Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z tego wynika, ze Royal Purple moze nie zawiązywać owoców. Z jakiego jednak powodu?
Czy jest gwarancja, Foliis purpurei będzie zawiązywał owoce ?
Bez względu na to, czy potrafisz odpowiedzieć na te pytania, dziękuję Ci Mirko za to co napisałaś :D
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo :)
Nie chcę się absolutnie wymądrzać. Po prostu jak kupowałam perukowce do siebie to latałam po sieci i po książkach i czytałam opisy. Faktem jest, że przy odmianie Royal Purple już spotykałam opis, że dekoracją są te kwiaty ( ani słowa o peruczkach - co potwierdziła Alys). Czy to oznacza, że nie ma on peruczek bądź zawiązują się trudno? Nie wiem. Ale w opisie odmiany Follis podkreślona jest zawsze ozdobność peruczek a nie kwiatków. Czyli tu peruczki muszą być na bank. Stąd moje stwierdzenie :)
Pozdrawiam
Mirka
alys
200p
200p
Od: 8 sie 2008, o 17:02

Post »

W katalogu braci Kurowskich jest tylko jedna odmiana - Perukowiec podolski Royal Purple. Cotinus coggygria która nie ma peruczek.
Wszystkie pozostałe odmiany zarówno czerwone jak i zielone mają peruczki.Trochę tego jest.
Perukowiec pokazany przez Zenobiusza jest dokładnie taki jak mój.
ALYS
Lepiej późno niż wcale
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Mirko, doskonale Cie zrozumiałam :D Nikt na pewno nie zarzuciłby wymądrzania się!
Jezeli nie ma nikogo, kto moze udzielic jednoznacznej odpowiedzi jako fachowiec, to tym cenniejsze są opinie i doswiadczenia czy informacje zebrane przez praktyków.
Raz jeszcze dziękuję :D
alys
200p
200p

Post »

kocurek pisze:Bo może to dwie różne odmiany???
Cotinus coggygria 'Foliis purpureis' lub Cotinus coggygria 'Royal Purple'? no nie wiem...
Tak, to są dwie różne odmiany
ALYS
Lepiej późno niż wcale
alys
200p
200p

Post »

Dla pewności znowu się posłużę opisem Braci Kurowskich
dotyczącym tym razem Foliis purpureis
cytuje:Krzew, dorasta do 4 m wys., przyrasta ok. 20 cm rocznie. Kwitnie w czerwcu. Kwiaty drobne, żółtawe. Bardzo liczne owocostany czerwone dojrzewają w VII-VIII i pokrywają całe krzewy. Liście ciemnoczerwone również bardzo dekoracyjne. Dobrze rośnie na stanowiskach suchych, słonecznych lub półcienistych. Drewno żółte, charakterystycznie pachnące.

Na zdjęciach do tej odmiany piękne peruczki.Żeby je mieć (peruczki)kupiłam w tym roku właśnie tę odmianę u Braci Kurowskich.Z rozpędu kupiłam też odmianę o białych peruczkach.
ALYS
Lepiej późno niż wcale
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

miwia pisze:Kwiaty drobne, zielonkawożółte, zebrane w duże, luźne, szczytowe wiechy. Kwitnie w końcu maja. Po przekwitnieniu szypułki kwiatów niedorozwiniętych i męskich pokrywają się piórkowatymi, szaroróżowymi lub purpurowymi włoskami, przez co cały owocostan staję się puszysty i bardzo efektowny.
To mi pasuje bardziej o tyle, że te peruczki to owocostany. Na logikę laika, najpierw musi kwitnąc a potem powinno zawiązać owoce. Więc zółte kwiatuszki nie mogą być zamiast peruczek :)
Nie wszystkie rośliny ,które kwitną potem zawiązują owocostany - nie jest to reguła!
Ja też mam perukowca 'Royal Purple', który po kwitnieniu nie zawiazął peruk :roll:
Jeśli jednak podany przez miwię opis jest wiarygodny to zwróćcie uwagę na jedno:

Po przekwitnieniu szypułki kwiatów niedorozwiniętych i męskich pokrywają się piórkowatymi, szaroróżowymi lub purpurowymi włoskami, przez co cały owocostan staję się puszysty i bardzo efektowny

Osobniki żeńskie nie wytwarzają peruczek!!! :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

aniawoj pisze:...Osobniki żeńskie nie wytwarzają peruczek!!! :D
Aniu, pisząc "osobniki" nie masz chyba na myśli całego krzewu :roll: :?: W tym samy bowiem opisie jest stwierdzenie
"Roślina poligamiczna ( w obrębie tej samej wiechy kwiaty męskie, obupłciowe i niedorozwinięte"
Zastanawia mnie co ma wpływ na ilość wytworzonych kwiatów męskich i niedorozwiniętych, a zatem na powstanie 'peruki' :roll:
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Temperatura otoczenia, zasobność gleby, wiek, ilość fosforu, jednym słowem - kondycja krzewu.

Mój zakwitł tylko jeden raz - dwa lata temu, gdy w lecie bywało po 32C.
W chłodniejsze lata, są wyłacznie liście i perukowiec nie garnie się do sexowania. :lol:
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Czym więc wytłumaczyć, że perukowiec Zenobiusza mimo bardzo obfitego kwitnienia nie wytwarza peruk :roll:

ma tylko kwiaty żeńskie :?:, a jeśli tak, to dlaczego :?:
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

A może, znając dbałość Zenobiusza, jego perukowiec ma za dobrze? W większości opisów spotkałam się ze stwierdzeniem, że perukowiec lubi glebę raczej wapienną i ubogą w składniki. Gdzieś doczytałam, że wręcz niewskazany jest, np. obornik dla tego krzewu. Jest z tych "bezobsługowych". Może on ma tak jak, np.iglaki - owoce wiąże jak czuje zagrożenie dla osobnika macierzystego.
Przepraszam, że nie podaję konkretnych źródeł informacji, ale przez 2 lata dużo czytam w tematach ogrodowych i robię notatki w zeszycie. Mam więc informację przy perukowcu "nie nawozić, gleba słaba" ale źródła- nie znam. :oops:
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

flowers pisze:
aniawoj pisze:...Osobniki żeńskie nie wytwarzają peruczek!!! :D
Aniu, pisząc "osobniki" nie masz chyba na myśli całego krzewu :roll: :?: W tym samy bowiem opisie jest stwierdzenie
"Roślina poligamiczna ( w obrębie tej samej wiechy kwiaty męskie, obupłciowe i niedorozwinięte"
Zastanawia mnie co ma wpływ na ilość wytworzonych kwiatów męskich i niedorozwiniętych, a zatem na powstanie 'peruki' :roll:
Przegapiłam tą poligamię :oops:

No cóż ,nie wiem wobec tego jak to wytłumaczyć....Choć zastanawia mnie jedno - są kwiaty męskie i obupłciowe ,ale nie ma samych żeńskich? Pomyślę nad tym..... :?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Miwio :D

Mam malutkiego perukowca 'Royal Purple', w tym roku miał kilka kwiatów, nie zawiązał peruk, ale kładę to na karb jego młodości :wink:

Nie nawożę go, bo wiem, że nie trzeba mu dogadzać, ziemię ma lekką, zasadową, stanowisko słoneczne przez cały dzień, nie podlewam często,

ale chcę wiedzieć czy to wystarczy, aby wytworzył peruki . Co jeszcze robić, aby przeważały kwiaty niedorozwięte i męskie :?: :roll:

Z uwagą śledzę ten wątek, aby skorygować ewentualne moje błędy.
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57

Post »

alys pisze:Dla pewności znowu się posłużę opisem Braci Kurowskich
dotyczącym tym razem Foliis purpureis
cytuje:Krzew, dorasta do 4 m wys., przyrasta ok. 20 cm rocznie. Kwitnie w czerwcu. Kwiaty drobne, żółtawe. Bardzo liczne owocostany czerwone dojrzewają w VII-VIII i pokrywają całe krzewy. Liście ciemnoczerwone również bardzo dekoracyjne. Dobrze rośnie na stanowiskach suchych, słonecznych lub półcienistych. Drewno żółte, charakterystycznie pachnące.

Na zdjęciach do tej odmiany piękne peruczki.Żeby je mieć (peruczki)kupiłam w tym roku właśnie tę odmianę u Braci Kurowskich.Z rozpędu kupiłam też odmianę o białych peruczkach.
ALYS
Chyba tu jest odpowiedź... Przy opisie "Royal purple" nie było mowy o owocostanach. Tylko o kwiatach.
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kocurku chyba jednak była mowa o owocostanach w zdaniu:

"Kwiaty drobne, zielonkawożółte, zebrane w duże, luźne, szczytowe wiechy. Kwitnie w końcu maja. Po przekwitnieniu szypułki kwiatów niedorozwiniętych i męskich pokrywają się piórkowatymi, szaroróżowymi lub purpurowymi włoskami, przez co cały owocostan staję się puszysty i bardzo efektowny. "
Pozdrawiam, Jagoda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”