Ogród Marty -Cz . X

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty -Cz . X

Post »

Witajcie moi mili Obrazek,tyle sympatycznych wpisów,a mnie nie ma ,jakieś zmęczenie mnie dopadło i przystopowałam z pisaniem wieczorami,a w dzień nie mam na nic czasu,teraz zapowiedzieli zimno i opady to może będzie więcej czasu.

Marysiu,rozśmieszaj ,bo śmiech to zdrowie,a życie jest takie trudne i mało nam do śmiechu,o słoneczniczka zadbam ,on nowiuśki,myślę ,ze do drugiego roku się wzmocni,buziaczki ;:196

Kasiu,no to Cię rozczaruję ,ale nie mam maszynki do mięsa,bo mi nie potrzebna do mielenia używam thermomixu ,wszystko nim robię ,jest moją prawą ręką ,a do tego do mycia jest tylko1 garnek i to nie odkręcany tylko nakładany,więc szybko go ściągnę,umyję i nałożę na nasadę ,to takie moje próżniactwo ,żeby jak najmniej i jak najprościej obsługiwać sprzęt,a do soków mam Kuvings -elektryczną ślimakową wyciskarkę ,która wyciska wszystko,łącznie z liśćmi,to wyciskarka o dużym otworze na warzywa i owoce i nie trzeba ich nawet drobno kroić ,pozdrawiam ;:168

Daria,złocienie są z siewu ,więc kwitnienie zależy od terminu wykiełkowania nasion, te co wzeszły wcześniej już przekwitły ,a teraz kwitną te późniejsze,rano to ja smacznie śpię ,a po południu czasem nie słysze telefonu ,jak go nie mam przy sobie w ogrodzie ,albo gdzieś położę w domu gdzie nie ma zasięu,pozdrawiam ;:168

Marysiu,nie lubię tych saren,tyle szkód mi robią i po co to wszystko grodziłam ,jak dla nich to żadna przeszkoda,na chwilę był spokój i znowu zaczęły ;:196

Dorotka,ogród do tej pory fajnie wygląda,chociaż kwitną tylko jesienne,w tym tygodniu pogoda była cudowna to i ogród wesoły,moje astry jesienne są niskie i średnie ,wiec nie mam problemu i nigdzie się nie rozłażą ,pozdrawiam :wit

Mariolko,w daliach jestem zakochana i cieszę się ,że je mam,chociaż trochę,ale nawet ta mała ilość mnie raduje,nożyki używam do napisów ,bo tanie i wystarczą na napis,pozdrawiam ;:168

Grażynko,warto skorzystać z mojego przepisu ,bo papryczki są pyszne ,chociaż pewnie i Twoje pyszne,a na pewno masz je swoje ,ja kupiłam ,bo nie mam szans uprawiać wszystko,pozdrawiam ;:196

Gosiu,ja mam niskie i średnie marcinki,ale teraz dosadziłam wysokie o cudownie różowym kolorze,one takie wesołe w jesiennym ogrodzie ,ja sama nie wierzę co wyprawiam z przetworami ,ale to chyba silniejsze ode mnie ,ale czasu nie mam już na nic .:wit

za moment ciąg dalszy
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko,wszyscy się tak spieszymy ,bo za dużo mamy obowiązków ,ale czasem to sami sobie wymyślamy ,żeby czasem nie usiąść :uszy ,u mnie też zimno i przeciągi ,ale trawy nie obcięte na zimę bez problemu zimują ,dalie u mnie też mają podpory ,a i tak po ostatnich deszczach część pochylona ,grzybków na razie nie ma ,ale ja dalej dobrej myśli,ten tydzien zapowiadają fatalny ,ale może potem coś sie odmieni ,nie dopuszczam myśli ,że będzie inaczej,pozdrawiam :wit

Gosiu clem,moje dalie są zdrowe,nic nie zrobisz, bo chyba pryskać się nie opłaci ,teraz sie ochłodzi to grzyb nie będzie się tak panoszył,najwyżej potem wsadzisz karpy do wody z miedzianem ,podeschną to schowasz,pozdrawiam :wit

Tereniu,warto mieć te rośliny w ogrodzie ,bo dzięki nim jakoś wygląda ,wszystko zapisane ,róże się zbierały to w ostatnich dniach znowu przyszły i zjadły tylko nie w przedogródku ale w ogrodzie,nie mam już cierpliwości do nich,pozdrawiam ;:196

Maryniu,ja trochę w ogrodzie ,a więcej przy przetworach,jak sobie coś wymyślę ,to musi być zrobione ,okropna jest taka natura ,do dzisiaj cudnie kwitnął ogród ,ale zapowiadają deszcze ,zimno i nawet przymrozki,ja sie tak nie bawię ;:223 tyle chryzantem u mnie nie zdążyło jeszcze zakwitnąć ,pozdrawiam ;:196

Soniu,jeszcze dużo roślin by kwitło,ale jak przyjdzie mróz to koniec ,nie zgadzam się z tym,u mnie też maruny jeszcze kwitną ,bo później siane ,ogród jeszcze wesoły ,ale chyba ta pogoda to zlikwiduje,pozdrawiam i miłego tygodnia mimo nieprzychylnych prognoz pogodowych ;:196

Kasiu,miło Cię widzieć ,zawsze zapraszam ,ale wiem jak wszyscy mamy mało czasu ,a dużo pracy ,no i padamy,moje chryzantemy na razie ładne ,ale jak przyjdzie mróz to nie wszystkie zakwitną,pozdrawiam ;:168

Iwonko,fajnie ,że wróciłaś do nas ,wypoczęta ,naprawiona ,tylko teraz nie można tak nagle rzucić sie na robotę ,a z ciebie też niespokojna dusza :uszy ,przetwory to też mój bzik tak jak ogród,jak cała spiżarnia pełna to czekam spokojnie na zimę,pozdrawiam ;:168

Marysiu,cieszę sie ,że mogłaś przyjechać ,roślin u mnie tyle ,że za każdym razem jest coś w pudle ,a i tak końca nie ma ,dziękuję za taki komplement ,to miłe ,pozdrawiam Obrazek

Dario,przyjeżdżaj jak tylko masz ochotę ,ten wąwóz przypadł nam razem z działką ,jak byłam młoda to też chciałam mieć tam staw i łabędzie ,ale to marzenie się nie spełniło z różnych przyczyn,ale wąwóz też fajny,taki kawałek natury ,badyle do spalenia są z drugiej strony domu i nie ma kiedy nawet ogniska zrobić ,na następny raz zrobimy sobie ognisko z kiełbaskami,a jak będą przygotowane przez Twojego męża to będą nam jeszcze bardziej smakować,pozdrawiam ;:168

Ewuniu,dużo jeszcze kwitnie i sporo chryzantem ma zakwitnąć ,ale jak będzie brzydko i mrozek to może nic nie zdążyć ,papryka jest tak pyszna ,że znika słoik za słoikiem ,ale jutro mąż ma przywieźć mi jeszcze 5 kg to dorobię ,deszcz już u mnie pada ,wiec i do ciebie dotrze ,pozdrawiamObrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapraszam po przerwie do słonecznego ogrodu ,dni były tak piękne ,roślinki dokwitały i zdjęć jest dużo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miskant Apache
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

lasek brzozowy
Obrazek

i grzybki .ostatnio po 3 szt rosną
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stipa Brachytricha
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i mój Czaruś odstawia wygłupy
Obrazek
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto jakie dajesz tam parametry by były takie duże fotki?
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Martusiu , dalie masz śliczne niesamowita ilość odmian będzie trochę roboty z wykopywaniem. Czekasz aż wszystko przekwitnie czy już wyciągasz z ziemi ??? Ja też robiłam w tym roku taką pieczoną paprykę , ja robię Ajvar , piekę na grilu (piekarnik ) lub na ogniu przy kuchence papryki, bakłażana , cukinie , cebulę , dodaję dużo czosnku i ostrej papryczki .

;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Twój Czaruś to czaruje skubaniec jak nie wiem, śliczny, uwielbiam koty, a czarne to już kocham najmocniej chyba ;:167 kwitnień sporo, trawy mają swój czas już, pięknie teraz wyglądają ;:215 , liście na drzewach zmieniają kolory, a jak słonko choć jesienne świeci to oj pięknie jest ;:138
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Czaruś oczarował mnie ;:167 . Marto masz rację cudownie ogród wygląda ;:215 , jesienne kwiaty i trawy cudownie wypełniają ogród jesienią. A Twoje kompozycje jak zawsze udane. Ta trawa na piątym zdjęciu , pasiasta to jak się nazywa?. Szkoda mi moich budlei, wszystkie zimą wymarzły , u Ciebie piękne i te kolory ożywiają całość.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Cudowny, przecudowny ten brzozowy zagajnik. ;:167
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu leje! podlewa co wsadziłam i dobrze! dzisiaj robię paprykę, kupiłam w Krzeszowicach ostatni worek pomidorowej ;:215 Druga partie siedzi w piekarniku. Kupiłam tez 11 kg śliwek takich pokurczonych na powidło i od rana walczę w kuchni :D Uwielbiam Twój ogród, znam go już dość dobrze, że wiem co i gdzie fotografujesz a czerwony Ekscetryk jest świetny! taki oczoj.... ;:306 Pozdrawiam cieplutko ;:196
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16

Post »

Marto przykro mi że zignorowałaś :| moje
pytanie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ej Bożenko przecież Marta po 2 paź 2016, o 23:25 jeszcze nie odpowiadała :D
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Martusiu cudownie w tym Twoim ogrodzie ;:63 ;:63 pocieszyłam oczy :D
Lasek brzozowy z grzybkami ;:167
Hortensje , budleja , trawki , marcinki nawet szałwia jeszcze Ci kwitnie - pięknie ;:215 ;:215
O te ogólne widoczki ;:180
Czaruś wspaniały .
Martusiu pozdrawiam z całego serca i posyłam ;:168 ;:196
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Ale kolorowo ;:138
Czaruś uroczy ;:167
Fajnie mieć taki lasek z grzybkami.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

'Merostar' świetnie się prezentuje w ostrzejszym jesiennym słońcu! No i 'My Pride' i 'Gladiator' ;:333
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam,pogoda barowa,ciągle pada ,ale ogród tej wody potrzebuje,roślinki nowo zasadzone fajnie się przyjmą ,ja wczoraj robiłam paprykę ,już 30 kg przerobiłam na ostrygi po polsku ,dzisiaj nałożona do słoiczków już się pasteryzuje ,a z ilu kg zrobiłam pastę paprykową to już nie wiem ,bo się zgubiłam .

Bożena ,nic Ci nie pomogę ,bo tak mam ustawione od 4 lat i zdjęcia do tej pory same takie duże się wstawiają .

Wiolu,dalie wyciągam zawsze jak najpóźniej,żeby jak najkrócej siedziały w piwnicy ,pierwsze ich musi przymrozić ,potem dalej siedzą w ziemi ,one są obsypane ziemią to małe przymrozki nic im nie zrobią ,dopiero jak ma nadejść prawdziwa zima to dalie wykopuję do pudeł z bananów,jeszcze obsychają na polu pod przykryciem na noc i jak już widzę ,że pogoda coraz zimniejsza i idzie prawdziwa zima idą do piwnicy ,okrywam gazetami i siedzą do wiosny ,pod koniec marca ,początek kwietnia wsadzam do doniczek i rosną od nowa ,po 15 maja do gruntu,tak podpędzone długo cieszą w ogrodzie kwiatami,przepisów jest mnóstwo,każdy wybiera dla siebie co najlepsze ,czy twój przepis ma jakąś zalewę ,czy to wszystko jest w sosie własnym,duszone potem razem ,pozdrawiam ;:196

Iwonko,Czaruś teraz śpi pod piecem w koszyku na drewno,ma cieplutko, bo w piecu w kuchni się pali ,jabłuszka się na nim suszą ,na piecowej półce robi się ocet z jabłuszek,a w garnku pasteryzują się ostatnie słoiczki z papryką ,taki mam sielski klimat :uszy i co mi tam słota na polu,woda w ogrodzie bardzo była potrzebna ,a i grzybki będą lepiej rosły,pozdrawiam ;:168

Dorota DTJ,Czaruś dzisiaj śpi w kuchni ,też nie lubi deszczu wiatru i ponuractwa,ta trawa to miskant Variegatus,liście ma w biało zielone podłużne paski dość szerokie ,z daleka wygląda jak biała fontanna,mnie też te duże budleje zmarzły przez niby lekką zimę ,a te niskie super przetrwał,pozdrawiam ;:168

Dorota 71zagajnik brzozowy posadzony przeze mnie na końcu ogrodu,żebym miała grzybki na miejscu :wit

Marysiu,u mnie też leje ,też mam posadzone roślinki ,więc się cieszę ,bo będą lepiej rosły,wczoraj Boguś przywiózł i mnie worek papryki,dzisiaj pasteryzowałam ,a przez noc się macerowały,więc i ja walczyłam wczoraj w kuchni ,nawet jabłuszka na ocet nastawione,powideł śliwkowych nie robię ,jedynie zamroziłam połóweczki na tort śliwkowy,miło cztać twoje wypowiedzi o ogrodzie,a jeżówka czerwona ma rewelacyjny kolor ,pozdrawiam gorąco spod pieca ;:196

Bożena nigdy nikogo nie ignoruję ,a na forum jestem z przyjemności a nie z przymusu ,że muszę odpowiadać tu i teraz i natychmiast,myślę ,że to pogoda tak na ciebie wpływa i po prostu źle się czujesz ;:131

Tereniu,dziękuję, ułożyłam ogród tak ,żeby nawet grzybki były,roślinki teraz przez deszcze i wiatry są biedne ,ale najważniejsze,żeby nie było przymrozków,bo tyle chryzantem jeszcze mi nie zakwitło ,pogoda barowa,więc Boguś wziął sie za tłuczenie orzechów włoskich od ciebie ,co nam dałaś w tamtym roku,i jak skończył to powiedział,że znowu nam możesz je dać ,bo już te wytłukł ;:306 z taką prędkością wykonuje niektóre czynności :;230 ,pozdrawiam i miłego dnia ;:196

Kasiu,lasek zasadzony specjalnie ,żeby grzybki były pod ręką ,a odpadki grzybkowe wkopywane systematycznie ,żeby ich było jeszcze więcej,Czaruś śpi teraz pod piecem w kuchni,nawet nie mam gdzie drewna włożyć ,bo zajął koszyk,pozdrawiam ;:168

Florianie,niektóre dalie przygięte od deszczu ,nie da się ich podnieść bo bardzo kruche i się łamią ,ale kwitną pięknie ,ciągle przy nich jestem i nie mogę się na nie napatrzyć ,pozdrawiam :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”