
Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 42390
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Iwonko dziękuję! pewnie nie każda dynia nadaje się do tak długiego gotowania 
			
			
									
						
										
						
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 2914
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: opolskie
- Kontakt:
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
 pewnie tak, nie może się rozpłynąć w trakcie gotowania, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, jak się rozleci, dodaj sporo żelatyny lub agar-agar, do stężenie na płaską blaszkę/tackę, pokroić, obsuszyć, obtoczyć w cukrze i będą smaczne galaretki dyniowe, też dobre, wypróbowałam, choć kandyzowana daje więcej doznań smakowych
 pewnie tak, nie może się rozpłynąć w trakcie gotowania, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, jak się rozleci, dodaj sporo żelatyny lub agar-agar, do stężenie na płaską blaszkę/tackę, pokroić, obsuszyć, obtoczyć w cukrze i będą smaczne galaretki dyniowe, też dobre, wypróbowałam, choć kandyzowana daje więcej doznań smakowych  
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 42390
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
- Kontakt:
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Masz rację to też jest sposób, dzięki Iwonko. No to jak się uporam ze śliwkami idą pod nóż dynie 
			
			
									
						
										
						
- SandraABC
- 1000p 
- Posty: 1242
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Ten sam przepis ale śliwka zamiast jabłka, z dynią   Testowałam w tym roku - rewelacja
 Testowałam w tym roku - rewelacja 
			
			
									
						
										
						 Testowałam w tym roku - rewelacja
 Testowałam w tym roku - rewelacja 
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Sandra, dobrze wiedzieć, że można robić dżem dyniowy ze śliwkami. Czy do takiego też dodajesz sok z cytryny jak do jabłkowego?
Maska, mam 2 lejki, jeden do większych słoików a drugi do mniejszych, ten mały 2,90 zł, a większy 3,90 zł. Kupiony w ub.r. w najzwyklejszym tradycyjnym sklepiku "wszystko dla domu" (takim gdzie są i słoiki i widelce, noże na sztuki, trochę talerzy, trochę garnków, plastikowe miski i mnóstwo przeróżnej drobnicy przydatnej w kuchni).
			
			
									
						
										
						Maska, mam 2 lejki, jeden do większych słoików a drugi do mniejszych, ten mały 2,90 zł, a większy 3,90 zł. Kupiony w ub.r. w najzwyklejszym tradycyjnym sklepiku "wszystko dla domu" (takim gdzie są i słoiki i widelce, noże na sztuki, trochę talerzy, trochę garnków, plastikowe miski i mnóstwo przeróżnej drobnicy przydatnej w kuchni).
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Kilka osób już mnie pyta na PW, więc wstawiam tu przepis.
Keczup (chutney) z dyni
3 kg dyni (obranej i wyłuskanej z pestek)
1 kg słodkiej czerwonej papryki
1 kg cebuli
3 łyżki soli
- słoik 190-250 g koncentratu pomidorowego (to nie apteka, może być ten najtańszy)
- 3-4 szklanki cukru (ja daję mniej, jakieś 2-2,5 szkl., próbuję)
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki oregano (opcjonalnie, ja daję)
- 1,5 szkl. octu 10% (ja daję 1 szkl.)
- jeśli ktoś chce wersję pikantną można dodać więcej ostrej papryki, chili, pieprz itd.
Przygotować 3 spore miski i duży gar do gotowania.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, zasypać 1 łyżką soli i zostawić na 2 godz.
Tak samo z dynią, zajmie 2 pozostałe miski i 2 łyżki soli.
Jak się spieszymy, to nie musimy czekać aż 2 godz. Cebulę z papryką wrzucić do gara i dusić na małym ogniu 15 min. Potem dodać dynię i dalej dusić, od czasu do czasu przemieszać, ok 40 min. (albo dłużej, zależy od dyni, aż się rozpadnie). Potem dodać dodatki dusić jeszcze kilkanaście minut, na koniec ocet, mieszać i próbować wedle własnego smaku (dodać cukru? octu? przypraw?). Zostawić do wystudzenia.
Potem jeszcze zmiksować partiami blenderem na sicie, do słoików, pasteryzować jakieś 15 min.
Z tej porcji wychodzi ok 13 -15 "dżemówek" (zależy od konsystencji dyni).
Potrzebna jest duża dynia o pomarańczowym miąższu, łatwo się rozgotowująca, i którą łatwo kroić, np. Rouge d'Etampes. Hokkaido mi szkoda, bo przeznaczam ją głównie na "pieczoną faszerowaną", a z Rouge, gdy mi zostanie to jeszcze zrobię zupę i mus do słoików na zupę lub do ciasta.
Robię dużo w dżemówkach dla dzieci, bo zawsze dopominają się jak najwięcej, dodają do chleba, kanapek, pizzy, itd. Robię trochę w dużych słoikach jako bazę do sosów, do lazanii, gołąbków, makaronu itd.
Pewną "wadą" tego "keczupu" jest kolor, nie jest czerwony ale taki trochę pomarańczowy. Ale smak jest dobry.
			
			
									
						
										
						Keczup (chutney) z dyni
3 kg dyni (obranej i wyłuskanej z pestek)
1 kg słodkiej czerwonej papryki
1 kg cebuli
3 łyżki soli
- słoik 190-250 g koncentratu pomidorowego (to nie apteka, może być ten najtańszy)
- 3-4 szklanki cukru (ja daję mniej, jakieś 2-2,5 szkl., próbuję)
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki oregano (opcjonalnie, ja daję)
- 1,5 szkl. octu 10% (ja daję 1 szkl.)
- jeśli ktoś chce wersję pikantną można dodać więcej ostrej papryki, chili, pieprz itd.
Przygotować 3 spore miski i duży gar do gotowania.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, zasypać 1 łyżką soli i zostawić na 2 godz.
Tak samo z dynią, zajmie 2 pozostałe miski i 2 łyżki soli.
Jak się spieszymy, to nie musimy czekać aż 2 godz. Cebulę z papryką wrzucić do gara i dusić na małym ogniu 15 min. Potem dodać dynię i dalej dusić, od czasu do czasu przemieszać, ok 40 min. (albo dłużej, zależy od dyni, aż się rozpadnie). Potem dodać dodatki dusić jeszcze kilkanaście minut, na koniec ocet, mieszać i próbować wedle własnego smaku (dodać cukru? octu? przypraw?). Zostawić do wystudzenia.
Potem jeszcze zmiksować partiami blenderem na sicie, do słoików, pasteryzować jakieś 15 min.
Z tej porcji wychodzi ok 13 -15 "dżemówek" (zależy od konsystencji dyni).
Potrzebna jest duża dynia o pomarańczowym miąższu, łatwo się rozgotowująca, i którą łatwo kroić, np. Rouge d'Etampes. Hokkaido mi szkoda, bo przeznaczam ją głównie na "pieczoną faszerowaną", a z Rouge, gdy mi zostanie to jeszcze zrobię zupę i mus do słoików na zupę lub do ciasta.
Robię dużo w dżemówkach dla dzieci, bo zawsze dopominają się jak najwięcej, dodają do chleba, kanapek, pizzy, itd. Robię trochę w dużych słoikach jako bazę do sosów, do lazanii, gołąbków, makaronu itd.
Pewną "wadą" tego "keczupu" jest kolor, nie jest czerwony ale taki trochę pomarańczowy. Ale smak jest dobry.
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 20148
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
No to teraz już wiem co będę mogła zrobić ze swoimi dyniami, a obrodziły mi w tym roku całkiem fajnie  
			
			
									
						
										
						
- 
				domciaDom
- 0p - Nowonarodzony 
- Posty: 1
- Od: 4 paź 2016, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Tak, ja także spróbowałam i wyszło mi naprawdę dobrze. Smaczne!
			
			
									
						
										
						- SandraABC
- 1000p 
- Posty: 1242
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Zależy od śliwek, ja miałam dość kwaskowe i nie trzeba było dodawać kwasku - myślę,że przy innych słodkich (tych lekko mącznych odmianach) odrobina mogłaby się przydać.orlik755 pisze:Sandra, dobrze wiedzieć, że można robić dżem dyniowy ze śliwkami. Czy do takiego też dodajesz sok z cytryny jak do jabłkowego?.
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Sandra, nie wytrzymałam i poleciałam po węgierki. Chciałam wypróbować ten dżem. Zresztą i tak musiałam coś dziś z dynią zacząć działać, bo wczoraj wieczór M. mi rozciął na cztery olbrzyma 18 kg, wybebeszyłam pestki, umyłam, przyprawiłam i wstawiłam do upieczenia a dynisko leżało sobie przez noc na balkonie. A obok jeszcze ze 30 kg antonówek...
I tak powstał dżem dyniowo-jabłkowo-śliwkowy.
Dałam 2 kg dyni, 1 kg antonówek i 1 kg węgierek. Cukier pod koniec smażenia, nie wiem ile bo dodawałam po trochu, żeby nie było za słodkie. Całkiem niezły.

Aparat trochę przekłamuje, w rzeczywistości kolor jest taki brudnopomarańczowy. Widać resztki skórek ze śliwek.
			
			
									
						
										
						I tak powstał dżem dyniowo-jabłkowo-śliwkowy.
Dałam 2 kg dyni, 1 kg antonówek i 1 kg węgierek. Cukier pod koniec smażenia, nie wiem ile bo dodawałam po trochu, żeby nie było za słodkie. Całkiem niezły.

Aparat trochę przekłamuje, w rzeczywistości kolor jest taki brudnopomarańczowy. Widać resztki skórek ze śliwek.
- SandraABC
- 1000p 
- Posty: 1242
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Sprawdza się idealnie do pieczonej kaczki  Testowane wczoraj bo nie miałam mocy żeby na świeżo robić farsz.
 Testowane wczoraj bo nie miałam mocy żeby na świeżo robić farsz. 
Widzę,że u ciebie mocno przesmażony, ja dyni nie piekłam wcześniej tylko dusiłam na patelni zanim dałam śliwki, dlatego mam większe kawałki owoców w środku
			
			
									
						
										
						 Testowane wczoraj bo nie miałam mocy żeby na świeżo robić farsz.
 Testowane wczoraj bo nie miałam mocy żeby na świeżo robić farsz. Widzę,że u ciebie mocno przesmażony, ja dyni nie piekłam wcześniej tylko dusiłam na patelni zanim dałam śliwki, dlatego mam większe kawałki owoców w środku

- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold 
- Posty: 4351
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk - Mysłowice
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Tego nie dostrzegłam w pierwszym poście z przepisem (nie pisało po prostu że chodzi o koncentrat pomidorowy), także mój chutney jest bez pomidorów i też jest dobry...teraz się zastanawiam jakby smakował w pełnym składzieorlik755 pisze: - słoik 190-250 g koncentratu pomidorowego (to nie apteka, może być ten najtańszy)
 .
 ."Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
			
						"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- 
				beata_m
- 500p 
- Posty: 805
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Marki/W-wa
Re: Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate
Kotlety z dyni z curry
1 kg dyni o kasztanowym (orzechowym) smaku np Hokkaido, 1,5 szkl ryżu, 3 cebule, puszka kukurydzy, 1 szkl bułki tartej, 2 łyżki łagodnego curry, 1/2 szkl skrobi ziemnaczanej, sól i pieprz
Posiekaną cebulę zeszklić w garnku. Dodać dynię startą na wiórki. Smażyć 5 min aż dynia zmięknie.
W misce wyrobić: ugotowany (nadal ciepły) ryż, dynię, bułkę tartą, curry, kukurydzę i przyprawy. Na koniec dodać skrobię i ponownie wyrobić. Kotlety obtoczyć w bułce tartej i wstawić do lodówki. Masa musi być zimna. Smażyć na oleju.
Przepis nie jest mojego autorstwa, ale Olgi Smile. Kotlety wyszły bardzo smaczne. U mnie wchodzą na stałe do menu.
			
			
									
						
							1 kg dyni o kasztanowym (orzechowym) smaku np Hokkaido, 1,5 szkl ryżu, 3 cebule, puszka kukurydzy, 1 szkl bułki tartej, 2 łyżki łagodnego curry, 1/2 szkl skrobi ziemnaczanej, sól i pieprz
Posiekaną cebulę zeszklić w garnku. Dodać dynię startą na wiórki. Smażyć 5 min aż dynia zmięknie.
W misce wyrobić: ugotowany (nadal ciepły) ryż, dynię, bułkę tartą, curry, kukurydzę i przyprawy. Na koniec dodać skrobię i ponownie wyrobić. Kotlety obtoczyć w bułce tartej i wstawić do lodówki. Masa musi być zimna. Smażyć na oleju.
Przepis nie jest mojego autorstwa, ale Olgi Smile. Kotlety wyszły bardzo smaczne. U mnie wchodzą na stałe do menu.
Pozdrawiam
Bea
			
						Bea









 
 
		
