Moje Arboretum cz.6
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje Arboretum cz.6
Zbierasz nasiona trzmielin? Siejesz? Widziałam w gazecie artykuł o rozmnażaniu trzmielin z nasionek.
Pozdrawiam - Justyna
- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Justynko nie zbieram nasion i nie sieję trzmieliny
wolę wykopać przy rowie
oczywiście nie wszystkie 
-- 16 paź 2016, o 09:51 --
Agnieszko jasne ,że roslinki z liścmi variegata są same w sobie ozdobne
a jeszcze jak zakwitnie , to już frajda. Ta pnąca variegata późno zakwita. Nawet nie wiedziałam ,że ona kwitnie . Zaczęła 3 lata temu i kwitnie coraz obficiej a ma ok 10 lat 

-- 16 paź 2016, o 09:51 --
Agnieszko jasne ,że roslinki z liścmi variegata są same w sobie ozdobne

- karolacha
Dorotko pokaż swoje trzmieliny pnące z owocami , u siebie , pooglądamy i jeszcze tego z granatowymi owockami--śliczności. W czwartek wysłałam roślinkę 
-- 16 paź 2016, o 09:57 --
Tulap trudno Cię rozpoznać na tym zdjęciu
co to jest ?
Mam cedrowką, urosła bardzo dużo , w sumie jakieś 1,5 m przez ten sezon a wsadzona wiosną . Rośnie prościutko, nic sie nie przebarwia na razie , może za bardzo w cieniu. W tej chwili zaczyna gubić pojedyncze liście . U mnie jeszcze nie ma przymrozków to nic się jej nie dzieje na razie

-- 16 paź 2016, o 09:57 --
Tulap trudno Cię rozpoznać na tym zdjęciu

Mam cedrowką, urosła bardzo dużo , w sumie jakieś 1,5 m przez ten sezon a wsadzona wiosną . Rośnie prościutko, nic sie nie przebarwia na razie , może za bardzo w cieniu. W tej chwili zaczyna gubić pojedyncze liście . U mnie jeszcze nie ma przymrozków to nic się jej nie dzieje na razie

- karolacha
Bea co do pnącej trzmieliny to też jestem zaskoczona, nie wiedziałam ,że w ogóle kwitnie i też pierwszy raz to widzę
piękna jest , oryginalna
Jesień mam kolorową a to głównie Dzięki marcinkom i tym trzmielinom. Specjalnie tak wyszukałam i nadal wyszukuję roślinek które będą jesień zdobiły. Podobnie jak i wczesną wiosnę, staram się mieć roślinki które b. wcześnie kwitną , wtedy jest radocha. Bo wiosną i latem to bez łaski , wszystko kwitnie 

Karolka Twoje heptacodium pięknie owocuje.
Moje, mimo że było oblegane przez owady, ma tylko kilka owocków, więc z daleka ich w ogóle nie widać.

- karolacha
Kasiu one jeszcze będą sie tworzyły. U Ciebie chyba później kwitło Heptakodium to owocki będę później --chyba 

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Karolka to to różowe czy jak tam, to owocki heptakodium?, bo już zgłupiałam
, moje kwitło na biało, a teraz też ma takie kwiatki 

- karolacha
Tak Iwonko to nasionka Heptakodium. Też kwitła na biało, potem zaczeła z tych kwiatkow wytwarzać nasionka . Widocznie Twoja trochę odpoczęła i dalej kwitnie. Moja kwitła wcześnie i teraz cały czas wytwarza nasiona. Z każdego takiego kwiatka robi się mały guzek i z niego wychodzą te pręciki czerwone , nasionka czy owoce 
Ona może jednocześnie i kwitnąć i z pierwszych kwiatków wytwarzać nasionka

Ona może jednocześnie i kwitnąć i z pierwszych kwiatków wytwarzać nasionka

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i jak to ładnie wygląda prawda 

No, to fajnie, jak szybko rośnie. Ciocia zamierza sobie kupić drzewka, no i wiadomo, na początek wszystko co normalne jest nudne
To jeszcze mi powiedz, jak u Ciebie z paulownią. A masz może tego złotokapa,co ma żółte i różowe kwiaty?
Na avatarku mam motylka, który siedzi na orliku. Tylko że jak mówisz,zbytnio nie widać

To jeszcze mi powiedz, jak u Ciebie z paulownią. A masz może tego złotokapa,co ma żółte i różowe kwiaty?
Na avatarku mam motylka, który siedzi na orliku. Tylko że jak mówisz,zbytnio nie widać

- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
- karolacha
Dorotko śliczne i duże i ciemne te jabłuszka na trzmielinie
To nie zły ten priorytet
Do Irlandii w tym terminie , do syna, dochodzi
Może namocz korzonki jak się moczy róże 

To nie zły ten priorytet

- karolacha
Tulap aha, to motylek na orliku, to moze podpisz
bo nie zgadnie nikt
Mam paulownie kupowaną i kwitnie , ale czekałam długo chociaż była kupiona duża. Powiem Ci ,że [posiałam paulownię i dałam 2 latnią córce, pięknie urosła i po 2ch latach obsypa ka sie cała pąkami , w przyszłym roku zakwitnie. Czekała krócej niż ja kupując duży okaz.
Paulownia to duże i szybko rosnące drzewo. Wygląda pięknie bo ma niespotykane olbrzymie liscie , samym tym jest wyjątkowa. Potrzebuje dużo miejsca. jeśli podmarznie w młodości to odbija .
mam złotokapa różowo zółtego ale jeszcze n ie kwitł. naoglądałam sie i tak pięknie różowo-zółto to kwitniwe tylko na zdjęciach, czyli rzadko,, najczęsciej jest to kwiat zmieszany kolorystycznie , czyli brudno różowo-brązowy i krótki. Zobaczymi jak mi zakwitnie

Mam paulownie kupowaną i kwitnie , ale czekałam długo chociaż była kupiona duża. Powiem Ci ,że [posiałam paulownię i dałam 2 latnią córce, pięknie urosła i po 2ch latach obsypa ka sie cała pąkami , w przyszłym roku zakwitnie. Czekała krócej niż ja kupując duży okaz.
Paulownia to duże i szybko rosnące drzewo. Wygląda pięknie bo ma niespotykane olbrzymie liscie , samym tym jest wyjątkowa. Potrzebuje dużo miejsca. jeśli podmarznie w młodości to odbija .
mam złotokapa różowo zółtego ale jeszcze n ie kwitł. naoglądałam sie i tak pięknie różowo-zółto to kwitniwe tylko na zdjęciach, czyli rzadko,, najczęsciej jest to kwiat zmieszany kolorystycznie , czyli brudno różowo-brązowy i krótki. Zobaczymi jak mi zakwitnie

Dzięki za porady, przekażę Cioci
Avatarka podpisywać raczej nie będę,może kiedyś zmienię

Avatarka podpisywać raczej nie będę,może kiedyś zmienię