Ogród Ignis05 część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 7

Post »

Krysiu, tak spoglądam na Twoje dalie i w przyszłym roku się chyba skuszę.
Tak mnie, ta "roztrzepana"/Tsuki Yori No ShiSha i Topmix Purple, Blue Bayou/ ujęły za ;:167, że muszę przemyśleć temat.
Chciałam się przy okazji spytać czy bulwy, które teraz kwitną, są jednoroczne ?
A o Dobrzycy możemy zawsze porozmawiać, a po tym wczorajszym deszczu rośliny mogą być umęczone.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu!
Ja też nabyłam kilka dalii, i w niektórych się zakochałam. Pokażę je u siebie.
A u Ciebie zachwyciłam się Blue Bayou ;:oj.
Ślicznie zbudowany kwiatek i w zdecydowanie moich kolorach. Gdzie nabyty?
Mam kilka dalii wielkokwiatowych, ale one nie za bardzo się sprawdzają. Przyznaję, są majestatyczne i widowiskowe, ale np. wczorajszy deszcz połamał im wszystkie rozwinięte kwiaty ;:223.
Wolę więc te o mniejszych kwiatkach, ale liczniejszych. Tym nic nie przeszkadza.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Krysiu kochana, Twój ogród cały czas tonie w kwiatach i mieni się kolorami jak motylki , które go odwiedzają. ;:138 ;:138
Kolekcje Ci się powiększają ; róże, liliowce, lilie i rzadko spotykane odmiany dalii, budzą zachwyt u zwiedzających. ;:215 ;:215
Mnie też powtarza liliowiec, ten pomarańczowy najwcześniejszy i do tego pachnący, on tak ma co roku, choć liście ma nisko przycięte. ;:333
Pozdrowienia zostawiam i kolejnych miłych eskapad życzę. ;:71 ;:1 ;:33
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Piękne dalie :) U mnie w tym roku jest ich więcej niż w zeszłych latach i także jestem z nich :D
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Krysiu tak, tak, leżymy na hamakach,a rabaty same się kolorują, że o pieleniu nie wspomnę. ;:306 Dalie cudne, Tsuki Yori No ShiSha najbardziej zachwycająca, ;:oj zawsze jakoś białe mnie nęcą. ;:131 Świetnie, że znajdujesz miejsce na nowe hortensje, mało pracy przy nich, a widoki piękne. ;:108 Miło, że spotkania z ogrodniczkami zawsze ciekawe i wyczekiwane. ;:215
Awatar użytkownika
elam
100p
100p
Od: 28 paź 2012, o 12:31

Post »

Krysiu
przeczytałam, że nie będziesz okrywała dębolistnej - radzę młodą roślinkę obsypać ziemią i okryć. Starsze są bardziej wytrzymałe i nie trzeba okrywać, ja na zimę obsypuję korzenie ziemią lub korą.
W ostre zimy mogą im przemarznąć paki kwiatowe, ale one są ozdobne z liści więc strata niewielka.
Moja hortensja dębolistna rozrosła się w piękny wielki krzaczor, mam ją już kilka lat, wcześniejsza jednak padła, stąd moja rada.
Dziś mam troszkę czasu, więc zwiedzam moje ukochane ogrody i oczywiście podziwiam.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Krysiu podziwiam piękne dalie.
Ja nie mam warunków do ich przechowywania.
Mam za ciepłą piwnicę i w styczniu już wybiegają a potem gniją.
Ale miło mi zawsze spojrzeć na te w innych ogrodach. ;:168 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
elam
100p
100p

Post »

Krysiu
Mój poprzedni post z błędem. Literówka sprawiła, że wyszła troska - o troskach nie myślę jak mogę przebywać w Waszych ogrodach (wirtualnie i realnie).

Dalie masz śliczne. W tym roku długo kwitną. Swoje zaczynam już pomału likwidować (te brzydsze). Część spróbuję przezimować.

Niskie i pojedyncze są wdzięczne, można je uprawiać w doniczkach, nie łamią łodyg obciążone kwiatami - a te Twoje są wyjątkowo urodziwe.

Ja część niskich dalii kupiłam w doniczkach już rozrośnięte i kwitnące, jak będą miały bulwki to zabiorę do domu może przezimują. ( w zeszłym roku doniczkowe dalie nie miały bulwek - pewnie były pędzone z sadzonek).
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ileż u Ciebie dalii ;:oj
Ja już nie mam żadnej za leniwa jestem na coroczne wykopywanie, przechowywanie i sadzenie. Więc choć u Ciebie sobie pooglądam.
majreg
200p
200p
Od: 11 maja 2015, o 09:11

Post »

Piękne kwiatki, a zwłaszcza róże i dalie ;:3 . Róże mi się nie udają, chyba im za zimno u mnie na wschodzie, ale dalie uwielbiam i co roku sadzę. Muszę u Ciebie dłużej pobuszować ;:65 .
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Krysiu Twoje dalie to same cuda ;:333 Moja Alaine to mizerota.Nie zadbałam o nią odpowiednio.Wykopię przed zimą,przechowam,ana wiosnę zapodam jej obornika.Podziwiam sobie zatem Twoje kwiatuchy,potrafią zaczarować ;:108
Awatar użytkownika
elam
100p
100p

Post »

Krysiu
pewnie nie wiesz o czym piszę w powyższym poście. Błąd Ala poprawiła.

Przez ostatni tydzień pogoda uniemożliwiła mi wyjazd na działkę, co na niej się dzieje - aż boję się pomyśleć, a tak pięknie wykosiłam, pograbiłam, wyzbierałam spady.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

W temacie dalii jestem absolutnie cienka, więc nic nie napiszę oprócz tego, że śliczne. Chcę jednak zostawić ślad mojej wizyty, żebyś wiedziała, że o Tobie pamiętam i że zaglądam od czasu do czasu w nadziei na kolejne ładne zdjęcia.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witam serdecznie

Zakwitł grudnik i od jakiegoś czasu mnie szturcha: "No, pokaż mnie na forum, pochwal się moimi kwiatkami. ".
W końcu już tak nachalnie mi te kwiatki pokazuje, że zmobilizował mnie całkiem.
To się chwalę i mam nadzieję, że tym samym, chociaż troszeczkę uda mi się przeprosić za długą nieobecność.

Obrazek

Obrazek

Dalie już kończą swoje kwitnienia, część już czeka na wykopanie.
Przez jakieś choróbsko ogród został nieco zaniedbany. Jeszcze mam do posadzenia trochę cebul tulipanów.
Mam nadzieję, że jeszcze zdążę.
Dziękuję wam za odwiedziny w tym wątku. To miłe, że mimo mojej nieobecności tu zaglądacie.

kania , Kasiu :) Mnie też dalia Blue Bayou urzekła.
Teraz już tak dobrze nie wygląda a na jej miejscówkę czekają cebule wiosennych kwiatów.

Sasanko Marysiu ;:196 te dalie wyrastają z karp, które trzeba na zimę wykopać i przechować w dodatniej temperaturze.
Pozostawione w ziemi nie wytrzymują naszych mrozów, nawet pod okryciem. Któregoś roku trzymałam karpy opakowane w gazety w kartonie w domku ogrodniczym i nawet tam zmarzły. Muszę trzymać je w garażu, przy domu.

Jagódko ;:196 Blue Bayou kupiłam wiosną w Auchan.
Była dość droga w porównaniu do innych i trochę nie byłam pewna, czy to nie będzie jakieś misz-masz.
Jednak tym razem nie zawiodłam się. Twoje dalie już też obejrzałam i w realu i w w wątku. Twoja Creme de Cassis jest przecudna.

Stasieńko ;:196 na własnej skórze doświadczyłam tak jak i Ty, jak się człowiek czuje, kiedy nie może
zająć się osobiście swoim ogrodem. Ostatnia eskapada to wyprawa do ogrodu Lisicy ale o tym później.
Tydzień po niej zwyczajnie organizm odmówił mi współpracy i zaczęły się wycieczki ale po doktorach.

Oleńko :D Też w tym sezonie miałam więcej dalii. i Mam nadzieję, że uda mi się przechować ich karpy.

Cyma Soniu :D Chyba za bardzo się rozpędziłam, chociaż pewnie jeszcze kiedyś wynajdę nowe miejsca dla
kolejnych hortensji. Człowiek sobie planuje nasadzenia a później okazuje się , że akurat w tym wybranym miejscu
budowlańcy pozostawili po sobie taki gips, że trzeba szukać innej dziury.

Elam Eluniu ;:196 Przyznam się Ci teraz, że jak kupowałam różne hortensje bukietowe, to przy okazji skusiłam się na całkiem dorodną już dębolistną. I to o niej myślałam, pisząc, że nie będę jej okrywać.
Z tych od Ciebie trzyma się ta wykopana z korzonkami i tą na pewno opatulę.

Grażko ;:196 W Twoim ogrodzie jest takie mnóstwo różnego kwiecia, że spokojnie możesz sobie te dalie darować.
Tym bardziej , że masz sporo roślin ozdobnych, warzyw i owocowych, którym musisz poświęcić swoją uwagę.

Elu :) W tym roku miałam tylko te czerwone takie z pojedynczymi kwiatkami. Posadziłam je do ziemi ale może następnym razem spróbuję do doniczek. Później zawsze można postawić taką doniczkę tam, gdzie są akurat jakieś braki.
Chociaż trzeba dodatkowo pamiętać o podlewaniu tych w doniczkach.

Alicjo ;:196 Tych dalii tak dużo nie było.
Za to Ela nadrabiała z sadzeniem dodatkowych kwiatów za Ciebie i siebie i jeszcze trochę za mnie. :uszy
Ale za to jaki to był efekt .

majreg Ulka ;:196 Chociaż mieszkam w okolicy Gdańska, to jednak warunki klimatyczne zimą mam często zbliżone do warunków w Twoim regionie. Kiedyś też narzekałam na róże, aż trafiłam na opisy i zdjęcia róż historycznych.
Okazało się, że te po okresie aklimatyzacji radzą sobie u mnie całkiem dobrze a do tego pięknie pachną. Może spróbuj z takimi odmianami. Na początek Rose de Rescht i np Nevada oraz Margaret Hilling. Powtarzają kwitnienie i są niezawodne.

Aniu Annes 77 :D nie jestem pewna, czy obornik dla dalii to dobra opcja. To coś dla bylin, róż a dla takich sezonowych chyba lepsze są nawozy pozwalające budować kwiaty. Po oborniku może być za dużo zielonego a kwiatków mało.

Elu ;:196 jak Ciebie znam to masz pewnie już błysk na działce. Za to u mnie ogród już jęczy za ogrodniczką.
Mam nadzieję, że już wkrótce będę mogła zakasać rękawy i zrobić tam porządek.

Wandeczko ;:196 Jak mi miło, że o mnie pamiętasz. Ostatnio mnie nie było widać ani słychać . Jednak od czasu do czasu zaglądałam i takie wpisy , jak Twój i innych osób czytałam z wielką radością.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Jak już wspomniałam wcześniej, we wrześniu miałam okazję odwiedzić

kaszubski ogród Lisicy.

Piękny , bardzo naturalny i wspaniale wpisany w kaszubskie klimaty ogród.
Jestem bardzo szczęśliwa, że mogłam tam być i do tego w tak doborowym towarzystwie.
Dziękuję Lisicy za serdeczną gościnę, Jagódce za dostarczenie mnie tam i z powrotem oraz
Lisicy , Jagódce, Marysi i Madzi za miłe towarzystwo.
Teraz trochę moich wrażeń z tego ogrodu.

Już przy wjeździe na teren ogrodu oczom ukazuje się wspaniała figura w kształcie liry ?, porośnięta barwnym winobluszczem.
Zachwyca ogromna przestrzeń i rozmach nasadzeń.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na wielu rabatach kwitną różne dalie w odcieniach purpury
Obrazek

Tu lira widziana z głębi ogrodu
Obrazek

Kotki pokazują się w różnych miejscach
Obrazek