Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Małgosiu gdyby nie było porażek, nie było by też sukcesów. :) Jednak sukcesów więcej, widać to na fotografiach w wątkach. ;:108 Róże okrywowe są obsypane kwiatami, ale już nie chcę zanudzać, bo mam ich trzy odmiany. ;:306 Z rozchodników tylko ta jedna odmiana jakoś sobie radzi, pewnie trzeba je rozmnażać wiosną. ;:131
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Soniu. Powoli nadrabiam zaległości :oops:. U Ciebie ciągle pięknie a to za sprawą traw i nie tylko ;:108 . Hortensje i rozchodniki jeszcze cieszą oczy. Niestety zima tuż tuż i trzeba będzie powoli kończyć sezon. Dobrze , że trawy i hortensje zdobią także zimą więc u Ciebie będzie i zimą ładnie ;:138. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko dzisiejszy przymrozek zbrązowił już wszystkie hortensje i pozbawił je liści. ;:174 Zima nieuchronnie musi nadejść, ale myślę optymistycznie, już w marcu będziemy podziwiać pierwsze kwiaty. :tan Mam dużo zimozielonych, które z trawami jakoś upiększają rabaty. Na żadnej nie jest pusto.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, nornice nie lubią czosnku i szałwii lekarskiej. To może zafunduj im trochę tych roślinek. ;:218
U Ciebie już przymroziło. ;:oj U mnie jeszcze nie i wcale mi za tym nie tęskno. ;:224
Dobrego weekendu, Soniu. ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko przy truskawkach miałam trzy rzędy czosnku zimowego. :roll: Może gdyby był między truskawkami, to gryzonie by się bały. :wink: Teraz posadziłam ozdobny na jednej z dróg przelotowych nornic. ;:131 Szałwii mam trochę, ale lekarskiej nie, pora to zmienić. ;:108 Hortensje zbrązowiały, drzewa liściaste i krzewy dzisiaj wiatr otrzepał z liści. Tylko szałwia niebieska z jednorocznych trwa na posterunku. ;:215 Dzięki za życzenia, ;:196 jutro kolejny dzień z wnusiem, z pewnością będzie miły. :)
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Że tak nieogrodowo się wtrącę :wink: widać, że fajna i kochająca babcia z Ciebie - a to skarb ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ja trochę ogrodowo. :wink: Zrobiłam kanty w trawniku koło większości rabat. Pozbierałam trochę liści, po przymrozku i dzisiejszym wietrze, już wszystkie opadły. Róże mają jeszcze tyle tyle pąków. :shock: Moje dzieci nie miały szczęścia do dziadków, więc dopóki będę mieć siły, zawsze wnusio będzie mile widziany i rozpieszczany. ;:167

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Wiatr się uspokoił ale już za późno na działkę..Około południa nawet wybraliśmy się ale już na parkingu zrezygnowaliśmy z jazdy.Wiało tak, że ściągało czapki z głów.
Z nornicami to wyższa szkoła jazdy ;:oj ...czosnek może zadziałać miejscowo ale one go starannie omijają tylko. U mnie jakby ostatnio nie widać śladów ich żerowania po inne lata była dziura na dziurze , teraz nie widać...
Trawy i zimozielone zadają szyku jesiennym rabatom - to fakt! ;:333 Muszę sobie sprawić kwitnące miskanty bo moje Morning light nie kwitną kolejny rok. One po prostu u nas tak mają a ja tak lubię kwitnące miskanty...
Co do wnuków :D to nie znam osobiście dziadków ;:173 którzy by nie byli oddani wnukom i nie byli gotowi na każde wezwanie... ;:131 Wnuczęta nas odmładzają! ;:167 To tylko nasza słodka powinność :D

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu wybiegłam do ogrodu w opasce na głowie, bo wiało bardzo, ale jak zaświeciło słońce było naprawdę ciepło. Dopiero koło piętnastej zrobiło się zdecydowanie chłodniej, bo chmury się pojawiły. Pracowałam dziś bardziej dla przyjemności niż z potrzeby. ;:108 Nornice są i będą, ponarzekam i dalej sadzę cebule i inne ich przysmaki. Morning Light potrzebuje długiego okresu wegetacyjnego, u nas mu chyba za zimno. ;:218 Masz szczęście, że w twoim otoczeniu są wyjątkowi dziadkowie. Jedna z babć chyba nie miała żadnego z moich synów na rękach, a dziadek ledwo je tolerował, o jakimkolwiek zainteresowaniu nie było mowy. Smutno im było, bo mój ojciec zmarł przed ich urodzeniem, więc dziadka nie mieli. ;:174 Mój M poszedł w drugą stronę, głupieje na widok wnuka. ;:173

Obrazek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu a czy znasz może nazwy tych swoich róż, które ciągle ci tak pięknie kwitną? Fajni dziadkowie to super sprawa, twój wnusio ma ogromne szczęście ;:108
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Soniu to smutne co piszesz! ;:oj Na szczęście w mojej Rodzinie przez pokolenia Dziadkowie mieli zawsze i mają po latach poczesne miejsce i pamięć zachowaną w ;:167 po dziś dzień. Zasłużyli na nią! I my z Małżonkiem myślę- sprostaliśmy zadaniu!Dzisiaj nasze wnuczki ;:167 to już samodzielne panienki .Wasze wnuki z pewnością też Was zachowają w ;:167 na zawsze! :D
A ML kwitł u mnie przez pierwsze 2 lata... ;:108 Ostatnio mu ciężko,gdyby październik był ciepły to kto wie...bo ma źdźbła przebarwione i nabrzmiałe...
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu ta biała okrywowa z lawendą to Alba Rose Meiflopan, biała z różowymi plamkami to Aspirin, kwitnie jeszcze Pomponella, First Lady i dwie różowe NN, Chopin też ma pąki, ale już nie otworzy. ;:174 Na punkcie Karola mamy fioła. ;:306 Ja miałam cudowną babcię, to teraz oddaję, to co dostałam. :)

Maryniu pewnie od charakteru człowieka też wiele zależy. Niektórzy nie mają cienia empatii i nic się z tym nie da zrobić. ;:174 Ja swoją babcię też wspominam stale. Jak dzieci chwalą moje drożdżówki, to stale im przypominam, że babcia mnie nauczyła i zawsze miała dla mnie czas. ;:167 Moje ML nie zdążyły się nawet rozrosnąć, o kwitnieniu nie wspomnę. Dwa padły, a jeden z kilkoma liśćmi wegetuje. ;:222
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, jak wiesz u moich rodziców też mają niesamowite problemy z nornicami. Co ciekawe podarowałam mamie kilka cebul czosnku ozdobnego. Wsadziła do ziemi, a następnego dnia te cebule były już na wierzchu :shock: :shock: Myszki wykopały z podziemi :;230 Tak więc chyba im jednak trochę przeszkadza, a przynajmniej niektórym
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Soniu, zaglądam żeby podziwiać u ciebie jesień. Fakt że dobrze komponujesz zimozielone z pozostałymi roślinami, powoduje że ogród zawsze wydaje się interesujący. Może odrobina mnie koloru w kwitnących ale ileż więcej koloru w przebarwionych liściach. Łagodniejsze barwy ale i tak kolorowo i niezwykle przyjemnie jest u ciebie.
Nornic współczuję. Ja często w dziurki wkładam sierść po czesaniu kotów. Chyba przynosi efekty bo populacja nornic jest znacznie ograniczona. Do tego dodaję czasem rozgnieciony czosnek, co odstrasza zarówno nornice, jak i krety. Podobno.
Powodzenia w walce.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu nie wolno dać się nornicom! :wink: Sadź cebule. :wink: Przecież wszystkiego nie zeżrą. prawda? ;:168
Moi dziadkowie też są w moim sercu. I sama też zamierzam być świetną babcią. ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”