Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Maryniu bardzo się cieszę z deszczu, choć jak oglądam podtopienia, to smutno się robi. Cynie ze zbieranych nasion, to pewnie dlatego takie wysokie porosły. ;:218

Kasiu na działce dom i duży garaż. Za garażem drewutnia, kompostownik, trochę miejsca na drobiazgi i malutki zielnik. Rabaty od strony północnej i przy garażu wąskie, więc zagospodarowane kwiatami, bo trawnik nie miałby tu racji bytu. Pewnie dlatego wydaje się, że taki duży mam ogród. Trawnika mam niedużo, tylko jak zrobię z okna zdjęcie, wydaje się ogromny. Pod częścią trawnika są zakopane dwa tysiąclitrowe zbiorniki na deszczówkę, więc też nic tam nie sadzę. Na pewno jeszcze w październiku będzie kilka ciepłych dni, wszystko zrobimy. ;:108

Aniu masz rację, że najważniejsze własne miejsce. ;:215 Kusiła mnie większa działka, ale życie weryfikuje nasze wybory. ;:131 Moja perowskia podparta z jednej strony jeżówkami, z drugiej jukami. Po deszczy niestety się pokłada. ;:108 Ja swoją tnę nisko, na 5-10 cm, a drobne pędy wycinam całkiem.

Miłko cynie z hortensjami jakoś przypadkiem wymyśliłam i całkiem mi się spodobało to zestawienie. ;:215 Aspirin mam pierwszy rok, więc nie wypowiem się na temat śmiecenia. Podsadzona jest różową szałwią i ostnicą, więc te płatki, które spadną nie są widoczne. Kwitnie właściwie od czerwca, a chorych listków zerwałam tylko kilkanaście. Angielki koło niej prawie łyse. ;:222

Reniu nieważne ile arów, ważne jak zagospodarowane. :) Ty znowu po Boguchwale robisz przeróbki. :uszy Niemożliwe, żeby hortensja padła, :shock: kiedy ją sadziłaś, bo jakoś nie zakodowałam. :oops:

Moniko cynie na rabacie czerwonej chyba w przyszłym roku zmienią kolor na biały. ;:306 Muszę tylko znaleźć nasiona niskich. ;:108

Lucynko lubię kwiaty w kroplach, są takie słodkie. :) U mnie trawnik po dzisiejszej wichurze cały żółty. Brzozy za płotem straciły sporo liści. Padało cały dzień mocno, ogród podlany, a kwiaty też przygięte do ziemi. ;:131

Basiu na zimę nie okrywam żadnych roślin. Perowskia radzi sobie doskonale, jej szkodzi zalegająca woda, mróz w suchym podłożu jej nie straszny. Podsypuję popiołem z kominka, ona lubi zasadowe podłoże. Moje samosiejki też były słabe, ale wiosną przytnę nisko nad ziemią i ładnie się rozkrzewią. Zostawiam tylko mocniejsze, 5-10 cm pędy.

Martuś miło mieć własny ogród, nawet najmniejszy. ;:333 Jak duży to pracy więcej, ale pole do popisu też większe. :uszy Może perowskia ma u ciebie za dobrą ziemię. To roślina stepowa, lubi ubogą, przepuszczalną glebę. U mnie rośnie na najgorszej glebie, leżał tam piasek do budowy i oczywiście trochę pomieszał się z i tak nie najlepszą ziemią. ;:108

Niestety zdjęć dziś nie udało się zrobić, kilka z niedzieli. Jesienne kolory już się pojawiają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Soniu :wit

Cudny ten twój jesienny ogród.
Hortensje pekne.Trawy też ;:224 ;:224
Jeżówki bardzo urokliwe.Ale masz spore ich kępy ;:63 ;:63
Jestem zachwycona tą biała jeżówką, taka duża kępa i ta wysoka perowskia.
cudny widok.
Ja perowskiej jezce nie ma.Ale na wiosne planuję gdzies ją kupić.ale gdzie posadzić jeszcze nie wiem .Ale przez zimę cos się wymysli ;:173
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Soniu, szkoda,że lawenda i ostnice nie kwitną w tym samym terminie :(
Piękne masz rozplenice. ;:138 Moje siewki nie zakwitły w tym roku.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Soniu. Jesienne kolory zaczynają dominować ale to nie znaczy, że jest smutno. Wręcz przeciwnie u Ciebie jest kolorowo wesoło ;:108 . Trawy i hortensje robią swoje nie ma co ukrywać ;:224 . Trawnik masz śliczny, taki zieloniutki ;:333 . Nawet nie wiedziałam, że masz 10 arów działki. Byłam pewna, że więcej ;:108 . Wizualnie sprawia wrażenie większej. Masz rację 10 arów to wcale nie jest dużo. Mam troszkę mniej od Ciebie bo około 9 i w dodatku mamy podobny kształt bo ja też mam taką prostokątną ;:108 . Plusem jest to, że Ty budowałaś dom i garaż od zera więc miałaś wpływ na jego usytuowanie a ja niestety nie i tak mam trochę bez sensu te budynki postawione ;:222 . Mimo wszystko zakup nowej działki w toku i liczę na powiększenie swoich włości ;:108 . Rozplenice masz fantastyczne ;:138 . A co do deszczu to u mnie ciągle pada ;:222 . Na prawdę to już stanowczo za dużo. Ziemia zaczyna robić się grząska i można buta zgubić w tej plastelinie ;:306 . Pozdrawiam :wit .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Dziękuję Ci za informację o perowskie. Będę ciąć swoje, mam nadzieję że w przyszłym roku ładnie się zagęszczą! :)
Jedna w tym roku już fajnie się prezentowała, ale dwie muszę przesadzić, bo trochę stłoczone są.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu powtórzę za Aneczką - czarujesz te roślinki czy co, że tak się wszystko samo wysiewa? :;230 Trawy u ciebie tak samo piękne jak hortensje ;:oj Wymyśliłam już sobie, gdzie zrobię u siebie zakątek trawiasty, choć z pewnością nie będzie tak duży jak u ciebie... Perowskie też powalają, mam nadzieję, że tej mojej posadzonej w tym roku też się u mnie spodoba...
A ze zmianami to chyba jest tak, że my po prostu uwielbiamy grzebanie w naszych małych królestwach, więc jak brakuje chwastów do pielenia to wymyślamy sobie kolejne prace :lol:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jesienne kolory też są piękne ;:333 , a w Twoim ogrodzie, Soniu, nie tylko takie, bo jeszcze spora ilość kwitnień. ;:63 ;:63
Pogoda płata nam figle ;:131 , ale przecież kiedyś musi się zmienić. ;:108 Byle nie za późno. ;:oj
Ciepełka Ci życzę ;:196 słonecznego. ;:3 ;:3
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Soniu, potwierdzam żywotność perowski. Dostałam od zaprzyjaźnionej Forumki takie małe cuś zeszłego lata . Posadziłam i ....zapomniałam że ją mam. Jaką ja miałam i mam do tej pory radość, że ona pięknie i obficie rośnie i kwitnie. Muszę jej mieć więcej. Może i u mnie się wysieje?
Niskich cynii białych szukasz? No, nie mam niskich. Ale takich zwykłych białych zebrałam nasionka jakby co ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu anabuko1 miło wyjrzeć przez okno i zobaczyć kolory na rabatach. Zimno skutecznie odstrasza od pracy w ogrodzie, tylko ostatnie kwiaty zostaje podziwiać. ;:108 Zwykłe białe jeżówki są takie wdzięczne i niekłopotliwe, mam już w trzech miejscach. :) Perowskię posadź w słonecznym miejscu, na pewno będzie ładnie kwitła i pszczoły będą ci wdzięczne.

Obrazek

Aniu nena08 siewki rozplenic zachowują się bardzo różnie. Ja kilka przetrzymałam w doniczkach i jedna zakwitła kilkoma kłosami. Niepozorna siewka w bardzo słonecznym miejscu też pokazała jeden kłos. Dużo też takich, które dopiero w przyszłym roku zakwitną. Znalazłam jedno zdjęcie z lipca, na którym widać ostnice z kwitnącą lawendą. :)

Obrazek

Ewelinko sama projektowałam rozmieszczenie budynków na działce, miałam to szczęście, że stoją tak jak chciałam. ;:108 Trawnik mam chyba najładniejszy od pięciu lat. ;:306 Niestety woda się lała i z nieba, i z kranu. Mam komfort w czasie deszczów, bo u mnie woda nie zalega na działce. Z deszczu prawie zawsze się cieszę. ;:108

Obrazek

Basiu moja pięcioletnia perowskia zajmuje około 1 m przestrzeni. To spory krzew i żeby go ładnie wyeksponować powinna mieć trochę miejsca.

Obrazek

Lucynko dziękuję, ;:196 ciepło i słońce napędza mnie do pracy. Jak zimno, to kominek i książka, nic mnie nie rusza. ;:173 Jeszcze będzie ciepło, bo jednej cebulki nie posadziłam. :roll:

Obrazek

Małgosiu dziękuję. ;:196 Siałam białe cynie z własnych nasion. Są prawie tak wysokie jak hortensja Pinki Vinki. ;:306 Kiedyś udało mi się kupić nasiona, z których rosły 70-80 cm cynie. Takie mi są potrzebne. :)

Obrazek

Nigdy nie pokazuję żywotnikowców japońskich. To zimozielone krzewy, które przez pięć lat urosły 15 cm. Chociaż jedna roślina, o której nie myślę, że muszę ją przesadzić. :;230 Samosiejka szałwii ubarwia zieleń.

Obrazek

Ten miskant już przekwita.

Obrazek

Nudzę jeżówkami, ale mają jeszcze tyle pąków. ;:oj

Obrazek

Obrazek

Maruna też chyba czuje, że jesień będzie jeszcze ciepła. ;:224

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, tę jedną cebulę to możesz w przerwie między jedną a drugą chmurą posadzić, c'nie? ;:306 ;:306
Po trawach widać, że u Ciebie też wiatr nie żartuje. ;:oj U mnie dzisiaj nieco spokojniejszy, a pod wieczór nawet błękit nieba dał się dojrzeć. Jest więc nadzieja na poprawę pogody. ;:333 Jutro jadę na działkę. ;:63
Tobie też życzę dobrej pogody ;:3 , byś wreszcie mogła tę cebulkę wsadzić. :tan
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, jeśli masz zamiar zanudzać nas takimi zdjęciami to ja jestem jak najbardziej za. Jeżówki w pąkach to jakaś abstrakcja, przynajmniej u mnie. Jedna czy dwie mają jeszcze kilka niespełnionych nadziei na kwitnienie, wytworzyły nowe pączki, ale to tylko dlatego, że dzieciaki potrzebowały bukietów dla babci i w większości powycinaliśmy jeżówki jako uzupełnienie róż. Niestety te, które zostawiłam i nie wycięłam zmumifikowały się, wybladły i teraz po prawie tygodniu deszczów wyglądają odstraszająco. Widać cięcie było wskazane ;:173
Perovskia powędrowała na listę chciejstw. Niesamowicie prezentuje się jako tło, chociaż czytałam, że lubi przemarzać ;:224
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Nie widziałam takich niskich cynii. Moje wszystkie które do tej pory miałam zawsze rosły sporo w górę. Dlatego zmieniłam im miejscówkę, bo sadziłam w szpalerze przed domem, ale zaczęły zasłaniać Bonikom świat również tam rosnącym. Może w necie też poszperam za niskimi?
Soniu, a te granatowe szałwie to masz jednoroczne?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja też dodam słowo na temat perovskii. To moje niespełnione marzenie. Wyobraź sobie, że próbowałam ją sadzić TRZY razy i to właśnie na najgorszej suchej ziemi. Ale za każdym razem zanikała. To chyba jeszcze odczyn tej ziemi jest ważny. U mnie chyba zbyt kwaśno, a ona lubi gleby zasadowe.
Z cyniami to i ja spróbuję w przyszłym roku, tylko chyba trzeba je chronić przed ślimakami, czy tak?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ta pełna maruna bardzo mi się podoba. W ogóle maruny lubie jako jedyne ze złocieni, no może jeszcze margerytki :wink:
Ostnice z lawendą! ;:215
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

A ja kupiłam perowskią tak maleńką, że wielokrotnie ją zdeptałam, aż nic z niej nie zostało. A ona jakby nigdy nic odbija od ziemi. To może przetrwa? Ale tam gdzie ją posadziłam, to ja nie mam metra wolnej ziemi. Może mam miniaturkę? Na pewno ;:306 Maruna śliczna, a ja mam już nasionka :heja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”