Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

Miłeczko ja też mam tego derenia ale takich kuleczek jeszcze nie dojrzałam, z rańca sprawdzę.
Też mam w zanadrzu przesadzanie ale u mnie na mojej glinie na razie skaliście, poczekam za deszczem, jeszcze bym chciala cebulowe poutykać choć jeszcze nie kupiłam ale mam informację, że w Lidlu juz wystawili.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu! On ma kuleczki po kilku latach, trochę dojrzeć musi!
Dobrze, że przypomniałaś mi o Lidlu. Może dziś wlecę, bo nie byłam jeszcze tej jesieni. A może już po cebulach! Ja zawsze mam refleks szachisty! ;:306

Nareszcie popadało. Niestety kolejne dni zapowiadają się podobnie. Tylko dziś słonecznie. Cebul mam dużo do sadzenia, przy setce już mi się nie chciało liczyć ;:306 Jeszcze chciałam tulipanów dokupić, ale nie wiem, czy coś jeszcze będzie w sklepach.

Na dziś:

Optic Illusion
Obrazek

Neva Lotus Sunset
Obrazek

Dad's Favorite
Obrazek

Lesk
Obrazek

Gitt's Attention
Obrazek

B-Man
Obrazek

Tutti Frutti
Obrazek

Harry Meggos
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

No i powiedz czy to nie jest nieuczciwe, że przyjdzie za niedługo jedna taka noc i załatwi nam te ślicznoty ;:223
Nie lubię widoku dalii polizanych przymrozkiem. ;:222
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Miłko, nie muszę sugerować; mogę napisać wprost: powtarzasz się ;:306 I wcale mi to nie przeszkadza ;:333 Ja też będę wkrótce się powtarzał, bo zostało mi tylko 14 dalii do pokazania. Chyba że przymrozek mnie wyprzedzi i przestanę pokazywać dalie. Szczerze powiem, że tym razem chciałbym, żeby już przyszedł, bo dalie mam połamane po trzydniowych nawałnicach i już mi się po prostu nie chce naprawiać szkód.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Miłeczko Silver Years cudna, ;:oj kocham takie bladawce. Jak się sprawują oliwkowe cynie? Miałam raz, ale miały mało kwiatów i jakieś rachityczne były. ;:222 Myślisz, że jak jedną wizje ogrodu urzeczywistnisz, to przystopujesz. ;:131 Już dość długo masz ogród, żeby wiedzieć, że zmiany są nieuniknione, co byśmy robiły, jakby ogród był raz na zawsze gotowy. ;:306 Dobrej nocy i ciepłego dnia. ;:196
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu! Też lubię Silver Years, a kupiłam gdzieś w markecie, bodajże Obi, nawet zgodna była :wink: Zielone cynie tez mnie zawiodły. Na opakowaniu były pełne :roll: Ale moim odkryciem są cynie skabiozowe, które wyglądają trochę jak anemonowe. Muszę posiać na wiosnę ponownie!
Zmiany pewnie będą, ale nie wiem jakie i jaką wenę będę mieć. Najchętniej bym płot zasłoniła panelami ale przyjaźnimy się z sąsiadami i trochę głupio ;:131 Bo brakuje mi takiego tła do roślin. Poza tym pod płotem rzadko bywam i często latem już tam jest nieładnie. Ja tego nie widzę, bo przysłaniają to łany dalii. ;:306 A sąsiedzi muszą patrzeć na ten ugór...

Florek! Jasne, że się powtarzam, bo pomimo posadzonych i kwitnących ponad 120 dalii, teraz nie wszystkie wyglądają reprezentacyjnie. Ja zresztą nigdy nie deklarowałam, że nie będę powtarzać. Jeszcze będziesz musiał trochę wytrzymać! Wiem, że wieje nudą, ale nawet nawłoć przekwitła, a marcinki i złocienie jesienne wykopałam z ogrodu dawno temu!
U mnie też w jednym miejscu dalie poprzewracane. Już nie będę prostować, bo nie mam siły.

Małgosiu! Powtórzę, jak co roku: "Płaczę po daliach chwilę, a zaraz potem planuję nasadzenia na kolejny rok ":wink: Ja już się zastanawiam, jak będą wyglądały karpy :D

W ogrodzie już jesień na całego. Nie robiłam nowych zdjęć, bo poniedziałek był ciemny i deszczowy, a we wtorek za późno wyszłam do ogrodu. Tniemy teraz drewno do kominka. Trochę demolki przez to, bo wszędzie pełno trocin, ale przed kompostownikiem te trociny nie wyglądają źle.
Wczoraj wichura poprzewracała mi dwumetrowe szarłaty zwisłe i powyrywałam z korzeniami. A takie piękne były!

Nadal gromadzę cebulki kwiatów. Chociaż nie chciałam, dokupiłam tez tulipanów, bo jakoś mnie wzięło w tym kierunku, jak zobaczyłam zdjęcia z wiosny. ;:173 Posadzę mnóstwo cebul tam, gdzie jeszcze nie rosły wiosną.

Ten szarłat mi się przewrócił!
Obrazek

Dutch Carnival
Obrazek

Candy Cane
Obrazek

Zingaro - podzieliły mu się płatki!
Obrazek

Munchen
Obrazek

Mom & Dad
Obrazek

Kolory jesieni
Obrazek

Obrazek

Babylon Purpure - nie idzie złapać jego koloru!
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Przy takiej pogodzie to faktycznie nie trudno o przewracanie się roślin. Ten szarłat nie dość, że wysoki to piękny więc szkoda go. Dalie masz piękne ;:138 i wcale nie wieje mi nudą ;:224 . Wykopywania tych wszystkich karp to ja Ci nie zazdroszczę ;:185 . Masakra, 120 sztuk to jest już na prawdę wielka liczba. Mi też poprzewracało rośliny i ogólnie ogród zrobił się brzydki przez tą pogodę . Mam nadzieje, że jeszcze się poprawi . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Witaj, wiatr wyłamał . Już chyba pomału będę wykopywać, bo zimno się robi, a moje to już nie zdobią ;)
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Piękne jesienne kolory. A szkarłat pewnie do zimowych bukietów pójdzie. ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Och jakie cudne dalie , ile kolorków ;:138 :shock: A co to tak ładnie sie przebarwiło, trzmielina ? ślicznie wygląda taki czerwony akcent ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ten szarłat z koralami jest śliczny, posadziłam myślałam, że właśnie takiego, urosło mi drzewo ale bez korali jest, szkoda, ale też ładny :wit
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Miłka u mnie też zimnica, strach się pokazać w ogrodzie, czytam że cebul nakupiłaś, ja wróciłam właśnie z Lildla a tam już pustka.
Liczę że jeszcze będzie jakaś dostawa.
Od kiedy zaczynasz wykopki daliowe, Ty chyba potrzebujesz na takie wykopki z 1 miesiąc czasu ;:306

pozdrawiam
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

U mnie zimnica i leje już trzeci dzień, a mimo to połowę ogrodu sprzątnęłam tzn. datury i balkonowe a że trochę tego jest i cięzkie i wielkie jak diabli to mi zajęło dwa dni a mokre spodnie i czapki to trzy razy dziennie zmieniałam uff. To ci pogoda ale żal by mi było gdyby to wszystko pomarzło bo spodziewam się przymrozków tuż tuż. Teraz dalie zostały w kolejce. Nie mam takiej ogromnej ilości do wykopania jak Ty Miłko ale ok. 40 się nazbierało więc i tak jak dla mnie trochę roboty z tym będzie. Jeszcze kwitną ale już nie są takie piękne zwlaszcza w tym deszczu.
Dzisiaj Twoich roślinek niestety nie pochwalę bo coś mi się zdjęcia nie chcą otworzyć.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Czyżbyś miała trzmielinę oskrzydloną? Chodzi mi o ten krzew wybarwiony na bordowo. Chyba mało jest tak spektakularnych przebarwień jesiennych. ;:108
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu! To nie trzmielina, ale dereń biały. Udało mi się złapać ten płomień, zanim opadną liście.

Lady Kasiu! I tak masz sporo roboty! A dalie już nie będą ładnie wyglądać, może pojedyncze kwiaty...
A ja , żeby nie zwariować, myślę już o wiośnie, macając cebulki wiosennych kwiatów przed posadzeniem ;:306

Krysiu! Ja nawet nie wychodzę do ogrodu, chyba, że po pora :wink: Ja czekam na pierwszy przymrozek, który zetnie kwiaty, potem czekam kilka dni i wykopuję. Jak synuś pomoże, to 1-2 dni się uwiniemy, ale po kilku dniach trzeba poświęcić jeden dzień na spakowanie po wysuszeniu.

Iwonko! Szarłat był piękny, ale ten największy i jeszcze jeden już poszły na wieczne łąki ;:306

Karola! Oj, nie trzmielina! To dereń biały! Fajnie teraz wygląda, tzn wyglądał, bo pewnie po tej wichurze i deszczach jest już poszargany.

Dorota! Nie robię bukietów zimowych. Szczeci trochę mam w glinianych dzbanach, ale na zewnątrz. No i trzy gałązki hortensji ścięłam. Szarłat po wysuszeniu blednie i się sypie. :(

Justynko! Ja zostawiam do oporu. Chodzi jeszcze o to, by karpy naturalnie przygotowały się do zimy. Chodzi o powrót cukrów z łodyg w karpy, czy coś takiego... ;:218

Ewelina! Wszystko, co prawisz, to święta prawda! Trochę to wszystko przygnębiające! Nie dość, że nie chce mi się do ogrodu wychodzić, to nie chce mi się buszować na forum, co do tej pory z lubością robiłam regularnie. Ale codziennie mam różne zajęcia więc chyba nie zwariuję ;:306

Kochani. Nie mam nowych zdjęć! Nie zrobiłam niczego od kilku dni i pewnie nie ja jedna.
Ze spraw ogrodowych, to mam jeszcze pewnie wcześniej wspomniane cebule do sadzenia i planuję jeszcze dokupienie. W sobotę wędzę szynkę w ogrodzie. Najwyżej ustawię karton pod daszkiem ;:306

Obrazek
Miłka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”