Czy jest gwarancja, Foliis purpurei będzie zawiązywał owoce ?
Bez względu na to, czy potrafisz odpowiedzieć na te pytania, dziękuję Ci Mirko za to co napisałaś

Nie wszystkie rośliny ,które kwitną potem zawiązują owocostany - nie jest to reguła!miwia pisze:Kwiaty drobne, zielonkawożółte, zebrane w duże, luźne, szczytowe wiechy. Kwitnie w końcu maja. Po przekwitnieniu szypułki kwiatów niedorozwiniętych i męskich pokrywają się piórkowatymi, szaroróżowymi lub purpurowymi włoskami, przez co cały owocostan staję się puszysty i bardzo efektowny.
To mi pasuje bardziej o tyle, że te peruczki to owocostany. Na logikę laika, najpierw musi kwitnąc a potem powinno zawiązać owoce. Więc zółte kwiatuszki nie mogą być zamiast peruczek![]()
Aniu, pisząc "osobniki" nie masz chyba na myśli całego krzewuaniawoj pisze:...Osobniki żeńskie nie wytwarzają peruczek!!!
Przegapiłam tą poligamięflowers pisze:Aniu, pisząc "osobniki" nie masz chyba na myśli całego krzewuaniawoj pisze:...Osobniki żeńskie nie wytwarzają peruczek!!!![]()
W tym samy bowiem opisie jest stwierdzenie
"Roślina poligamiczna ( w obrębie tej samej wiechy kwiaty męskie, obupłciowe i niedorozwinięte"
Zastanawia mnie co ma wpływ na ilość wytworzonych kwiatów męskich i niedorozwiniętych, a zatem na powstanie 'peruki'
Chyba tu jest odpowiedź... Przy opisie "Royal purple" nie było mowy o owocostanach. Tylko o kwiatach.alys pisze:Dla pewności znowu się posłużę opisem Braci Kurowskich
dotyczącym tym razem Foliis purpureis
cytuje:Krzew, dorasta do 4 m wys., przyrasta ok. 20 cm rocznie. Kwitnie w czerwcu. Kwiaty drobne, żółtawe. Bardzo liczne owocostany czerwone dojrzewają w VII-VIII i pokrywają całe krzewy. Liście ciemnoczerwone również bardzo dekoracyjne. Dobrze rośnie na stanowiskach suchych, słonecznych lub półcienistych. Drewno żółte, charakterystycznie pachnące.
Na zdjęciach do tej odmiany piękne peruczki.Żeby je mieć (peruczki)kupiłam w tym roku właśnie tę odmianę u Braci Kurowskich.Z rozpędu kupiłam też odmianę o białych peruczkach.
ALYS