Moja nowa wymarzona dzialka cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja nowa wymarzona dzialka cz. 12

Post »

Iwonko u nas też ostatniej nocy dotarł przymrozek a szkoda bo tak pięknie dalie kwitły ... dziś resztę wykopaliśmy i oczyszczone czekają na przywiezienie.
Ścięłam też trochę liści z hortensji herbacianej i nie mogę znaleźć przepisu na fermentację. Zdaje mi się, że Ty w sezonie coś w tym temacie działałaś - pomożesz ? :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Iwonko przypomniałaś mi że kwitnie tojad i to tuż przy wejściu do domu, a ja zapominam mu zrobić zdjęcie :D
Piękny jesienny ogród! u mnie już też hortensje zmieniają barwę, a ogrodowe ścięłam i mają cudowne kolory. Zawsze je suszę i dostają je koleżanki a trzymają do teraz :D Dobrej i spokojnej nocy i wypoczywaj Iwonko droga ;:196 ;:19
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Krysiu robiłam to tak: Rozsyp na stole, warstwą około 5cm i zostaw na kilka godzin, aż zwiędną. Porcję liści i roluj w dłoniach, na kształt cygara, aż puszczą sok.
Zrolowane liście włóż do szklanego naczynia i przykryj wilgotną ściereczką (może to być również słoik z nakrętką). Odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin. Kolor liści zmieni się z zieleni na brąz. Uwaga ? niewskazana jest zbyt wysoka temperatura bo liście zaczną pleśnieć po ok. 30 godzinach. Wyjmij liście i pokrój.Wysusz liście w temp. 100 stopni (ok. 1 godzina).

Marysiu odpoczywam sobie, ale chyba dziś jeszcze jabłuszek na ocet zbierzemy, bo jest ich tyle aż szkoda żeby się marnowały, a ocet zawsze się przyda i można go różnie wykorzystywać ;:108 , dobrego dnia życzę ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko masz taką hortensję? pokaż ją proszę przy okazji. Pierwszy raz słyszę ;:173
Dobrego dnia! ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam Marysiu, ale podczas mojej nieobecności wyschła, na razie ucięłam ją i poczekam do wiosny, jeśli odbije to będę się cieszyć, jeśli nie to trudno ;:131
To jest ta Hortensja Marysiu

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pierwsze słyszę o hortensji herbacianej.
No no, ale ciekawostka to dla mnie ;:215
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwonko a wiesz jak się nazywa ta hortensja ??? mam chyba podobną :D
I jeszcze jedno pytanie - Ty przechowujesz pelargonie w ciemnej piwnicy ?? jak ?? podlewasz je troszkę ?? napisz bo ja tez nie mam miejsca na nie .
Śliczne masz trawki i tak wysprzątane ;:333
Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu nie wiem jak się nazywa, kupiłam ją pod nazwą Herbata buddyjskai tyle, a pelargonie tak przechowuję, no bo nie mam gdzie, ale za nim co to jeszcze zawsze próbuje zrobić z nich sadzonki, bo różnie bywa, ale często udaje się przechować, podlewam ale dopiero jak ziemia zeschnie ;:108
Bea jak ja lubię takie ciekawostki :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Iwonko!
Co do Ciebie wejdę, to coś nowego odkryję. ;:219
Tym razem "herbacianą hortensję". ;:111
Zastanawiam się, czym zaskoczysz mnie następnym razem.....
Na działeczce już dają się zauważyć jesienne zmiany, a wszystko przez ten brzydki ;:222 , mokry i zimny październik. ;:145
Ja dzisiaj zęby zagryzłam i wzięłam się do roboty na rabatach. :pogon Zmarzłam jak siedem nieszczęść, ale zrobiłam wszystko, co planowałam. ;:333
Miłej niedzieli. ;:196
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Ale u Ciebie śliczna, kolorowa jesień :) pięknie się wszystko przebarwia . Ładne masz też Heptakodium, trzmielinę, trawy kolorowe i ślicznwe. Nad oczkiem cudnie. śliczny winobluszcz :) Zadrzewnia jest na mojej liście chciajstw. Ale jest jeszcze żółta, masz ? Podobno je można sadzić pod drzewami nawet :)
Slicznie , kolorowo u Ciebie, jestem zachwycona ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Iwonko dziękuję .
W sieci sa różne sposoby dlatego z ciekawości pytałam o ten, którym Ty robiłaś.
Muszę sobie zapisać ten sposób. Przycięłam sporej długości całe szczytowe pędy niepokalanka. Większość zalana alkoholem ale było tego dużo i % w domu zabrakło :;230 więc reszta się suszy i ... przy okazji tez liście tej hortensji. Następne będą Twoim sposobem.
Hortensja moja to >>Yae-no-Amacha
Miłej niedzieli
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie dziewczyny w smutną, pochmurną, siąpiącą niedzielę :wit
Wczoraj wysiałam i wyniosłam do namiotu pierwsze nasionka, a są to: Prusznik biały, ZARZYCZKA GÓRSKA -CORTUSA matthioli 'Alba', Asphodelus /Asfodel biały
złotowłos, Słonecznik Maksymiliana, SFERALCEA- SPHAERALCEA Ambigua, TAWUŁKOWIEC TARCZOWATY, ASTILBOIDES TABULARIS, Kocimiętka żyłkowana ( Nepeta nervosa ), Słonisz srebrzysty-Halimodendron halodendron, Lysimachia atropurpurea - Tojeść ciemnopurpurowa,
nie wysiałam prusznika, bo tego na wiosnę i słonisza muszę najpierw gorącą wodą potraktować i dopiero wysieję, tak czytałam ;:108
Krysiu moja całkiem podobna do Twojej, czy Ty ją zimujesz w pomieszczeniu, czy rośnie w ziemi?
Karolka zadrzewnia bardzo dobrze się ukorzenia, a i od korzenia dobrze puszcza, muszę sprawdzić bo możne się okazać, że Twoje chciejstwo będzie zaspokojone choć po części, bo żółtej nie mam :tan
Lucynko, oj tam, oj tam, wszędzie coś ciekawego można znaleźć, ja po prostu lubię eksperymentować, a jak się uda to fajnie ;:215 ja teraz planuję na poniedziałek pracę na działeczce, ale zobaczymy jaka pogoda będzie ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko ja już nie mam siły do siania, bo to strasznie wciąga ;:306 już nawet nie oglądam stron z takimi nasionami. Ale...dociekliwie zaczęłam drążyć leycesterię, więc! nasiona wytwarza już w mięknących owockach ciemniejących i widzę że je mam. Wysiewa się jesienią bo wiosną przechowywane to i rok wschodzą i oczywiście wymagają zabiegów. Wysieję chyba te co mam i wstawię do tunelu ale czy nie zmarzną? zobaczymy :D
Dobrej niedzieli, bo pogodna to nie jest ;:196
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Iwonko ,gdy przeczytałam listę Twoich nasionek, to oniemiałam z wrażenia. Sporo tego. Ja odchodzę od wysiewów, liczę na to,ze pozyskam sadzonki typowych jednorocznych z samosiejek/ aksamitki, astry, cynie. Czasu będę miała zdecydowanie mniej bo większość będę spędzała z Michalinką. Pozdrawiam serdecznie!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iwonko, litości! Ja już nie mogę, nie nadążam za Twoimi ekstrawaganckimi wynalazkami roślinnymi. ;:223 ;:223 ;:223
Znowu będę męczyła wujka G, zamiast spacerować po ogrodach, ogródkach, działkach i działeczkach. ;:306 ;:306

Moja niedziela też brzydka. ;:222 Pochmurna i zimna. ;:145 Wietrzna, ale na szczęście nie deszczowa. ;:204
Ciekawe, jak popisze się poniedziałek. ;:218 Chciałabym wyrwać się z domu choć na dwie - trzy godzinki. Na działkę oczywiście. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”