Pod Puszczą cz-1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pod Puszczą cz-1
Elu olałaś nas centralnie! 

- pela11
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
Witajcie , nastąpiła zmiana planów w mojej pracy . Miałam dyżur z moimi podopiecznymi przez 5 dni bo chlebodawcy wyjechali w góry a żadna babcia nie była wolna w tym czasie ,więc padło na mnie .Najgorsze że nie pojechałam na wieś i nic nie zrobiłam w ogrodzie a ten tydzień będzie do luftu . Pojadę dopiero w piątek ,ale zostanę aż do poniedziałku włącznie bo będzie lepsza pogoda .
Bożenko , musisz niestety jeszcze poczekać , ćwicz cierpliwość .
Zeniu , planu niestety nie wykonałam ,bo nie stoi domek ogrodowy ,ale pracuję nad tym intensywnie i gadam i gadam aż synowi zbrzydnie słuchać mojego ględzenia , może to coś pomoże
Marysiu , wzieło mnie na architekturę bo płaski ogród wygląda mało ciekawie , jest nudny . Jak rośliny się rozrosną będzie lepiej a pergole będą ułatwiały im dobry rozwój i będą stanowiły podpory . Chryzantema jest dosyć niska bez cięcia .Drewniana pergola jest wejściem do ogrodu warzywnego z ozdobnego i to jest jej główna funkcja .
Florianie , ja naprawdę lubię zimę bo to czas dla mnie . Nie myślę wtedy o swoich kochanych roślinkach tylko biegam do kina , teatru , spotykam się z przyjaciółmi ,no i nareszcie mam czas na dobrą książkę . Jest mi to potrzebne jak powietrze do oddychania .Nie samym ogrodem człowiek żyje , sa jeszcze inne fascynujące rzeczy .
Wandeczko ,masz rację ,będzie stała jako podpora dla róży i powojnika przez wiele lat .Nareszcie coś popaduje i u nas .
Iwonko , no właśnie miałam przerwę w pracach ogrodowych co mnie martwi bo pogoda paskudna a czasu coraz mniej .Może początek listopada pozwoli coś jeszcze zrobić w ogrodzie .Chyba część prac zostanie niestety na wiosnę . Trudno się mówi . Mam nadzieję że czujesz się lepiej i jesteś w dobrej formie po zabiegach .
Aniu , Anabuko 1, witam Cię serdecznie . Często zaglądam do Twojego ogrodu ,chociaż nie zostawiam śladu , obiecuję poprawę . Płaskie podpory kupuję na wiosnę w Lid ...u ,te geometryczne ,duże robi mi zaprzyjażniony ślusarzi liczy tyle co za materiał .Miło że zajrzałaś , zapraszam serdecznie .

Bożenko , musisz niestety jeszcze poczekać , ćwicz cierpliwość .

Zeniu , planu niestety nie wykonałam ,bo nie stoi domek ogrodowy ,ale pracuję nad tym intensywnie i gadam i gadam aż synowi zbrzydnie słuchać mojego ględzenia , może to coś pomoże

Marysiu , wzieło mnie na architekturę bo płaski ogród wygląda mało ciekawie , jest nudny . Jak rośliny się rozrosną będzie lepiej a pergole będą ułatwiały im dobry rozwój i będą stanowiły podpory . Chryzantema jest dosyć niska bez cięcia .Drewniana pergola jest wejściem do ogrodu warzywnego z ozdobnego i to jest jej główna funkcja .
Florianie , ja naprawdę lubię zimę bo to czas dla mnie . Nie myślę wtedy o swoich kochanych roślinkach tylko biegam do kina , teatru , spotykam się z przyjaciółmi ,no i nareszcie mam czas na dobrą książkę . Jest mi to potrzebne jak powietrze do oddychania .Nie samym ogrodem człowiek żyje , sa jeszcze inne fascynujące rzeczy .
Wandeczko ,masz rację ,będzie stała jako podpora dla róży i powojnika przez wiele lat .Nareszcie coś popaduje i u nas .
Iwonko , no właśnie miałam przerwę w pracach ogrodowych co mnie martwi bo pogoda paskudna a czasu coraz mniej .Może początek listopada pozwoli coś jeszcze zrobić w ogrodzie .Chyba część prac zostanie niestety na wiosnę . Trudno się mówi . Mam nadzieję że czujesz się lepiej i jesteś w dobrej formie po zabiegach .
Aniu , Anabuko 1, witam Cię serdecznie . Często zaglądam do Twojego ogrodu ,chociaż nie zostawiam śladu , obiecuję poprawę . Płaskie podpory kupuję na wiosnę w Lid ...u ,te geometryczne ,duże robi mi zaprzyjażniony ślusarzi liczy tyle co za materiał .Miło że zajrzałaś , zapraszam serdecznie .

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Elu nie zamartwiaj się, czego nie zrobimy teraz to wiosną, na razie to szybką zima straszą, oby nie
ja czuję się lepiej, ale nie super, no a i u mnie na działce pracy w bród, nie zrobię wszystkiego na pewno 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Ależ tu ielkie połacie do zagospodarowania w pobliżu tej pergoli.
A czy oprócz róży i powojnika jakieś plany na to miejsce już masz?

- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Elu....najważniejsze że pergola stoi.
. Ładny mebel, choć chwilowo działa na mnie jak na ciebie grzyby.
. Nie mam specjalnie na nią miejsca ale będzie, choćbym miała ją postawić na środku trawnika.
. U mnie pogoda także byle jaka...siąpi.
. Nie wiele to da a mnie w taką pogodę ani jechać, ani podlać z węża. 

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Elu, śliczna pergola
Masz rację - o ogromnie ważne, żeby ogród nie był płaski
Wiem coś o tym, bo sama mocno cierpiałam z powodu płaskiego ogrodu i nie mogłam się doczekać aż zmieni proporcje
Architektura ogrodowa nadaje świetny klimat każdemu ogrodowi bez względu na jego styl i dobrze zrobiłaś montując coś wyższego. Obeliski, murki, pergole, trejaże, altany, a także żywe zielone ściany z cisów lub bukszpanów i inne elementy powodują, że ogród staje się ciekawy 

-
Ok jest mi obojętne!dasz to zobaczę nie to żadna strata ,
wiem jak się rozwija!

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Elu, dokładnie tak samo myślę i podobnie działam
I choć stwierdzenie banalne: "nie samym ogrodem żyje człowiek" - podpisuję się pod nim obiema rękami! Jak człowiek ma wiele pasji i urozmaicone życie - chętnie odpocznie i zapomni na jakiś czas o ogrodzie, nawet jeśli to jego ukochane miejsce
A ogród masz piękny!

A ogród masz piękny!

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
No tak Elu, ale jak się ma ogród za progiem to nie sposób o nim na zimę zapomnieć, z kolei mając ogród na wyciągnięcie ręki spotkania z przyjaciółmi i wszelkie przyjemności mam cały rok, bo ja nie czekam do weekendu żeby popracować w ogrodzie
Pozdrawiam! 

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Pergola suuper.
Miejsc do podziwiania ogrodu, roślin i do odpoczynku też w nim być musi
Marcinki , hortensje piękne. Och jak one ubogacają ogród.

Miejsc do podziwiania ogrodu, roślin i do odpoczynku też w nim być musi

Marcinki , hortensje piękne. Och jak one ubogacają ogród.

-
-
Eluuuu! jak
tam żyjesz? mam nadzieję że nie zmarzłaś brr ziiimno!

-
Spoko fotki pokażesz ja będziesz mogła! 

- pela11
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
Witajcie , wróciłam właśnie z kilkudniowego pobytu na wsi . Po 4 dniach przy tak paskudnej pogodzie czuję się bohaterem swojego ogrodu . Na szczęście pomimo zimna i nieustającego deszczu zrobiłam mnóstwo prac a i na spacer do lasu się wybrałam chociaż siąpiło .Jestem zadowolona z tego sezonu , mój ogród od zeszłego roku zmienił się na korzyść, chociaż jeszcze nie wiem czy to jest to co bym chciała .Założonego sobie planu nie wykonałam ,ale i tak jestem zadowolona z postępu prac . Rok się jeszcze nie skończył więc może coś jeszcze uda się zrealizować . Oby pogoda się poprawiła bo chciałabym przygotować pierwszy zagon pod uprawę warzyw a będzie to robota na ugorze bo sam perz i byle jaka ziemia .Na wsi cisza jesienna , nawet koguty rano nie pieją , tylko mgły snują się po ościennych łąkach i czasem bażanty skrzeczą a wysoko słychać lecące gęsi .Przymrozek pościnał co delikatniejsze kwiaty ,więc czas wykopać dalie , oczyścic donice i odstawić do piwnicy , sprawdzić stan narzędzi ogrodowych , zapasy nawozów , ziemi , kory . Zwykłe jesienne porządki jak co roku . Zrobiłam trochę fotek bo za chwilę nie będzie co pokazywać , robi się pustawo na rabatach , rośliny idą spać . Pozdrawiam jesiennie .Ż yczę Wszystkim lepszej pogody .
Iwonko ,martwię się , bo chciałabym wiosną mieć mniej pracy żeby móc cieszyć się kolorami wiosny,no i dojdzie mi warzywnik .
Wandeczko , coś trochę obsadziłam koło pergoli , no a za nia ma być właśnie część sadowniczo -warzywna , czyli znowu świeże zagonki do roboty
Zeniu ,nie masz co płakac że nie jesteś na działce bo paskudnie zimno i paskudnie mokro , ja muszę , ale Ty posiedz w cieple pod kocykiem i czekaj na lepszą pogodę .
Moniczko , montując różne podpory staram się zmienić proporcje ogrodu bo ogród podobnie jak dom ,potrzebuje trochę dodatków aby miał charakter i mówił coś o właścicielu .Mam troszkę za mało czasu dla swojego ogrodu ,więc idzie to wolno no i nie zawsze to co bym chciała .Pozdrawiam
Bożenko , własnie pokazałam powojnika od Ciebie , drugi jest na innej fotce i dawno juz siedzi w ziemi przy siatce , zdjęcie wstawię jutro .
Florianie ,Masz rację . Ogrody zimą śpią ,mając czas ,możemy troszkę poszaleć .
Marysiu wszystko ma swoje plusy i minusy jak to w życiu , myślę że z moim usposobieniem to i dobrze że nie mam ogrodu codziennie bo na dłuższą metę rośliny by ze mną zwariowały
,jestem pedantką .Pozdrawiam
Aniu ,no własnie , jesień to marcinki, takie niepozorne a w wielu kolorach to energia dla ogrodów , są niedoceniane i często chowane w kątach ogrodów jakby za karę , czas to zmienić . Posadzmy więc marcinki .

[/UR
[url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/250c8fccc5a7273c]

Iwonko ,martwię się , bo chciałabym wiosną mieć mniej pracy żeby móc cieszyć się kolorami wiosny,no i dojdzie mi warzywnik .

Wandeczko , coś trochę obsadziłam koło pergoli , no a za nia ma być właśnie część sadowniczo -warzywna , czyli znowu świeże zagonki do roboty

Zeniu ,nie masz co płakac że nie jesteś na działce bo paskudnie zimno i paskudnie mokro , ja muszę , ale Ty posiedz w cieple pod kocykiem i czekaj na lepszą pogodę .

Moniczko , montując różne podpory staram się zmienić proporcje ogrodu bo ogród podobnie jak dom ,potrzebuje trochę dodatków aby miał charakter i mówił coś o właścicielu .Mam troszkę za mało czasu dla swojego ogrodu ,więc idzie to wolno no i nie zawsze to co bym chciała .Pozdrawiam

Bożenko , własnie pokazałam powojnika od Ciebie , drugi jest na innej fotce i dawno juz siedzi w ziemi przy siatce , zdjęcie wstawię jutro .

Florianie ,Masz rację . Ogrody zimą śpią ,mając czas ,możemy troszkę poszaleć .

Marysiu wszystko ma swoje plusy i minusy jak to w życiu , myślę że z moim usposobieniem to i dobrze że nie mam ogrodu codziennie bo na dłuższą metę rośliny by ze mną zwariowały

Aniu ,no własnie , jesień to marcinki, takie niepozorne a w wielu kolorach to energia dla ogrodów , są niedoceniane i często chowane w kątach ogrodów jakby za karę , czas to zmienić . Posadzmy więc marcinki .

[url=http://www.fotosik.pl/zdjecie/250c8fccc5a7273c]

-
Elu świetnie się rozrasta!dzięki że się pochwaliłaś!