Kropelka zaprasza cz.4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kropelka zaprasza cz.4.

Post »

Piękne jesienne widoki, wrzosy nic dodać nic ująć. ;:215 . Moje dalie już wykopane, twoje kwitną niczym w środku lata. ;:oj Za pracowitość. ;:63
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani, dziś po południu pogoda się poprawiła, trzeba było iść do kopca, ale nim maszyny zostały rozstawione to ja migiem wsadziłam te moje wykopane cebulki z zeszłych lat, te nieszczęsne pustynniki ( o dziwo wyglądały nawet ok z tych deszczów, to jest nadzieja, że nie zgniją do końca). Udało mi się też wykopać mieczyki, byłam zaskoczona jakie wielkie cebule porosły i ile cebulek przybyszowych się rozwinęło. Ogólnie ziemia jest bardzo mocno nasączona deszczem, dosłownie grzęźnie się w ziemi.
A potem do zmroku ziemniaki, ziemniaki, ziemniaki ;:219

Lucynko, wrzosy na pewno warte są uwagi. Pięknie się rozrastają i tworzą barwne dywany w ogrodzie. Po tych deszczach to jednak wiele roślin ucierpiało. Głownie astry, marcinki, takie pozwijane... Ale i dalie...

Obrazek

Grażynko, u mnie pogoda też nie rozpieszcza. Ciągle deszczowo i mokro, wietrznie i zimno. Dziś po południu trochę się rozpogodziło, ale bez szału. Grunt, że jednak nie padało. Deszcze poniszczyły wiele roślin, może na fotkach aż tak źle to nie wygląda, ale ogólnie nie jest już tak kolorowo!

Obrazek

Olu, wrzosy rosną jak na drożdżach. W dołek przed sadzeniem nasypałam im kwaśnego torfu i spasowało im!

Obrazek

Witaj Michale :wit Rozszyfrowałeś mnie :wink: Masz rację, oby jak najszybciej przerobić te ziemiary, bo już naprawdę dość mamy wszyscy! Lubię zwierzaczki, zwłaszcza te maluchy, bo za hodowlanymi nie przepadam :? Hmm, to Twoje koty też po przejściach :(

Obrazek

Zeniu, też ze zdziwieniem czytałam w kilku wątkach, ze już dalie mają wykopane. Moje jeszcze całkiem ładnie kwitną, i oby jeszcze było pogodnie, bez przymrozków! Wrzosy dziękują za uwagę!

Obrazek

To jeszcze kilka fotek :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dacie wiarę, że kiedyś (5 lat temu) między tymi roślinami była granitowa ścieżka, której teraz nawet nie widać...
Obrazek

Cmentarna, ubiegłoroczna chryzantema rozkręca się z kwitnieniem ;:215
Obrazek

Obrazek
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Piękny masz ogród, Mariolko! ;:63 ;:63
O tej porze roku i w takich warunkach pogodowych tyle kolorowych kwitnień. ;:215
Zauroczyła mnie ta biała drożyna. ;:219
Nie tylko dodatkowo zdobi ogród, ale dodaje mu szczególnego charakteru. ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jednak u Ciebie lepiej niż u mnie a może to te kamyczki tak rozjaśniają atmosferę ?
Dzisiaj pierwsze przebłyski słonka od dawna go nie było.
Widzę chryzantemy, u mnie w ogóle nie rosną, gniją im korzenie każdej zimy i tyle moich nadziei na nie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Mariolko jak po dzisiejszym poranku dalie wyglądają? ja zaraz idę do ogrodu sprawdzić swoje, bo chyba będą wykopki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Dalie nadal piękne!
Białe kamyki wyglądają jak sztuczny śnieg na stoku :lol:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale ta dalia jest piękna ;:173
Mam bardzo podobne odczucia oglądając stare zdjęcia
Niby przerabiamy żeby było lepiej a wychodzi jakos tak
Chyba że to nam się tylko tak wydaje i ciągle zmieniamy i zmieniamy.
A ja twierdze, że każdy się nauczy języka jeśli będzie miała stały kontakt
Poszukaj jej native speakera. Od razu zobaczysz różnicę. Gramatyki można się nauczyć, gorzej z mówieniem
A taka zwyczajna pani tylko może jej nauczyć, nic więcej.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Mariolko strzyżone iglaki na tle bieli bardzo ładnie wyglądają. ;:215 Wrzosy takie ładne ;:oj , nie mam do nich szczęścia. Dobrze, że między pracami z ziemniakami, zdążyłaś cebulowe posadzić, jesteś dobrze zorganizowana. ;:180 Chryzantemy teraz wyjątkowo zdobią ogród. ;:138 Zarośnięta ścieżka, to dowód, że ogród jest dojrzały. :) Dobrej niedzieli. ;:3
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Ślicznie u Ciebie , dużo kolorowych <plam> cudnie to wygląda, wrtzosy, chryzantemy, sporo przebarwień, iglaków--piękny ogród ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Mariolu ślicznie masz w ogrodzie i kolorowo jeszcze. Dobrze,że uporałaś się z tymi ziemniakami. ;:108 Dawałaś pod kamień włókninę ,żeby chwast nie rósł?
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Mariolko, Twój ogród wciąż zachwyca :heja Jeszcze ciągle bardzo kolorowo. U mnie niestety już szarzyzna ;:222 Wrzosy piękne ;:63
Mi te kamyczki bardziej skojarzyły się ze śniegiem i ze zdziwieniem patrzyłam na zdjęcia.
Czy ślepy prosiaczek potrzebuje więcej Waszej uwagi, czy sobie radzi?
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Kochani, dzisiaj o nietypowej porze, wszak niedziela i dopiero świt się zbliża... ale. Zaraz budzę moją ekipę na 7 do kościoła, zresztą jak co niedziela, później oczywiście obiad i trochę domowych zaległości, lekcje z dziećmi planuję odstresować się u koleżanki :)

Pogoda ostatnie dwa dni była piękna, bardzo słonecznie, ale mocno wiało. Niestety prócz szybko cykniętych zdjęć przy rozwieszaniu prania, nie udało mi się nic zdziałać w ogrodzie. Ciągle akcja "kartofelek". Codziennie przerzucam jakieś 8 ton na sortownik... już mam szczerze dość, a jeszcze wciąż sporo kopców :!:
Mimo, że kiedyś na trawie był lekki szron, dalie trzymają się... Bardziej ucierpiały od deszczów, ale dwa dni słonka postawiły je do pionu.

Lucynko, faktycznie wciąż jeszcze kolorowo w ogrodzie, no może już nie tak bardzo po tych ulewnych deszczach, ale mimo wszystko. Biały kamyk fajnie wygląda na początku w ogrodzie, ale pracy z nim sporo!

Grażynko, jednak wszędzie klimat troszkę inny. Póki co wszystko się trzyma, nie było jakiś dramatycznych przymrozków. Chryzantemy rosną bez zarzutu, co sezon kwitną, a i zawsze coś dosadzam nowego na ryzyk-fizyk (zebranego z grobu).

Marysiu, u mnie dalie dalej sobie stoją ;:333 Sporo oślimaczonych, przekwitniętych główek po deszczu, ale nie miałam czasu ich obierać, zresztą to pewnie kwestia kilku dni, szkoda czasu.

Florek, masz rację taki świeżo rozsypany kamyk może wprowadzać w błąd! Masz racje dalie wciąż zdobią...

Małgosiu, to pewnie dlatego, że ogród niby ten sam, ale już inny... Zupełnie jak z ludźmi. W temacie douczania, korepetycji... cóż łatwo nie jest, bo tak jak piszesz w kwestii języka gramatyka gramatyką, a wymowa swoja drogą. Ale z przedmiotami ścisłymi to dopiero jazda, jak się nie ma o nich pojęcia ;:222

Soniu, masz rację ogród ciągle "zarasta" po swojemu, dojrzewa. Już nie ma za bardzo miejsca na ścieżki między rabatami. Wrzosy rosną mi bez problemów, choć kilka wypadło... no ale znasz moją zasadę... nie rozpaczam nad nimi, a te które mam wystarczająco zdobią!
Strzyzenie iglaków, to jednak troszkę pracy wymaga. Zostawione same sobie przybierają pierwotną formę.

Karolka, dziękuję serdecznie. Przynajmniej dla tak miłych słów chce sie jednak pracować gdy przychodzą gorsze dni. Bo tak lokalnie rzadko można usłyszeć jakąś pochwałę ;:185

Alu, pod kamyki zawsze daję agrotkaninę, włóknina była za cienka i zaraz się darła. Bez podkładu szkoda pracy, bo zaraz badziewia wyrastają. Ziemniaki wciąż jeszcze są i to całkiem sporo. Uporalismy się z tymi w stodole, ale wciąż jeszcze kopce do przerobienia ;:224

Iwonko, dobrze, że jeszcze coś kolorowego jest w ogrodzie. Deszcze jednak sporo poniszczyły roślin, dalie oślimaczały. Ale przymrozek jeszcze nic ogrodowego mi nie zniszczył. Niewidoma świnka radzi sobie całkiem dobrze, pewnie dlatego, ze wciąż są w stadzie, pewnie zostawiona sama sobie byłoby jej trudniej. Nie widzi zagrożeń. np jak zbliża się młoda kociczka- (te starsze koty nie reagują na świnki), to wszystkie uciekają do domku, a ona zostaje...

Tak się zastanawiam, dlaczego polskie piosenki graja nocą na każdej stacji radiowej, a im bliżej poranka, zaczyna się przeplatanka z dzikimi rytmami i tuż po szóstej eksplozja zagranicznych piosenek. Jak by nie można było grać non stop po polsku... Ciekawe czy za granicą też graja tak często polskie piosenki? Ktoś wie, czy w ogóle?

Kilka fotek zrobionych wczoraj koło południa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze prosiaczki wtulone w mamusię :D

Obrazek

Pora budzić towarzystwo, dobrej niedzieli wszystkim życzę
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Mariolko w Twoim ogrodzie nawet szarłat robi za krzew ;:306 Ładne jeszcze marcinki, bo moje już przekwitają :wink:
Świnki przypominają mi jak moje dzieci były jeszcze ....dziećmi ;:167
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

O jaka cudna ferajna ;:215 Wszystkie świnki morskie takie płodne są? Pięknie ci kwitną chryzantemy, moje w większości jeszcze się lenią... Ogród wciąż masz ślicznie kolorowy, nie pozwala myśleć o nadciągającej zimie ;:333
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Mariolu czy Ty pisałaś, że hortensje bukietowe ścinasz wiosną do ziemi i cały sezon obficie podlewasz? Moje za nic nie chcą rosnąć ale ja ich nigdy nie ścinałem. Poproszę o kolejne zdjęcia prosiątek :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”