Rośliny doniczkowe - effa

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
aconitum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jak ja nie lubię szkodników!
trzymam za Ciebie kciuki i liczę, że u i Ciebie i u mnie od mokrej ziemi już nic się nie zalęgnie !
Anka
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aconitum pisze:jak ja nie lubię szkodników!
trzymam za Ciebie kciuki i liczę, że u i Ciebie i u mnie od mokrej ziemi już nic się nie zalęgnie !
ja też jak ten Smerf!
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

Zenia pisze:Ewuniu..no to czekam na ten odpowiedni dzień zimowy i na zdjęcia. :lol: :lol:
Zeniu już niedługo... :D W zimie zazwyczaj nie ma co robić więc się w końcu zabiorę za przegląd roślin :D
Ewa Janina Sadowska pisze:A tak w ogóle to miło mi było zobaczyc Twój wątek.
Ewuniu mi również jest miło gościć Cię u siebie :D A czy masz już wątek ze swoimi roślinami? Również chętnie bym Cię odwiedziła :wink:
Czarodziej_ pisze:Actellic 500 EC lub Nomolt i po skoczogonkach. :D
Dzięki Przemku :D Na razie spróbuję je wygonić podsuszając je trochę, bo jest ich dosłownie kilka w doniczce. Gorzej jakby całe stado było :roll:
kati-1976 pisze:Też ich dużo nie było(kilka sztuk) ale aż mną zatręsło jak je zobaczyłam
Kasiu moim zdaniem to skoczogonki są jednymi z przyjemniejszych szkodników :lol: Gorzej z np. z ziemiórkami te są dopiero ohydne, ble :x
Carla-pwd pisze:popatrzyłam, oglądnelam, zachwyciłam się i szczeka o podłoge mi się obiła :):):) A tak w ogóle to chyba mieszkamy gdzies obok siebie.. ?? no nie???
Carla, całkiem możliwe :wink:
aconitum pisze:jak ja nie lubię szkodników!
Aniu i ja również trzymam kciuki. Na szczęście odpukać do tej pory nie miałam żadnego utrapienia jeśli chodzi o robactwo. Skoczogonki nie są aż tak bardzo straszne jeśli występują w małych ilościach. Jak do tej pory to tylko difenbachię coś mi podgryzło. Do tej pory nie wiem co. I niestety ją straciłam :evil:
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Ewuniu Twoje przedszkole jest piękne :lol: oby wszystkie wyrosły na dorodnych młodzieńców i ... panny :lol: :lol:
A jak tam walka ze skoczogonkami ( doże napisałam :oops: )
Myślę ,że się ich pozbyłaś :lol:
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu dziękuję za odwiedzinki :D Maluchy dziękują za pochwały :wink: Też mam nadzieję, że urosną na śliczne zielone :D Z kopyta pewnie rusza na wiosnę bo teraz to większość takich ospałych jest.
A skoczogonki potraktowałam Actellicem 500 ale tylko w tych w dwóch doniczkach bo tam było ich więcej w pozostałych trzech wzięłam ich na przesuszenie i różnicę widać bo jest ich coraz mniej :wink:

Pokażę przy okazji jak wygląda teraz moja begonka z liścia, oto ona:
Obrazek
coraz więcej maluszków wypuszcza, co mnie bardzo cieszy :D
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Brawo, rośnie Ci fajna roślinka.
Ja swoje begonki, też z listków rozmnażam :D
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Słodziutka, mi się jeszcze ani jedna próba i metoda ukorzeniania begonki z listka nie udała :oops:
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki dziewczyny :D U mnie też niestety różnie to bywało. Za pierwszym razem próbowałam koralową z liścia rozmnożyć ale niestety bez powodzenia :? Ukorzeniłam ją w końcu ale z gałązki.
A tą to tak od niechcenia podwędziłam od bardzo miłej słowaczki u której spaliśmy w wakacje aż tu pewnego razu zaskoczył mnie widok malutkiego listeczka :D A wiecie w ogóle co to za begonia?
Ilonka jak mi podrośnie to spróbuję ukorzenić i dla Ciebie jak chcesz :wink:
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powiem Ci Ewuniu, że takie sadzenie od niechcenia, lepiej wychodzi, niż takie przy którym dajemy z siebie wszystko.
Kilka razy się o tym przekonałam.
Koralowej z listka nigdy nie udało mi się rozmnożyć. Za każdym razem ponosiłam porażke :?
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Może tu coś znajdziesz http://www.mob-zabrze.pl/flora/ukosnicowate.html
Jak Ci się pięknie rozrośnie i zapcha doniczkę, to bardzo, bardzo chętnie :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Jak urośnie będzie piękna :D
Miałam kiedyś taką i zmarnowałam :oops: Nie sprzątnęłam w porę z ganku i biedaczka wykończyła się z zimna. Ale była ogromna. A liście większe od męskiej dłoni.
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też to zauważyłam Kasiu a to pewnie dlatego, że chcemy dobrze i zazwyczaj przelewamy roślinę albo za często ją ruszamy a to jej akurat nie służy :? A najgorsze co mnie wkurza co robię, to jak rozgrzebuję ziemię żeby zobaczyć czy korzenie są. Jakbym normalnie nie mogła poczekać tylko jak jakiś oszołom się zachowuję nieraz. Ale niestety moja ciekawość jest zazwyczaj silniejsza ode mnie :roll:
Ilonka to w takim razie niech się szybko rozrasta :D dzięki za link, zaraz poszperam co to ja w ogóle mam :?
Wiolu roślina mateczna też była piękna dlatego skusiłam się na oderwanie listka choć nie byłam pewna czy się to w ogóle uda. Liści nie miała aż takich dużych jak opisujesz ale to zależy od warunków, widocznie u Ciebie miała lepiej bo ta słowaczka ją w łazience z małym oknem trzymała. Jak swoją zmarnowałaś to wiesz - jak się rozrośnie to i dla Ciebie się znajdzie :wink:
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Ojej..co ja tu czytam. A ja na działce pierwszy rok posadziłam bulwy. Na jesień wykopałam i do piwnicy. Czy też mogłam je rozmnożyć z listka...czy to jakieś inne.

Obrazek
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz ukorzeniać z listka Zeniu. Próbuj, listków jak widzę jest sporo :D , więc masz na czym eksperymentować :twisted:
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

To begonie bulwiaste. Ich nie rozmnaża się z listków :lol:

Z moich obserwacji wynika, że ona uwielbia dużo światła, ale rozproszonego. Zbyt intensywne też jej nie służy. I dlatego właśnie wyniosłam ją do jasnego ganku. Czuła się tam jak w raju, niestety do czasu :cry:
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”