Wilec ziemniaczany ( batat )
Re: Wilec ziemniaczany ( batat )
fibi-czy Twoje wilce rosną w donicach czy masz je w gruncie?
Pozdrawiam Bożena
- Mariolcia1962
- 1000p
- Od: 25 wrz 2013, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzisiaj zasadziłam Bataty - 3 sztuki kupione w markecie jako słodkie ziemniaki .
Jak coś zacznie się dziać to wstawię fotki
.
Jak coś zacznie się dziać to wstawię fotki

Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Pozdrawiam Mariola
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
W ubiegłym roku posadziłam dwa bataty z B, niestety zgniły zanim wypuściły jakikolwiek pęd. Może są czymś zaprawiane.
Natomiast posadzony w gruncie zbudował bardzo ładną bulwę. Niestety jakiś robal się do niej dobrał, więc zrezygnowałam z przechowywania i ukorzeniania. Czekają mnie zakupy sadzonek wiosną.

Natomiast posadzony w gruncie zbudował bardzo ładną bulwę. Niestety jakiś robal się do niej dobrał, więc zrezygnowałam z przechowywania i ukorzeniania. Czekają mnie zakupy sadzonek wiosną.
-
- 200p
- Od: 10 mar 2013, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ja kupiłam dzisiaj w sklepie ogrodniczym,najmniejszy jaki był.
W wolnej chwili przestudiuje wątek i zobaczę co dalej z nim robić

W ubiegłym roku kupiłam w B i bulwa całkiem zgniła

Mariola
ja kupiłąm wczoraj w biedr.. 2 sztuki , jedną wybrałam różową , a drugą taką bardziej żółtą- choć nie wiem, czy to ma znaczenie, zobzczę czy coś z ego wyjdzie
Proszę o poprawną pisownię(regulamin). Iwona
Proszę o poprawną pisownię(regulamin). Iwona
To ja Wam powiem z mojego doświadczenia, że z tych batatów marketowych nie wyrastają takie ładne jak te ozdobne. A te ozdobne pojawiają się wraz z roślinami rabatowymi w Auchan jak się zacznie sezon. A następnie trzeba uciąć ładny pęd, włożyć do wody, poczekać na korzonki i mamy następną sadzonkę. Dlatego warto kupić jak najszybciej, jeżeli chce się mieć więcej. W Auchan były te limonkowe i ciemne mocno wcinane w ubiegłych latach. We Wrocławiu to chyba w ogóle nie ma problemu, żeby je kupić w ogrodniczym, bo kiedyś przejeżdżałam i było pełno a to było już kilka lat temu, więc musi to być popularna roślina.
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Mariolcia1962 jak tam Twoje bataty?Mariolcia1962 pisze:Dzisiaj zasadziłam Bataty - 3 sztuki kupione w markecie jako słodkie ziemniaki .
Jak coś zacznie się dziać to wstawię fotki.
W tym roku też mnie pokusiło poeksperymentować. Mój biedronkowy, wyszorowany, przecięty na pół, siedzi w wodzie od ponad trzech tygodni. Póki co, żadna z połówek nic nie wypuściła...
Przecięcie ich na pół miało przyspieszyć ukorzenienie i zaowocować wydaniem większej ilości pędów. Kiełkowanie miało nastąpić po 2 tygodniach. Na YT pokazują ładne wyrośnięte roślinki już po 3 tygodniach ...

Zeszłoroczne ipomee, kupowane na targu, wydały przez sezon całkiem spore bulwy. Niestety wszystkie były mocno popękane. Wysuszyłam i zabezpieczyłam pęknięcia węglem drzewnym. Nici z tego. Już po miesiącu w piwnicy porosły kożuchem pleśni.

- mendalawenda
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 maja 2018, o 19:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
chory wilec ziemniaczany (batat)

hejka, mam problem z moimi wilcami i proszę o podpowiedź

Kupiłam naprawdę ładne i dorodne sadzonki, niestety zaczęły mi marnieć i chorować co widać na zdjęciach.
Nie mam jednak pojęcia co to takiego i od czego.
Moim jedynym podejrzeniem jest to, że w tym roku posadziłam je razem z pelargoniami. Czy to wina nawozu dedykowanego pelargoniom?
Wilce ogałacają się, kropki i brązowe końce pokazują się nawet na młodych liściach. Tyczy się to zarówno zielonej jak i purpurowej Ipomei (chociaż purpurowa wygląda lepiej).
Rosną od strony południowej, pod przyciemnianym zadaszeniem, co roku miałam wilce i rosły świetnie, a w tym roku takie coś (ale były sadzone bez towarzystwa roślin kwitnących)
Czy mogę to jakoś uratować? Czy raczej kupić nowe rośliny?
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Kuknij uważnie na spodnią stronę liści, czy nie ma tam drobnych pajęczynek i łażących sobie po nich wesoło miniaturowych (milimetr lub mniej) pajęczaków? Jeśli tak ? to masz problem z inwazją przędziorków i bez ciężkiego arsenału chemicznego się nie obejdzie. Wilce niestety na ataki przędziorków są bardzo podatne.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- mendalawenda
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 4 maja 2018, o 19:19
Dziękuję Loki za sugestię, jednak jestem pewna, że to nie przędziorek.
Wiem jak wygląda, bo miałam z nimi problem w domu rodziców, a liście bardzo dokładnie sprawdziłam i nic tam nie ma. Jedynie te plamy, brązowienie i opadanie : (
Wiem jak wygląda, bo miałam z nimi problem w domu rodziców, a liście bardzo dokładnie sprawdziłam i nic tam nie ma. Jedynie te plamy, brązowienie i opadanie : (
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Kupiłam na początku lata sadzonki wilca bordowego i limonkowego. Rosły przeciętnie. Bordowy ciągle był atakowany przez .. nie wiem co. Wyglądał tak jak opisuje mendalawenda. Młode liście na czubku pędów wyglądały jak zaatakowane przez mszyce, których nie było.
Z czasem, po oprysku Topsinem, zmiany te się zatrzymały.
Zrobiłam kilka sadzonek z bordowego. Limonkowy niestety nie poddawał się ukorzenianiu pędów.
Minęło lato i podczas wyrzucania ziemi ze skrzynek znalazłam bulwę.

Spróbuję przezimować ale w jakich warunkach?
Powiedzcie proszę dlaczego wskazane jest wyszorowanie bulwy przed sadzeniem?
Z czasem, po oprysku Topsinem, zmiany te się zatrzymały.
Zrobiłam kilka sadzonek z bordowego. Limonkowy niestety nie poddawał się ukorzenianiu pędów.
Minęło lato i podczas wyrzucania ziemi ze skrzynek znalazłam bulwę.

Spróbuję przezimować ale w jakich warunkach?
Powiedzcie proszę dlaczego wskazane jest wyszorowanie bulwy przed sadzeniem?
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Moja działka (ROD) obfituje w gryzonie. Czy nie urządzę im smakowitej spiżarni tym słodkim ziemniakiem?
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
Po długiej przerwie witam serdecznie wszystkich forumowiczów i życzę udanego sezonu. Mam też i pytanie dotyczące batatów ozdobnych. Przechowałam bulwy trzech kolorów batatów. Posadziłam - pięknie wykiełkowały i wyrosły, ale wszystkie są zielone.Czy ktoś mi może powiedzieć dlaczego?