Ogródek Gosi cz. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 16

Post »

Gosia nieśmiała sugestia :oops: buczkowi na wiosnę warto zrobić lifting(o ile ma być szczuplak)

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Pięknie te zdjęcia pokazują Twój ogród. ;:138 ;:138 ;:138
Ostnica Ci się rozsiewa? Ja jej nawet wysiać nie potrafię. Nic nie wschodzi. ;:223
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Faktycznie, wytyczone rabaty kostka ładnie się odznaczają i dają taki uporządkowany wygląd całości.
Ładnie, podoba mi się.

-- 21 paź 2016, o 15:01 --

Faktycznie, wytyczone rabaty kostka ładnie się odznaczają i dają taki uporządkowany wygląd całości.
Ładnie, podoba mi się.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu za hostowisko pod sosną daję 10 pkt. !!!
Na zdjęciu zielony woal z igieł nad nimi stworzył taki sielankowy nastrój i masz od razu spadające igły jako wyściółka czyli ... samoobsługowa rabata.
W każdym ogrodzie obrzeża dają efekt uporządkowania, a faliste linie dają efekt subtelnych kształtów mimo użytego kamienia.
Pozdrawiam z bardzo zimnych Mazur i ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Aż miło popatrzeć na Twój piękny ogród, Gosiu. Widać, że jesień przyjazna dla Ciebie i Twoich roślin. Słoneczko ciągle ogrzewa kwiatowe rabaty, a kwiaty odwdzięczają się kwitnieniem ;:108 Z przyjemnością patrzę na Twoje rozświetlone zakątki ;:63
Pokazałaś tym razem dużo zdjęć ogólnych, dzięki czemu mogłam bliżej zaznajomić się z ogrodem. Kamienne ścieżki stworzyłaś cudne. Mając ogród przy domu więcej można w nim zdziałać, nawet tak z doskoku. No i daje więcej możliwości. Ja nawet nie myślę o roślinach w donicach, bo kto będzie je podlewał? Wyschną na wiór zanim przyjadę i podleję. U mnie niestety już po sezonie. Jeszcze tylko pozostało posadzić róże i furtka zostanie zamknięta.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Gosiu, obrzeża fantastycznie podkreślają kształty rabat. ;:333
A w ogóle to Twój ogród ciągle jeszcze pięknie kwitnie! ;:215
Okazuje się, że lżejsza ziemia nie zawsze jest gorsza. ;:185
Dzięki takiemu podłożu masz przedłużone lato w ogrodzie. ;:138 ;:138
Co do kosmosów, to one w tym roku wyjątkowo wielgachne porosły i to chyba wszędzie. ;:111
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale gości :D
Chociaż nie widze jeszcze jednego, który pisał rano. Ciekawe gdzie znikł :roll:

Aniu, szałwia omączona niestety u mnie się nie wysiewała nigdy, w tym roku nawet nie chciała wyrosnąć w domu.
Muszę kupować co roku nową, ale w tym roku jej nie mam.

Zbyszku, nareszcie odezwałeś się w sprawie buczka ;:138
Kiedy i jak mam go obciachać?

Dorota, ostnicy mam bardzo dużo. Niestety ta zeszłoroczna wymarzła. Po raz pierwszy nawet siewki, które zazwyczaj przeżywały mroźne zimy.
Ja nie sieję. Ona sama się sieje ;:173
Po raz pierwszy kupiłam sadzonki i od tej pory mam ją :D

Ewo, dlatego też napisałam u Ciebie, że obrzeżone rabaty bardzo mi się podobają.
Własnie tego potrzebowałam też ja, bo uważam, że mam bardzo bałaganiarskie rabaty. To obrzeże troche to uporządkowało.

Krysiu, dziękuję za uznanie ;:196
Niestety igieł jest tyle, że tworzą gruby dywan. Zbyt gruby, dlatego staram się nadmiar usuwać. Mam zamiar jeszcze dosadzić paprocie.
A swoją drogą czy wiesz, że ta właśnie rabata najbardziej nie podoba się mojemu m. Myslałam, że nie lubi tych kwiatowych, a tu okazuje się, że rabata, o której myślałam, że ją zaakceptuje w całości
A chodzi o samo miejsce. Nie chciał, żebym w ogóle cos sadziła pod sosną. No, ale już jest i nie wyrzucę przecież roślinek :wink:
Obrzeża są super. Każde. Uwielbiam kamień, a poza tym miałam ten materiał pod ręką dlatego go wykorzystałam, ale lubię wiele form. Twój pomysł był całkowicie nowatorski. ;:138 W życiu bym nie wpadła na niego

Iwonko, nie ukrywam, że zdjęcia nie są z ostatnich dni. U mnie ciągle pada i pada. Musze jednak przyznać, że wyglądając przez okno nadal mam soczystą zieleń i tylko niektóre rośliny przybrały jesienne barwy.
Zawsze żal ogrodników, którzy muszą dojeżdżać na działke. Wspólczuję, że nie mogą cieszyć się ogrodem o każdej porze roku i dnia. Wiem, że jestem wielką szczęściarą. Nie wiem, czy ja bym potrafiła poświęcać się ogrodowi w takim stopniu jak Wy to robicie, gdybym go miała pod ręką. :roll:

Lucynko, może masz rację, że akurat w tej sytuacja moja piaszczysta ziemia jest atutem. U mnie wszystko wsiąka. Rośliny wyglądają rewelacyjnie. Gdyby jeszcze było więcej kwiatów faktycznie myślałabym, że to lato. Oczywiście nie mówię o temperaturze :;230
Lucynko, ale Twoje kosmosy u mnie były akurat. Nie mam pojęcia dlaczego te wysiane ze sklepu wyrosły na totalne olbrzymy. Stąd moje przypuszczenie, że z każdym pokoleniem sa słabsze, aż w końcu zanikają w ogóle.

Dzisiaj przyszły róże. Zamówiłam :
Rosenfaszination
Nevada
Cottage Rose
Beverly
Jalitah
Rosemoor
Na razie nie widze szans na posadzenie, bo cały czas pada.
No i ta masa tulipanów. Kiedy ja to zrobię?
Nie powinnam narzekać na deszcz, ale czy nie mogłoby padać w tygodniu, pozwalając osobom pracującym posadzić wszystko co trzeba w weekend?

Zdjęcia sprzed tygodnia już pokazują nieliczne oznaki jesieni
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Gosiu, sprawdzałam prognozę pogody.
W niedzielę ma być słonecznie i w miarę ciepło. ;:138
Na pewno dasz radę. :tan
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Gosiu trawnik i obrzeże granitowe doskonale wyglądają. ;:138 Znowu naplanowałaś prac na przyszły rok i jeszcze podróże ci się marzą. :) Niech się spełnią te marzenia, żebyś miała czas i na ogród, i dla siebie. ;:108 Jeszcze tyle sadzenia masz. ;:oj Słońca życzę. ;:196
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03

Post »

Pięknie u ciebie, a już trawa zielona jak na wiosnę.
A wiesz, że w ulubionym sklepie jest przecena roślin o 20%?
Kasia
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Margo2 pisze: Zbyszku..Kiedy i jak mam go obciachać?..
możesz w kwietniu, wytnij te dwie gałązki zaznaczone na czerwono przy przewodniku na gładko
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Gosiu przykro ,że Twój Em nie popiera tego pomysłu.
Naturalny kształt rabaty, hosty wysokością i kolorem nie konkurują ani nie wprowadzają chaosu .
Wizualnie tworzą piękny dywan zieleni w różnych odcieniach i okresowo stonowane kolorystycznie obłoczki drobnych kwiatów. Przestrzeń między pierwszymi konarami a gruntem idealna na poruszanie sie i nie stwarza efektu wciśnięcia czegoś na siłę .... ;:131 ... może miał inne plany na tą przestrzeń a Ty go uprzedziłaś ?
Czy masz zdjęcia host z sezonu - jestem ciekawa jakie tam rosną odmiany ?
Margo2 pisze:Obrazek
Czas ma to do siebie,że przyzwyczajamy się do wielu spraw.
Córka, która często wpada do nas z małą wnusią bardzo nie lubi rozchodników (jeśli juz to tylko maluchy) a ja kocham wszystkie, a wysokie naj !!! :D
Z czasem zaczęła je tolerować a teraz nawet lubi bo już wiosną ich pędy zdobią a jesienią szczególnie z grupy okazałych wabią owady i dają duże plamy ciepłego koloru.
Ciągle pada ... i ja też nie mam posadzonych cebul .
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Margo ;:196
Tak się wzbraniałaś przed zrobieniem angielskich kancików w rabatach, a jednak je wykonałaś. I to w 200 procentach, bo dołożyłaś obrzeża. Widzisz, jak świetnie podkreśliły kształt rabat?
Ciekawe tylko, co z nimi będzie, kiedy zechcesz (cichcem chyłkiem ;:218 ) leciutko powiększyć rabaty? Jeśli kostki po prostu tylko leżą, to problemu nie będzie.

Serdeczności - Jagi
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Gosiu Twoje rabatki są piękne ;:333 ale obrzeża bardzo mi się podobają ;:333 ;:333 muszę się na wiosnę rozejrzeć za taką kostką .
Ścieżki też śliczne ;:180
Wszystko tak dopracowane masz ;:108
Pozdrawiam i słoneczka na niedzielę życzę ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Posadziłam róże ;:138
Myślałam, że już nic z tego nie będzie, ale po południu przestało padać.
Teraz zostały jeszcze cebule. I chyba jutro będę musiała się zebrać, bo podobno w przyszły weekend ma się już zrobić zimno, a ja marznąc nie lubię

Lucynko, jak już pewnie przeczytałaś róże są już posadzone :D
To jest atut ogrodu przy domu. Wykorzystuje się każdą chwilę.
Także 6 róż siedzi w dołkach.

Kasiu, dzięki za różyczki. Helenka również.
Mam nadzieje, że jutro pogoda pozwoli Ci popracować w ogrodzie

Zbyszku, ok będę cięła. Ale nie przypuszczałam, że az tak bardzo

Krysiu, tyle ciepłych słów ;:196
M. po prostu chciał, żeby to miejsce było puste. Jak już wielokrotnie pisałam on lubi przestrzeń. No, ale nie ma już odwrotu :wink:
Bardzo się cieszę, że Ci się tak podoba, bo dzięki temu wiem, że zrobiłam dobrze. ;:196
Tam rosną hosty miniaturowe, niestety nie znam nazw

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jagis, zapatrzyłam się u Ciebie na kanciki ;:196
Nie broniłam się przed kancikami, ale przed stałymi obrzeżami, bo faktycznie co chwila zabierałam trochę trawnika, ale chyba już z tym skończyłam. ;:173
Chyba. Ale, jeśli kiedyś chciałabym zmieniać kształt rabat, to będzie proste, bo kładłam kostke na betonowej podsypce, którą łatwo zniszczyć. Ale nie ukrawam, że nie mam na to ochoty. Przynajmniej na razie, bo jeszcze czeka mnie układanie kostki na tylnych rabatach, a tego jest dużo więcej niż na przednich.

Teresko, nie musi być taka kostka jak u mnie. Do Twojego ogrodu bardzo pasowałaby stara cegła, albo kostka polbrukowa. Może gdzieś znalazłabyś taką cegłę rozbiórkową. Ona chyba jest tańsza niż moja kostka, a u Ciebie zagrałaby rewelacyjnie.
Dziękuję za miłe słowa ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek