Od wiosny do jesieni w moim raju.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Od wiosny do jesieni w moim raju.

Post »

Witam. :D . Od rana padało..i znów z działki nici, potem przestało i pojechaliśmy. Wiatr głowę chciał urwać..no jak tu było pracować, no jak. ;:223 . Dziś stwierdziłam że znów zima mnie chyba zaskoczy, robię listę..tylko ona zamiast się kurczyć to się wydłuża. A najgorsze jest to że zabieram się za coś czego nie było na liście. ;:306 . Dziś dało się tylko obchód działeczki zrobić..

Mariolu..no właśnie moje pelargonie, dziś będąc na działce mogłam je chociaż schować. :cry:

Basiu...moje dalie jeszcze nie wykopane, uparcie czekam choćby na jeden kwiatek w pełni rozwinięty. :;230 . Co do różyczki...tak to róża Heandel. Zastanawiam się czy nie powinnam jej przesadzić, rośnie w półcieniu. Tylko lista prac do wykonania znów się wydłuży. ;:oj

Janeczko...no chyba już i u ciebie popadało. :D Cieszmy się z tego deszczu, niech roślinki przed zimą napiją się do woli. Inna sprawa że przez taką pogodę jesienne prace u mnie chwilowo wstrzymane, za mokro i ten przeszywający wiatr. :cry:

Pati...dziś na działce pachniało deszczem. ;:173

Aniu...moja begonka oczywiście także jeszcze nie wykopana. Chyba już powinna.. ;:224 . Z moich begonek a miałam chyba wszystkie kolory uchowała się tylko ta. Blokowe przechowywanie jak widać im nie służy. ;:185

Krysiu...marudziłam i wymarudziłam. Więcej nocek już na działce nie spałam i na pewno nie będę. Jak pomyślę że znów czekać do przyszłego roku.. :evil:

Marysiu..u mnie to nie ziemia to piasek. ;:173 . Co roku worki torfu kupuję i ciągle mało. Ciekawa jestem mojej dali jak wykopię. No cóż, nic nie tracę.najwyżej wyrzucę...jak będzie jeszcze co. ;:306

Elu...wyjaśniam co do trawniczka. :;230 Mieszkając na działce podlewam non stop...lubię tak z węża. ;:oj . Jak zamieszkasz na swojej działce także będziesz miała trawniczek jak cacuszko. Tylko najpierw posiej trawkę. ;:306

Geniu..tak jak wyżej napisałam, moje pelargonie jeszcze na powietrzu. Mam nadzieję że mróz nie zaskoczy i zdążę schować. Że ja ich dziś nie schowałam, zwłaszcza tricolorki. :wink:

Wandziu...było kilka ciepłych dni, wtedy kiedy miałam dyżur z wnukami. ;:oj . Teraz nie ta pogoda na prace...może na sobotę znów się ociepli. Lista prac do wykonania gotowa a nawet się powiększa. Niedługo przyjdą róże w tym moja wymarzona Laguna. ;:128

Zdjęcia z przed paru dni..dziś nie dało się focić.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Charles Austin

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
zlotko73
100p
100p
Od: 30 mar 2015, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Zeniu :) Co to za roślinka z tymi kuleczkami ,taka śliczniutka:)
Szukam teraz Kaliny december dwarf ale coś ciężko .
Ślicznie wciąż u Ciebie :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Kochana u Ciebie jeszcze pełnia lata!
Trzmielina śliczna a jeszcze jak zaczyna się owocki otwierać, to będzie widok! ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Zeniu . No piękny trawnik masz ;:138 . Wszystko ładnie Ci jeszcze kwitnie choć już jesień widać . Po tych deszczach wszystko się ładnie napije przed zimą ;:108. To jedyny plus tego wszystkiego. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Zeniu śliczniutkie hortensje masz! W ogóle, to dziwię się, że nie mam pół hektara ogrodu! ;:224
Taki masz wszędzie porządeczek :tan

Z tego co czytałam Heandel lubi mieć ciut cienia, ale słońce też, tylko żeby nie takie smażące południowe, bo szybko się obsypuje. Ale ja tak za bardzo się nie znam jeszcze na różach... :oops:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Zeniu tak patrzę na Twoją działkę to masz działkę typowo rekreacyjną ;:215 nie musisz ciągle z nosem przy ziemi plewić, bo rośliny mają swoje miejsca a reszta to grzeczny trawniczek ;:215 Mądrze to sobie zaplanowałaś :D Po ilu latach trzmielina kwitnie, bo ja najstarszą mam chyba 8 letnią ale żadna nie kwitnie ;:185 Zimno, bardzo zimno i ponuro ;:oj Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Zeniu trochę popadało ale poco od razu z takim porywistym wiatrem . Ciekawe jak moje duże dalie się trzymają . W tym roku miały słabe podpórki więc mogą leżeć na ziemi . Nie wychodzę do ogrodu w taką brzydką pogodę ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zeniu ,moje dalie już do wykopania niestety , od łąk wieje chłodem .Na południu macie zawsze cieplej niż w centrum ,ja szykuję ogród do zimowania . Nawet pelargonie z donic kasuję .U Ciebie w ogrodzie jeszcze piękna jesień aż miło popatrzeć . Pozdrawiam ;:167
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Wspaniale jesień rozgościła się w twym ogrodzie- a te kolory niesamowite;). :wit
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w deszczowy jesienny dzień. :D . Znów z prac działkowych nici, nie takiej jesieni się spodziewałam. ;:222 . Cóż, trudno..co nie zrobię teraz zrobię na wiosnę. Obym tylko na czas zdążyła roślinki pookrywać, gałązki świerkowe już przygotowane. Działkowicze jesienią dużo ich wycinają a ja zapobiegliwie zbieram. ;:oj . Na działce jak dla mnie brzydko, mokro i niemiło. Wpadam tam tylko między jednym deszczem a drugim. Ostatnio wsadziłam cebulowe i wykopałam dalie. Szkoda mi jej trochę było bo cała była w pąkach..jednak wykopałam. Mogła wcześniej kwitnąć kiedy mieszkałam na działce i mogłam ją podziwiać..teraz już jej podziękowałam. :;230 . Roślinki tulą się do snu zimowego, jedynie hortensje ładnie jeszcze wyglądają dlatego w przyszłym roku postaram się o następne. ;:128

Danusiu..te kuleczki to na trzmielinie która ma już kilkanaście lat. Służy nam za parawan przed wcibskimi a rośnie aż do nieba. Dlatego co roku od góry jest przycinana. Życzę ci abyś znalazła swoją kalinę. ;:168

Dorotko...także jestem dumna ze swojej trzmieliny, służy za parawan a i jest ozdobą. :D

Ewelinko...nie wspominaj mi nawet o trawniku, miał być jeszcze koszony. ;:108 . Chyba już się nie da przez te deszcze. :wink:

Basiu..hortensje także mnie pozytywnie zaskakują i na pewno ich u mnie przybędzie. Co do róży Heandel, coś obawiam się tego miejsca gdzie ją posadziłam. Przemyślę prze zimę ale pewnie przesadzę..tam większość cienia niż słońca. Niestety brak było innego miejsca. Może na wiosnę zwolni się odpowiedniejsze miejsce dla niej. ;:306

Marysiu..u nas większość działek rekreacyjnych jak nie wszystkie. :;230 . Warzyw ze świecą szukać...nikomu się nic nie opłaca, bardziej grilowanie odchodzi. :;230 . Takie czasy. ;:173 . Co do trzmieliny..jak wyżej napisałam,moja jest kilkunastoletnia. Przynajmniej raz w sezonie przycinana. Na tych przyciętych gałązkach także nie kwitnie. ;:185

Janeczko..moje dalie mnie w tym roku zawiodły, już miałam nie wykopywać . Jeśli uda mi się je przechować na wiosnę dostaną inną miejscówkę. U ciebie dużo bardzo ładnych dali , mam nadzieję że jednak uda ci się wyjść do ogrodu i je wykopać. :D

Elu..jak tak dalej będzie z tą deszczową pogodą to pewnie ogród sam się przygotuje do zimy. ;:oj Ja zmarzluch.. w taką pogodę pół godziny i zmykam do domu. :;230 . Jednak po pelargonie pojadę bo jeszcze na powietrzu. :wink:

Pati.
..pięknie dziękuję za pochwały. ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ciemierniki już w pączkach. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Zeniu, ale masz cudną jukę w paski. ;:215 Moja nie rosła przez 2 lata, a jak przesadziłam ją do doniczki , żeby się podkurowała, to stożek wzrostu wygryzły jej ślimaki. Przez te ostatnie deszcze namnożyło się ich co niemiara i żrą wszystko, co popadnie.
Dalia śliczny ma kolorek.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

A mnie się podobają te czerwone hortensje ,takich jeszcze nie mam ..U mnie też zimno i popaduje a ja między deszczami wykopuję dalie .. Jeszcze mi trochę zostało do wykopania ,może jutro dokończę .. Pięknie wygląda rabatka z hostami i żurawkami ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Paskowana juka też zwróciła moja uwagę. W ogóle to zdjęcie wygląda jakby był czerwiec, a poniżej na hostach już widać, ze to jesień...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Zeniu , juka wyjątkowo ładna , rozłożona jak chiński wachlarz , ale na pieńku też masz ładny kwiat ,chociaz mało kolorowy . ;:306 .Tak jak Ciebie martwi mnie pogoda i pewnie będzie tak jak pieszesz , że ogrody same przygotują się do zimy .Może listopad zrekonpensuje nam obecną pogodę .
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu...te paskowane juki są ładne, szkoda że u mnie nie co roku kwitnie. Nie wiem dlaczego :roll: . Mimo to liście są bardzo ładne że i bez kwiatów zdobią rabatkę przez cały rok. :D

Janeczko..fajnie że udaje ci się co nieco porobić mimo bardzo brzydkiej jesieni. U mnie także w pogodzie nic się nie zmieniło. :cry: Miałam jeszcze co nieco przekopać, zmienić...nie da teraz rady. Zrobię to na wiosnę. ;:173

Mariolu...no niestety z dnia na dzień coraz więcej liści na trawniku i żółknących na rabatkach także. Przykre to ale czas się z działeczką pożegnać i czekać znów wiosny. ;:108

Elu...nie wierzę już w tym roku w piękną jesień, gdyby nawet tak się stało będę bardzo rada. :heja . Na tarasie na wszelki wypadek stolik i krzesełka nie schowane...może jeszcze kiedyś przy ładnej pogodzie ;:136

Wszystkich odwiedzających mój wątek i tych tylko podglądających także żegnam do wiosny. ;:128 . Moderatorów proszę o zamknięcie wątku.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”