MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5

Post »

comandos21 pisze:MarcinP87

Właśnie czym je czyścisz?
W tym roku zaopatrzyłem się te formatki ale wg. Producenta nie trzeba ich myć, wystarcza wysktobanie dokładne.

Zdradź nam ile kokonów przy tych formatkach wystawiłeś ;)

Pierwszy raz je mam na wiosnę kupiłem 6 sztuk tych formatek.

Moim zdaniem nie da się tego wyczyścić (wyskrobać dokładnie bo się kruszy ten materiał) bez mycia ani rusz jeszcze się za mycie nie brałem. Dużo ziemi mocno się trzyma ścianek.
Może za tydzień jak znajdę trochę czasu. Na razie wyjmuje kokony jeszcze mi 2 formatki zostały a potem to już trzcina duzoooooo trzciny ;:109
comandos21 pisze:
Zdradź nam ile kokonów przy tych formatkach wystawiłeś ;)
No to tak
Jeden z domków willa ;:183

6 formatek = 4680 dziurek
+ ponad 3500 szt rurek papierowych
+ Płytki siedliskowe biodar
+reszta trzciny
= 10 500 dziurek

Kokony ok 20 000 szt.
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No to powiedz jeszcze czym karmisz taką pokaźną ferajnę ;:oj Wystawiasz ule w środku sadu? A przy okazji- jak faktycznie sprawują się te wypraski z Biodaru w porównaniu z innymi? Czy zauważyłeś w nich większą skłonność do zawilgocenia pyłku?
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Venon
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 paź 2015, o 13:13

Post »

Cześć
Dzisiaj spędziłem trochę czasu na wydłubywaniu kokonów z rdestu i jestem bardzo zadowolony z faktu, że bardzo mało kokonów było porażonych roztoczami. Sporo było larw c. irygator ale wszystkimi nakarmiłem gołębie.
Kilka fotek z czyszczenia:

Obrazek
Sito zrobione z ramki i siatki do styropianu świetnie się spisuje do pozbycia się drobnego brudu

Obrazek
Szybka kąpiel i kokony błyszczą się jak... Wszyscy wiemy co :tan

Obrazek

Potem kilka razy w ciągu dnia potrząsam kokonami i na leżakowanie

Obrazek
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59

Post »

Zdaje się , że to jest pierwsze powszechne pranie kokonów w naszej historii. Z niecierpliwością czekam na Wasze potwierdzenie całkowitej nieszkodliwości tego zabiegu. Próba już jest znaczna więc będzie 100% pewności.

Dzisiaj przejeżdżałem obok mojego trzcinowiska i ze strachem oglądałem koparkę czyszczącą rowy melioracyjne. Sprawdziłem czy mi nie poniszczyła "moich miejsc". Jak już wlazłem w trzciny to naciąłem z 300 szt. na dobry początek. Da się już ciąć :wink: Spore opady sprawiły , że wymiarowej trzciny jest wszędzie pełno. Chyba porobię w tym sezonie trzcinowym zapasy na przyszłość. Rdestowiec dopiero 2 dni temu został przymrożony u mnie , całkowicie nie nadaje się jeszcze do cięcia. Ma konsystencję glutowato-łamliwą , musi się wysuszyć "na pniu"
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01

Post »

diodas1 pisze:No to powiedz jeszcze czym karmisz taką pokaźną ferajnę ;:oj Wystawiasz ule w środku sadu? A przy okazji- jak faktycznie sprawują się te wypraski z Biodaru w porównaniu z innymi? Czy zauważyłeś w nich większą skłonność do zawilgocenia pyłku?

Na temat tych płytek siedliskowych dużo nie mogę powiedzieć bo kupiłem je już jak miałem w połowie zalepione rurki a więc zbyt późno. Kupiłem je na próbę okaże się dopiero w nowym sezonie.
Zalepione miałem tylko kilkanaście otworów. Ale coś w tym jest bo było trochę mokrego pyłku bez pszczółek, Nie wiem dlaczego.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Super są te kokony po myciu :)

Zdradź nam jak to robiłeś.
Czytałem, że można je myć ponieważ mają powłoczkę woskowa na zewnątrz ale sam jeszcze nie kombinuję z powodu małej ilości kokonów ;)

Moje już śpią pod zapasikiem zimowego Leszka hihi :D
świetnie trzyma temperaturę nawet przy częstym otwieraniu lodówki ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

temp. waha się 2,50- 2,8st przy otwieraniu drzwi
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
Venon
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

comandos21 pisze:Super są te kokony po myciu :)

Zdradź nam jak to robiłeś.
Czytałem, że można je myć ponieważ mają powłoczkę woskowa na zewnątrz ale sam jeszcze nie kombinuję z powodu małej ilości kokonów ;)
Nie jest to żadne "rocket science" jak to u mnie w pracy się zwykło mówić... Po prostu do wiaderka z zimną i czystą wodą wsypuje kokony, trzymam je tam z 2-3 minuty delikatnie mieszająć (prawdopodobnie można nawet i 10 min kompać) a potem wyławiam i płuczę chwilę na sitku.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

A mnie nurtuje takie pytanie odnośnie wielkości kokonów. Czy z dużych kokonów są samiczki a z małych samce? Patrząc na moją skromną pozyskaną garstkę różnica w wielkości jest spora.
Obrazek Obrazek
Venon
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Tak, z większych wygryzają się samiczki
diodas1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Z obrazka wynika że masz więcej samiczek ale to nie problem bo samczyk może zapłodnić kilka. Samiczki są "wierniejsze" bo kochają bez pamięci tylko jeden raz. Teraz ważne żeby udało Ci się bez strat przezimować kokony a przed wygryzaniem się pszczół ulokować je w bezpośrednim sąsiedztwie przygotowanych świeżych rurek.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Dziękuję za odp ;:136
Nauczona zeszłorocznym doświadczeniem co jakiś czas zaglądam do nich w lodówce, jak na razie w porządku :D
Nie zraziłam się niepowodzeniem i zamówiłam u kolegi z forum 500 szt. Może w przyszłym roku populacja mi wzrośnie.
W tym roku nie znalazłam ani jednego kokonu miesierki choć widziałam wygryzione puste kokony :( .
Odniosłam wrażenie, że owadów w tym roku było znacznie mniej. Nawet upierdliwych komarów było znacznie mniej z powodu suszy.
No nic, za niedługo trzeba będzie zdobywać materiał na nowe lokum dla pszczółek choć bardzo dużo mi pozostało rurek pustych z tego roku które po dokładnym przejrzeniu tez wykorzystam.
diodas1
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jeżeli masz taką możliwość to te puste rurki byłoby dobrze nie tylko przejrzeć ale profilaktycznie wrzucić na minutkę do mikrofalówki żeby ukatrupić niepożądanych sublokatorów, jak choćby zgubione przez przypadek roztocza.
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59

Post »

klik pisze:orzech36 Opisz proszę dokładnie technologię rozcinania rurek. Napisz też ile czasu zajmuje Ci wyłuskanie jednej sztuki. Tak na oko wydaje mi się , że nie jest to prosta sprawa.
Ponawiam prośbę :)
Wars
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2014, o 03:06

Post »

Jolek pisze:... Czy z dużych kokonów są samiczki a z małych samce? ...
Ogólnie i generalnie tak się przyjmuje, ale w twoim przypadku wcale bym się nie zdziwił gdyby wygryzły się same samiczki. Na wielkość kokonu wpływa średnica rurki, kanału, otworu gdzie murarka złożyła jajko na pyłku. Przy materiale o różnych średnicach, będą też samiczki mniejsze od samców z większej rurki.
Pewne jest tylko to, że w jednej rurce na początku są zawsze samiczki a na końcu przy zatyczce samce. Stosunek ilości samiczek do samców zależy od średnicy tej rurki.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

No tak wszyscy wymyli swoje pszczoły popakowali do pudełek i cisza. Odezwijcie się ;:307
Pozdrawiam. Jacek :uszy
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”