Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka
1. Zła mieszanka, powinieneś ziemię wymieszać z rozluźniaczem - najlepiej z agroperlitem. Inaczej ziemia będzie zbita, przez co dłużej przesychać, co może się skończyć przelaniem i gniciem korzeni. Ja bym jeszcze raz przesadził, na dnie powinna być warstwa drenażu z drobnego keramzytu.
2. Nie nawoź po tygodniu! Nawożenie dopiero po upływie kilku tygodni, nie wcześniej niż po miesiącu.
3. Utrzymuj ziemię cały czas umiarkowanie wilgotną - nie dopuszczaj do ani nadmiernego przesychania ziemi, ani zalegania wody.
4. Wszystkie gałązki skróć do max. ok. 10 cm, tylko w ten sposób korona ładnie się zagęści. Kolejne cięcia, gdy wypuści ok. 5 - 6 liści, skracasz wtedy przyrosty do dwóch, trzech oczek. Z drutowaniem na razie się wstrzymaj, poczekaj wpierw żeby gałązki nieco przybrały na grubości - poczekaj przynajmniej do przyszłego roku.
5. Uzbrój się w cierpliwość, żeby uzyskać wygląd prawdziwych bonsai, potrzeba wielu, wielu lat - pierwsze zadowalające efekty możesz się spodziewać dopiero po upływie minimum 10 lat wzwyż.
6. To jest Ficus retusa (microcarpa).
2. Nie nawoź po tygodniu! Nawożenie dopiero po upływie kilku tygodni, nie wcześniej niż po miesiącu.
3. Utrzymuj ziemię cały czas umiarkowanie wilgotną - nie dopuszczaj do ani nadmiernego przesychania ziemi, ani zalegania wody.
4. Wszystkie gałązki skróć do max. ok. 10 cm, tylko w ten sposób korona ładnie się zagęści. Kolejne cięcia, gdy wypuści ok. 5 - 6 liści, skracasz wtedy przyrosty do dwóch, trzech oczek. Z drutowaniem na razie się wstrzymaj, poczekaj wpierw żeby gałązki nieco przybrały na grubości - poczekaj przynajmniej do przyszłego roku.
5. Uzbrój się w cierpliwość, żeby uzyskać wygląd prawdziwych bonsai, potrzeba wielu, wielu lat - pierwsze zadowalające efekty możesz się spodziewać dopiero po upływie minimum 10 lat wzwyż.
6. To jest Ficus retusa (microcarpa).
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziekuje bardzo za pomoc!
A wiec nawozenie za miesiac. A kiedy ciac tak aby pozostawic po 10cm ? Oczywiscie ciac za lisciem tak? Ziemia jest specjalna do bonsai ze zwirkiem zmieszana.
A wiec nawozenie za miesiac. A kiedy ciac tak aby pozostawic po 10cm ? Oczywiscie ciac za lisciem tak? Ziemia jest specjalna do bonsai ze zwirkiem zmieszana.
- norbert76
Nie wszystkie gałązki po cięciu będą z liśćmi, wtedy ucinasz przed oczkiem. Tam gdzie zostaną liście, to ucinasz przed nim zostawiając ok. 1 cm gałązki.
Podłoże nie jest za suche?
Podłoże nie jest za suche?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Hmm co znaczy przed oczkami? O jakich oczkach mówimy? Ziemia kupiona specjalna pod fikusy i myślę że jest ok. Utrzymuje minimalną wilgotność. Dopiero 2 dni po przesadzeniu jest.
- norbert76
Oczka=uśpione pąki. Nie spotkałem się z ziemią specjalnie do fikusów, w handlu do roślin zielonych dostępna jest albo ziemia uniwersalna cięższa albo lekka torfowa (próchniczna). A jeśli już mówimy o ziemi do bonsai, to zgodnie ze sztuką sadzi się w akadamie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 cze 2016, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam. Od ponad roku mamy swego pierwszego bonsai fiskus. Jednak od jakiegoś czasu choruje i już nie wiem jak mu pomóc. Rosną nowe listki, i jak mają ok 2-3 milimetry to odpadają. I mają takie rdzawe plamki. Poradzcie coś bo to nasz pierwszy kwiatek kupiony w małżeństwie- więc prawie jak członek Rodziny.

-
- 100p
- Od: 18 lis 2015, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam
Jakiś czas temu prosiłam o porady w sprawie prowadzenia mojego fikusa ja drzewko ala bonsai na kamieniu. Chciałam się pochwalić moimi dokonaniami. Na dzień dzisiejszy fikus wygląda tak.

Cały czas nad nim pracuje i odnośnie tego mam pytanko. Czy to prawda że aby wyrosła nowa gałązka to trzeba w tym miejscu przyłożyć mokrą watę? Na moim fikusie u góry po prawej stronie jest taka luka , tam kiedyś była gałązka a ja przez nie przemyślane działanie ją wycięłam
a teraz chce ją tam znowu. Poradźcie proszę czy jest szansa że drzewko wypuści w tym miejscu nowy pęd.

Jakiś czas temu prosiłam o porady w sprawie prowadzenia mojego fikusa ja drzewko ala bonsai na kamieniu. Chciałam się pochwalić moimi dokonaniami. Na dzień dzisiejszy fikus wygląda tak.

Cały czas nad nim pracuje i odnośnie tego mam pytanko. Czy to prawda że aby wyrosła nowa gałązka to trzeba w tym miejscu przyłożyć mokrą watę? Na moim fikusie u góry po prawej stronie jest taka luka , tam kiedyś była gałązka a ja przez nie przemyślane działanie ją wycięłam

Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów
- norbert76
Osobiście nie słyszałem o takiej metodzie, ale wg mnie lepiej by to drzewko wyglądało, jakbyś przygięła delikatnie w dół tą najwyższą gałąź. Albo druga opcja, delikatne wygięcie do góry niższej gałązki. Generalnie pokrój bardzo dobrze wygląda i nie wiem czy ta dodatkowa gałązka nie zaburzyła harmonii.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 100p
- Od: 18 lis 2015, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuje za rade. Faktycznie hodowanie nowej gałązki troche by potrwało i zanim ona osiągnęła by rozmiary obecnych gałązek to te były by juz o wiele masywniejsze i ta młodziutka by do nich nie pasowała. Dzięki Tobie sobie to uświadomiłam i poszłam za Twoja rada. Sprawa wygląda tak że tej górnej gałązki się nie ruszy bo jest juz mocno zdrewniała,ale z tą dolną nie ma problemu łatwo się poddaje. Wiec podciągnęłam ją papierowym plastrem mocując do tej górnej gałązki i faktycznie już to lepiej wygląda.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Bonsai zrzuca liście
Pomocy! Mój bonsai zrzuca liście, jeszcze niedawno rósł jak dziki musiałam go ci chwile przycinać teraz zrzucił prawie polowe liści! Podpalam go odżywka przelałam i być dalej gubi. Czy to normalne o tej porze roku? Niestety nie pamietam gatunku ale wiem ze to jeden z dwóch najbardziej popularnych chyba ficus? Drzewko stoi cały czas w tym samym miejscu przy oknie z racji ze teraz jest mniej słońca to podlewam go rzadziej. Co robić? Na niektórych jego gałązkach widać młode pędy czy to stan przejściowy przed zima?

- norbert76
Stoi przy oknie, czy na parapecie? Czy pod parapetem masz grzejnik?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Stoi na podłodze z dala od grzejnika (grzeje tylko w łazience), nie otwieram też przy nim okna także warunki mu się nie zmieniły a zrzucił połowę liści przy czym widać na nim nowe pędy. Co to może być?
- norbert76
A masz ogrzewanie podłogowe?
W jakiej rośnie ziemi? Jeśli w samej uniwersalnej (kwiatowej), to nie jest dobre rozwiązanie - gdyż jest to często ziemia zbyt ciężka, ma tendencję do zbijania się oraz trudno zapewnić prawidłową wilgotność podłoża.
Jeśli chodzi o podlewanie, to przez cały czas powinno się utrzymywać umiarkowaną jego wilgotność - nie powinno się, ani dopuszczać do nadmiernego zalegania wody, ani przesuszenia podłoża. Objawem w przypadku fikusów jest zrzucanie liści. Jest to szczególnie istotne przy zbyt ciężkim podłożu.
Kolejna rzecz, o tej porze roku nie powinno się już nawozić.
Roślina stoi cały czas przy oknie?
W jakiej rośnie ziemi? Jeśli w samej uniwersalnej (kwiatowej), to nie jest dobre rozwiązanie - gdyż jest to często ziemia zbyt ciężka, ma tendencję do zbijania się oraz trudno zapewnić prawidłową wilgotność podłoża.
Jeśli chodzi o podlewanie, to przez cały czas powinno się utrzymywać umiarkowaną jego wilgotność - nie powinno się, ani dopuszczać do nadmiernego zalegania wody, ani przesuszenia podłoża. Objawem w przypadku fikusów jest zrzucanie liści. Jest to szczególnie istotne przy zbyt ciężkim podłożu.
Kolejna rzecz, o tej porze roku nie powinno się już nawozić.
Roślina stoi cały czas przy oknie?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Cały czas stoi przy oknie. Od kiedy go mam stoi w tym samym miejscu. Nie mam ogrzewania podłogowego i staram się aby ciagle miał wilgotno. Podlewam teraz co 3 lub 4 dni. Sukcesywnie przycinam i zawsze rósł jsk burza. Mam go od stycznia. Ziemia chyba do Bonsai nie przesadziłam go od nowego wiec sadze ze taka właśnie powinna być. Kupiłam go w zwykłej doniczce a nie płaskiej.