Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co słychać w wiejskim ogrodzie cz. 32

Post »

Astry bylinowe to nie są marcinki prawda? Cudne nawet nie wiedziałam, że tyle kolorków mają. Fajnie wygladają w nóżkach hortensji. Cieszę się, że ta róża jednak się przyjęła była bardzo omdlała gdy ją przywiozłam do Ciebie..... jak to mówią będzie pani zadowolona :D
gdybyś nie pamiętała to nazywa się Alberich ;:196
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu przypomniało mi się czwarta fotka marcinek, chryzantemy ruda i bordowa ;:196 ;:180
Słonecznej niedzieli ;:167 ;:3
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, na szczęście zbiory uratowałaś! Szkoda by było.
Masz cudowne chryzantemy! Szczególnie ujmujące są te pomarańczowe! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Dzień dobry Marysiu :wit
Stada szpaków zdarzają się także w mojej okolicy, przysiadają na rosnącym 150 m od mojego domu ogromnym starym świerku. Hałas nieprzeciętny ;:oj. Tobie jednak współczuję biegania z wszelkiego rodzaju okryciami na takim dystansie (o ile się nie mylę winogrona rosną na końcu szaliczka).
Pozdrawiam ciepło ;:196
Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Marysiu! ;:196
Dwa dni nie było mnie na FO i mam ogromnie dużo do odrobienia. ;:65
U Ciebie widzę zdjęcia szpaczego sejmiku. Nad moją działką jakiś czas temu było podobnie. Jednak te ptaki mnie nie przerażają.
Mnie przerażają stada mew przylatujących znad Wisły na moje osiedle. ;:202 Są to wielkie ptaszyska, a gdy przyleci ich kilkadziesiąt, to strach się bać. ;:oj Na szczęście mój balkon zaopatrzony w siatkę antykocią, więc mam nadzieję, że mewy mi krzywdy nie zrobią. ;:131

Zazdroszczę wszystkim posiadaczom dużych ogrodów. :roll: Tobie też, żeby nie było...
Masz tyle astrów jesiennych ;:63 i hortensje, ;:63 i wiele innych roślin, ;:63 których na mojej małej powierzchni nigdy nie będzie z powodu braku miejsca. ;:223
O tej porze roku to właśnie astry najpiękniej zdobią ogród kolorami. ;:333
No i chryzantemy oczywiście. ;:215
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Marysiu spaceruję sobie po ogródkach, oglądam co kwitnie i po cichu zazdroszczę obcowania z kochanymi roślinami.
Dorobiłam się dwóch ślicznych marcinków - Ala ( Biedronka) podarowała mi, ślicznego białego i ślicznego niebieskiego.
U Ciebie to dopiero różnokolorowe marcinkowe kępy. ;:215
Szpaków Ci nie zazdroszczę, w mig potrafią zniszczyć wszystkie owoce. Przez te paskudy już drugi rok aronii nie mam, a nad czereśnią eMek rozpościera spore zadaszenie z firany.
Śliczna czerwona różyczka.
Pozdrawiam jeszcze niedzielnie :wit
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

A ja myślałam, że ulubionym daniem szpaków są czereśnie, a tu widzę, że one są amatorami wszystkiego co dobre i słodkie ;:222
Marysiu, chochoły z hortensji ogrodowych zdejmuję dopiero po zimnej Zośce i to tylko wtedy, gdy nie zapowiadają większych przymrozków. Okropnie to wygląda, ale wytrzymuję. Jednak mam już dość wiecznego zabiegania o nie i braku jakichkolwiek efektów ;:222 Pójdzie wek ;:108
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu śliczne odmiany astrów zebrałaś, a róże jeszcze ładniejsze u mnie już tylko Chopin kwitnie.
Ale zdjęcia w słoneczku najładniejsze ;:196
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Marysiu ;:196 , co prawda wycieczki z wnuczkami nie było jako takiej, taki mały wyskok, bo potem chmury i deszcz, ale przerobiliśmy dziś całą wannę jabłek, a z winogron nastawiliśmy winko i trochę na ocet winny, oj mięliśmy dziś zwariowany dzień ;:oj
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam, witam!
Tu tyle gości, a ja nie miałam żadnego powiadomienia :oops:

Ewelinko , bo swego czasu straciłam chryzantemy i przeczytałam, że trzeba je dzielić i odnawiać. Innym razem straciłam marcinki bo przyszedł piesek i wykopał dziurę przekopując kępy marcinków, no to na wszelki wypadek mam je w kilku wydaniach Obrazeka przy tym teraz jest bajecznie kolorowo ;:333 Niestety koniec pogody i od popołudnia idzie zmiana na gorsze ;:222 A ja Ci życzę dobrego tygodniaObrazek

Ewuniu w wierzyłam w różyczkę, bo wszystko co mam od Ciebie rośnie bez problemu, ale że zakwitnie od razu to się nie spodziewałam Obrazek Muszę sobie znacznik wsadzić bo pamięć mam świetna ale coraz krótszą ;:223
Astry bylinowe to są marcinki ;:215 Pomyślnego tygodnia Obrazek

Irenko znaczy mam zapisać ;:215 Po kwitnieniu Obrazek
Niedziela w połowie słoneczna potem się zachmurzyło i napłynęły ciężkie chmury ;:131

Basiu dorobiłam się dzięki koleżankom z FO wspaniałych chryzantem. Pięknie kwitną i nie wymarzają Obrazek
Zbiory już fermentują w specjalnym wiadrze ;:215 pewnie byłoby dwa razy tyle, ale dobre i to!

Ewuniu calka dobrze pamiętasz winnica M jest poza ogrodzeniem a firanki wiszą ostatnio u kurek, bo mam up....kogicika co stale wylatuje z woliery i rozgrzebuje świeżo posadzone grządki ;:124 już nie mam siły na niego chyba pójdzie pod nóż Obrazek
Ten szum skrzydeł i jazgot nie jest sympatyczny mając w pamięci film ;:131
I ja Cię cieplutko pozdrawiam, bo idzie ochłodzenie ;:196

Lucynko może nie miałaś do czynienia z taka liczbą szpaków, bo ja po raz pierwszy mimo że szpaki są u nas na co dzień. ;:oj Bezczelne mewy pamiętam znad morza jak porywały wszystko z balkonów mimo zabezpieczeń.
Doskonale rozumiem Twoją zazdrość, ale jakbyś miała więcej miejsca to wiesz ile miałabyś pracy z sadzonkami, sadzeniem, pieleniem a potem usuwaniem...a tak to masz jej mniej ;:306

Ewuniu 7 niby są trzy kolory marcinków białe, różowe i fioletowo-niebieskie, ale w obrębie tych kolorów są różniące się układem i liczbą płatków, środkiem i wysokością, no i oczywiście odcieniem ;:333 A jak taka kępka rozkwitnie to tworzą cudowny pędzelek :lol: Ewuniu ja na rzecz tych codziennych spacerów wśród roślin porzuciłam Kraków, a całe życie mieszkałam w wielkim mieście Obrazek
Czerwona różyczka to Barkarole.
Dobrego tygodnia Obrazek

Iwonko 1 bo i są ulubionym przysmakiem szpaków czereśnie, ale co przez resztę sezonu byłyby niedożywione? o nie one dbają o swoje brzuszki, a ile się nałażą po ścieżkach i nawciągają dżdżownic i wszystkie owoce od czerwonych i czarnych zjedzą! No to jak mus wywalić hortensję to mus ;:145 Ja dzisiaj ścięłam kwiatostany, są przepiękne od granatu do fioletu i będę nimi obdarowywać koleżanki Obrazek

Julciu jakby Ci się któryś kolorek spodobał i pisz od razu póki kwitną Obrazek Maleńka kępka rozrasta się w mig, a wdzięcznie wyglądają o tej porze roku ;:215 Już niedługo i u mnie różyczki zmarnieją, bo idzie zimno i deszcze. Trzymajmy się ciepło ;:196

Iwonko szczec. o to dzisiaj firma przerobowa ;:306 u mnie winko z soku jabłkowego dosłodziłam i octu jeszcze nie mam. Robię ocet malinowy, bo moja córka wypróbowała do marynaty mięsa drobiowego i ponoć jest ciekawy. Dobrego tygodnia Iwonko ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

No co Ty, Marysiu... Obsadziłabym krzewami i marcinkami, zostawiając trochę miejsca na bylinki, a jeszcze mniej na jednoroczne. :tan
Myślisz, że to zły pomysł? ;:306

Dobrego tygodnia: ciepłego i bardzo przyjaznego ogrodowym czynnościom. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko nie mogę powiedzieć że jest zły, bo sama obsadzam coraz to więcej i dalej. Już miałam rozsądnie ograniczyć bo starość przede mną, ale gdzie tam dzisiaj chodziłam co zakryć agrotkaniną na zimę, żeby w miejsce obecnych dyń kwiatki zasadzić ;:124 I nie ma nikogo rozsądnego co by mnie walnął w głowę w celu poszukania rozumu ;:306
Z realizacją tych życzeń chyba będzie kłopot, ale co tam życzenia nie są po to żeby natychmiast się spełniały ;:306 ;:306
I Tobie wspaniałego tygodnia ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu przepiękne te Twoje marcinki ;:333 ;:333 ;:333 dają czadu .
A chryzantema bordo to dopiero cudo ;:167 czy to jakiś nowy nabytek ???
Tylu ptaków na raz też nie widziałam i pewnie bym się wystraszyła gdyby mnie otoczyły :wink: dobrze że zbiory uratowałaś .
Pozdrawiam cieplutko ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie Tereniu chryzantemę mam ok. 3 lat tylko ciągle dzielona nie tworzy wielkiej kępy, ale ja ją specjalnie dzielę żeby mi się nie wyrodziła. Zapisz sobie to dostaniesz albo późno jesienią albo wiosną. Jeszcze będą inne ale dopiero się rozwijają, tylko żeby im ten deszcz nie zaszkodził :?
Marcinki strasznie mnie cieszą, a masz takie jak ja? Pozdrawiam serdecznie ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu okej chryzantemę zapisuję ;:196 a co do marcinków to trzeba by porównać - chyba nie mam takich mocno różowych niskich :D
Deszczyk Ci podlewa a ja dalej czekam ale może i do mnie dotrze ;:108
Dobrej nocy ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”