amerykańska - 8 cz
Ja bym dał do sprawdzenia do Stacji Rolniczo Chemicznej.
Wykaz stacji jest tutaj:
https://www.schr.gov.pl/p,18,terytorial ... -dzialania
Dostaniesz zalecenia po 2 tygodniach.
Wykaz stacji jest tutaj:
https://www.schr.gov.pl/p,18,terytorial ... -dzialania
Dostaniesz zalecenia po 2 tygodniach.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Metoda orodnicza(uniwersalna)+ zalecenia nawozowe to ok. 75 zł/badanie. Stan z wiosny 2016. Metoda polowa jest tańsza ale nie wiem o ile.
We Wrocławiu takie badanie "rolnicze" jednej próbki kosztuje w tym roku około 14 zł. Zalecenia drugie tyle.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

przeprowadziłam się kilka lat temu ,najbliższa stacja to bite 100 km.

Ziemia na działce nie jest jakaś jednolita , mam miejsca gdzie mi rośliny lepiej lub gorzej rosną .No i jakiej
rośliny miały by dotyczyć te zalecenia ? Nie mam tej jednej najważniejszej .Co do borówki to pewnie
należało to zrobić przed sadzeniem . A co jak bym się dowiedziała, że moja działka nie nadaje się pod
borówkę ?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Próbkę do analizy można przesłać do laboratorium, a zalecenia możemy sobie poradzić, bo różne zapotrzebowania mają dane rośliny. Najważniejsze , że wie się jaką ziemię mamy i odpowiednio zasilać.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
Wszystko to prawda co piszecie , ale ja zapytałam czy mogę zastosować podłoże po pieczarkowe po
wcześniejszym zakwaszeniu jako ściółkę pod borówkę ? Skład i pH tego podłoża znam chociażby z prac
naukowych jakie w internecie znalazłam .
Problem rozwiąże inaczej . M. przywiezie mi z tartaku trocin iglastych ,przekompostuję .Na przyszłość
będzie jak znalazł ,nie wiem tylko co dać w tym roku ?
wcześniejszym zakwaszeniu jako ściółkę pod borówkę ? Skład i pH tego podłoża znam chociażby z prac
naukowych jakie w internecie znalazłam .
Problem rozwiąże inaczej . M. przywiezie mi z tartaku trocin iglastych ,przekompostuję .Na przyszłość
będzie jak znalazł ,nie wiem tylko co dać w tym roku ?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Podłoże pieczarkowe zawiera bardzo dużo wapnia i będzie bardzo trudno go zneutralizować do optymalnego pH, czy wypłukania wapnia.
pozdrawiam Ludwik
-
Ekopon dzięki .O to mi właśnie chodziło .
Przed kilkudziesięciu laty, po kilkunastu latach działkowania, zaliczonych kursach i szkoleniach w PZD, zostałem w dużym Pracowniczym Ogrodzie Działkowym mianowany Społecznym Instruktorem i takie problemy jak Twoje rozwiązywałem bardzo często bo ROD miał kilkaset działek, a w każdej jego części była inna gleba. Była dawna łąka, była dolina którą zasypano śmieciami. Było miejsce z płytkim wysypiskiem gruzu betonowego, była skarpa, ...anulab pisze:: Jak bym mieszkała we Wrocławiu to badanie już dawno bym zrobiła .Teraz mieszkam na wsi gdzie przeprowadziłam się kilka lat temu ,najbliższa stacja to bite 100 km.![]()
Ziemia na działce nie jest jakaś jednolita , mam miejsca gdzie mi rośliny lepiej lub gorzej rosną .No i jakiej rośliny miały by dotyczyć te zalecenia ? Nie mam tej jednej najważniejszej .Co do borówki to pewnie należało to zrobić przed sadzeniem . A co jak bym się dowiedziała, że moja działka nie nadaje się pod borówkę ?
Zacząłem w 1983 roku od uzyskania od geodety planu terenu uwzględniającego podział terenu na działki, alejki, plac zabaw, parking, teren pod Dom Działkowca, usytuowanie studni, ... .
Następnym krokiem było zaplanowanie w porozumieniu z SChR pobrania próbek ich laską Egnera z działek działkowiczów, którzy tego chcieli.
SChR zrobiła dla nich badanie rolnicze na pH, fosfor, potas, magnez, a dla grup działek na bor, miedź, mangan, cynk. Działkowicze dostali informacje czy trzeba wapnować oraz co mają w normie, czego jest za mało, a czego jest za dużo.
Ponieważ teren ten figurował na planie Wrocławia jako nigdy nie badany całość badań nic nas nie kosztowała. Kierownik SChR w stopniu doktora nauk rolniczych nagrodził w ten sposób nasze naukowe podejście do zakładana POD.
Moja społeczna pracą polegała na pobraniu 37 próbek, ich zapakowaniu, oznakowaniu i dostarczeniu do badania. Po otrzymaniu wyników badań przekazałem je działkowiczom razem z zaleceniami.
Na kilkuset działkowców tylko 37 uwierzyło mi, że te badania są potrzebne i pozytywnie wpłyną na użytkowane przez nich działki.
Narysuj i prześlij tutaj plan działki. Zaznacz strony świata, Nanieś istotne wymiary w metrach. Opisz usytuowanie. Napisz co było na tej działce zanim przystąpiłaś do jej zagospodarowania i co jest na niej teraz. Aby określić jaką masz glebę zrób to co napisano tutaj
http://pzd.pl/uploads/1aga/Jak-samodzie ... cz.II_.pdf
Aby odnaleźć tę stronę należy w wyszukiwarkę wpisać
Jak samodzielnie ocenić żyzność gleby
Nie udało mi się znaleźć części pierwszej. Jak byś ją znalazła prześlij mi łącze na mój e-mail.
Oddzielne badanie rolnicze należy zrobić w miejscach gdzie rośliny lepiej rosną.
Oddzielne badanie rolnicze należy zrobić w miejscach gdzie rośliny gorzej rosną.
Oddzielne badanie rolnicze należy zrobić w miejscach gdzie masz szklarnie, tunele, sad.
Mając te badania można korekcyjne dawki nawozów mineralnych dostosować do poszczególnych uprawianych roślin oraz podjąć decyzje co do dalszych badań sadowniczych i ogrodniczych.
Jeżeli okaże się, że działka nie nadaje się pod borówkę to wtedy trzeba będzie przygotować pod borówkę oddzielną kwaterę.
Moje rady pomogły wielu działkowiczom. Część z nich stała się moimi przyjaciółmi na dobre i złe.
Powodzenia!

-
- 100p
- Od: 23 sty 2013, o 19:22
Przed wykonaniem analizy gleby zadzwoniłam do pana obsługującego nasz rejon i umówiłam się ,próbkę odebrał przed mieszkaniem - opłatę też.
Można też wysyłać pocztą. Co jest bardzo często praktykowane. E-mailem można uzgodnić jak próbki pobrać, zapakować, zlecić zakres badań i na jaki adres wysłać.
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ludzie, zamiast robić jakieś badania gleby lepiej kupić kilka worków torfu i trocin sosnowych do przekompostowania(w odpowiednich warunkach wilgoć+azot kompostują się kilka miesięcy) i stworzyć borówkom optymalne warunki nawet jeśli mamy glinę w ogrodzie. Do tego trochę kwasu siarkowego do zakwaszania wody i borówki wystrzelą wam w kosmos jeśli tylko będą miały słoneczne stanowisko i będą regularnie podlewane. To na prawdę nie jest trudna roślina w uprawie i rośnie bardzo szybko w odpowiednich warunkach. Jak ktoś nie chce wymieniać gleby to niech sobie posadzi w dużej doniczce i wtedy jeszcze szybciej urośnie a po kilku latach będzie można wsadzić do ziemi jeśli w międzyczasie przygotujecie stanowisko. Kluczowe jest podlewanie więc jak ktoś ma rośliny na działce którą rzadko odwiedza to trzeba skonstruować jakiś system nawadniający typu pojemnik na wodę z którego przez kilka dni będzie kapała ta woda żeby nie doszło do przesuszenia gleby i korzeni.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 maja 2015, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam ostatnio znalazłam taki produkt do obniżania pH wody " Selekt Everris PeKaCid " Nada sie ?
W Internecie znalazłem tylko informację od dystrybutora/producenta. Nie udało mi się znaleźć atestu czy też dopuszczenia do obrotu.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Następny "cudowny" nawóz pozwalający na uzyskanie plonów wyższych NAWET o 40-50% http://www.ogrodinfo.pl/rosliny-jagodowe/dobre-efekty . Jest to pewnie któryś z fosforanów potasu. Sęk w tym, że borówka praktycznie nie wykazuje zapotrzebowania na fosfor.