Ogród Marty -Cz . X

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród Marty -Cz . X

Post »

Witaj Martusiu przede mną kolejny dzień z opadami, ale w ogrodzie nic nie zmrożone...coś za coś. Dynie (rośliny) zlikwidowałam za to pozostałe wysokie rośliny leżą mokre od deszczu jak Twój gąbkowy grzyb ;:306
Robiłam kiedyś inną herbatkę z malin, którą opisała forumowa Romaszka, gotuje się pędy malin, nawet do zimy można je pozyskiwać i do tego można stosować różne dodatki :D Łatwiej, bo chcesz herbatkę idziesz w pole i ścinasz pęd ;:65
Róże w pączkach u Ciebie i u mnie dzisiaj widziałam nowe pączki, więc dopóki nie ma mrozu jest nadzieja na kwiaty! Dobrego i suchego dnia! pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Martuś ,No niestety jesień nam zawitała ,ale i tak nie ma co narzekać bo w sumie dość długo mogłyśmy cieszyć sie naszymi kwiatami ,a w szczególności daliami :D
Takim ogrodzie jak Twój i jesień musi wyglądać bardzo ładnie .
Te liście maliny to zrywasz najmłodsze czy obojętnie jakie ,a jakie liście na herbatki i kiedy można zrywać i suszyć ?
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

No dobra, bo czegoś tu nie rozumiem. Na co suszysz te liście malin? Które zresztą świetnie w tych słoiczkach wyglądają.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witam ,wreszcie mamy upragnione słoneczko,i dość ciepło,wczorajszej nocy był u mnie przymrozek i dali już nie ma,ale chryzantemy się dzielnie trzymają i maliny też ,wiec jeszcze będą kolejne soki,ja przygotowuję nowe rabaty,pod nowe nasadzenia ,no i ciągle kręcę się w kuchni, :uszy .

Dario,nie ma za co ,zawsze służę radą ,pozdrawiam ;:168

Grażynko,teraz nasze roślinki troszkę odżyją ,bo słoneczko pięknie świeci i jest ciepło,dzieciaki palą ognisko i pieką ziemniaczki ,dalie już przymroziło zupełnie ,spiżarnia jeszcze nie do końca pełna ,bo nie ma w niej grzybów ile bym chciała,chociaż trochę z lipca już stoi,ale na grzyby mam przeznaczoną jedną całą półkę ,a jest połowa,pozdrawiam i miłego słonecznego weekendu życzę ;:196

Marysiu,już na chwilkę mamy pięknie ,przynajmniej u mnie jest ciepło i słoneczko,dynie też wczoraj zebrałam ,bo już niektóre musnęło mrozem i muszę je pierwsze przerobić ,ja tam z malin wolę zdrowiutkie zielone liście ,stare pędy mogą mieć jakieś grzyby i wyglądać jesiennie niekoniecznie pięknie ,u mnie idą potem do palenia ,bo i szkodniki malin się w nich chowają ,może będziemy mieć chociaż na chwilę piękną pogodę jaka jest dzisiaj,pozdrawiam i pięknego dnia życzę ;:196

Aluś,dalie to już historia ,ale są przecież róże ,chryzantemy ,astry ,jak nie będzie dużych mrozów,to jeszcze nam pokolorują ogród ,liście z malin zrywam wszystkie zdrowe ,bez plam ,przebarwień ,a jakie młode to dla mnie nie ważne ,ja suszę jeszcze liście z pokrzyw,mogą być na herbatkę ,ale ja skruszone dokładam do zup jarzynowych,i praktycznie służą mi codziennie do każdej zupy,nawet do rosołu na talerz za zieloną pietruszkę ,wsypuję trochę rozdrobnionego suszu na talerz i zalewam gorącą zupą lub rosołem ,nie zmieniają smaku zupy i nawet dzieci myślą ,że mają zieloną pietruszkę ,liście pokrzyw można zrywać cały rok ,tylko młode ,więc jak przerosną to je koszę i jak rosną młode to je myję i idą na sita,pozdrawiam ;:196

Dorotko,liście malin suszę na herbatkę ,parzę jak każdą inną herbatę ,jest super przy przeziębieniu,przy grypie ,ta herbata ma właściwości przeciwzapalne ,ściągające i rozkurczowe,jest bakteriobójcza,oprócz bólu gardła,gorączce,przy przeziębieniu leczy nieżyt żołądka i jelit,więc sama widzisz,że warto ją mieć w swojej spiżarni,my pijemy ją też profilaktycznie od czasu do czasu, pozdrawiam :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taki torcik śliwkowy zrobiłam ,więc można sie częstować ,na wierzch dałam mrożone borówki amerykańskie.
Obrazek

Obrazek

A teraz troszkę ogrodu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

irys jesienny dalej kwitnie ,nawet mrozik mu nie zaszkodził
Obrazek

Obrazek

wypuszcza nawet nowe pędy z pączkami
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ostatnie dalie ,już ich nie ma, wczorajszej nocy padły od mroziku,a ja w ostatniej chwili zdążyłam zrobić im zdjęcia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Al;e mi smaka narobiłaś, a tu tylko wirtualnie można posmakować, ale to nic, ja placuszki z jabłkami robiłam, też pyszne :wit , śliczne chryzantemy Martusiu, no to po przymrozkach mówisz już dalie poszły, więc chryzantemy pięknie zdobią ogród ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Martuś, a nie mogłaś wcześniej pisać o tych liściach? Ja już swoje malinowe krzaki wycięłam bo przeszkadzały i teraz skąd ja mam mieć liście? Muszę się pokręcić po okolicy ;:108 Bardzo lubię wszelkie herbatki, sama robię mieszanki wszelkiego rodzaju i aromatu. A liści malin jeszcze nie przerabiałam.
Torcik wygląda apetycznie i chociaż ja słodka dziurka nie jestem to chętnie bym skosztowała :lol: Wczoraj mnie poczęstowano ( nie wypadało wybrzydzać ) tak słodkim tortem, że jeszcze do dzisiaj czuję ten smak. Ja piekłam ciasto dyniowe, i niestety nie trafiłam w smak. Wolę już zupkę z dyni i pieczoną.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Malinowe liście na pewno ma jeszcze moja mama. Muszę u niej zamówić i ususzyć. Też będę miała na herbatkę :tan
U mnie nestety już też większość roślin sczerniała od mrozu ;:222 Szkoda, bo teraz zapowiadają troszkę cieplejszych dni.
Myślisz, że jeszcze uda Ci się zapełnić tę grzybową półkę?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś zbliżenia na jesienny lasek brzozowy piękne. ;:138 Rabata z wysokimi trawami wspaniała. ;:oj Jednak trawy jesienią są wyjątkowo urokliwe. Dalie nam zmroziło, ale u ciebie jeszcze tyle kolorowych chryzantem. ;:215 Leonardo z rozchodnikiem tworzą śliczny duet, koniecznie muszę odgapić. :) Od kiedy mam ogród uczę się od innych korzystania z różnych roślin w kuchni. Twoje doświadczenie jest niesamowite. ;:180 Słodyczy nie jadam, ale malutkim plasterkiem tortu się poczęstowałam, ma taki wygląd, że nie sposób się oprzeć. ;:173 Ucięłam dwa pędy od białego rozchodnika i już tworzą się nowe kapustki. Będę mieć wiosną nowe rośliny, ;:215 dziękuję jeszcze raz. ;:196 Dobrej niedzieli. ;:3
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Złocień czerwonawy pięknie obfocony! Bardzo udane to jedno zdjęcie ;:333
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Martuś a moje dalie jeszcze nie zmrożone ;:185 lekki przymrozek nie zrobił prawie żadnych szkód. Dzisiaj piękna pogoda i sporo zrobiłam i tak chciałabym żeby jeszcze chociaż niedziela była słoneczna :wink: Jeszcze pamiętam smak śliwkowego torcika ...mniam! a ja robię różne wariancje tzn baza biszkopty i biała masa ale przełożyłam brzoskwiniami ze słoika, posypała wiórkami czekolady, też było pyszne~! Życzę Wam przyjemnej niedzieli i pozdrawiam ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich serdecznie ,pogoda znów się zepsuła,u mnie od rana padało,teraz nie pada,ale mokro zimno ,a chmury wiszą nad nami nisko,przecież wczoraj było tak cudnie ,a ja zdążyłam obrać maliny na nowe soki.

Iwonko,0042,teraz trawy i chryzantemy zdobią ogród no i jeszcze jakieś niedobitki ,nawet mój irys jeszcze kwitnie i biały zawilec,pozdrawiam i życzę słoneczka,może u ciebie lepiej z pogodą ;:168

Gosiu,nie mogłam wcześniej pisać o herbacie z liści malin :oops: ,bo dopiero teraz suszę liście ,gdybym wiedziała,że trzeba to powiedzieć wcześniej na pewno dałabym znać ,ale już będziesz wiedzieć ,bo przecież można to było zrobić dużo wcześniej,ja też lubię zdrowe herbatki,taki kolor jest herbatki z liści malin
Obrazek

Iwonko1,warto ususzyć liście na zdrową herbatkę ,co do grzybów to mam taką nadzieję ,że coś uzbieram ,dzwoniłam dzisiaj do moich sąsiadów w świętokrzyskim,więc coś się zaczyna ,może we wtorek uda mi się pojechać chociaż na tydzień ,żebym tylko zdrowa była,bo co nieco mnie przyziębiło,od mojego napalonego pieca,wszystko przy nim robię ,suszę jabłka, różne liście ,a potem latam nagrzana na zimne pole,bo wydaje mi się ,że jestem nie do ruszenia ;:306 ,pozdrawiam :wit

Soniu,jak już nie będę mogła jeździć na grzyby do dużych lasów,to będę zbierać w moim małym lasku i też musi grzybków wystarczyć,parę zupek z niego było i nawet ususzone też są ,ta róża z rozchodnikiem to Baronesse,zdrowa róża nostalgiczna ,wielokwiatowa,moje ciasto jest niesłodkie ,bo też takich nie lubię ,do 1 kg śliwek daję jedną małą łyżeczkę cukru i galaretkę cytrynową a biała masa jest z bitej śmietany z serkiem mascarpone ,z odrobiną cukru pudru,ten rozchodnik świetnie się rozmnaża ,na wiosnę te różyczki znowu rozsadź i do jesieni gdy przyjdzie czas kwitnięcia będziesz mieć cały łan kwiatów-białych talerzy ,pozdrawiam ;:196

Florianie, złocień jest praktycznie czerwony ,tylko trudno uchwycić ten kolor,świetnie zimuje ,tylko wolno się rozrasta,pozdrawiam :wit

Marysiu,może masz bardziej otulony ogród drzewami i mróz tak nie dotarł ,wczoraj zdążyłam zebrać maliny a dzisiaj tak od rana lało,znowu paskudztwo na polu ,ja też z tym torcikiem robię różne wersje i z każdymi owocami jest pyszny ,a jaki jest pyszny z jabłkami z cynamonem jak do szarlotki ,tylko zawsze do owoców musi być 1 galaretka cytrynowa,ale zrobiłam ze śliwką ,bo już się kończą ,chociaż na 2 torciki zamroziłam śliwek ,wspaniały jest też z borówką amerykańską ,też mam jej sporo zamrożonej i z maliną robię ,każda wersja owoców może być brana pod uwagę ,pozdrawiam buziaczki ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapraszam do ogrodu,jeszcze coś kwitnie ,coś się czerwieni ,coś opada, taka to nasza jesień ,gdyby było słoneczko byłaby piękna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miś polarny wspaniale się trzyma
Obrazek

żółci się Grujecznik japoński forma płacząca
Obrazek

Obrazek

wiśnia zygzakowata nabiera rumieńców
Obrazek

Obrazek

jeszcze kwitnie nawłoć karłowa,każdy kwiat i kolor w ogrodzie jest teraz na wagę złota.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

druga wiśnia zygzakowata
Obrazek

Pomponella
Obrazek

Ostrogowiec
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ścieżka już usłana liśćmi
Obrazek

taki zbiór dyniowy leży ,a drugie tyle już wyjechało
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Martuś powiem krótko! ja pierniczę tyle zupy dyniowej! całe wojsko można wyżywić ;:306 ;:306 Ogród choć ponury to ładny! a najładniej wygląda janiołek w paprociach ;:306 Dzisiaj mroźny wiatr w dzień, a w nocy do późnego rana lało. Tą wodę to natura uzupełnia za wszystkie ostatnie lata ;:oj Cieplejszego i suchszego tygodnia i pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Pięknie u Ciebie Martuniu w tej jesiennej odsłonie. ;:173

Dyniowisko widziałam, że było ogromne, ale że aż takie zbiory z niego? :shock: Tym bardziej, że przy każdej okazji dynie były z niego podbierane przez forumowiczki. ;:306
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”